نوزدهمين جشنواره بين المللي موسيقي فجر، (جمعه شب) با حضور احمد مسجدجامعي، وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي و برگزاري آيين ويژه اي در تالار وحدت تهران برگزار شد.
اين جشنواره كه از ۱۶ بهمن ماه با حضور بيش از ۶۰ گروه داخلي و هشت گروه خارجي از كشورهاي آلمان، ايتاليا، جمهوري آذربايجان، هلند، روماني، اكراين، تاجيكستان و روسيه در شش تالار هنري شهر تهران در جريان بود، پس از ۸۵ اجرا توسط گروه هاي شركت كننده پايان يافت.
در آيين پاياني جشنواره نوزدهم، از ۱۳ تن از فعالان عرصه موسيقي كشور در شاخه هاي كلاسيك ايراني، پاپ (لايت)، حرفه اي، آهنگسازي، موسيقي فيلم، بانوان، ناشر نمونه، پژوهشگر نمونه، سازنده سرود و آهنگهاي انقلابي و شعر موسيقي، تجليل شد.فعالان عرصه موسيقي كشور لوح تقدير و «چنگ زرين» جشنواره موسيقي فجر دريافت كردند.
همچنين در آيين پاياني از همه گروه هاي خارجي شركت كننده در جشنواره امسال با اهداي ياد بود، تقدير به عمل آمد.
در اين آيين «محمد نوري» خواننده سرشناس موسيقي پاپ (لايت) دو قطعه همراه با پيانو اجرا كرد، سپس هوشنگ ظريف، يكي از نوازندگان چيره دست تار به اجراي برنامه پرداخت و بدنبال آن، گروه كر مركز موسيقي، جديدترين اثر خود را اجرا كردند. نمايندگان موسيقي غني با پشتوانه روسيه و تاجيكستان، گروه هايي بودند كه در ادامه برنامه هاي پاياني، هنر خود را به سمع و نظر دوستداران موسيقي رساندند.
بنا به اين گزارش، «عاشيقها» نوازندگان مجرب و ماهر موسيقي، از خطه غيور مردان آذربايجان به همراه گروه موسيقي «ليمر» بوشهر و يك گروه موسيقي سنتي از ديگر گروه هايي بودند كه در آيين پاياني جشنواره نوزدهم، شبي به يادماندني و خاطره انگيز را خلق كردند.يادآور مي شود كه «محمد نوري» خواننده موسيقي پاپ (لايت)، «هوشنگ ظريف» نوازنده تار و «هوشنگ كامكار» سرپرست گروه حرفه اي، برگزيدگاني بودند كه جوايز خود را از وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي دريافت كردند و آقايان «شاهين فرهت» موسيقي كلاسيك غرب، «كامبيز روشن روان» موسيقي فيلم، «محمد موسوي» ناشر موسيقي، «هومان اسعدي» پژوهشگر موسيقي، «محمد بيگلري» سازنده سرود و آهنگهاي انقلابي، «محمود شاهرخي» شاعر عرصه موسيقي، «داريوش طلايي» معرفي كننده موسيقي ايراني در خارج از كشور به همراه خانم ها «آذر هاشمي» و «مهربانو توفيق» سرپرست و نوازنده گروه موسيقي نغمه از ديگر فعالان عرصه موسيقي كشور بودند كه جوايز خود را از هيأت انتخاب، دريافت كردند.
نوزدهمين جشنواره بين المللي موسيقي فجر از ۱۶ تا ۲۴ بهمن ماه در تالارهاي وحدت، رودكي، فرهنگسراي بهمن، فرهنگسراي نياوران، مجموعه فرهنگي - هنري آزادي و خانه هنرمندان در زمينه هاي موسيقي سنتي، كلاسيك و مردمي (پاپ) برگزار شد.
استقبال از اجراي اركستر ملي
دومين اجراي اركستر ملي ايران به رهبري فرهاد فخرالديني و با خوانندگي سيدعبدالحسين مختاباد و عليرضا قرباني پنج شب گذشته در تالار وحدت با استقبال خوب علاقه مندان موسيقي روبرو شد.
در اين اجرا و در بخش اول تصنيف هاي «شكوه» و «تمناي وصال» از ساخته هاي مختاباد و «آهوي كوهي» بر اساس شعري از شفيعي كدكني و ساخته و تنظيم محمدساعد و نيز دو تصنيف از مجتبي خوش ضمير به خوانندگي مختاباد اجرا شد.
تصنيف «آهوي كوهي» محمد ساعد كه بر اساس تلفيقي از ۶ مقام موسيقي تاجيكي با دستگاه شور اميراني ساخته شده بود از جمله قطعات خوبي بود كه با اركستر اجرا شد، اگرچه به نظر مي رسيد، اركستر براي درآوردن و اجراي بهتر اين قطعه نيازمند تمرينات بيشتري است. مختاباد پيش از اجراي تصنيف «تمناي وصال» از زنده ياد حسين فرهادپور (كه تابستان جاري دارفاني را وداع گفت) به عنوان نخستين تنظيم كننده اين قطعه ياد كرد و از مسئولان جشنواره كه نه يادي از وي كردند و نه مراسمي برايش ترتيب دادند، گله كرد. حسين فرهادپور سال ها با گروه صبا، به عنوان پاي ثابت جشنواره موسيقي فجر اجراي برنامه مي كرد.
در بخش دوم برنامه عليرضا قرباني كه به تازگي از سفر حج برگشته بود، تصانيفي را از عارف، شيدا و... اجرا كرد. از جمله تصانيفي كه قرباني اجرا كرد، دو تصنيف «از خون جوانان وطن لاله دميده» عارف قزويني و «مرغ سحر» با شعري از بهار بوده است.
اركستر ملي قرار است امروز در تالار وحدت و در حضور رئيس جمهوري به اجراي برنامه بپردازد.
اجراي گروه شمس در تالار وحدت
گروه شمس كه از جمله گروه هاي جدي و قابل اعتنا و با پشتوانه چندين دهه اي در موسيقي ايران است، پس از استقبال كم نظير اجرايشان در جشنواره در ساعت ۲۱ روز دوشنبه در تالار وحدت به اجراي برنامه مي پردازند.طهمورث پورناظري آهنگساز و نوازنده تنبور و سه تار در گفت و گويي با خبرنگار ما، ضمن اعلام اين خبر گفت: ما در چند سال اخير چهار فرم، موسيقي تنبورنوازي، كردي، سنتي و ملي و تلفيقي از سازهاي كوبه اي و كمانچه و سه تار را اجرا كرده ايم و سعي كرديم با استفاده از همخواني بانوان رنگ تازه اي به اجراهاي خود بدهيم.
پورناظري كه آهنگسازي برخي از قطعات بخش نخست اجراي گروه شمس را به عهده دارد، درباره اجراي روز دوشنبه گروه گفت: اين برنامه در دو بخش اجرا مي شود كه در بخش اول ۴ قطعه آواز عشق، ليلا، بيدار و اي با من و پنهان چو دل كه از ساخته هاي من و سهراب پورناظري است با استفاده از تلفيق سازهاي كوبه اي، كمانچه و سه تار اجرا مي شود.در بخش دوم نيز كه به موسيقي تنبورنوازي اختصاص دارد ۵ قطعه از ساخته هاي پدرم (كيخسرو پورناظري) اجرا مي شود.سرپرستي گروه شمس را كيخسرو پورناظري برعهده دارد و نجمه تجدد همخوان گروه است.