بشنو شميم عود
تلخيص و بازنويسي كتاب الماغاني/ به كوشش اكبر ايراني/ چاپ اول/ ناشر: مؤسسه فرهنگي اهل قلم
ابوالفرج اصفهاني يكي از ستارگان قدر اول آسمان ادب فارسي است كه با حمايت و تشويق هاي آل بويه پرورش يافت و موفق شد بزرگترين دايره المعارف ادبي به زبان عربي را تدوين كند. ابوالفرج به سال ۲۸۴ هـ.ق در اصفهان متولد شد. وي تحصيلات اوليه را در اصفهان كه آن زمان مجمع اهل ادب بود، گذراند و آن گاه براي ادامه تحصيلاتش روانه بغداد گرديد. او در بغداد آن روزگار كه دارالعلم بزرگ اسلامي بود با طبقات مختلف انديشمندان در باب علم و شعر و ادب و هنر ملاقات ها داشته و از محضر آنان كسب فيض مي كرد. از جمله استادان ابوالفرج مي توان از ابن دريد، ابوبكر بن المأنباري شاعر و نيز نقطويه نام برد.
كتاب الماغاني كه حاصل زحمات پيگير پنجاه ساله وي است دانشنامه موسيقي و فرهنگ و جامع ترين ديوان نظم و نثر و روايات عرب جاهلي و صدر اسلام است. در اين كتاب بزرگ شرح احوال نغمه پردازان و غزل سرايان و مجموعه الحان و اصوات عربي كه به وسيله مغنيان ايراني عرب زبان خوانده و ساخته شده در بيست و چهار مجلد فراهم آمده و بزرگترين ماخذ اخبار و اشعار و تاريخ ادب عرب است.
مولويه پس از مولانا
مؤلف: عبدالباقي گولپينارلي/ ترجمه و توضيح: توفيق هـ. سبحاني/ چاپ اول ۱۳۸۲/ ناشر: نشر علمي
|
|
جلال الدين محمد بلخي، معروف به مولوي ملاي روم، يكي از بزرگترين عرفاي اسلام و از بزرگترين شعراي درجه اول ايران است. خانواده وي از خاندان هاي محترم بلخ بود. مولوي در سال ۶۰۴ در بلخ تولد يافت و پدرش- بهاءالدين ولد- از بزرگان و مشايخ عصر بود. مولوي تحصيلات و دانش هاي اوليه را نزد پدر فرا گرفت. پس از آن كه در سال ۶۲۸ بهاءالدين در قونيه وفات يافت، مولوي نزد يكي از مشايخ بزرگ طريقت به نام سيد برهان الدين محقق ترمذي كه با پدر مولوي رابطه معنوي داشت پرورش يافت و مدت نه سال در سايه تربيت و هدايت آن پير روشن ضمير تمام مراحل سير و سلوك را طي كرد.عبدالباقي گوپينارلي براي تأليف مولويه نزديك به هفتاد و پنج سال عمر خود را در خانقاه ها و با مشايخ و پيش مولويان، با چشمي بصير و گوشي سميع و حافظه اي ثبات و ذهني نقاد گذرانده است و از مدارك دست اول و منابع بلاواسط بهره ها برد و كتاب خود را تأليف كرده است.اين كتاب در واقع از نظر تاريخي مي تواند جلد دوم مولانا جلال الدين به حساب آيد كه خوشبختانه آن هم به فارسي ترجمه شده است. مولويه پس از مولانا فراز و نشيب تاريخ چهارصد ساله مولويان را نشان مي دهد.