شنبه ۱۶ اسفند ۱۳۸۲ - سال يازدهم - شماره - ۳۳۲۷
موسسه مرسر انتخاب كرد
برترين شهرهاي سال ۲۰۰۴
چه شهري براي زندگي مناسب است؟ مي توان براي پاسخ به اين پرسش كيفيت زندگي را در شهرهاي مختلف بررسي كرد و براي اين بررسي چند عامل را در نظر گرفت، مثل بررسي زير كه «بررسي جامع كيفيت زندگي در شهرهاي جهان» معرفي مي كند و بر پايه ۳۹ شاخص در ۱۰ حوزه مختلف صورت گرفته است
003936.jpg
معيارهاي بررسي كيفيت زندگي در شهرهاي مختلف جهان ۳۹ عامل است كه اين شاخص ها در ۱۰ حوزه تقسيم مي شود:كالاهاي مصرفي (دسترسي غذا، مصارف روزانه، خودرو و ...)،محيط تجاري (تبادل پول رايج،خدمات بانكي)،خانه سازي (خانه سازي، اسباب خانه داري، مبلمان، خدمات مرمتي و...)،ملاحظات پزشكي - بهداشتي (امكانات و خدمات پزشكي، شيوع بيماري ها، فاضلاب، دفع پسماندها، آلودگي هوا و...)،محيط طبيعي (آب و هوا، آمار ثبت شده بلاياي طبيعي)،محيط سياسي - اجتماعي (ثبات سياسي،جرم، الزامات اجتماعي و ...)،خدمات عمومي و حمل و نقل (برق، آب،حمل و نقل عمومي، تراكم درآمد و شدها و...)،تفريحات (رستوران ها، تئاترها، سينماها، ورزش و تفريحات)،مدارس و آموزش (سطح آموزش و دسترسي مدارس و ...)،محيط فرهنگي - اجتماعي (سانسور، محدوديت هاي آزادي فردي و...)
آمار كيفيت زندگي در مجموع كه توسط شركت مشاوره منابع انساني مرسرMercer منتشر شده است، فاش مي كند كه زوريخ و ژنو (هردو از سوئيس) با كسب ۵/۱۰۶ امتياز عرضه كننده بهترين كيفيت زندگي براي ساكنان شان است.
ژنو درحالي به مكان دوم اين جدول رسيده است كه اينجا پارسال در اختيار شهر ونكوور (كانادا) بود و اين شهر بهشتي كانادا در جدول تازه با يك پله سقوط در مكان سوم قرار گرفته است.
اين پيشرفت براي ژنو مرهون مدرسه هاي اين شهر است كه هم در مدارس عمومي و هم در مدارس خصوصي صاحب استاندارد بالايي از آموزش است كه درحال حاضر جزو بهترين هاي جهان به شمار مي آيد.
شهرهاي اروپا، نيوزيلند و استراليا بيشترين حضور را در بين برترين هاي اين جدول دارند: وين مكان سوم را با ونكوور با كسب ۱۰۶ به شراكت دارد و اكلند، برن، كپنهاگ، فرانكفورت و سيدني با كسب ۱۰۵ امتياز مشتركاً در مكان پنجم جدول هستند.
شهرهاي آمريكايي در جدول امسال نسبت به پارسال سقوط محسوسي داشته اند. چراكه محدوديت هاي سخت تري در اين كشور اعمال شده است تا ورودي هاي اين كشور (به روي مهاجران) بسته شود.
اعمال تدابير امنيتي شديد كه بيشتر از قبل شده به هنگام خروج و ورود سخت براي مردم وقت گير است.در اين بين هونولولو و سان فرانسيسكو صاحب بيشترين امتيازند. هردو با ۱۰۲ امتياز در مكان بيست و چهارم قرار دارند و در اين آمار، آتلانتا در بين شهر هاي آمريكايي صاحب كمترين امتياز است و با ۵/۹۴ امتياز در مكان شصت و ششم جدول قرار دارد.
براي آمريكايي ها، شهر نيويورك را با كيفيت زندگي اي كه با ۱۰۰ امتياز ارزيابي شده است به عنوان پايه محاسبه درنظر گرفتند.
اين تحليل ها بر پايه ارزيابي ۳۹ معيار كيفيت زندگي است . معيارهايي كه هر شهري مي  تواند آن را دارا باشد،شاخصه هايي چون مسايل سياسي، اجتماعي، اقتصادي، عوامل زيست محيطي، امنيت شخصي، بهداشت، آموزش، حمل و نقل و ديگر خدمات عمومي است.
بغداد در بين شهرهاي بزرگ جهان اكنون كمترين علاقه مندي را در بين مردم جهان به وجود مي آورد تا به آن شهر سفر كنند. ناامني در شهر باعث شده است كه امتياز ۵/۳۰ پارسال آنها به ۵/۱۴ در سال جاري تنزل پيدا كند و بي كيفيت ترين شهر براي زندگي در جهان باشد.
ديگر شهرهاي پايين اين جدول بانگي پايتخت جمهوري آفريقاي مركزي است كه ۵/۲۸ امتياز دارد و برازاويل و پوينت نويره در كونگو با ۵/۲۹ و ۵/۳۳ امتياز، ديگر بي كيفيت ها براي زندگي كردن اند.
آقاي پاراكاتيل يكي از تحليل گران اين شركت مشاوره مي گويد: «خطر تروريسم در خاورميانه و آشوب اقتصادي - سياسي در كشورهاي آفريقايي باعث شده است تا فاصله بين شهرهاي بالاي جدول و پايين جدول افزايش پيدا كند.»
جدول بهداشت و سلامت 
طبق اين آمار كالياري به عنوان سالم ترين و بهداشتي ترين شهر جهان شناخته شد. اين شهر آمريكايي با ۱۲۱ امتياز بالاتر از هونولولو كه با ۱۲۰ امتياز در جاي دوم جدول قرار دارد، ايستاد. هلسينكي و اوتاوا به ترتيب با كسب ۵/۱۱۹ و ۵/۱۱۸ امتياز در جاي هاي بعدي جدول قرار دارند. اين امتيازها بر پايه كيفيت و دسترسي به بيمارستان ها، تاسيسات پزشكي، سطح آلودگي هوا و شيوع بيماري ها داده شده است. همچنين توانايي بازيافت سامانه هاي آب و فاضلاب، كيفيت آب شرب به علاوه آسيب به حيوانات و حشرات در اين امتيازدهي مورد محاسبه قرار گرفته است.
آقاي پاراكاتيل، محقق ارشد شركت مرسر مي گويد: «شهرهاي برتر در سلامت و بهداشت، تركيبي از خدمات بيمارستاني خوب و امكانات پزشكي و سطح آلودگي كم هوا و شيوع بيماري ها دارد. اكثر شهرهاي كم امتياز در كشورهاي در حال توسعه قرار دارند كه براي عرضه سلامت و بهداشت خوب، صاحب منابع ناكافي اند.»
با استناد به اين جدول باكو در آذربايجان ناسالم ترين شهر جهان است كه صاحب ۵/۲۵ امتياز است، بيمارستان ها و خدمات پزشكي جوابگويي كمي مي دهند و «بازيافت» سخت ضعيف است. ديگر شهرهاي پايين جدول بهداشت، آستاناواريو در ماداگاسكار، داكا در بنگلادش، برازاويل در كنگو هستند كه به ترتيب ۲۶، ۲۸ و ۳۲ امتياز كسب كرده اند.
اروپاي غربي 
در بين ۴۰ شهر برتر در جدول سلامت و بهداشت، بيش از نيمي از شهرها از اروپاي غربي اند. هلسينكي از فنلاند برترين شهر اروپايي است كه در جدول در مكان سوم قرار دارد. اسلو از نروژ، استكهلم از سوئد و زوريخ از سوئيس با ۱۱۷ امتياز در مكان پنجم است و ديگر شهرهاي بهداشتي برتر اروپايي برن و ژنو از سوئيس و نورنبرگ از آلمان با ۱۱۶ امتياز در مكان نهم جدول قرار دارد.
در پايين جدول آتن قرار دارد كه با ۷۳ امتياز در مكان ۱۲۰ جدول قرار گرفته است و در بين اروپايي ها بدترين حساب مي شود كه اين امتياز كم بيشتر به خاطر آلودگي بسيار شهر است كه بيماري هاي بسياري را متعاقب خود براي ساكنان شهر به ارمغان مي آورد.
ميلان، رم و ليسبون نيز در بين شهرهاي منطقه پايين ترين امتيازها را كسب كرده اند، همگي با ۹۹ امتياز در مكان ۶۹ قرار دارند و لندن با ۱۰۶ امتياز در مكان ۵۹ قرار دارد.
اروپاي شرقي 
در مقابل اروپاي غربي، شهرهاي اروپاي شرقي اغلب كمتر از يكصد امتياز كسب كرده اند كه بيشتر به خاطر كمبود بيمارستان ها و خدمات پزشكي بوده است. پراگ از جمهوري چك با ۵/۹۲ امتياز در مكان ۷۹ جدول قرار دارد و بهترين شهر اروپاي شرقي از نظر بهداشت و سلامت به شمار مي آيد. ليوبليانا از اسلووني و بوداپست از مجارستان با ۵/۹۰ و ۹۰ امتياز به ترتيب در مكان ۸۵ و ۸۶ جدول قرار گرفتند.
شهرهاي روسيه بدترين شهرهاي اروپاي شرقي به شمار مي آيند، بيشتر بخاطر سيستم هاي ضعيف فاضلاب و بازيافت، امتيازهاي كمي گرفته اند، مسكو، كازان، نووسيبريك و سن پيترزبورگ در مكان هاي ۱۹۰ ، ۱۸۵۱۸۴، و ۱۸۳ و با امتيازهاي ۴۵، ۵/۴۵، ۵/۴۶ و ۴۷ قرار گرفته اند.
شمال آمريكا
چهارشهر از سلامت ترين و بهداشتي ترين شهرها در آمريكاي شمالي قرار دارند. طبق اين آمار همه شهرهاي كانادايي در ۲۰شهر برتر قرار دارند كه كالياري برترين شهر جهان است. اوتاوا، چهارم است، كه مونترال و ونكوور آنها را دنبال مي كنند كه با ۱۱۶ امتياز در مكان نهم اند. تورنتو با كسب ۱۱۵ امتياز در مكان هجدهم جدول است.
در ايالات متحده، هونولولو پيشتاز است كه شهر دوم جهان به شمار مي آيد. مينه پوليس با ۱۱۷ امتياز در مكان پنجم جدول است، بوستون لكسينگتن، پيتزبرو و پرتلند با ۱۱۶ امتياز نهم  اند و كمترين امتياز را آتلانتا كسب كرده است با ۹۵ امتياز كه در مكان ۷۶ قرار گرفته است.
آمريكاي لاتين
شهرهاي آمريكاي لاتين پايين هاي جدول دارند. كه عامل كم امتياز گيري آنها آلودگي بسيار وخدمات ضعيف بهداشتي است. بوئنوس آيرس از آرژانتين در بين  اهالي آمريكاي لايتن با كسب ۵/۹۲ امتياز برترين است كه در مكان۷۹ جدول بين المللي قرار دارد. كاركاس در ونزوئلا و كيوتو دراكوادور به ترتيب با ۴۵ و ۵۸ امتياز در مكان هاي ۱۶۸ و ۱۵۸ جدول قراردارند تا بدترين هاي آمريكاي لاتين باشند.

درباره مرسر
شايد قابل اعتنا باشد و شايد بتوان به آن اعتماد كرد. به هرحال شركت مشاوره مرسر، اعتباري جهاني به دست آورده است كه در سال هاي اخير به تحقيق ها و پژوهش هايش به پايه آمار استناد شده است، ازجمله آمارهاي منتشره اين شركت مشاوره، نرخ زندگي در شهرهاي مختلف، كيفيت زندگي در شهرها و شرايط بهداشتي شهرهاست كه اين تحقيق ها و پژوهش ها را به صورت مقايسه اي با تعيين ملاك و معيار روشن هر ساله يا در برخي موارد شش ماهه منتشر مي كند.
آخرين تحقيق انتشاريافته اين شركت، در مورد كيفيت زندگي در شهرهاي مختلف جهان است، آنها ۲۳۵ شهر جهان را مورد بررسي قرار داده اند و باتوجه به معيارهاي درنظر گرفته شده به آنها امتياز داده اند و اينگونه ادعا مي كنند:
«آيا شما اطلاعات روشن و هدفمند درمورد تفاوت هاي بين كيفيت زندگي در شهرهاي سراسر جهان داريد؟»
سپس ادعا مي كنند كه متخصصان اين شركت در سراسر جهان به اين اطلاعات دست يافته اند و آن را براي كاربران كه مي توانند دولتمردان و سرمايه داران بزرگ باشند، عرضه كنند. تا آنها به اهداف خود بهتر برسند.

سال گذشته ، تهران۱۶۷
در انتخاب پارسال يعني  انتخاب بهترين شهرهاي سال ۲۰۰۳، نشان مي دهد كه برخلاف تصورمان، شهرهاي مشهور جايگاه چندان رفيعي در جدول ندارند. برخلاف پيش فرض هاي مان، اين زوريخ است كه همچنان همچون سال ۲۰۰۲، به عنوان بهترين شهر دنيا برگزيده شده است. از كشور سوئيس كه به كشور صلح، آرامش و امنيت مشهور است، شهرهاي ژنو و برن در رتبه پنجم قرار دارند. اين نشان دهنده موقعيت مناسب و متمايز كشور سوئيس در اروپاست.
از كانادا نيز ونكوور در رتبه دوم و تورنتو در رتبه دوازدهم قرار دارند. اوتاوا نيز در رتبه بيستم قرار دارد تا نشان دهد كه كانادا نيز در يكي دو دهه اخير از چه رشد مدني برخوردار شده است. كانادا در آمريكاي شمالي، يكي از مهاجرپذيرترين كشورهاي دنياست كه در دو دهه اخير بسياري از اهالي كشورهاي جهان سوم به آنجا مهاجرت كرده اند.
از ديگر كشورهايي كه شهرهاي شان در بيست شهر اول حضور دارد، مي توان به استراليا اشاره كرد. سيدني در رتبه پنجم، ملبورن در رتبه پانزدهم و پرث در رتبه بيستم قرار دارد. جدول فوق مبين يك نكته اساسي است؛ اينكه كشورهايي كه از ثبات سياسي برخوردارند، از شهرهاي بهتر و مناسب تري برخوردارند. به همين دليل كشورهايي مثل آمريكا و انگلستان كه در چند سال اخير درگير مسايل حاد سياسي هستند در اين جدول حضور چشمگيري ندارند. از عروس اروپا، پاريس هم خبري نيست. به نظر مي رسد كه اين لقب ديگر برازنده اين شهر نباشد. از لندن هم خبري نيست. در عوض حضور وين در رتبه دوم جدول نشان دهنده ديدگاه هاي تازه نسبت به شهرهاي اروپايي است. وين كه مركز موسيقي در اروپا است، ظاهرا به لحاظ فرهنگي جايگزين پاريس شده است.
تهران، شهرما نيز در رتبه ۱۶۷ قرار دارد كه جايگاه در خور تاملي است. در كنار تهران، دمشق نيز حضور دارد. نكته جالب اين كه سال قبل تهران در رتبه ۱۶۹ قرار داشته است. دو رتبه ارتقا هم به هر حال غنيمتي است.

زيبـاشـهر
ايرانشهر
تهرانشهر
جهانشهر
حوادث
در شهر
سفر و طبيعت
|  ايرانشهر  |  تهرانشهر  |  جهانشهر  |  حوادث  |  در شهر  |  زيبـاشـهر  |  سفر و طبيعت  |
|   صفحه اول   |   آرشيو   |   چاپ صفحه   |