اسناد تاريخي بيانگر قدمت ۴ هزار ساله غذاهاي ايراني نظير انواع سوپ، آش وميرزا قاسمي است. اكنون در قرن بيست و يكم پزشكان براي رژيم درماني يا غذا درماني در تمام دنيا، صرف اين غذاهاي قديمي را توصيه مي كنند
ايمان مهدي زاده
حداقل حسن جشنواره بين المللي غذا اين بود كه دانستيم، ۱۰۷ نوع غذاي ايراني شرايط عرضه به عنوانfast food را دارند. به نظر شما يكي از اين ۱۰۷ نوع، با اسم «مش مراد» نمي تواند رقيب بزرگي براي مك دونالد كه حداقل ۲۵هزار شعبه در سراسر جهان دارد، باشد؟
ستوران ريتسري، طبقه سيزدهم هتل لاله، صندلي هاي چوبي بزرگ باروكش مخمل قرمز دور ميزها چيده شده است. روي ميزهاي چوبي ۶ نفره و ۴ نفره پارچه سفيد انداخته اند. بشقاب هاي چيني سفيد با كارد و چنگال روي پيشخوان گذاشته اند. يكشنبه هفدهم اسفندماه، حدود ۵۰ نفر خبرنگار دعوت شده اند تا با خوردن غذاي غير ايراني درباره غذاي ايراني صحبت كنند(!)
دكتر جهانبخش سنجابي شيرازي دبير علمي جشنواره بين المللي غذاست، او در كنفرانس خبري به سوالات خبرنگاران درباره ارزش علمي و اقتصادي غذا، پاسخ مي دهد. «نخستين غذاهاي ايراني از مواد گياهي و روغن گياهي تهيه شده است. اسناد تاريخي بيانگر قدمت ۴ هزار ساله غذاهاي ايراني نظير انواع سوپ، آش وميرزا قاسمي است. اكنون در قرن بيست و يكم پزشكان براي رژيم درماني يا غذا درماني در تمام دنيا، صرف اين غذاهاي قديمي را توصيه مي كنند. هيدرات ، چربي و فيبر و پروتئين آنها به گونه اي است كه از غذاهاي جديد الاختراع بسيار مناسب تر تشخيص داده شده است.»
پس از ايران چين و هند به علم تغذيه و اختراع انواع غذاها دست پيدا كردند.
درا ينكه ما در همه چيز پيشتازيم، شكي نيست، اما اولين جشنواره غذا در ژاپن برگزار شده است . تا امروز نيز معتبرترين فستيوال بين المللي غذا در همين كشور برگزارمي شود. اروپا و ايالات متحده پس از ژاپن با هم رقابت مي كنند. ايران هم براي نخستين بار ارديبهشت سال ۸۲ جشنواره بين المللي غذا را در پارك لاله تهران برگزار كرد كه با استقبال مردم و شركت هاي مختلف روبه رو شد.
ايرانيان مردمي خوش ذائقه اند و به مزه غذا اهميت زيادي مي دهند. از همين رو تنوع غذايي در ايران بسيار بالاست. مردم جنوب، استان هاي مركزي و شمال كشور بيشترين تنوع غذايي را دارند. آنقدر زياد كه حدود ۲۲۰۰ نوع غذا، شناسايي شده. از اين مقدار ۴۰۰نوع به عنوان زيرگونه و ۱۸۰۰ نوع غذاي مستقل ناميد مي شوند. اين آمار جداي از غذاهاي وارداتي است. يك كارشناس مي گويد: «متاسفانه در حال حاضر ۴۸۰ نوع غذاي ملي ايراني به شيوه اشتباه طبخ مي شود. مصرف آنها مي تواند براي سلامتي مضر باشد. مثلا آبگوشت يكي از غذاهاي اصيل ايراني است كه به خاطر وجود چربي حيواني براي قلب مشكل ساز است.»
|
|
ارديبهشت سال آينده دومين جشنواره بين المللي غذا در فضاي ۵هزار مترمربع، در قالب غرفه هاي مختلف برگزار خواهد شد. تاكنون ۱۵۰ شركت داخلي و خارجي براي حضور و ارايه غذاهاي ملي ومحلي، آمادگي خود را اعلام كرده اند. آفريقاي جنوبي، سوئيس، پاكستان، آلمان، چين، اسپانيا، تايلند و يونان با غذاهاي ملي و توجيه علمي غذاهايشان به اين جشنواره مي آيند. تا دلتان بخواهد، غذاهاي رنگارنگ روي ميزها چيده مي شود و بازديدكنندگان پس از صرف غذا راجع به آن نظرشان را در فرم هاي مخصوص بيان مي كنند. البته مراقب انگشتانتان باشيد.
دكتر سنجابي هدف از برگزاري جشنواره غذا را احياي غذاهاي سنتي، شناخت علمي غذا و سلامت، غذا و توريسم بر مي شمارد. اين جشنواره داراي دو ستاد علمي و اجرايي است. ستاد علمي، سياست گذار كليه فعاليت هاست كه با تشكيل كميته هايي راجع به غذا و سلامت، غذا و توريسم، غذا و استانداردها، توليد و فن آوري، غذا و شيوه زندگي، آبزيان و لبنيات و سلامت، تحقيقاتي را شروع كرده اند. آنها يك موسسه علمي غذا راه انداخته اند كه مشغول پژوهش هاي بنيادي و كاربردي در زمينه تغذيه است، اين موسسه تاكنون ۴۸۴ نوع غذاي كاملا ايراني را شناسايي كرده و دستور پخت استاندارد و آناليز تركيباتش رامورد بررسي قرار داده است.
غذاي ايراني در جهان
شيشليك ايران يك غذاي جهاني است. در كشورهاي ديگر به آن شش كباب مي گويند. چلوكباب برگ و كوبيده هم شهرت زيادي پيدا كرده و در اغلب رستوران هاي دنيا سرو مي شود ولي نه به نام غذاي ايراني كه به نام كباب.
يك تحقيق ميداني درمدخل ورودي مرزها، نشان مي دهد ، توريست ها از تنوع غذايي ايران، هيچ شناختي ندارند.
آنها از ليستي كه نام ۵۰ غذا در آن درج شده بود، بيش از ده نوع رانمي شناختند. يكي از دلايل ناشناس ماندن غذاهاي ايراني ، نداشتن رستوران ويژه در كشورهاي ديگر است. رستوران هاي چيني، ايتاليايي، آلماني، ژاپني و لبناني در بسياري از كشورهاي دنيا شعبه دارند. معروف ترين آنها مك دونالد با ۲۵ هزار شعبه در دنيا
لبنان در اين زمينه مقام چهارم را دارد، با چيزي حدود ۱۰ هزار شعبه، اما ايران... بدون حتي يك شعبه! اين نكته كه: «در ۲۸ استان كشور ۱۴۰۰ نوع غذا در حال انقراض و منسوخ شدن است، موسسه علمي غذا با بودجه اي حدود يك ميليارد ريال آنها را شناسايي و استاندارد سازي مي كند.» نيز از نكات ديگري بود كه شنيديم، اما واقعا مي دانستيد كه ايران بيشترين تنوع غذايي دنيا را دارد؟
دكتر سنجايي مي گويد:« باتوجه به مطالعات ذائقه سنجي مردم دنيا، آمريكايي ها و اروپاييان مشتريان قاطع غذاهاي ايراني هستند. كشورهاي شرق دور علاقه زيادي به غذاهاي گوشتي و خورش هاي گياهي ما دارند. ذائقه كشورهاي عربي و هند و پاكستان مانند مردم خوزستان است و غذاهاي محلي اين استان را بيشتر مي پسندند. با اين حال هرگز كار خاصي در امر جذب ذائقه هاي خارجي انجام نگرفته است و در حالي كه اغلب كشورهاي دنيا غذاهايي را به عنوان غذاي ملي به مردم جهان معرفي كرده اند، ايران هنوز درگير مشكلات توليدات صنايع غذايي
در عين حال جالب است بدانيد كه ۱۰۷ نوع غذاي ايراني قابليت آماده سازي سريع،(fast food) دارد. ولي رستوران ها و مراكز عرضه غذاهاي آماده و سريع، غذاهاي چرب و پركالري غربي را روي پيشخوان مي گذارند!