با عنايت به اينكه در نهاد كليه انسانها چهار عنصر جسم، روح، فكر و اجتماعي بودن وجود دارد و با فرض اين مطلب و نكته كه زندگي افرادي موفق تر، شادتر و سالم تر خواهد بود كه بتوانند تعادل و توازن را در چهار عرصه مذكور برقرار كنند، روش پدري كردن به چهار نوع زير تقسيم مي شود:
۱- پدرگري جسمي (۲)(Physical fathring)
۲- پدرگري معنوي (Spiritual fathering)
۳- پدرگري معاشرتي (Social fathering)
۴- پدرگري فكري (Intellectual fathering)
به عبارتي روشن تر انسانها مي توانند با كمك به رشد جسمي، معنوي، فكري و معاشرتي خود و فرزندانشان به شادابي و سلامت جامعه و نسل آينده كمك شاياني نمايند.
پدرگري جسمي
حرفه پدر، تعميراتي كه انجام مي دهد، قبض هاي آب، برق و تلفني كه در بانك پرداخت مي كند و مايحتاج منزلي كه تهيه مي كند، همگي جزيي از «پدرگري جسمي» محسوب مي شوند. به عبارتي روشن تر دايره پدرگري جسمي شامل تأمين نيازهاي مادي و جسمي فرزند، اطمينان از تأمين غذاي كودك، نظافت منزل، به فعاليت واداشتن فرزندان و خلاصه كمك به اينكه فرزندان احساس كنند براي آنها اهميت و ارزش قايل هستيد مي باشد.
روش هاي پدرگري جسمي
الف- با فرزندانتان ورزش كنيد.
ورزش كردن با فرزندان براي تمام سنين مناسب است. پياده روي و قدم زدن با آنان در خيابان و پارك به آنان لذت و اطمينان خاصي مي بخشد.
ب- به همراه فرزندتان آشپزي كنيد.
آشپزي كردن با فرزندتان را به مادرش واگذار نكنيد. از اينكه فرزندتان مشغول آشپزي شود اطمينان حاصل كنيد.
ج- تميزي و نظافت منزل را با همراهي فرزندتان انجام دهيد.
اوقات خاصي را در طول هفته به تميزي منزل به همراه فرزندتان اختصاص دهيد. مطمئن شويد كه فرزندتان تا حد ممكن در تميز كردن منزل مشاركت مي كند.
د- در فعاليت هاي ورزشي فرزندتان نقش مربي را به عهده بگيريد.
بچه ها نسبت به اينكه پدرشان در كسب مهارتهاي ورزشي آنها در فوتبال، شنا، كشتي، كوهنوردي و نرمش هاي ورزشي نقش مربي را داشته باشد، عشق مي ورزند.
هـ - مراقب رژيم غذايي فرزندتان باشيد.
آيا كودكانتان غذاي مناسبي دارند؟ آيا شما غذاي لازم براي رشد كودك خود را تهيه مي كنيد؟ آيا كودكان شما غذاي مناسب براي رشد را مي خورند؟
و- فرزندانتان را براي حضور در مراكز فعاليت هاي جمعي تا مراكز مذكور همراهي كنيد.
ز- برنامه هاي تلويزيوني مورد علاقه فرزندتان را مشاهده و كنترل نماييد.
در صورتي كه فرزندتان مدت زيادي را صرف تماشاي تلويزيون مي كند، با همراهي كردن، وي را تشويق به شركت در فعاليت هاي ديگري نماييد.
ح- در سرگرمي هاي مشترك با فرزندان مشاركت كنيد.
مي توانيد در لذت مشاركت در خيل عظيم سرگرمي هاي متنوعي همچون مسابقات هوش، حل كردن جدول، چيستان ها و معماها و جمع آوري انواع كلكسيون ها به همراهي فرزندتان سهيم شويد.
ط- در انتخاب و تهيه يك وعده غذايي به كودكتان كمك كنيد.
از اين طريق شما مي توانيد متوجه شويد كه دختر يا پسرتان چه نوع غذايي را بيشتر دوست دارد و به آنها بياموزيد كه چگونه در وعده غذايي شان تعادل و توازن بوجود آورند.
ي- با فرزندتان حساب و كتاب كنيد.
اين كار در چگونگي ايجاد توازن بين دخل و خرج به فرزندتان كمك مي كند. نحوه اختصاص پول به تهيه و تأمين مواد غذايي، پرداخت قبض ها، تفريحات سالم و ... را به فرزندتان بياموزيد.
ك- هنگام خريد از فروشگاه ها و مغازه ها فرزندتان را همراه خود ببريد.
هنگام خريد به فرزندتان نحوه انتخاب كالاي مناسب با كيفيت و قيمت خوب، روش صرفه جويي و دقت هنگام خريد نقدي يا اجناس كوپني را بياموزيد.
پدرگري معنوي
منظور از پدرگري معنوي نوعي از پدري كردن است كه در آن علاوه بر ارايه تعليمات مذهبي شامل آموزش و تربيت مذهبي، خواندن كتب ديني و آموزش نحوه نماز خواندن و دعا براي كودكان، شامل خداشناسي و رسالت پيامبران، آموزش راه درست و نادرست به آنها و تعريف منطق نيز مي باشد.
هنگامي كه ما به فرزندانمان روش تصميم گيري هاي منطقي در زندگي را مي آموزيم و يا به آنها كمك مي كنيم كه چگونه به ديگران احترام گذاشته يا عشق بورزند و يا اينكه چطور با تكيه بر ايمان با مشكلات مواجه و با آنها برخورد نمايند، در واقع نقش پدرگري معنوي را ايفا نموده ايم. پدرگري معنوي عمل نمودن به ادعاهاي مذهبي بر اساس ارزش ها و اعتقادات ديني است.
روش هاي پدرگري معنوي
الف- جلسات منظم پرسش و پاسخ مذهبي با فرزندانتان برگزار كنيد.
اين جلسات فرصت مناسبي است براي آگاهي از خواسته ها و مشكلات يا ابهامات مذهبي فرزندان و كمك به آنها در رسيدن به اهداف شان.
ب- متون كتابهاي آسماني را با فرزندانتان مطالعه و مرور كنيد.
هنگام مرور كتاب هاي آسماني چون قرآن، انجيل يا تورات معاني آنها و برداشت هاي خود از متون مذكور را براي فرزندانتان تشريح كنيد.
ج- براي فرزندتان دعا كرده و نماز بخوانيد.
از خداوند بخواهيد كه فرزندتان را در پناه خود حفظ كرده، با وي باشد و به او كمك كند.
د- با فرزندتان نماز بخوانيد و با يكديگر دعا كنيد.
اين بهترين روش آموزش خواندن نماز و نحوه دعا كردن به كودكان است و اين فرصت را فراهم مي كند كه فرزندتان شاهد دعا و نيايش پدرش براي وي باشد. هنگام دعا كردن با فروتني كامل از خداوند
درخواست كمك جهت اداي وظايف و تكاليف پدري خود در حق فرزندتان نماييد.
هـ- عمل به احكام شرعي و شئونات مذهبي را به اتفاق فرزندانتان انجام دهيد.
براي كمك به اينكه فرزندانتان فلسفه احكام شرعي و شئونات مذهبي را درك كنند، براي تعريف و تفسير آنها از فرزندانتان كمك بگيريد.
و- اصلاح خطاي فرزندانتان را با مهر و علاقه انجام دهيد.
اگر فرزندتان مرتكب اشتباهي شد، خطاي او را به وي متذكر شويد و با حفظ خونسردي و ابراز محبت عواقب آن را با هدف كمك به فرزندتان در جلوگيري از تكرار آن به وي گوشزد نماييد.
ز- با فرزندانتان در مراسم و مجالس مذهبي شركت نماييد.
در مراسم و مجالس مذهبي اي كه جزيي از اعتقادات و ايمان شماست حتماً شركت نماييد در غير اين صورت فرزندانتان فكر خواهند كرد كه شما به آنچه كه ادعاي اعتقاد آن را مي كنيد عملاً ايمان نداريد.
ح- به موعظه هاي خود عمل نماييد.
از نظر فرزندتان عمل شما نشانگر اعتقاد واقعي تان مي باشد. اگر معتقديد كه بايد همه انسانها را دوست داشت، به همسايه اي كه مرتكب اشتباهي شده ناسزا نگوييد.
پدرگري معاشرتي
منظور از پدرگري معاشرتي درك نمودن فرزندان است. كودكان شما به اين احساس كه شما آنها را دوست داريد نيازمندند. عرصه پدري كردن اجتماعي شامل زمينه هاي درك كردن، عشق ورزيدن و همراهي كردن فرزندان مي باشد. هنگامي كه ما فرزندانمان را درك كنيم و آنها نيز متقابلاً ما را درك نمايند، غالباً با تحريك احساساتي همچون خنديدن، گريستن، جيغ كشيدن يا در آغوش گرفتن همراه خواهد شد، سهيم شدن در اين نوع احساسات با فرزندانمان براي آنها بسيار خوشايند مي باشد.
درك دوستان، اميدها، روياها، آمال و ترس هاي فرزندان نيز بخش ديگري از پدر معاشرتي است. بچه ها نياز دارند تا با كسي در مورد ايده ها، احساسات و مشكلاتشان صحبت نمايند. به عبارتي روشن تر دوست فرزندانتان باشيد. شما واقعي ترين دوست آنها خواهيد بود زيرا علي رغم هر مسئله اي كه در زندگي آنها رخ دهد شما همواره با آنها و در كنار فرزندانتان هستيد. گاهي اوقات آنها آرزو خواهند كرد كه شما آنجا نبوديد اما در اكثر مواقع از اينكه شما در كنارشان هستيد خوشحال خواهند بود.
روش هاي پدرگري معاشرتي
الف- دوستان فرزندتان را بشناسيد.
شناخت از دوستان فرزندتان به شما كمك مي كند تا از تأثيرات بد آنها بر فرزندتان جلوگيري كنيد. مهم اين است كه فرزندتان بفهمد كه اهميت دادن به دوستانش در واقع اهميت دادن به فرزند شماست.
ب- به فرزندتان بگوييد كه او را دوست داريد.
كودكان از اينكه از شما بشنوند آنها را دوست داريد لذت مي برند. از اينكه در نتيجه اين عمل جمله مشابهي را بعد از مدت كوتاهي از زبان فرزندتان خطاب به خود بشنويد متعجب خواهيد شد.
ج- فرزندانتان را چند وقت يكبار صميمانه در آغوش گرفته و آنها را ببوسيد.
در برابر دوستان فرزندتان اين عمل را انجام ندهيد. اگر فرزندتان تمايلي به اين كار ندارد، راههاي ديگري (سوار كردن بر پشت و شانه) را براي ابراز علاقه به وي امتحان كنيد.
د- با فرزندانتان صحبت كنيد.
با صحبت از دوران كودكي خود ضمن شنيدن آرزوها، ترس ها و حرف هاي كودك تان، در مورد آرزوها و ترس هاي خود با وي صحبت كنيد، دقت كنيد صحبت شما مبدل به سخنراني نشود.
هـ- فرزندتان را در مجالس و مهماني هاي دوستانه اش همراهي كنيد.
فرزندان دوست ندارند شما نقش نگهبان آنها را ايفاء نماييد، شما نيز لازم نيست كليه حركات فرزندتان را در مهماني ها زير نظر بگيريد، اما لازم است براي مواقعي كه فرزندتان به كمك شما نياز داشت، دسترسي به شما در مهماني ها به راحتي صورت پذيرد.
و- فرزندان را در احساسات خود شريك نماييد.
در صورتي كه احساس غمگيني، ناراحتي، عصباني، خوشحالي، هيجان زدگي، دلواپسي يا شادماني داريد به فرزندتان نيز اجازه دهيد كه از اين احساس و حالت شما مطلع باشند. اين كار به آنها كمك مي كند كه بتوانند نحوه برقراري ارتباط در حالتهاي خاص و احساساتشان را با الگوگيري از شما بهتر فراگيرند.
ز- سعي كنيد يكي از بهترين دوستان فرزندتان شويد.
اين كار نياز به زمان دارد، شايد آنها در ابتدا تمايلي به اينكه شما يكي از دوستان صميمي آنها شويد نداشته باشند، اما به مرور زمان اغلب هنگامي كه فرزندتان نياز به كسي پيدا مي كند، اين فرصت فراهم مي شود.
ح- به فرزندتان نشان دهيد كه به مادرش عشق مي ورزيد.
در كليه مواقع و حالات (متاركه، اختيار همسر دوم،...) هيچ گاه با فرزندتان از بد مادرش صحبت نكنيد، هرگز از نكات منفي مادر فرزندتان يا اينكه شما مادرش را دوست نداريد سخن نگوييد و همواره با وي از ميزان عشق ورزيدنتان به مادرش صحبت كنيد.
پدرگري فكري
آموزش نحوه خواندن، محاسبه كردن و نگارش به فرزندان در واقع همان پدرگري فكري و ذهني مي باشد. مهمترين راه آموزش فرزندان از طريق ارايه مثال و الگوست. به خاطر همان انتظاري كه از فرزندتان داريد براي او يك الگو باشيد. اگر در محاسبه ارقام مربوط به ماليات و ميزان حقوقتان صداقت نداريد از فرزندتان انتظار نداشته باشيد كه در انجام تكاليفش تقلب نداشته و دقت كامل بكار برد. اطلاع از علايق فرزندتان و همچنين آخرين موضوعات مورد علاقه مدرسه و معلمان نيز مهم است. در نشست انجمن اوليا و مربيان مدرسه حتماً شركت نماييد، اما در آنجا بيشتر در مورد فرزندتان صحبت كنيد تا موضوعاتي كه مربوط به كلاس معلم است. اگر مي خواهيد فرزندتان نمرات خوبي داشته باشد بايد در آموزش و پرورش وي سهيم شده و شركت نماييد. تشويق فرزندان، كار با آنها در منزل، كمك به آنها در انجام تكاليف مدرسه جايگاه آموزش و پرورش نزد شما را براي وي عيني تر خواهد كرد.
روش هاي پدرگري فكري
الف- در انجام تكاليف فرزندتان به وي كمك كنيد.
فرزندانتان را در رسيدن به جوابها راهنمايي كنيد، اگر توانايي اين كار را ندارد كسي كه توانايي اين كار را دارد براي فرزندتان پيدا كنيد.
ب- در نشست هاي انجمن اوليا و مربيان مدارس شركت كنيد.
در اين نشست ها اجازه ندهيد كه معلمان تنها در مورد موضوعات درسي مربوط به كلاسشان صحبت كنند، شما در مورد پيشرفت تحصيلي فرزندتان و راههايي كه مي توانيد به موفقيت آن كمك كنيد گفت وگو نماييد.
ج- در محل هاي مختلف با فرزندتان به اكتشاف بپردازيد.
هنگام حضور در مكاني تازه فرزندتان را در يافتن چيزهاي تازه و اكتشاف اشياء مختلف تشويق كنيد. به آنها كمك كنيد كه چيزهاي بيشتري در مورد چگونگي عمل كردن و يا اينكه امنيت، خنده و زيبايي چه مفهومي دارند، بفهمند و ياد بگيرند.
د- مسئوليت كارهاي كوچك را به فرزندانتان واگذار كنيد.
واگذاري مسئوليت و كارهاي كوچك به كودكان ضمن تجربيات زندگي آنها را در راه يادگيري مسئوليت پذيري و انجام وظايف مختلف محوله كمك مي كند.
هـ- به نقش خود به عنوان اولين معلم فرزندتان واقف باشيد.
فرزندتان نحوه صحبت كردن و راه رفتن و الگوي مواجهه با كليه تنش ها را از شما به عنوان اولين معلم فرا مي گيرد.
و- فرزندتان را براي كسب نمرات خوب تشويق كنيد.
تشويق شما براي فرزندتان مفهوم و ارزش بسياري دارد. اهميت و اهتمام شما در كسب نمرات خوب توسط فرزندتان به تقويت انگيزه آنان در اين كار كمك مي كند.
ز- به همراه فرزندتان از موزه ها بازديد كنيد.
اين عمل فرصت مناسبي را براي آشنا كردن فرزندانتان با تحولات فرهنگي فراهم مي كند و در خلال آن شما مي توانيد نظرات خود را در خصوص اينكه مشخصه هاي يك هنر خوب چيست و چرا، با وي مطرح نماييد.
ح- با فرزندتان از كتابخانه ها بازديد كنيد.
اين عمل ضمن كمك به معرفي و شناخت كتابخانه ها، زمينه استفاده از فضاي مهم آموزشي را براي فرزندان نيز بيشتر فراهم مي كند.
ط- براي فرزندتان كتاب بخوانيد.
اگر فرزندتان ببيند كه شما مشغول مطالعه هستيد او نيز تشويق مي شود اين كار را تقليد نماييد. والديني كه اهل مطالعه اند فرزندانشان نيز به مطالعه كردن عادت بيشتري دارند، خاصه اگر والدين آنها اوقاتي را نيز اختصاص به خواندن كتب براي فرزندانشان دهند.
ترجمه و تخليص- سيد محسن رشيد الاسلامي
۱- متن حاضر ترجمه اي است از مقاله «FOUR-FOLDFATHERING»متعلق به مؤسسه «مركزي براي پدران موفق» كه از شبكه اطلاع رساني اينترنت دريافت شده است. مهمترين انگيزه مترجم دربرگردان متن حاضر علاوه بر جذابيت و مبتلا به بودن موضوع رفتار با فرزندان شيوه تدوين و جمع آوري موجز و مفيد دستورات تربيتي توسط نويسنده يا نويسندگان متن مذكور است. آيا براستي نمي توان آيات ، احاديث و دستورات گسترده و جامع اسلامي مربوط به نحوه رفتار با فرزندان(از منظر پدر، مادر يا هر دو) را نيز به طور موجز، مختصر و مفيد تدوين نمود؟(م)
۲- نظر به اينكه واژه «پدرگري» در برخي از مناطق كشورمان از جمله استان قم واژه اي آشنا، متداول و رايج مي باشد، لذا در ترجمه متن حاضر واژه «پدرگري» به لحاظ رعايت اختصار به جاي لغت انگليسي «FATHERING» به كار برده شده است.