پيش بيني آينده نفت جهان
تحليلگران يك موسسه تحقيقات انرژي در آمريكا معتقدند كه در آينده اي نزديك و برخلاف تصور مردم، قيمت نفت افزايش خواهد يافت. اين تحليلگران سه عامل را موثر در افزايش قيمت نفت مي دانند: افزايش تقاضا، كاهش ذخاير نفتي و كند شدن روند اكتشافات جديد.
كاهش ذخاير نفتي
با آنكه ۹۹ كشور جهان صاحب ذخاير نفتي قابل توجهي مي باشند اما ۵۲ كشور از ميان آنها از جمله آمريكا، نقطه اوج در زمينه توليد نفت را مدتها قبل پشت سر گذاشته اند و ۱۶ كشور ديگر از جمله انگليس، نروژ، استراليا و چين تا ۲۵ سال ديگر، نقطه اوج توليد نفت خود را تجربه خواهند كرد.
عراق و اوپك
اين تحليلگران پيش بيني مي كنند، كشور روسيه در مقطعي كوتاه با مازاد توليد مواجه شود اما براي جبران كاهش توليد نفت در ساير نقاط جهان بايد سرمايه گذاري عظيمي در كشورهاي عضو اوپك پس از سال ۲۰۰۸ صورت پذيرد تا اينكه در سال حداقل يك تا دو ميليون بشكه در روز به توليدات اين سازمان افزوده شود.
كارشناسان معتقدند كه پتانسيل صنعت نفت عراق بالا مي باشد و اگر بتوان از اين پتانسيل بهره برداري مفيد انجام داد آنگاه توليدات اوپك با كمك عراق افزايش مي يابد. اما سئوال اين است كه آيا شركت هاي نفتي تمايل خواهند داشت تا تمام مشكلات امنيتي در عراق را به جان بخرند و در اين كشور سرمايه گذاري كنند؟
پيش بيني مي شود كه حجم توليد نفت عراق تا پايان سال ۲۰۰۵ به ۵/۲ تا ۳ ميليون بشكه در روز برسد و اين روند توليد را در قالب اوپك به مدت ۳ تا ۴ سال حفظ كند.
افزايش تقاضا
كشورهاي عضو اوپك مجبور هستند پس از سال ۲۰۰۸ براي پاسخگويي به افزايش تقاضا، توليدات خود را افزايش بدهند. تقاضاي جهاني براي نفت در سال ۲۰۰۳ در حدود ۶/۲ درصد افزايش يافت كه چين بيشترين افزايش تقاضا را تجربه كرد. افزايش حجم نيروگاه هاي چين و همچنين افزايش ۷۵ درصدي فروش خودروهاي شخصي در اين كشور باعث شد كه در سال گذشته ميلادي تقاضاي چين براي نفت ۱۰ درصد افزايش يابد.
كند شدن اكتشافات
در سال گذشته ميلادي اغلب پروژه هاي اكتشاف يا به تاخير افتاد و يا به نتيجه اي نرسيد. تنها كشورهاي روسيه،ايران،قزاقستان و آذربايجان مي توانند مدعي شوند، صاحب منابع بكر نفت هستند، اما در همين كشورها نيز روند اكتشاف بسيار كند بوده است.
با وجود اينكه در سالي كه گذشت چند ميدان نفتي جديد در خليج مكزيك و آبهاي آنگولا يافت شد اما اكتشاف تازه اي در ساير مناطق جهان صورت نگرفت. اين روند رو به تنزل حاكي از كاهش ذخاير نفتي است كه در نهايت منجر به كاهش توليد خواهد شد.
كارشناسان پيش بيني مي كنند، حتي رشد يك درصدي اقتصاد جهاني باعث خواهد شد نقطه اوج توليد نفت در جهان در سال ۲۰۱۶ بوقوع بپيوندد كه بسيار زودتر از زماني است كه قبلا پيش بيني مي شد.
لزوم انجام اقدامات ضربتي
براي جلوگيري از ايجاد بحران انرژي در جهان بايد اقدامات ضربتي انجام داد. گام اول شناسايي مناطقي از جهان است كه در ۲۰ سال آينده ذخاير نفتي آن به پايان خواهد رسيد.
گام بعدي، دستيابي به انرژي جايگزين است كه گران مي باشد و اكتشاف ميادين نفتي جديد نيز اغلب مطابق با قوانين زيست محيطي نيست، به همين دليل به تمام دولتهاي جهان توصيه مي شود، سياست هاي امنيت انرژي خود را مورد بازنگري قرار بدهند و بودجه و سياست هاي مناسب را جهت مبارزه با كاهش ناگهاني توليد نفت در جهان در نظر بگيرند.
در حال حاضر دو كشور ژاپن و چين براي دستيابي به نفت روسيه با يكديگر رقابت مي كنند و چندين كشور در غرب اروپا نيز از هم اكنون با كمبود نفت مواجه هستند و به همين دليل در پي دستيابي به انرژي هاي تجديد شونده مي باشند.
با اين حال كشورهاي اروپايي، آسيايي و شمال آمريكا بايد به منابع عظيمي از انرژي هاي تجديد شونده دست يابند تا اينكه لطمات بلند مدت كاهش توليد نفت در جهان را احساس نكنند.
اكتشاف ميادين جديد نفتي در چين
دولت چين خبر داد، مهندسان نفت اين كشور چند ميدان نفتي جديد كشف كرده اند كه بهره برداري از اين ميادين، وابستگي اين كشور به واردات نفتي را كاهش خواهد داد.گفته مي شود كه حجم ذخاير كشف شده صدها ميليون تن مي باشد كه اغلب ميادين كشف شده در بخش شمال شرق چين واقع مي باشد. به نوشته يكي از روزنامه هاي چين، ميادين جديد كشف شده در حدود ۲۸۰ ميليون تن نفت دربردارد.
كشف ميادين نفتي جديد، نگراني چيني ها را در مورد امنيت انرژي كاهش مي دهد چون پيش بيني مي شود در آينده جهان با كمبود نفت مواجه شود.
در عين حال، دانشمندان چيني در پي دستيابي به شيوه هاي نوين جهت استخراج نفت از چاه ها هستند تا بتوانند بيشترين حجم نفت را از داخل يك چاه استخراج كنند. در حال حاضر تنها ۳۰ درصد از ذخاير چاه هاي نفتي استخراج مي شود.
چين در سال ۲۰۰۳ ميلادي، بيش از ۴/۹۷ ميليون تن نفت وارد كرد كه نسبت به سال قبل از آن ۳۰ درصد افزايش نشان مي داد. ميزان تقاضا براي نفت در سال جاري در حدود ۲۷۰ ميليون تن برآورد مي شود كه قرار است، چيني ها ۱۰۰ ميليون تن نفت از خارج وارد كنند.
به نوشته روزنامه چايناديلي، چين در سال ۲۰۰۳ در حدود ۳/۱۶۹ ميليون تن نفت استخراج كرد درحالي كه اين رقم در سال ۲۰۰۲ ، ۹/۱۶۶ ميليون تن بود.