نگاه
هدف از پژوهش؛ توليد فناوري يا تعداد مقاله؟!
دكتر محمدعلي ملبوبي
رئيس انجمن ژنتيك ايران
بر خلاف آنچه از مسئولين رده اول پژوهش كشور نقل مي شود، مردمي كه تأمين كننده بودجه و امكانات براي پخش پژوهش هستند، منتظر محصول آن به صورت خلق فناوري و در نهايت توليد كالا و خدمات هستند، نه صرفاً انتشار مقاله، البته از فعالان در بخش پژوهش انتظار مي رود هر از گاهي نتايج به دست آمده را منتشر كرده و از اين طريق موجب گسترش مرزهاي علم شده و زمينه را براي پيمودن پله هاي ديگر پيشرفت توسط ساير پژوهشگران فراهم آورند. اما آنچه در جامعه لمس مي شود، كالا و خدمات جديدي است كه مرهون فعاليت بخش پژوهش بوده و به صورت معرفي فناوري نمود مي يابد. در دنياي امروز، مشكل بتوان ادعا كرد كه پژوهش هاي مجرد و منفرد بتوانند به انتشار مقالات در ژورنال هاي علمي بيانجامند. اما حتي در آن صورت نيز خوانندگان اين مقالات و اين ژورنال ، تنها همكاران آنان هستند، نه عموم مردم كه قرار است از سرمايه گذاري خود بهره مند شوند. آنجاست كه مردم و سپس منتخبين آنان در جايگاه هاي سياسي، قانون گذاري و اجرايي، تقويت بخش پژوهش را بي فايده دانسته و از حمايت و پشتيباني آن دست مي كشند.
در دنياي واقعي، پژوهش به دنبال نيازهاي جامعه بوده و سعي در نمايش قدرت در اين ارتباط است. اگر انتشار مقاله را تنها نمايش توانايي علمي خود به جهان بدانيم، حضور يك محصول جديد در جامعه را بايد صواب نمايش قدرت به مردم خود دانست.
اما اگر بخواهيم توليد فناوري داشته باشيم، كاملاً بديهي است كه در جهان كنوني پژوهش هاي منفرد راه به جايي نمي برد. مگر آن كه در درون مجموعه اي از فعاليت هاي منسجم ديده شوند. لذاست كه براي انسجام بخشيدن به تلاش هاي فردي و هدفمند نمودن آنها در جهت معرفي يك فناوري، نيازمند تعريف مسئله به طور صريح و جامع هستيم به طوري كه قدم به قدم، مرحله به مرحله و از زواياي مختلف به حل مسئله با استفاده از تخصص هاي گوناگون پرداخته شود. در اين ميان، هنر يك مدير پروژه در آن است كه مسئله را به خوبي به اجزاي كوچكتر تبديل كند و هر قسمت را به متخصصان مربوط، بسپارد. روشن است كه توليد فناوري لزوماً حل يك مسئله پيچيده نيست، بلكه در صورتي فناوري ارزشمند است كه از ساده ترين راه و با كاهش نياز به منابع اوليه، كالايي يا خدماتي به رفع يك نياز پرداخته و يا موجب ارتقاي كيفيت به معناي اعم آن شود. با اين وجود، تنها وقتي يك فناوري قابليت عرضه پيدا مي كند كه به خوبي از جوانب مختلف مورد بررسي قرار گرفته باشد.در مجموع مي توان گفت كه براي نشان دادن نقش واقعي پژوهش در پيشرفت ملي، لازم است پژوهشگران با اجتناب از پژوهش هايي كه تنها به يك بعد از يك مسئله مي پردازند، به دنبال تعريف صورت مسئله به طور جامع و بهره گيري از توانايي يكديگر باشند. نحوه مديريت يك پروژه از ابتدا تا انتها نيز مسئله اي است كه مي تواند به همگرايي و يا واگرايي تلاش ها بيانجامد.
|