چهارشنبه ۲ ارديبهشت ۱۳۸۳ - سال دوازدهم - شماره - ۳۳۵۵
دربطن توصيه هاي هفته «سلا مت»
آيا مشكل مردم ما پرخوري است؟
... بله خانم ها و آقايان حرف هاي شنيدني زدند. خيلي ممنون كه در انديشه تغذيه و سلا متي مردم ايران هستند. دست  آن ها درد نكند. اما احتمالا ً كارشناسان حاضر در همان مراسم آمار مربوط به سوءتغذيه در ايران را در اختيار آن ها نگذاشته بودند تا چندان به پرخوري مردم يا استفاده از ماهي براي حفظ سلا متي تأكيد نكنند.
... آن ها از رژيم غذايي حرف مي زنند، از موادغذايي مناسب؛ اما به قول آن شاعر: دل خوش سيري چند؟
يك مصرف كننده ساده
002733.jpg
دو هفته پيش در آخرين روز «هفته سلا مت» برنامه اي تحت عنوان «سلا مت، غذاي سالم و تغذيه مناسب» با حضور وزير بهداشت، درمان و آموزش پزشكي و نمايندگان صنايع غذايي حامي سلا مت برگزار شد.
در اين مراسم همه كارشناسان و مقامات بر لزوم استفاده از مواد خوراكي غذايي سالم و كافي تأكيد كردند.
حرف هاي آن ها شنيدني بود، اما اين كه همه مصرف كنندگان و خريداران امكان رعايت هشدارهاي آن ها را داشته باشند در هاله اي از ترديد قرار دارد.
خانواده ها امكان كنترل بر كيفيت همه محصولا ت و مواد را ندارند و از آن مهم تر بسياري از خانواده ها عملا ً با سوءتغذيه روبرو هستند. آن چه كه مترادف با «فقر مالي» است نه «اسراف» و «پرخوري».
آمار نشان مي دهند مقوله «تغذيه» و «سوءتغذيه» عوامل تهديد كننده سلا متي انسان هستند، طول عمر را كاهش مي دهند و باعث مرگ و مير مي شوند.
در جهان
۹۵ درصد مرگ و مير در جهان به علت بيماري هاي غيرواگير است.
۱۰ درصد مرگ و مير در جهان بر اثر حوادث رخ مي دهد.
يك ميليارد نفر در جهان دچار افزايش وزن هستند.
۳۰ درصد مردم جهان وزن نامناسب دارند.
۳۰ درصد مردم جهان اضافه وزن دارند.
۴۰ درصد مردم جهان بيش از حد مي خورند.
بيشترين علت مرگ در جهان «افزايش خون» و «چاقي» است.
۵۰ درصد مردان بين ۷۰-۴۰ ساله و ۶۶ درصد زنان در همين گروه سني دچار اضافه وزن و چاقي هستند.
۲۷ درصد افراد ۶۵-۴۵ سال مبتلا  به فشار خون بالا  هستند.
۴/۴۱ درصد افراد ۷۰ سال به بالا  مبتلا  به فشار خون هستند.
سالا نه ۷۶ ميليون نفر درگير بيماري هاي ناشي از تغذيه خود هستند.
هر سال حدود ۲ ميليون نفر به دليل بيماري هاي اسهال ناشي از مصرف موادغذايي ناسالم مي ميرند.
هر سال ۳۳-۶ ميليارد دلا ر از بودجه كشورها صرف مبارزه با موادغذايي مي شود. بنابراين مقوله «تغذيه» نه تنها امري جدي در حيات انسان به شمار مي رود، بلكه ملل و دولت ها را عملا ً به حفظ شرايط مناسب وا داشته است.
۵۰ درصد مرگ و مير در ايران به علت بيماري هاي غيرواگير است.
در ايران 
۱۰ درصد مرگ و مير در ايران بر اثر حوادث رخ مي دهد.
ايران پس از اروپا بيشترين بار را در بيماري هاي قلبي و عروقي دارا است. در اروپا ۳۳ درصد به علت بيماري هاي قلبي و عروقي مي ميرند و در ايران ۳۱ درصد.
بيش از ۷۳ درصد از جمعيت ۷۰ ميليوني ايران به علت تغذيه ناسالم به مراكز درماني مراجعه مي كنند.
بيماري هاي غيرواگير مهم ترين عامل بيماري و مرگ در كشور است.
بررسي ها نشان مي دهند اكثر افراد بيش از ۴۰ سال به علت استفاده از سيگار و ابتلا  به فشار خون و چربي جان خود را از دست مي دهند.
آمار هشدار مي دهند از هر ۴ نفر ايراني، يك نفر به علت سه عامل فوق جان مي دهد.
همين بررسي ها خاطرنشان مي كنند حداقل ۴/۱ ميليون نفر در ايران با كلسترول بيش از ۲۰۰ ميلي گرم مواجه هستند. آن چه كه نه تنها ناشي از پرخوري و رعايت نكردن رژيم غذايي مناسب است، بلكه به كيفيت نامناسب محصولا ت صنايع روغني كشور هم مربوط مي شود. اكثر توليد كنندگان به مقوله ايزومر ترانس و چربي اشباع شده - كه بايد كاهش يابد - اعتنا نمي كنند و روغن ها برچسب مناسب ندارد.
در حالي كه اگر فقط ۲ درصد از ايزومر چرب ترانس در رژيم هاي غذايي كاسته شود، ۲۵ درصد از بيماري هاي قلبي كاسته خواهد شد. يكي از توصيه هاي هميشگي اين است كه افراد در رژيم غذايي، چربي اندكي دريافت كنند، به تعبير ديگر فقط ۳۰ درصد انرژي مورد نياز جسم خويش را از چربي ها تأمين مي كنند. اما همين امر مستلزم اعمال استانداردهاي بهداشتي توسط توليد كنندگان محصولا ت غذايي است و از سويي ديگر نظارت كامل سازمان هاي مسؤول بهداشتي را مي طلبد. چيزي كه اجراي آن هنوز تحقق نيافته و بازار ايران را لبالب از محصولا ت و خوراكي هاي نامناسب كرده است.
از كجا مي خريد؟ و چگونه؟
موادغذايي ناسالم عامل ايجاد بيش از ۲۵۰ بيماري مختلف در بدن انسان است.
آمارها نشان مي دهند تعداد بسياري از مردم سراسر جهان سالا نه به دليل مصرف موادغذايي آلوده به ميكروب هاي زنده، مواد شيميايي آلي و سموم حاصل از گياهان و جانوران و مسموميت هاي غذايي مبتلا مي شوند.
اين مواد مي توانند باعث بروز بيماري هايي شامل اسهال، استفراغ، خارش هاي پوستي و بيماري هاي متعدد ديگري  شوند.
مسموميت هاي غذايي غيرميكروبي توسط موادشيميايي برخي از فلزات مثل ارسنيك - كه در برخي گياهان و غذاهاي دريايي وجود دارد - كودهاي شيميايي، مواد آفت كش، كادميوم و غيره حادث مي شود. از سوي ديگر مسموميت هاي غذايي ميكروبي با خوردن غذاهاي آلوده به ميكروب هاي زنده يا سموم توليد شده توسط آن ها ايجاد مي شود.
موادغذايي كه فاقد پروانه هاي بهداشتي بهره برداري و ساخت از وزارت بهداشت هستند بسيار خطرناك محسوب مي شوند و احتمال مسموميت به دليل استفاده از آن ها بيشتر است. ضمن آن كه غذاها و مواد سالم هم در صورت نگهداري نامناسب باعث مسموميت مي شوند.
مصرف كننده آسيب پذير است
پاسخ مصرف كنندگان را كه «چگونه و بر چه معياري كيفيت محصولا ت و غذاهايي كه خريداري مي كنيم را بررسي كنيم» يك مقام مسؤول مي دهد.
مديركل نظارت بر موادغذايي وزارت بهداشت در اين زمينه مي گويد: «در كشور ما هنوز مركزي براي ثبت بيماري هاي ناشي از مصرف غذا وجود ندارد. ضمن اين كه در زمينه محصولا ت غذايي كه وارداتي هستند، مشكلا تي وجود دارد كه تنها با اراده و عزم ملي ميسر است. به همين منظور، متخصصان و كارشناسان فني بايد وارد كار شوند». بنابراين مصرف كنندگان و خريداران در ايران برابر مواد و محصولات خوراكي بسيار آسيب پذير هستند.
از سوي ديگر وحيد مفيد، مدير كل نظارت بر موادغذايي وزارت بهداشت در اين مراسم تأكيد كرد: در حال حاضر دولتي موفق است كه بتواند غذاي سالم و كافي براي مردم تأمين كند. اما آيا همه مردم مي توانند هم غذاي سالم تهيه كنند هم كافي؟
در حقيقت اگر مصرف كننده ايراني امكان مالي تهيه همه موادغذايي مناسب خود را داشته باشد با بازاري كه كنترل مناسبي روي آن انجام نمي پذيرد روبه رو است و خواه ناخواه و دير يا زود به بند ماده غذايي نامناسبي مي افتد و آن هايي هم كه توانايي خريد موادخوراكي موردنياز در حد معمول را ندارند باتوجه به جيب كوچك خود مسير دشوار «سير كردن شكم به هر طريق» را دنبال مي كنند.
به نظر مي رسد اين روش ها و پرهيزها به افراد و خانوارهايي كه از امكانات مالي مناسب و تغذيه اي در خور نيازها برخوردار هستند، تعلق دارد؛ چراكه تهيه ميوه به ميزان ۴۰۰ گرم براي هر يك از افراد خانواده و  تهيه ماهي و مواد لبني مناسب براي خانواده هاي كم درآمد دور از دسترس است.
چنان كه افراد خردسال و جوان خانواده ها به «گوشت قرمز» و بزرگسال ها به «مرغ» نياز دارند، اما همه مي دانند تهيه اين دو ماده براي بسياري از خانوارها ميسر نيست. آن چه رئيس اتحاديه گوشت گاوي تهران گفته نمايانگر شرايط حاكم است: «... قيمت گوشت به دليل پايين بودن قدرت خريد مردم و عرضه كم آن در بازار هم چنان بالا  است و چنان چه دولت هرچه سريع تر بازار گوشت را متعادل نكند روند شروع شده افزايش قيمت ها، دست مردم را براي استفاده از گوشت كوتاه مي كند.»
او در اين زمينه پرسشي بي پاسخ را مطرح كرده: «... آيا امكان دارد يك كارمند يا كارگر با ميزان حقوق اندك بتواند هر هفته گوشت كيلويي ۴۵۰۰ تومان خريداري كند؟»

چه بايد كرد؟ اگر توانايي اش را داريد
براي مبارزه با فشار خون بايد از مصرف نمك بكاهيد.
ورزش كنيد
استفاده از ميوه و سبزي به ميزان ۴۰۰ گرم در روز
استفاده از مواد پروتئيني به خصوص ماهي 
استفاده از مواد لبني كم چرب
كاهش مصرف قند، شكر و نمك
جايگزيني نمك يددار به جاي نمك
مواد تازه بخريد.
غذاهاي تازه بخوريد.
به علا مت پروانه هاي بهداشتي دقت كنيد.
تاريخ توليد و انقضاي محصولا ت را بخوانيد.
گوشت قرمز و مرغ خام را از مراكز توزيع مجاز بخريد.
از خريد گوشت هاي فاقد مجوز سازمان دامپزشكي پرهيز كنيد.
گوشت هاي چرخ كرده فله و فاقد مجوزهاي بهداشتي را نخريد.
از شير و فرآورده هاي لبني پاستوريزه يا استرليزه استفاده كنيد.
پس از گشودن در شيرهاي استريل، آن را در يخچال نگهداري كنيد.
از نان، كيك و بيسكويت هاي كپك زده استفاده نكنيد
تخم مرغ ترك خورده را نخريد و استفاده نكنيد.
ميوه ها و سبزي ها را كاملاً بشوييد.

خبر روز
تبليغات برخي دندانپزشكان درباره ترميم دندان با ليزر عوام فريبي است
دبير انجمن دندانپزشكي ايران نسبت به برخي تبليغات دروغين در روزنامه ها و مجلا ت، درباره ترميم يا پر كردن دندان با ليزر هشدار داده، آن را نوعي عوام فريبي عنوان كرد.
به گزارش روابط عمومي انجمن دندانپزشكي ايران، دكترعلي يزداني كه در حاشيه برپايي «چهل وچهارمين كنگره علمي ساليانه انجمن دندانپزشكي» سخن مي گفت، با اعلا م اين مطلب افزود: اخيراً مشاهده شده كه برخي دندانپزشكان يا افراد غيرمتخصص با بهانه هاي مختلف مثل درمان با ليزر هزينه هاي گزافي از مردم دريافت كرده اند، اين در حالي است كه در علم دندانپزشكي مسأله اي به نام ترميم دندان با ليزر وجود ندارد.
وي با اشاره به اين كه ليزر در كاربري پزشكي و به طور مثال در دندانپزشكي شبيه چاقو عمل مي كند، يادآور شد: به دليل انرژي بالا ي ليزر، از آن براي تسريع در سفيد كردن دندان ها استفاده مي شود.
دكتر يزداني گفت: به دليل هزينه بالا ي به كارگيري ليزر در دندانپزشكي ايجاد حفره در دندان براي پزشك و بيمار به صرفه نيست و به طور كلي ضرورتي در اين زمينه احساس نمي شود.
وي در بخش ديگري از سخنان خود افزود: چند سالي است كه براي سخت كردن مواد همرنگ دندان (كامپوزيت) از نور آبي استفاده شده و با تابيدن اين نور آبي كه حاصل به كارگيري لا مپ  هالوژن با فيلتر آبي است، ماده موردنظر را سخت مي كنند.
دبير انجمن دندانپزشكي ايران با ابراز تأسف از اين كه برخي از دست اندركاران اين حرفه از اين نور آبي به عنوان ليزر در تبليغات خود بهره مي گيرند، اين شيوه را نوعي تبليغ غلط ذكر كرده، خواستار اطلا ع رساني به مردم در اين زمينه شد.

تنها ۱۹۲ مربي بهداشت در تهران است
معلق ميان آلودگي و فقر و معصوميت
اقداماتي همچون فرستادن پزشكان متخصص براي معاينه دانشآموزان به مناطق دورافتاده و محروم، ارائه بروشور به منظور آشنايي دانشآموزان با دوران بلوغ و بيماري هاي خاص از جمله اقدامات سازمان آموزش و پرورش شهرستان هاي استان تهران در زمينه بهداشت دانش آموزان است
002745.jpg
معمولا ً زندانيان براي تعيين تعداد روزهايي كه حبس كشيده اند، با دسته قاشق يا هر وسيله نوك تيز و محكم ديگري روي ديوار خط مي كشند. اگر تعداد بارهايي كه نوشته ايم دانشآموزان، آينده اين كشور هستند و سلا متي و دانش شان مي تواند موفقيت خانواده هاي آينده ايران را تضمين كند را به شكل چوب خط روي كاغذ بياوريم از كاغذ سرريز مي كند.
مشاور رئيس سازمان آموزش و پرورش شهرستان هاي استان تهران با تأكيد بر اين كه فقط ۱۹۲ مربي بهداشت آن هم براي مقطع ابتدايي در مدارس شهرستان هاي استان تهران مشغول هستند، گفت: باتوجه به آمار حدود يك ميليون و ۴۰۰ هزار دانشآموز شهرستان هاي استان تهران براي هر ۷ هزار و ۲۹۱ دانشآموز فقط يك مربي بهداشت وجود دارد.
حميرا رحيمي بااشاره به اين كه ۱۰۰ نفر از مربيان بهداشت در مدارس ابتدايي دخترانه هستند، افزود: براي هر ۲ هزار و ۶۰۵ دانشآموز مقطع ابتدايي فقط يك مربي بهداشت در شهرستان هاي استان تهران وجود دارد، در حالي كه دانشآموزان خصوصاً دختران در مقاطع راهنمايي و متوسطه نيازمند حضور مربي بهداشت در مدارس هستند.
وي با تأكيد بر اين كه براساس استانداردهاي جهاني هر ۷۵۰ دانشآموز بايد يك مربي بهداشت داشته باشند، اظهار كرد: دانشآموزان خصوصاً در مقطع راهنمايي باتوجه به اين كه بحران دوره بلوغ را پشت سر مي گذارند، نيازمند حضور مربي بهداشت در مدرسه هستند.
مشاور رئيس سازمان آموزش و پرورش شهرستان هاي استان تهران در امور زنان افزود: براي پر كردن خلا ‡ نبود مربي بهداشت در مدارس استان تهران اقداماتي صورت پذيرفته است اما اين اقدامات نمي تواند پاسخگوي نياز دانشآموزان به مربي بهداشت باشد.
وي گفت: بسياري از اقداماتي كه در زمينه جبران عدم حضور مربي بهداشت در نظر گرفته مي شود به دليل كمبود امكانات قابل اجرا نيستند، مثلا ً در دستور كاري مدارس دخترانه در سال تحصيلي جاري، اتاق بهداشت در نظر گرفته شده بود در حالي كه در بسياري از مدارس به دليل كمبود مكان، امكان اختصاص دادن يك كلا س به اين منظور وجود ندارد.
رحيمي اظهار كرد: اقداماتي همچون فرستادن پزشكان متخصص براي معاينه دانشآموزان به مناطق دورافتاده و محروم، ارائه بروشورهايي در زمينه بيماري هايي همچون ايدز و هپاتيت به طور رايگان بين دانشآموزان، اجراي طرح بهداشت رواني در مدارس شبانه روزي به منظور آشنايي دانشآموزان با دوران بلوغ و بيماري هاي خاص و بهداشت جسماني و رواني از جمله اقدامات سازمان آموزش و پرورش شهرستان هاي استان تهران در زمينه بهداشت دانشآموزان است.
البته تمام اين شرايط محدود به استان تهران مي شود و كاملا ً مبرهن است كه اوضاع در استان هاي ديگر كشور نظير كهگيلويه و بويراحمد يا سيستان و بلوچستان دلچسب است و اگر براساس استاندارد جهاني، هر هفتصد وپنجاه دانشآموز يك مربي بهداشت مي خواهند آن جا براي هر هفتصد وپنجاه مربي يك دانشآموز وجود دارد.

بازارچه آرايش ، بهداشت و شست و شو
بازارچه خودرو
بازارچه خوراك
بازارچه مسكن
بازارچه ارتباطات
بازارچه حمل و نقل
گوناگون
|  بازارچه خودرو  |  بازارچه خوراك  |  بازارچه مسكن  |  بازارچه آرايش ، بهداشت و شست و شو  |  بازارچه ارتباطات  |  بازارچه حمل و نقل  |   گوناگون  |
|   صفحه اول   |   آرشيو   |   چاپ صفحه   |