نخست وزير عراق ديروز اعلام كرد، ۹ گروه از گروههاي شبه نظامي عمده در عراق با انحلال خود موافقت كرده اند كه البته شبه نظاميان طرفدار مقتدي صدر در ميان اين گروهها نيستند.
به گزارش خبرگزاري رويتر، اياد علاوي در بيانيه اي گفت: خوشحالم اعلام كنم كه مذاكرات درباره انتقال قدرت در سطح كشوري و جذب دوباره شبه نظاميان و ديگر نيروهاي مسلحي كه در گذشته خارج از كنترل حكومت بوده اند با موفقيت كامل شده است. البته اين توافق شامل ارتش مهدي مقتدي صدر نمي شود.
علاوي گفت، ۹ گروه شبه نظامي با اين طرح موافقت كرده اند كه پيشمرگان كرد و سپاه بدر از جمله آنها هستند؛ آنها كه با اين طرح موافقت نكرده اند غيرقانوني خواهند بود.
علاوي گفت: همه اين گروهها جزئيات طرح، جدول زماني و شرايط انتقال قدرت را پذيرفته اند.
از حالا به بعد همه نيروهاي مسلح خارج از كنترل دولت غيرقانوني هستند. با آنها كه به جاي جذب شدن در حكومت انتقالي خشونت و بي قانوني را انتخاب كرده اند، به شدت برخورد مي شود.علاوي گفت: در نتيجه اين دستاورد، اكثريت اين نيروها در عراق كه نزديك به ۱۰۰ هزار فرد مسلح هستند، يا غيرنظامي شده و يا وارد يكي از سرويس هاي امنيتي مي شوند.
در قانون اساسي موقت عراق كه سه ماه پيش به تصويب رسيد، گروههاي شبه نظامي غيرقانوني اعلام شده اند.
علاوي گفت، درپي توافق ديروز اين ممنوعيت ضمانت اجرايي مي يابد.
مخالفت روسيه با قطعنامه اصلاح شده آمريكا
يوري فدوتف معاون وزير امور خارجه روسيه ديروز بر لزوم كار بيشتر بر روي پيش نويس قطعنامه پيشنهادي آمريكا و انگليس در مورد عراق تاكيد كرد.
فدوتف در گفتگو با خبرگزاري اينترفكس گفت: اين پيش نويس در نتيجه مشورتهاي پايان هفته گذشته بهبود يافته ولي هنوز در مورد برخي از مفاد آ ن بايد بحث و بررسي صورت گيرد.
رهبران دولت موقت عراق و آمريكايي مي كوشند با تبيين و ارائه طرحي در زمينه مشاركت نظامي دوجانبه در زمان واگذاري رسمي قدرت و حاكميت به عراقيها در روز ۳۰ ژوئن، مسير را براي تصويب قطعنامه جديد سازمان ملل متحد درباره عراق هموار سازند.
جان نگرو پونته سفير آمريكا در سازمان ملل متحد كه بسيار به تصويب اين قطعنامه در شوراي امنيت اميدوار است اعلام كرد پيش نويس تجديد نظر شده كه چهارمين نسخه تهيه شده طي دو هفته اخير به شمار مي رود به اين شورا ارائه شده است.
يكي از اشكالاتي كه ممكن است مانع از تصويب فوري اين قطعنامه شود اصلاحيه پيشنهادي فرانسه است كه در آن بر ضرورت شفاف سازي عمليات نظامي آينده نيروهاي اشغالگر تحت امر آمريكا در عراق تاكيد شده است ولي ديپلماتها اعلام كردند ترديد دارند واشنگتن با اصلاحات مورد نظر پاريس در اين قطعنامه موافقت كند.
شوراي امنيت در جلسه روز يكشنبه نامه هاي جداگانه اي از كالين پاول وزير امور خارجه آمريكا و اياد علاوي نخست وزير جديد عراق دريافت كرد.
اياد علاوي در نامه خود به شوراي امنيت از اين شورا خواسته است به قطعنامه اي كه دولت جديد عراق را به رسميت مي شناسد راي مثبت بدهد.وي گفت: تا پيش از آن كه خودمان بتوانيم امنيت را در عراق برقرار كنيم خواستار حمايت شوراي امنيت و جامعه بين المللي هستيم.كالين پاول وزير امور خارجه آمريكا نيز در نامه خود بر تعهد اين كشور براي همكاري با عراقيها درباره همه مسائل اساسي سياسي و امنيتي از جمله تصميم گيري درباره عمليات گسترده نظامي تاكيد كرد.
با اين همه سفير فرانسه در سازمان ملل روز يكشنبه خواستار اعمال تغييراتي در قطعنامه پيشنهادي شد به گونه اي كه دولت عراق بر نيروهاي مسلح و امنيتي تسلط داشته باشد و بتواند درباره همكاري آنها با نيروهاي خارجي تصميم گيري كند.