اين كود بيوارگانيك كه شبيه چاي گرانول يا قهوه است بسيار نرم، سبك، تميز و بي بو است و حتي باعث اصلاح خاك با كيفيت بالا مي شود
روش ورمي كمپوست در حال حاضر در شهر شيراز با ظرفيت ۲ هزار تن در سال در حال اجراست
معصومه صفايي
طلاي سياه ، طلاي سفيد، طلاي زرد و... و حالا طلاي كثيف. روزانه هزاران تن طلاي كثيف توليد مي كنيم. به فاصله چند روز با هزار و يك بالا و پايين و بدبختي آن را به محل دفن مي رسانيم و زير خروارها خاك مدفونش مي كنيم تا از شرش راحت شويم.
چهارده ميليون كيلوگرم زباله حاصل تلاش يك روز شهروندان تهراني است كه در مجموع فعاليت هاي اجتماعي، اداري، تجارتي، بازرگاني و... خود توليد مي كنند.زباله اي كه با كمي دقت و برنامه ريزي و صرف وقت مي تواند منبعي مهم جهت توليد باشد. حالا اينكه اين توليد از چه نوع باشد بستگي به نوع زباله دارد. اينطور كه مي گويند ۸۰ درصد از زباله هاي دفعي، قابل بازيافت است،يعني قابل كاربري براي توليد مجدد. البته اگر با يك برنامه ريزي، به طور صحيح جمع آوري، تفكيك و منتقل شود. البته مي دانيم كه ۱۲ سال از عمر سازمان بازيافت تبديل مواد شهرداري تهران مي گذرد و در طول اين مدت با تمام كمك هاي فني وحمايت هاي مالي مجامع زيست محيطي، هنوز كار در خور توجهي صورت نگرفته است. يكي از توليدات مراكز بازيافت كه مي تواند نقش بسيار مهمي در جايگزيني كودهاي پر مخاطره شيميايي ايفا كند، كمپوست است. كمپوست از مواد آلي دفعي تهيه مي شود، البته اگر جدا از باقي زباله ها جمع آوري شود. درحال حاضر دو مركز كمپوست سازي درتهران وجود دارد؛ يكي كارخانه كمپوست كهريزك و ديگري كارخانه كمپوست صالح آباد در منطقه ۲۰ شهرداري تهران است كه هنوز هم بعد از ۱۲ سال معلوم نيست به چه كاري مشغول هستند. بگذريم چون موضوع بحث چيز ديگري است تا به حال واژه ورمي كمپوست Vermi compost را شنيده ايد؟
كرم هاي خاكي را قطعا مي شناسيد همان كرم هاي قرمز رنگي كه معمولا موقع زير و رو كردن خاك گلدان و باغچه با آنها مواجه مي شويد. كرم هاي قرمز حلقوي باراني كه به SISENIAFOETIDAE معروفند. اين كرم ها مهمترين نقش را در توليد ورمي كمپوست دارند. آنها مواد آلي را بلعيده و دفع مي كنند و طي اين مسير يكسري فعل و انفعالات بيولوژيك خاص بر روي مواد بلعيده شده انجام مي شود و آن را به ماده غني تبديل مي كند كه به عنوان كود جهت تغذيه و تقويت گياهان به كار مي رود. كمپوست كرمي با ايجاد بستري مغذي باعث رشد گياهاني زيباتر، سبزيجاتي خوش طعم تر و درختان ميوه اي با توليدات بيشتر مي شود.
علاوه بر تغذيه از مواد ارگانيك و فضولات مواد غذايي از باكتري ها و قارچ هايي كه آنها را تجزيه مي كنند نيز استفاده مي كنند. فضولات اين كرم ها نيز علاوه بر مواد غذايي حاوي عناصري است كه بيماري گياهان را هم كنترل مي كند. كارآيي مواد مغذي موجود در كمپوست كرمي به اين دليل بالاست كه اين مواد غذايي داراي پوشش هايي هستند كه در مواقع لزوم اين پوشش ها باز شده و مواد در اختيار گياه قرار مي دهند. از روش ورمي كمپوست در حاضر در شهر شيراز استفاده مي شود و كمپوست توليد شده از اين روش در بسته بندي هاي بازيافتي به بازار عرضه مي شود. از آنجا كه بيش از ۶۰ درصد از زباله هاي توليد شده در شهرها مواد آلي و قابل تبديل به كمپوست است جاي آن دارد كه تحقيق و بررسي بيشتري جهت كاربرد اين روش بيولوژيك كه نيازي به صرف انرژي هم ندارد بشود. شيراز كه پيشگام اين روش است اخيرا دو نفر از كارشناسان سازمان تنظيف و بازيافت مواد شهرداريش را به ايالت راجستان هند فرستاده تا با ديدن پروسه هاي انجام و گذراندن دوره هاي لازم در راستاي بهينه سازي امورات سازمان و كسب تجربه هاي علمي و عملي گامي برداشته شود. اين طرح در حال حاضر در شهر شيراز با ظرفيت ۲ هزار تن در سال در حال اجراست.
|
|
و اما مزاياي كود كرمي كه توجه همه به جز ما را به خو جلب كرده و مي رود كه جاي كودهاي شيميايي را بگيرد اولين نكته پاك بودن اين كود است يعني نداشتن آلودگي هاي زيست محيطي و تاثيرات سويي كه متاسفانه در حال حاضر به دليل استفاده از كودهاي شيميايي يكي از بحران هاي زيست محيطي است. اين كود بيوارگانيك كه شبيه چاي گرانول يا قهوه است بسيار نرم، سبك، تمير و بي بو است و حتي باعث اصلاح خاك با كيفيت بالا مي شود و آفات كمتري را به خود جذب مي كند كه همان بي بو بودن را در پي دارد باعث نگهداري آب و الكتريسيته موجود در زباله مي شود. در ضمن كليه پارازيت ها و پاتوژن هاي خاك را هم از بين مي برند. حتي از مواد مغذي اين كود براي پرورش ماهي و خوارك دام و طيور هم استفاده مي شود.
و علاوه بر اينها هزينه هاي انتقال و دفن زباله را كاهش داده و در ضمن فضا و زحمت وحمايت كمتري را مي طلبد.
در حال حضار پروسه ورمي كمپوست به روش پشته گذاري در حال اجراست و انتظار مي رود در آينده اي نزديك با همكاري مسوولان ذيربط اين روش به صورت سريع و ارزان در دسترس كليه شهروندان قرار گيرد.