انگليس هم به تاسيسات شيرين كردن آب شور نياز پيدا كرد
تيمز شيرين مي شود
مطالعات فراواني روي چگونگي شيرين سازي آب صورت گرفته كه تبديل آب دريا به آب قابل شرب از جمله مهمترين آنهاست
|
|
در نگاه اول نمي توان رابطه اي بين شهرك هاي صنعتي پراكنده در اين سو و آن سو مثل مجموعه هاي پراكنده صنعتي حومه شرقي لندن، با مناظر آفتابي و زيباي جزاير قناري پيدا كرد.
اما اگر مقدمات لازم انجام گيرد، ناحيه نيوهام در شرق لندن ميزبان اولين پروژه بزرگ بريتانيا براي تبديل آب شور دريا به آب شيرين قابل شرب خواهدبود. تاسيسات متعدد شيرين سازي آب در جاهايي چون تنه رايف و گران گاناريا كه به واسطه نزولات جوي بسيار كم، داراي منابع آبي بسيار اندك هستند، ساخته شده اند.
كشورهاي عربستان سعودي و اسرائيل از ديرباز براي تامين آب شرب مردم خود شديدا به اين تاسيسات وابسته بوده و اكنون ايالات فلوريدا و كاليفرنياي آمريكا نيز گام در همين راه گذاشته اند و حال نگراني كمبود آب شيرين در بريتانيا نيز به مرحله اي رسيده كه دست اندركاران به فكر انجام كاري جدي و فوري افتاده اند. با محاسبه آب رودخانه تيمز در جنوب و شرق انگلستان، سهم سرانه آب اين كشور از اتيوپي يا سودان هم كمتر است، گرچه استفاده از منابع آبي ولوله كشي آن براي استفاده مردم در آفريقا همواره بامشكلاتي مواجه بوده است.
به هر حال مطالعات فراواني روي چگونگي شيرين سازي و تهيه آب شرب صورت گرفته كه تبديل آب دريا به آب قابل شرب از جمله مهمترين آنهاست. اما آنچه مسلم است در هر حال نياز به منابع جديد آب وجود دارد. اما همه اين مطالعات به دو نتيجه كلي رسيده است:
* تغيير در نوع زندگي؛ بدين معني كه هر فرد بايد ميزان آب مصرفي شخصي خود را كاهش دهد.
* استفاده از منابع جديد آب
طبعا با شرايط موجود، تنها راه استفاده از منابع جديد آب، شيرين سازي آب شور است كه از دهه ۱۹۸۰ و ۹۰ در خاورميانه به عنوان راه حلي موثر برگزيده شد. يكي از بهترين روش هاي شيرين سازي آب شور به روش فشار اسمزي معكوس مشهور است كه انگليس نيز تاسيسات شيرين سازي آب تيمز را بر همين پايه ساخته است.
روش كار دستگاه آب شيرين كن اسمزي معكوس، چنين است:
۱- آب از مصب رودخانه يا دريا وارد مي شود.
۲- آب شور حاوي يون هاي سديم و كلريد است.
۳- فشار وارده از بالا آب شور را به غشاي اطراف مخزن مي فشارد.
۴- غشاي نيمه نفوذپذير داراي ميليون ها منفذ ميكروسكوپي (بسيار ريز) است.
۵- آب شيرين قابل نوشيدن از غشا بيرون مي آيد.
۶- آب غليظ حاوي نمك خارج مي شود.
با اين حال به نظر مي رسد فعالان زيست محيطي نسبت به پروژه هايي كه قرار است انگليس در تبخير و آب هاي جنوب شرقي پياده كند و آب تيمز را از يك سو و آب هاي مناطق جنوبي را از سو ديگر وارد دستگاه هاي آب شيرين كن ساخته و به آب شرب تبديل نمايد، اعتراض كند. علت اين امر آن است كه به طور كلي پروژه هاي شيرين سازي آب تاكنون دو مشكل عمده داشته اند: نخست آنكه انرژي بسيار زيادي مصرف مي كنند و دوم آنكه ممكن است به زيستگاه هاي دريايي (آب شور) صدمه وارد سازند.
به هر صورت بايد ديد انگليس با مشكل كمي آب چگونه برخورد مي كند و چنانچه طرفداران محيط زيست در برابر پروژه هاي شيرين كردن آب بايستند، چه كسي پيروز خواهد شد!
|