|
|
بسياري از كارشناسان آموزشي به پديده كنكور به عنوان يك معضل در نظام آموزشي كشور اعم از آموزش و پرورش و آموزش عالي نگاه مي كنند. پديده اي كه بر تمام دوران تحصيلي در مقطع متوسطه سايه افكنده و نظام تعليم و تربيت مدرسه را از يك سو و دوران تحصيل دانشگاه را از سوي ديگر متاثر از خود ساخته است.به همين خاطر شرايط رقابتي كنكور بر اصل صرفا ورود به دانشگاه استوار شده است. بر اين اساس است كه تعداد زيادي از داوطلبان كنكور، بيش از آن كه دغدغه انتخاب رشته مبتني بر توانايي، علائق و انگيزه هاي خود داشته باشند، به نحوي انتخاب رشته مي كنند كه حداكثر قبولي آنها را تضمين كند. در حالي كه در اين نوع انتخاب رشته علائق داوطلب قرباني ورود به دانشگاه مي شود. البته اين موضوع درباره داوطلباني صادق است كه حد نصاب نمره قبولي را آورده اند و در نتيجه مجاز به انتخاب رشته هستند. اما در ميان همين داوطلبان نيز بسياري از آنها به دليل شناخت كم از ويژگي هاي رشته انتخابي و دانشگاه محل انتخاب شان، دست به انتخاب هايي مي زنند كه اگر شناخت كافي از رشته و محل انتخابي داشتند شايد در انتخاب رشته شان تغييراتي صورت مي دادند. به اين معني كه داوطلبان مي توانند تنها از سر اضطرار تعيين رشته نكنند، بلكه با بالا بردن شناخت خود از رشته هاي مختلف دانشگاهي و امكانات دانشگاهها، ويژگي هاي شخصي و علائق فردي خود را نيز در انتخاب رشته دخيل كنند. چرا كه در غير اين صورت دانشجو در ايام تحصيل خود با فقر انگيزه روبه رو خواهد شد. بنابراين يك داوطلب ورود به دانشگاه مي بايست ابتدا رشته هاي مورد علاقه خود را دسته بندي كند.
|
|
سپس بسنجد كه آيا از استعداد لازم براي ادامه تحصيل در آن رشته برخوردار است؟ آن گاه شهري كه قرار است در آنجا به تحصيل بپردازد را مورد بررسي قرار دهد. چون بسياري از دانشجويان پس از اين كه در شهري شروع به تحصيل كردند پس از مدتي به اين نتيجه مي رسند كه نمي توانند تحصيل شان را در آن شهر ادامه دهند. بسيار مشاهده شده كه دانشجوياني پس از اين كه در شهري پذيرفته شدند از ادامه تحصيل انصراف دادند و آنهايي كه درس شان را ادامه دادند با مشكلات روحي فراوان روبه رو شده اند.
همچنين بازار كار و آينده رشته انتخابي نيز در تعيين رشته اهميت دارد.
البته عامل اشتغال در رشته دانشگاهي بعضا نقشي دوگانه دارد. به اين معني كه براي برخي هدف ورود به دانشگاه تصدي شغل هاي خاص است كه بدون قبولي در آن رشته دانشگاهي، وصول به آن امكان پذير نيست. ولي براي برخي ديگر قبولي آن چنان مهم است كه اصولا در زمان انتخاب رشته به مسئله اشتغال مرتبط با آن رشته توجه نمي كنند. اما مسئله مهم اين است كه داوطلبان مي بايست به شغلي كه رشته دانشگاهي به آن منتهي مي شود حتما توجه كنند. چون داوطلب مي بايست از نظر روحي و رواني آمادگي لازم را براي پذيرش شغل مرتبط با رشته مورد نظر خود داشته باشند. حتي داوطلب مي بايست آمادگي بدني لازم براي اشتغال در شغل مورد نظر خود را داشته باشد.
|
|
از سوي ديگر توجه به زمينه اشتغال نيز مهم است. براي تعدادي از رشته ها، زمينه اشتغال نسبت به ديگر رشته ها بيشتر فراهم است. به همين خاطر اگر براي داوطلبي تضمين اشتغال مهم است بايد در پي رشته هايي باشد كه زمينه كار مناسبي دارند. نكته ديگر اين كه براي برخي از شغل هايي كه نياز به مدرك دانشگاهي دارند، قيود و محدوديت هاي اجتماعي وجود دارد كه بايد به طور جدي به آنها توجه كرد. اين مسئله براي داوطلبان دختر از اهميت بيشتري برخوردار است. رشته هاي ذوب مواد، استخراج معدن، جوشكاري و... از آن جمله است.
مسئله ديگر به شرايط آموزشي ويژه دانشگاهها
بر مي گردد. چون بر تعدادي از دانشگاهها شرايط خاص آموزشي حاكم است. حتي در برخي از آنها، دانشجو تحت انضباط و رفتار ويژه اي قرار مي گيرد. مثلا كسي كه يك رشته دانشگاهي مربوط به نيروهاي نظامي، انتظامي يا صنايع دفاع را انتخاب مي كند بايد در داخل دانشگاه از مقررات مخصوصي تبعيت كند. يعني لباس فرم بپوشد، تمرينات بدني خاصي را بگذراند و برنامه هاي درسي ويژه اي را دنبال كند.
اين مسئله جداي از امكانات دانشگاه است. چون دانشگاههاي كشور به لحاظ تسهيلات و امكانات دانشجويي در شرايط يكساني نيستند. مثلا برخي از دانشگاهها به همه دانشجويان خود خوابگاه مي دهند و برخي ديگر از اين بابت در مضيقه هستند. از طرفي به دانشجويان دوره هاي شبانه هيچ گونه امكانات خوابگاهي و غذا تعلق نمي گيرد. ضمن اين كه دانشجويان دوره هاي شبانه، مراكز پيام نور و موسسات غير دولتي- غير انتفاعي موظف به پرداخت شهريه هستند. از اين رو داوطلب مي بايست اطلاعات مناسبي در اين زمينه ها به دست آورد تا شناخت خودش را از رشته هاي دانشگاهي كامل كند.
موسسات آموزش عالي كه از طريق كنكور سراسري دانشجو مي پذيرند متعدد و بسيار متنوع هستند. همه موسسات آموزش عالي كشور يعني بيش از ۱۵۰ مؤسسه آموزش عالي و نزديك به ۵۰۰۰ رشته محل به استثناي دانشگاه آزاد اسلامي و يكي دو دانشگاه ديگر، از طريق كنكور سراسري دانشجو مي پذيرند و تعداد بسيار زيادي از داوطلبان كنكور خواستار ورود به اين دانشگاهها هستند.
از اين رو همشهري دانشجو در اين شماره به معرفي رشته ها و دانشگاههاي دولتي سراسر كشور مبادرت كرده است تا از اين طريق داوطلبان كنكور آشنايي بيشتري براي دانشگاه شهر محل تحصيلي شان پيدا كنند.
«همشهري دانشجو» امروز به طور كامل به معرفي دانشگاه شهرهاي انتخابي داوطلبان مي پردازد وفردا يكشنبه ۱۸/۵/۸۳ نيز منتشر مي شود.