المپيك بيست و هشتم نيز به پايان رسيد. در فاصله ۱۰۸ سال بر المپيك اين رخداد بزرگ سياسي - اجتماعي و ورزشي چه گذشت؟ آتن مركز يونان - نامي كه مترادف با ورزش و المپيك است، به آرمانهاي پير دو كوبرتن وفادار ماند. بيست و هشتمين دوره بازيهاي المپيك يكشنبه شب در شكوهي بي نظير با سرود يكپارچگي و دوستي به پايان رسيد. ژاك روك رئيس كميته بين المللي المپيك با صداي رسا و در مقابل نمايندگان كشورهاي مختلف جهان و در ميدان ورزشگاه المپيك اعلام كرد: من از يونان،مردم يونان، رئيس كميته ملي المپيك و نخست وزير و اين گروه داوطلبان عاشق تشكر مي كنم. اين زيباترين، پرشكوه ترين و پرهيجان ترين المپيكي بود كه تا به امروز برگزار شده است. يكشنبه شب ملت ۱۱ ميليوني يونان به خود باليدند، آنها با اين گفته ژاك روك پاداش زحمات چهارساله خود را گرفتند. يكشنبه شب يوناني ها گريستند، حتي در صداي لرزان ژاك روك و خانم آنگلوپولوس اين بغض و احساس غرور حس مي شد.
در ميدان ورزشگاه المپيك نمايندگان پنج قاره، بدون مرزهاي رايج سياسي بدون توجه به رنگ پوست، مرام و مسلك و عقيده دور يكديگر جمع شده بودند و زماني كه قهرمان ماراتن بيست و هشتمين دوره بازيهاي المپيك آتن استفانو بالديني مدال طلاي ماراتن را كه سمبل بازيهاي المپيك و نماد واقعي استقامت است بر سينه آويخت، تمام ملت ها يكصدا او را ستودند و او را در حاليكه شاخه زيتون نشانه صلح و دوستي را بر سر داشت اشك قهرمانانه اي ريخت و از اين همه جلال و شكوه ورزش حيرت كرد.
بالديني در روي سكوي المپيك متوجه شد دنيا در حال ستايش از استقامت و پايداري او در سنگين ترين رشته ورزش است و در پي آن ملت ها به يكديگر پيوستند و دشمني ها فراموش شد و همه يكصدا و بدون آنكه مفهوم جملات يكديگر را درك كنند به بنيانگذار المپيك نوين درود فرستادند. آتن ميعادگاه المپيك باستان، نقطه آغاز نبرد و رقابت شرافتمندانه پس از ۱۰۸ سال يك بار سربلند از آزمايش تاريخي ورزش بيرون آمد. يونان كشوري كه تلاطمات سياسي و اجتماعي فراواني را طي يك قرن اخير پشت سر گذاشته با اين ميزباني به ثبات نسبي اقتصادي، اجتماعي و حتي سياسي دست پيدا كرد. اين ادعا را مي توان در چهره تك تك يوناني ها ديد. در مراسم اختتاميه از نوجوان و پير خود را در اين حركت تاريخي سهيم كرده بودند، هر كس در حيطه مسئوليتي كه به او سپرده بودند، فداكارانه شركت و آنرا به سرانجام رساند.
در المپيك آتن كوچكترين مورد درگيري، برخورد خلاف، بدخلقي و حركت غيرورزشي به وجود نيامد و سرانجام آتن از زير آتش بلند مشعل المپيك به سلامت عبور كرد و مشعل را به چين سپرد. غول خفته جهان و آسيا ميزباني المپيك ۲۰۰۸ را برعهده دارد. كودك چيني در مراسم اختتاميه با سرود زيباي خود همگان را به پكن دعوت كرد و يوناني ها در جاده ورزش مشعل را به پرجمعيت ترين كشور جهان دادند تا چهار سال ديگر آسيا، پس از ژاپن و كره جنوبي ميزبان بازيهاي المپيك شود.
آمريكا در صدر جدول مدال ها
در بيست و هشتمين دوره بازيهاي المپيك آتن آمريكا با كسب ۱۰۳ مدال (۳۵ مدال طلا، ۳۹ نقره و ۲۹ برنز) بالاتر از چين، روسيه، استراليا و ژاپن قرار گرفت. چين كلا ۶۳ مدال بدست آورد، اما در مرغوبيت مدال كه با طلا سنجيده مي شود و رده بندي براساس آن صورت مي گيرد، تنها سه مدال طلا كمتر از آمريكا بدست آورد. در واقع از ۳۳ مدال طلاي چين زنان اين كشور ۱۲ مدال را بدست آوردند و به نظر مي رسد چهار سال ديگر اين غول خفته بتواند بدليل ميزباني و ديگر امتيازات بالاتر از آمريكا قرار گيرد. در المپيك آتن حاكميت آمريكا در دو و ميداني چون دوره هاي گذشته نبود و ديگر كشورها از جمله افريقايي ها در اين رشته سرمايه گذاري عجيبي كرده اند و بلوك شرق نيز در رشته زنان به ويژه براي المپيك آينده برنامه هاي خاصي دارند. اما در دوي صدمتر همچنان امريكا پيشتاز است. از سه مدال اصيل و برتر المپيك، يك مدال طلا نصيب ايران شد. حسين رضازاده در دسته سنگين وزنه برداري مدال طلا را برد، در دو صد متر جاستين گاتلين آمريكايي طلا را از آن خود كرد و در دو ماراتن استفانو بالديني از ايتاليا.
ايران در مكان بيست و نهم
كاروان ورزشي ايران در بيست و هشتمين دوره بازيهاي المپيك آتن با كسب دو مدال طلا، دو نقره و دو برنز در مجموع با كسب شش مدال در رده بيست و نهم ايستاد. آخرين كشور ترينيداد و توباگو است در رده ۷۱ كه تنها يك مدال برنز بدست آورده است يادمان باشد كه بهترين دوره از نظر تعداد مدال مربوط به المپيك ۱۹۵۲ است كه ايران در مجموع ۷ مدال بدست آورد
(۳ مدال نقره و ۴ برنز)، اما از نظر مرغوبيت مدال ما در المپيك سيدني ۲۰۰۰ با كسب سه مدال طلا از بقيه دوره ها موفق تر بوديم. كشتي يك مدال و وزنه برداري دو مدال.
ارزيابي كاروان ورزشي ايران در بيست و هشتمين دوره بازيهاي المپيك را به فرصت ديگري وامي گذاريم، كه هر كدام از رشته ها جاي بحث و تحليل جداگانه اي دارد. اما با وجود تمام كمبودها و نداشتن نيمي از ورزشكاران (زنان) به استثناي يك تيرانداز زن، ايران بالاتر از كشورهايي چون بلغارستان، دانمارك، آرژانتين، جمهوري چك، كرواسي، سوئيس، بلژيك، رژيم اشغالگرقدس، ايرلند، مكزيك، پرتغال، هند و ... قرار گرفته است. رتبه بيست و نهم جايگاه خوبي است با علم اينكه ما تنها در رشته مردان شركت مي كنيم اما در همين حضور نيز قادر بوديم به مدالهاي بيشتري دست يابيم و مقام بهتري بدست آوريم.
مي توانستيم در كشتي مدال هاي بهتري داشته باشيم
كسب دو مدال نقره و يك برنز در هفت وزن كشتي هم نسبتا آبرومندانه است اما در همين رشته مي توانستيم رنگ مدالهاي بهتري داشته باشيم.
المپيك آتن را با شور و اميد به مدالهاي طلاي حسين رضازاده و هادي ساعي كه مي توان او را شجاع دل ورزش ايران لقب داد به پايان مي بريم تا شايد در رهگذر چهار ساله و مقصد پكن بتوانيم، طرح ديگري در اندازيم.