سمانه بامشاد
اشاره: كشور ايران به خاطر ماهيت تأثيرگذارش در خاورميانه، نمايندگان اطلاع رساني زيادي را به خود جلب كرده است كه همه روزه با ارسال ده ها خبر و گزارش مخاطبان خود را تغذيه خبري مي كنند.شبكه تلويزيوني آلمان نيز براي آن كه از قافله اطلاع رساني عقب نماند با استقرار يك گروه خبررساني در ايران توانسته جايگاهي را هم به خود اختصاص دهد.«فرامرز قاضي»، مدير شبكه يك تلويزيون آلمان در ايران در زمينه فعاليت اين شبكه و نگرش مردم آلمان نسبت به جامعه ايراني اطلاعات مفيدي را ارائه كرده است كه آن را مي خوانيد:
* چرا ايران را به عنوان محل فعاليت خود برگزيده ايد؟
* شبكه تلويزيوني آلمان در ۱۹ كشور دفتر دارد كه كشور ايران بخشي از دفتر استانبول است. اخبار تلويزيوني ما در خاورميانه از طريق دفاتر استانبول، تل آويو، قاهره و بقيه كشورهاي منطقه پوشش داده مي شوند.
افتتاحيه اين دفتر در ايران از سال ۷۵ بود و من از سال ۵۷ براي خبرگزاري آلمان كار مي كنم.
* در ايران بيشتر چه خبرهايي را پوشش مي دهيد؟
ـ راه اندازي دفتر در ايران به خاطر پوشش خبرهاي سياسي، و به خاطر اخبار انقلاب اسلامي، جنگ، و ساير مسائل بود و كشور ايران هميشه به عنوان يكي از كانون هاي خبرساز در منطقه خاورميانه بوده است، ولي هم اينك دفتر تلويزيوني آلمان در ايران فيلم مستند نيز مي سازد، بنا بر اين تمام اخباري كه براي مردم آلمان جالب باشد را از طريق دفتر ايران پوشش مي دهيم.
* آيا تاكنون از نظر پوشش خبري موفق عمل كرده ايد؟
-ما نسبت به شبكه هاي ديگر پوشش خبري بيشتري در زمينه مسايل ايران داشته ايم، اما ما فقط در زمينه پوشش خبري كار نمي كنيم بلكه به نوعي يك آژانس خبري نيز هستيم.
* با توجه به ويژگي هاي فرهنگي- اجتماعي ايران، چه نگرشي درباره آن داريد؟
ـ خودم ايراني هستم و اينجا را دوست دارم و بعد از اتمام تحصيلات از آلمان به ايران بازگشتم، بنا براين به عنوان يك هموطن ايراني، احساس نزديكي با مسائل آن دارم.
*با توجه به گستره اطلاع رساني در ايران، محدوديت هايي هم داريد؟
ـ ايران در مقايسه با گذشته، داراي شرايط سياسي بهتري شده است. به عبارت ديگر در زمان قبل از انقلاب اسلامي مجوز گرفتن از مسئولان اطلاع رساني ايران كار سختي بود.
بعد از انقلاب اسلامي در ايران شرايط اطلاع رساني بهتر شده است. البته اين مسئله به اين موضوع بستگي دارد كه يك رسانه اطلاع رساني چقدر مهم است؟ در حالي كه كار يك شبكه تلويزيوني خارجي در ايران قبل از انقلاب اسلامي برابر با جاسوسي بود!
* به عنوان نماينده افكار عمومي آلمان چه قضاوتي نسبت به ملت ايران داريد؟
ـ آلماني ها در دوره دبيرستان در مورد سه تمدن رومي، يوناني و ايراني اطلاعات قابل توجهي به دست مي آورند. رابطه ايران و آلمان آنچنان قديمي نيست و به دوران شاه عباس صفوي مي رسد كه بيشتر يك رابطه تجاري بوده است. اما آلماني ها از ايراني ها تصور يك جامعه روشنفكر، باسواد، و با فرهنگ دارند.
* خط قرمز رسانه هاي آلمان تا كجاست؟
ـ بستگي دارد كه شما در مورد چه رسانه اي در آلمان صحبت كنيد. در مورد مسائل داخلي آلمان در هر شهري يك روزنامه، چند شبكه راديويي و تلويزيوني وجود دارد. طبق آماري كه ۵ تا ۶ سال قبل اعلام شد تعداد كساني كه در رسانه هاي آلماني كار مي كنند نسبت به تعداد كساني كه در بخش صنعت آلمان كار مي كنند بيشتر است.
با وجود منابع اطلاع رساني زياد، اگر كوچكترين اشتباهي بكنيد از قاعده رسانه اي كنارگذاشته خواهيد شد.
* چگونه مي توان يك رسانه موفق ايجاد كرد؟
ـ اطلاع رساني كار پيچيده اي است. اگر پيامي را پخش مي كنيم بايد ببينيم كه آن را براي چه كسي پخش مي كنيم و از اين رو بايد نسبت به مخاطب شناخت بهتري داشته باشيم تا بتوانيم بر روي آن دقيقاً كار كنيم، به همين دليل رسانه غيرتخصصي در آلمان وجود ندارد.
* آيا از خبرنگاران حرفه اي منطقه اي هم براي پوشش اخبار بهره مي گيريد؟
ـ خبرنگار خاصي به جز ۴ نفر كه در اين شبكه اطلاع رساني در ايران كار مي كنند نداريم، با اين حال همه خبرنگاران ما ايراني هستند.
* گستره اطلاع رساني تلويزيون آلمان تا چه نقاطي از جهان افزايش مي يابد؟
ـ در مورد فاجعه زلزله بم، ما خبرنگاراني در بم و تهران داشتيم و با توجه به اين كه شبكه يك آلمان ARD بزرگترين شبكه غيرانتفاعي دنيا است روزانه ۱۰۰۰ دقيقه برنامه پخش مي كند. بنا بر اين از ۱۱ استوديو ايالتي تشكيل شده و تمام راديوهاي آلمان اخبار اين شبكه را در آلمان پوشش مي دهند علاوه بر آن فيلم هاي مستندي كه اين شبكه پخش مي كند، توسط كشورهاي بلژيك و هلند نيز نمايش داده مي شود، از اين رو زلزله بم نيز از اين قضيه مستثني نبود.