گزارش نشست
در سخنراني ماهانه علمي - تخصصي آسيب هاي اجتماعي در دانشگاه تهران اعلام شد:
مبارزه با اعتياد در هيچ دوره اي علمي نبوده است
|
|
عباس اسدي: به رغم آنكه مبارزه با اعتياد در ايران پس از انقلاب فراگير بوده، اما اين مبارزه هيچ گاه مبتني بر روش هاي علمي، كاركردي و اجرايي نشده است.
به گزارش خبرنگار ما مدير طرح جامع رفاه اجتماعي درايران و عضو كميته علمي آسيب هاي اجتماعي در نشست «رويكردهاي متفا وت در سياست هاي مبارزه با اعتياد در دو دهه اخير» كه در محل دانشكده علوم اجتماعي دانشگاه تهران برگزار شد با تشريح مبارزه با اعتياد در چهار دوره تاريخي پس از انقلاب همچنين خاطرنشان كرد: پس از پيروزي انقلاب مبارزه با اعتياد با محوريت كاهش عرضه و رويكرد انقلابي دنبال شد و تا اواخر سال ۱۳۵۹ ادامه يافت، در اين دوره تحليل سياسي از اعتياد پررنگ شد و باور همگاني به اين سو رفت كه اعتياد موجود در جامعه رهاورد دولت قبل از انقلاب است و بايد با شيوه شجاعت و يا خشونت انقلابي از ميان برچيده شود.
دكتر سعيد مدني شروع دوره دوم مبارزه با اعتياد را همزمان با پايان ماموريت آيت ا... خلخالي اعلام كرد و گفت: در اين دوره به رغم آنكه به خاطر كاهش شيوه هاي انتظامي و ا منيتي مواد مخدر آسان تر به درون جامعه راه يافته بود اما نگرش انكار اعتياد شكل گرفت و يك جريان شبيه سازي با جنگ عليه صدام در مورد مبارزه با مواد مخدر نمايان شد و مراكز بازپروري از دل سياست هاي اين دوره سر بر آورد.
وي با اشاره به اينكه دوره دوم مبارزه با اعتياد تا سال ۱۳۶۷ ادامه پيدا كرد گفت: در دوره دوم همچنان مبارزه با كاهش عرضه در اوج بود و همكاري هاي بين المللي در اين دوره مجوز ورود پيدا كرد.
عضو كميته علمي آسيب هاي اجتماعي دوره سوم مبارزه با مواد مخدر و اعتياد در ايران را همزمان با تصويب قانون مبارزه با مواد مخدر توسط مجمع تشخيص مصلحت نظام اعلام كرد و گفت: هر چند در دوره سوم مواضع كلي مبارزه با مواد مخدر و اعتياد تعديل و روش هاي خشونت آميز كم رنگ شد اما خصيصه غيرعلمي همچنان در مبارزه با اعتياد ميدان دار بود و در اين دوره بود كه اعتياد به صورت انفجاري شيوع و بروز پيدا كرد اما الگوي گرايش به اعتياد و علني شدن آن ابعاد پيچيده تري پيدا كرد.
وي با اشاره به اينكه در دوره سوم كارشناسان مجوز يافتند تنها بحث و بررسي را به صورت گفتاري در مبارزه با اعتياد دنبال كنند گفت: نگاه به مبارزه با اعتياد كمي معقولانه شد و روابط بين المللي در اين حوزه افزايش يافت و موضوع كاهش تقاضا براي اولين بار مجال بحث و بررسي پيدا كرد.
دكتر مدني سال ۱۳۷۲ را سال آغاز دوره چهارم مبارزه با اعتياد دانست و گفت: در اين دوره هم كه تا سال ۱۳۸۰ نيز ادامه داشت مواد مخدر به صورت انفجاري شيوع پيدا كرد و مديريت مبارزه با مواد مخدر به فردي سپرده شد كه هيچ صبغه انتظامي و امنيتي نداشت و بيشتر بر محور و مدار نقد گذشته حركت خود را سامان داده بود.
در اين دوره اصل اينكه معتادان نبايد وارد زندان شوند و مراكز بازپروري بايد برچيده شوند.از سوي برخي پژوهشگران و جامعه شناسان مطرح شد و برخي ديگر با بيان اينكه با برخوردهاي خشن نمي شود اعتياد را از ميان برداشت وارد حوزه هاي فكري و پژوهشي مبارزه با اعتياد شدند.
سعيد مدني در پايان اين نشست اظهار اميدواري كرد شيوه هاي مبارزه با اعتياد همان گونه كه از دوره اول تاكنون از شيوه هاي برخورد فيزيكي فاصله گرفته است اين روند را دنبال كند و روزي برسد كه مبارزه با اعتياد تنها به اتكاي روش هاي علمي و متدهاي نو اجرايي و عملياتي شود.
شايان ذكر است انجمن جامعه شناسي ايران در دوره تازه فعاليت هاي پژوهشي به صورت ماهانه سلسله سخنراني هايي را با مضامين آسيب هاي اجتماعي توسط استادان دانشگاه تدارك كرده است كه نشست آتي اين انجمن در آبانماه سال جاري با عنوان نقد برخي از معادل ها و مفاهيم جامعه شناسي در ايران با تاكيد بر جامعه شناسي آسيب ها دنبال خواهد شد.
|