سلامت زندگي
نقش موسيقي در آرامش روحي جوانان
|
|
موسيقي به طور كلي به دليل جذابيت و انگيزش ذاتي كه دارد، فضاي امن و مناسبي را مي تواند براي فرد و نوع ارتباط مثبت او با جامعه فراهم آورد. به عنوان مثال اگر افراد مورد مخاطب ورزشكاران باشند، موسيقي اغلب به عنوان يك عامل مؤثر براي تمرين هاي ورزشي به كار برده مي شود. به طور كلي در جامعه امروز ما، يكي از مخاطبان مورد بحث جوانان مي باشند. مقبوليت موسيقي در بين جوانان امروز ما، در مورد موسيقي هيجاني و انرژي زا مي باشد. موسيقي اگر در حيطه مشخصي قرار گيرد براي جوانان مفهوم و ارزش فرهنگي، قومي و مذهبي خاص خود را پيدا مي كند. هر كس كه در شرايط سالمي باشد، هر از گاهي با شنيدن و خواندن احساسات خود را جاري مي سازد و انرژي كسل و يا نگران و سرگردان دروني را به سمت حالت و احساسي مطلوب هدايت مي كند. جوان امروز ما، براي اين كه بتواند ارتباط سالم و موفقيت آميزي با اجتماع خود داشته باشد، بايد ابتدا با خود احساس راحتي كند. موسيقي مي تواند ابزار «خودبياني» را فراهم كند و احساس «خود ارزشمندي» را تقويت كند. همه ما مي دانيم قشر جوان، آسيب پذيري بيشتري را در مواجهه با مشكلات فردي و اجتماعي خود دارد. براي بالا بردن آستانه تحمل و مقابله با مسائل تنش زاي دروني و بيروني در جوانان مي توان از طريق ارائه صحيح الگوهاي متناسب با فرهنگ جامعه خودمان، اعتماد به نفس جوانان را افزايش داد. زماني كه اين ارتباط دروني فرد با خودش در حد متعادل و موزوني قرار گرفت، به دنبال آن مي توان اميد داشت كه ارتباط موفق و مثبتي نيز با اجتماع خود خواهد داشت.
موسيقي در واقع وسيله و يك نوع ابزار است و اين مطلب نه تنها از اهميت هنري آن نمي كاهد، بلكه ارزش واقعي آن را به عنوان يك روش مثبت و درماني نيز آشكار مي سازد.
موسيقي هنري است انتزاعي و به همين دليل استفاده از آن حتماً بايد همراه با پالايش دقيق و دقت صورت بگيرد. همان گونه كه در مورد مصرف دارو، نوع دارو، ميزان مصرف و زمان استفاده از آن مهم است. در زمينه موسيقي، ميزان استفاده، زمان استفاده و كيفيت و شرايط كاربرد آن بسيار حائز اهميت مي باشد. موسيقي همان گونه كه اثرات مثبت دارد مي تواند بيمار كننده نيز باشد. اگر برخي از موسيقي ها بيش از اندازه مصرف شوند، مي توانند در انسان عارضه داشته باشند. به عنوان مثال جواني كه دچار بي قراري و اضطراب است، گوش دادن به آهنگ هاي تند و ناموزون، نه تنها باعث كاهش اضطراب فرد نمي شود، بلكه او را بي قرارتر و مضطرب تر نيز مي سازد.
براي اين كه موسيقي كاربرد معنادار و جهت داري را در بين جوانان و اقشار مردم داشته باشد بايد با توجه به نوع مخاطب، جايگاه موسيقي در ايران مشخص و نهادينه شود. به طور كلي ساختار طبيعت موسيقي ايراني مستعد ايجاد آرامش و خلق افكار بهينه و مثبت مي باشد. بيشتر مردم از نيروي آرام بخش تخليه گر و فرافكن موسيقي بهره مي برند، چه آنان كه براي رفع خستگي به موسيقي روي مي آورند، چه آنان كه اندوه خود را با حزن موسيقي تسكين مي دهند، چه آنان كه با ملودي هاي شادي بخش به جمع خود سرزندگي و شادابي مي دهند، همه به نوعي از نيروي خوشايند و فعال موسيقي بهره مي برند. مي توان موسيقي مثبت و سازنده را به جوانان و اقشار مختلف جامعه به نوعي شناساند. به طور كلي موسيقي آرام بخش چند مشخصه دارد: ريتم منظم، ديناميكي قابل پيش بيني و هارموني موزون موسيقي طبيعت مثل صداي آبشار، زمرمه نسيم و... مي باشد، موسيقي كلاسيك نيز بايد بر اساس تمايل فرد انتخاب شود تا حداكثر كارايي را داشته باشد. موسيقي ملايم موجب آرامش و موسيقي تند باعث تحريك سيستم عصبي شده، فشارها و تنش هاي خاصي را در فرد ايجاد مي كند.اما مي توان اظهار داشت كه از تركيب بجا و متناسب موسيقي ملايم همراه با موسيقي هاي با ضرب آهنگ تند، مي توان در جهت آرامش روحي و رواني اين قشر (جوان) كه از انرژي خاصي بهره مند هستند، استفاده بهينه نمود.
فاطمه عبدي
|