صادرات ۷ ميليارد متر مكعب گاز
رئيس مركز اطلاعات و گزارش هاي شركت ملي گاز ايران گفت: از شروع صادرات گاز طبيعي به تركيه، تا پايان شهريورماه امسال، بيش از ۶ ميليارد و ۸۴۰ ميليون متر مكعب گاز به اين كشور صادر شده است.
عباس پاسدار به شانا، گفت: در شش ماه نخست سال جاري نيز يك ميليارد و۸۰۰ ميليون متر مكعب گاز طبيعي به تركيه كه در حال حاضر تنها وارد كننده گاز از ايران است، صادر شده است.
وي تصريح كرد: اين ميزان، در مقايسه با مدت زمان مشابه در سال گذشته كه يك ميليارد و ۵۰۰ ميليون متر مكعب بوده است، ۲۰ درصد رشد نشان مي دهد.
رئيس مركز اطلاعات و گزارش هاي شركت ملي گاز ايران در بخش ديگري از اين گفت وگو به ميزان واردات گاز از تركمنستان اشاره كرد و گفت: از ابتداي سال جاري تا پايان شهريورماه، بالغ بر ۲ ميليارد و يكصد ميليون متر مكعب گاز از تركمنستان وارد ايران شده كه در مقايسه با دوره زماني مشابه در سال گذشته، تغييري نداشته است.
رئيس مركز اطلاعات و گزارش هاي شركت ملي گاز ايران يادآور شد: ميزان واردات گاز طبيعي از اين كشور تا پايان سال گذشته، ۲۳ ميليارد و ۲۰۰ ميليون متر مكعب بوده است كه با احتساب مقدار گازي كه در نيمه نخست امسال از تركمنستان وارد ايران شده است، كل ميزان واردات گاز طبيعي از تركمنستان به ايران به ۲۵ ميليارد و۳۰۰ ميليون متر مكعب رسيده است.
به گفته مسئولان شركت ملي گاز ايران، وجود فاصله هاي طولاني منابع توليد گاز تا منابع مصرف آن همچنين، دشواري هاي موجود بر سر راه انتقال اين محصول با ارزش از جنوب به شمال كشور، واردات گاز از تركمنستان را از نظر فني و اقتصادي توجيه پذير مي كند.
«دراگون اويل» در درياي خزر
بهره برداري آزمايشي از يك چاه حفاري شده توسط شركت «دراگون اويل» ، در بخش تركمني درياي خزر آغاز شد و اين شركت در آينده نزديك استخراج نفت از بخش تركمني درياي خزر را افزايش مي دهد.
روزنامه «تركمنستان بي طرف» با چاپ اين خبر نوشت: در بهره برداري آزمايشي از چاه «جيتون ۱۰۹/۲۱ موفق به استخراج پنج هزار و۳۳۰ بشكه نفت (بيش از۷۰۰ تن) در يك شبانه روز شد.
در ادامه اين خبر به نقل از حسين سلطان رئيس هيأت مديره دراگون اويل آمده است: اين چاه كه چهارمين حلقه از چاه هاي حفاري شده در ميدان نفتي جيتون ۲۱ در بخش تركمني درياي خزر است با عمق چهار هزار و۶۷۰ متر عميق ترين آنها نيز محسوب مي شود.
وي با ابراز رضايت از روند پيشرفت امور گفته است: با توجه به اتمام عمليات حفاري چاه» جيتون ۱۰۶/۲۱ «و اجراي ساير برنامه هاي پيش بيني شده، اميدواريم كه ميزان استخراج نفت را تا پايان سال جاري ميلادي به طور چشمگير افزايش دهيم.
شركت انگليسي اماراتي دراگون اويل علاوه بر عمليات حفاري و استخراج نفت، كارهاي اكتشافي و لرزه نگاري را نيز در ميادين قراردادي جيتون و» جغل بيگ «در بخش تركمني درياي خزر انجام مي دهد.
اين شركت همچنين اقدامات لازم را براي احداث دو خط لوله نفت از زير دريا كه قرار است نفت هاي استخراج شده خود از بخش تركمني درياي خزر را به ساحل آن منتقل كند، در دست اجرا دارد.
تأثير نفت گران بر اقتصاد آمريكا
پايگاه اينترنتي واشنگتن پست اعلام كرد: رئيس فدرال رزرو يا بانك مركزي آمريكا گفت: افزايش بهاي نفت در سال جاري تأثير قابل توجهي بر اقتصاد آمريكا داشته است، اما احتمال نمي رود خسارت جدي به اقتصاد اين كشور وارد كند، مگر آن كه شدت افزايش بهاي نفت بسيار زياد باشد.
آلن گرين اسپان در سخنراني در واشنگتن گفت: احتمال مي رود نفت كشورهاي جهان به زودي تمام شود و يا اين كه ممكن است افزايش بهاي نفت موجب ايجاد دوباره تورم و نرخ هاي بهره دو رقمي شود، يعني همان روندي كه در دهه ۱۹۷۰ و۱۹۸۰ لطمه زيادي به اقتصاد آمريكا وارد كرد.
در ادامه اين گزارش آمده است: در نقطه نظرهاي خوش بينانه گرين اسپان مشاهده مي شود كه فناوري هاي جديد، افزايش بهاي نفت و نيروهاي بازار موجب خواهند شد كه وابستگي كشورهاي جهان به نفت براي مدت ها، كمتر شود. وي گذار اجتناب ناپذير به منابع جديد انرژي را به دوره گذار قبلي كه طي آن، نفت جايگزين زغال سنگ و سپس زغال سنگ جايگزين چوب قبل از تمام شدن آنها شد، قابل مقايسه توصيف كرده است.
در عين حال، نگراني روبه رشدي در ميان اقتصاد دانان در وال استريت و حتي در داخل فدرال رزرو وجود دارد، مبني بر اين كه افزايش زياد بهاي نفت در حال لطمه زدن به رشد اقتصادي آمريكا و جهان است و خطر بروز ركود را افزايش مي دهد.
برخي از تحليل گران مي گويند: حتي اگر در پيش بيني خود تجديد نظر كنيم، مي بينيم كه افزايش بهاي نفت مي تواند روند رشد را بطئي كند و همين امر فرصت هاي شغلي معدودي را ايجاد مي كند، سود شركت هاي حقوقي را كاهش مي دهد و بهاي سهام را در آينده اي قابل پيش بيني، تنزل مي دهد.
استفن اس روچ اقتصاد دان ارشد در مورگان استانلي در تحليل اخير خود نيز گفت: پيش بيني مي شود رشد اقتصادي در آمريكا، اروپا و ژاپن در مجموع در اوايل سال آينده كند شود و نرخ سالانه آن به ۵/۱ درصد برسد و همين روند موجب مي شود كه ركود اقتصادي به سادگي بروز كند.
گروه اقتصادي گلدمان ساكس هفته هاي گذشته ضمن هشدار در مورد ادغام احتمالي رشد كند اقتصادي و افزايش تورم اعلام كرد: افزايش بهاي نفت و رسيدن هر بشكه آن به بيش از۵۰ دلار مخاطرات تورم زايي را در پيش بيني فعلي ما برجسته مي سازد.
بهاي هر بشكه نفت خام پايه سبك شيرين براي تحويل در ماه نوامبر در فعاليت روز جمعه بورس نيويورك، ۵۴ دلار و ۹۳ سنت بود.
گرين اسپان آثار فعلي افزايش بهاي نفت را در مقايسه با ناآرامي به مراتب وخيم تر اقتصادي در دهه هاي گذشته، با اهميت تلقي كرد.