آزمايشگاه تحقيقاتيTwinsburg
يك قلو ممنوع
در ابتدا يعني در سال 1979 تحقيقات در اين جشنواره خيلي ساده انجام مي گرفت ولي به تدريج با پخش اخبار جشنواره در سراسر دنيا، در سال جاري، يك دوجين از محققان در اين جشنواره حضور داشتند. در اين جشنواره تحقيقات متنوع و بعضا جالبي انجام مي شود
دوقلوهاي يكسان 100 درصد ژن يكسان دارند و مي توان با بررسي آنها، اهميت نسبي علم ژنتيك و محيط را در شكل گيري خصوصيات منحصر به فرد انسان درك كرد
|
|
برگردان: مهدي اعلماني
محققان به دهكده كوچكي در ايالت اوهايو آمريكا هجوم مي آورند تا 2 روز طاقت فرسا را به كار و تحقيق مشغول شوند.
مقارن با شروع اولين تعطيلات آخر هفته در ماه آگوست، در شهر Twins burg اوهايو، يك جشنواره برگزار مي شود. كارناوال هاي آذين بندي شده، اتومبيل ها و كاميون ها با نظمي خاص به آرامي حركت مي كنند، در حالي كه هزاران تماشاچي كف مي زنند و پرچم هايشان را حركت مي دهند.
اين صحنه يك قسمت از نمايشي فوق العاده در آمريكاست. ولي اين جشنواره كمي غيرمنتظره و عجيب است. چون تمامي شركت كنندگان در اين جشنواره، دوقلو هستند. دوقلوهاي همسان و غيرهمسان در رنگ ها، شكل ها، سنين و اندازه هاي مختلف در بزرگترين گروه هاي ساليانه شركت جسته اند.
ديدار از Twins burg نه تنها براي عموم مردم، حتي براي خود دوقلوها هم جذاب وشگفت انگيز است. هر سال در اين جشنواره تعدادي از دانشمندان دعوت مي شوند تا سوالاتي را از شركت كنندگان بپرسند. دوقلوهاي يكسان 100 درصد ژن يكسان دارند و مي توان با بررسي آنها، اهميت نسبي علم ژنتيك و محيط را در شكل گيري خصوصيات منحصر به فرد انسان درك كرد.
تحقيقات روي دوقلوها به گذشته هاي دور برمي گرددJosef Mengele .، يكي از پزشكان حزب نازي بود كه در كمپ تحقيقاتيz Ausschwit در جنگ جهاني دوم به مطالعه مشغول بود و علاقه عجيبي به دوقلوها داشت. وي از ورود دوقلوها به كمپ خودداري مي كرد، چون محفظه گازي در كمپ وجود داشت كه امكان داشت دوقلوها را مسموم كرده و وي نتواند مطالعاتش را روي آنها ادامه دهد.
تحقيقات روي دوقلوها، بهترين روش براي پاسخ به سوالاتي است كه در افكار عمومي وجود دارد، سوالاتي در مورد رابطه ژنوم انسان وشخصيت او كه تاحدي برگرفته از محيط است. اكثر دوقلوهايي كه در اين جشنواره شركت مي كنند با شور و هيجان زياد در امر تحقيقات همكاري مي كنند. لورا و ليندا، دوقلوهاي همسان اهل دهكده شفيلد اوهايو هستند كه چنددهه در اين جشنواره شركت كرده اند. طي اين سال ها بيش از 50 آزمايش روي آنها انجام شده است، مثلا يك شب به طور كامل از خواب محروم شدند و توسط الكترودهايي كه به مغز آنها نصب شده بود عكس العمل هاي آنها بررسي شد.
در ابتدا يعني در سال 1979 تحقيقات در اين جشنواره خيلي ساده انجام مي گرفت ولي به تدريج با پخش اخبار جشنواره در سراسر دنيا، در سال جاري، يك دوجين از محققان در اين جشنواره حضور داشتند. در اين جشنواره تحقيقات متنوع و بعضا جالبي انجام مي شود. مثلا: در گوشه اي از كمپ،دكتر Paul Breslin از موسسه Monell فيلادلفيا، چند ميز گذاشته كه دوقلوها پشت آنها مي نشينند. در كنار هر كدام فنجان هايي از مايعات مختلف قرار دارد. دوقلوها اين مايعات را مي چشند و نظر خود را درباره آنها يادداشت مي كنند. دكتر Breslin و همكارانش قصد دارند، اثر ژن ها را بر درك آدمي از حواسي مثل بويايي، چشايي گرمي، سردي، درد، سوزش، خارش و... بررسي كنند. براي درك اين حواس هم ژن و هم تجربه دخيل هستند. حتي قبل از تولد، مزه هايي مثل، مزه شكلات، بوي سير، بوي مواد تازه و وانيل به جريان خون منتقل مي شود و به جنين مي رسد و در آينده اولويت هايي براي غذاهاي مختلف در شخص ايجاد مي شود. البته تاثيرات ژنتيك آشكاري در عمل وجود دارد، براي مثال هنگام چشيدن گياه گنه گنه، برخي مزه بسيار تلخي احساس مي كنند، حتي در مقادير بسيار كم ولي افراد ديگري كه استعداد ژنتيك متفاوتي دارند، اين تلخي را كمتر احساس مي كنند. دوقلوهاي همسان درك كاملا يكساني از مزه ها دارند در صورتي كه دوقلوهاي غيرهمسان چنين نيستند.
در گوشه ديگري از اين كمپ Dennis Drayna مسوول ملي اختلالات ارتباطي و ناشنوايي مريلند قراردارد. وي مي خواهد بداند وقتي صداها به گوش مي رسند، چه اتفاقي مي افتد. وي مي گويد روشن نيست كه صداها بيشتر در اعضاي داخلي گوش پردازش مي شوند يا در مغز. وي با تحقيقي كه روي دوقلوها انجام داد، فهميد كه درك موسيقي ارثي است. وي عبارات و كلمات متفاوتي را به گوش هاي راست و چپ دوقلوها مي رساند و هر كس كه تركيب دوصوتي را مي شنيد، آن را يادداشت مي كرد. در نهايت دكتر Drayna به اين نتيجه رسيد كه شنوايي متاثر از ژن هاست.
پر ازدحام ترين بخش اين كمپ، صفي است كه براي تحقيق علمي- پزشكي قانوني و انگشت نگاري است و البته منابع اين تحقيق سري است.
بررسي و تحقيق روي دوقلوها به اوايل قرن 19 ميلادي برمي گردد. هنگامي كه Francis Galton اولين ژن شناس، تشخيص داد كه دوقلوها بر دوگونه اند؛ دوقلوهاي همسان كه از يك تخمك به وجود مي آيند و دوقلوهاي غيرهمسان كه از دو تخمك متفاوت ايجاد مي شوند. سر نخ اين مطلب تا سال 1924به دست نيامده بود. در اين سال حقيقت پاتولوژي دوقلوها پيشرفت اساسي كرد.
قانون پاتولوژي دوقلوها بيان مي دارد كه هر نوع اختلال وراثتي در دوقلوهاي همسان و همجنس۲ دختر يا 2 پسر بيش از دوقلوهاي غيرهمسان و همجنس۲ دختر يا 2 پسر است و در عوض در دوقلوهاي غيرهمسان و همجنس 2 دختر يا 2 پسر اين اختلال هماهنگ تر از دوقلوهاي غيرهمسان و غيرهمجنس دختر و پسر است.
در مطالعات اوليه، محاسبات آماري نشان داد كه وابستگي خال روي پوست در دوقلوهاي همسان 4/0 است، در حالي كه دوقلوهاي غيرهمسان داراي وابستگي 2/0 هستند 1 وابستگي زياد و صفر عدم وابستگي را نشان مي دهد. به اين ترتيب وجود خال ها ارثي هستند ولي به شرطي كه شرايط محيطي براي پيشرفت آنها وجود داشته باشد.
بنا بر اين تحقيقات، سيگار كشيدن وابسته به عوامل محيطي است ولي اولين بار پك زدن به سيگار توسط ژن ها تعيين مي شود. مطالعات روي دوقلوها ويژگي هاي مختلف وراثتي شخصيت انساني را حل كرده است. اثرات رواني مثل هيجان، دلهره، ترس و اميد به مسايل نو و تازه از ويژگي هاي ژنتيك است و در كنار آن والدين نيزبه نحوي در شكل گيري شخصيت فرد تاثير دارند.
بعضي عقيده دارند كه تحقيقات روي دوقلوها به كشف امراضي مثل سرطان، آسم، پوكي استخوان، آرتروز و اختلالات ايمني كمك مي كند.
نتيجه گيري كلي كه از اين تحقيقات به دست مي آيد اين است كه اغلب تاثيرات بشري، نسبي و دستخوش ژن هاست. بسياري از ژن ها مكررا توسط محيط روشن و خاموش مي شوند. برخي از انسان ها به مشاركت در مسابقات ورزشي تمايل دارند. بعضي ها به تازگي و نويي اهميت داده و بعضي عاشق عتيقه هستند. آيا امكان دارد برخي از مردم به انواع معيني از تجربه گرايش داشته باشند؟ گاهي ژن ها، محيط را شكل مي دهند و گاهي محيط تظاهر ژن ها را مي سازد.
منبع: اكونوميست
|