نه تلويزيون، نه روزنامه
موزه ها فراموش مي شوند
بر اساس يك نظرسنجي از بازديدكنندگان 3 كاخ - موزه تهران، تنها 8/3 درصد از بازيدكنندگان از طريق صدا و سيما و مطبوعات با مجموعه هاي تاريخي - فرهنگي گلستان، سعدآباد و نياوران آشنا شده و اقدام به بازديد از آنها كردند.
صدا و سيما با اختصاص متوسط 5/2 و مطبوعات با آماري نزديك به 3/1 سهم اندكي از معرفي موزه ها و ترغيب مخاطبان به بازديد از آثار فرهنگي را داشته اند. اين در حالي است كه مطبوعات و بويژه صدا و سيما با بيشترين ميزان تماس با مخاطب كمتر به تقويت بنيان فرهنگي مردم توجه داشته و كمتر برنامه اي از آن پخش شده است كه اختصاص به معرفي و ايجاد رغبت در بين مردم داشته باشد. در اين نظرسنجي و نتايجي كه از آن به دست آمده است، مدارس با 8/25 درصد و اينترنت با 4/12 درصد بالاترين آمار در بخش چگونگي نحوه آشنايي با موزه ها را به خود اختصاص داده اند.
در موارد استخراج شده از پرسشنامه ها، توقع هاي مردم از مجموعه سعدآباد نيز به اين صورت طبقه بندي شده است: نمايش ماشين هاي قديمي با 14/24 درصد، نمايش وسايل شخصي و لباس ساكنان كاخ ها با 14/24 درصد، وجود موزه گل و گياه با 34/10 درصد، تماشاي حيات وحش با 9/6 درصد، برگزاري كنسرت و نمايش فرش هاي نفيس هر يك با 45/3 درصد و نمايش جواهرات سلطنتي هم كه با 45/3 درصد.
ردپاي گردشگران در كاخ گلستان
براساس آمار منتشر شده از مجموعه تاريخي كاخ گلستان، در سال گذشته، تعداد 88 هزار و 416 نفر توريست اعم از گردشگران ايراني و خارجي از اين مجموعه تاريخي بازديد كرده اند.
مجموعه تاريخي گلستان با آثاري چون شمس العماره، تخت مرمر، كاخ الماس، حوضخانه، عكسخانه، مردمشناسي و نگارخانه در خيابان ناصرخسرو يادگاري از دوران قاجاريه است. در اين آمار بيشترين بازديدكننده از كاخ شمس العماره با 13هزار و 658 نفر توريست ايراني و 2 هزار و 509 گردشگر خارجي و 3 هزار و 83 بازديدكننده گروهي است.
در اين آمار كمترين بازديدكننده ايراني از عكسخانه ديدن كرده و كمترين بازديدكننده خارجي از حوضخانه بازديد كرده است.
مجموعه تاريخي گلستان، هر روز براي علاقه مندان به آثار تاريخي و گردشگران باز است. لازم به ذكر است كه هنوز طبقات فوقاني شمس العماره براي بازديد علاقه مندان گشوده نشده و به نظر مي رسد طبقات بالايي اين كاخ قاجاري، به دليل سهل انگاري و عدم رسيدگي همچنان به دور از انظار باشد.
كارناوال فرهنگ و تمدن ايران در غرب
به منظور آشنايي ساير ملل از تاريخ تمدن، فرهنگ و هنر ايراني، موزه ملي ايران قصد دارد تا برنامه هايي را در موزه هاي ساير كشورها برگزار كند. موزه ملي با بررسي برنامه هاي متعددي چون، نمايشگاه 7هزار سال هنر ايراني در كشورهاي بلژيك و سوئيس، برگزاري نمايشگاه تمدن، فرهنگ و هنر ايران در موزه ملي مكزيك، مكزيكوسيتي و نمايشگاه يكهزار و 500 سال تمدن اسلامي ايراني در كشورهاي اتريش و آلمان و برگزاري دو نمايشگاه در موزه لوور و كيومه فرانسه و همچنين يك نمايشگاه تخصصي درباره هنر دوران صفويه در كشورهاي انگليس، ايتاليا و آمريكا قصد انجام آنها را دارد.
موزه ملي ايران، به عنوان معتبرترين اماكن فرهنگي كشور، امكان برگزاري اين نمايشگاه ها و ايجاد زمينه مناسبي براي تبادل فرهنگي را دارد. قرار است كه نمايشگاه هاي مورد نظر تا قبل از سال 2005 ميلادي، برگزار شده و باعث ترويج هرچه بيشتر فرهنگ و تمدن ايراني شود.