گروه سياسي: خبرنگار همشهري: از روز يكشنبه گذشته كه پاسخ رسمي و مثبت ايران به درخواست اروپايي ها مبني بر تعليق نامحدود غني سازي اورانيوم اعلام شد، اظهارنظرهاي متفاوتي در مورد پذيرش اين درخواست از سوي ايران، در محافل سياسي و حتي رسمي نظام مطرح گرديد كه عمده اين اظهارنظرها انتقادي و اعتراض آميز بود. به گونه اي كه حسن روحاني دبير شورايعالي امنيت ملي كه رياست هيات مذاكره كننده با اروپا را بر عهده دارد ناچار شد ، دو روز پي در پي در جمع خبرنگاران و نمايندگان مجلس در جلسه غير علني شركت كرده و به اشكالات مطرح شده به اين قرارداد پاسخ دهد تا افكار عمومي را قانع سازد.
اما ديروز سيد محمد خاتمي رئيس جمهوري نخستين مقام رسمي و بلندپايه ايران بود كه به دفاع از مذاكرات با اروپا، متن قرارداد و تلاشهاي حسن روحاني پرداخت و اين قرارداد را دستاورد و پيروزي بزرگي براي كشورمان تلقي كرد.
سيد محمد خاتمي كه روز سه شنبه پس از شركت در جشن گندم از سوي خبرنگاران براي پاسخ دادن به سئوالهاي آنها در مورد اخبار جديد مربوط به پرونده هسته اي ايران محاصره شده بود قول داد تا در پايان جلسه هيات دولت كه ديروز تشكيل شد به سئوالات پاسخ دهد.رئيس جمهور به اين وعده وفا كرد و روز گذشته در جمع خبرنگاران حوزه دولت ابتدا همه سئوالها در مورد پرونده هسته اي را شنيد و سپس به همه آنها پاسخ داد.
دستيابي به تكنولوژي هسته اي
از افتخارات دولت من است
سيد محمد خاتمي در پرسش يكي از خبرنگاران خبرگزاريهاي خارجي كه از او پرسيد آيا گزارش البرادعي پيروزي ايران و شكست آمريكاست؟ گفت: پيروزي بزرگ ما دستيابي به تكنولوژي صلح آميز هسته اي است كه از افتخارات دولت بنده است و لذا من به عنوان مهمترين دستاورد دوران خدمتم به اين كار دلبسته شده و نگران مسائلي هستم كه در اين زمينه مطرح مي شود.خاتمي افزود: كار بر روي انرژي هسته اي با اراده من و نظر موافق رهبري انجام شد و من نسبت به آن حساسيت دارم.
خاتمي تاكيد كرد كه به همين دليل بر تكميل همه مراحل دستيابي به فناوري صلح آميز هسته اي اصرار دارد و معتقد است كه به هر قيمتي كشور ما بايد داراي چرخه سوخت هسته اي و توليدكننده آن شود.
رئيس جمهور با تصريح بر اين نكته كه طبق مفاد N.P.T تمام اعضا حق دارند به فناوري صلح آميز هسته اي دست يابند گفت: ما موظفيم فعاليتهاي خود را زير نظر آژانس انجام دهيم تا چرخه توليد به سوي سلاح اتمي منحرف نشود.
خاتمي تاكيد كرد كه توليد و غني كردن اورانيوم و دستيابي به سوخت هسته اي حق ماست و ما بايد كليه اين مراحل را طي كنيم.
رئيس جمهوري با اشاره به وجود اراده اي سياسي براي محروم كردن كشورمان از فناوري هسته اي گفت: اعتراف صريح كشورهاي اروپايي به اينكه ما حق استفاده از اين فناوري را داريم دستاورد مهم مذاكرات اخير و پيروزي بزرگي بود گرچه اگر آنها هم اعتراف نمي كردند ما از اين حق برخوردار بوديم.خاتمي اضافه كرد: ما در عين پايبندي به مصالح و خط قرمزهاي نظام حاضر نيستيم از تهديدات و خطرات احتمالي استقبال كنيم. لذا مي گوئيم نمي خواهيم پرونده ما به شوراي امنيت برود ولي اگر زور باشد حاضريم تبعات ارجاع پرونده به شوراي امنيت را نيز بپذيريم هر چند كه معلوم نيست اين تبعات تنها براي ما باشد و اروپايي ها از آن مصون باشند.
شوراي امنيت مي تواند
از نظر حقوقي ما را از انرژي هسته اي محروم كند
سيد محمد خاتمي بار ديگر بر درخواست ايران جهت ارجاع نكردن پرونده انرژي هسته اي به شوراي امنيت سازمان ملل تاكيد كرد و گفت: از نظر حقوقي شوراي امنيت مي تواند ما را از استفاده صلح آميز از انرژي هسته اي محروم كند لذا ما به دست خود حاضر نيستيم راهي را طي كنيم كه به اين نقطه برسيم هر چند كه آن را ظالمانه هم مي دانيم.
رئيس جمهوري گفت: مصالح ما ايجاب مي كرد كه با هزينه كمتري از اين حق خود دفاع كنيم.وي با اشاره به ارتباط فناوري هسته اي با توسعه و پيشرفت كشور گفت: ملت به ما حق نمي دهد كه مسير توسعه را با قيمت گران طي كنيم.
تعليق داوطلبانه غني سازي
سيد محمد خاتمي رئيس جمهوري دستاورد ديگر مذاكرات اخير را تعليق داوطلبانه غني سازي اورانيوم عنوان كرد و گفت: خط قرمز ما توقف غني سازي است كه آن را نپذيرفته ايم.
رئيس جمهوري در مورد تضمين هاي اروپا براي تعهداتي كه ايران داده است گفت براي محك خوردن تضمين هاي اروپايي ها، ايستگاههاي مختلفي وجود دارد كه اگر طرف اروپايي به تعهداتش عمل نكرد، ما نيز تعهدي نداريم كه نخستين ايستگاه اجلاس ۲۵ نوامبر شوراي حكام است.
گزارش البرادعي مثبت بود
رئيس جمهوري گزارش البرادعي دبيركل آژانس را مثبت خواند و گفت: در گزارش با صراحت آمده كه نيازي به بررسي غيرعادي پرونده ايران نيست.
خاتمي در پاسخ به اين پرسش كه چه تضميني براي اجراي تعهد اروپايي ها وجود دارد؟ گفت: ممكن است آنها به تعهدات خود عمل نكنند گرچه احتمال مي دهم اروپا اين بار دلشان مي خواهد همكاري كنند. من هم به اروپايي ها مي گويم گام اول را درست برداريد و از اعتماد ايران استفاده كرده و حسن نيت نشان دهيد.
مگر مذاكرات سياسي
يك نبرد نيست؟
رئيس جمهوري در مورد اظهارات انتقادآميز اخير عليه اين قرارداد گفت: كساني كه اظهارنظر كرده اند نظراتشان محترم است ولي ما از مصالح ملي كوتاه نيامده ايم.
خاتمي افزود: مگر مذاكره سياسي يك نبرد نيست؟ چرا فقط نبرد را مي خواهيم به صحنه نظامي بكشانيم؟ ما اهل گفت و گو و منطق هستيم. ما كي گفتيم تعليق نمي كنيم؟ گفته ايم توقف را نمي پذيريم كه نپذيرفتيم.
اراده نظام پشت اين تصميم است
رئيس جمهوري در پاسخ به اين پرسش كه آيا رهبري نيز از قرارداد اخير حمايت مي كند، گفت: هيچ تصميمي بويژه با اين درجه از اهميت، كار يك فرد يا يك گروه نيست و اگر توافق نظام نباشد عملي نمي شود و من بالاجبار مي گويم اعتماد، عزم، تصميم و اراده نظام پشت اين تصميم است.
رئيس جمهوري از فعاليت هاي دكتر روحاني سپاسگزاري كرد و گفت: آقاي روحاني به اصرار بنده و توصيه رهبري اين مسئوليت را پذيرفت و آن را هدايت كرد زيرا مجال و اشراف كافي بر اين موضوع داشت هر چند كه خودش داوطلب نبود.
مذاكرات هسته اي
از افتخارات نظام است
رئيس جمهوري همچنين از تيم مذاكره كننده با اروپايي ها نيز تقدير و تشكر كرد و گفت: مذاكرات پاريس، وين و بروكسل در مورد پرونده هسته اي از افتخارات نظام است و نشان داد كه ما تنها در مورد سدسازي و موضوعات فني افتخار كسب نمي كنيم، بلكه در عرصه ديپلماسي با قدرت و قوت مذاكره مي كنيم و اگر روزي اسناد اين مذاكره منتشر شود، ملت از آن خشنود خواهد شد كه هيات ايراني چقدر مستدل و منطقي مذاكره كرده است.
به ملت اطمينان مي دهم
رئيس جمهوري تاكيد كرد: به ملت اطمينان مي دهم كه ما روي منافع ملي ايستاده ايم و خردمندانه، عاقلانه، با تعامل و منطق و هزينه كمتر و منفعت بيشتر تلاش مي كنيم تا اراده سياسي بدخواهي كه مي خواهد ملت ما را از پيشرفت و توسعه نه تنها در زمينه انرژي هسته اي بلكه در ساير زمينه هاي تكنولوژيك نيز محروم كند از بين ببريم.خاتمي گفت: اطمينان مي دهم كه هم رهبري بر مذاكرات نظارت دارند و هم اعضاي هيات ما از مسئولين هستند و هم آقاي روحاني با كمال جديت و توانمندي مصوبات نظام را اجرا و تامين مي كند.
مذاكره با آمريكا
در دستور كار ما نيست
سيد محمد خاتمي رئيس جمهوري در پاسخ به سئوال ديگري در مورد اجلاس شرم الشيخ و احتمال شروع مذاكرات ايران و آمريكا در اين اجلاس گفت: پيش از حمله آمريكا و انگليس به عراق، من به كوفي عنان پيشنهاد كردم كه اجلاس با حضور همسايگان عراق، پنج عضو دائم شوراي امنيت سازمان ملل، مصر و شخص دبيركل سازمان ملل تشكيل شده و مساله حاكميت صدام به شكلي حل شود كه نيازي به اشغال عراق نباشد، اما آمريكا با غروري كه داشت و فكر مي كرد مي تواند مشكلات اشغال را سريعا حل كند اين پيشنهاد را نپذيرفت. امروز كه پيش بيني ما درست از آب درآمده و اشغال عراق، آمريكا را گرفتار كرده و مصيبتي بزرگتر از صدام را براي ملت عراق بوجود آورده، قرار است اين كنفرانس تشكيل شود. خاتمي گفت: حضور ما در اجلاس شرم الشيخ به معناي مذاكره با آمريكا نيست. ما هر كاري كه براي حل مسئله عراق و تامين آزادي و پيشرفت آن لازم باشد انجام مي دهيم. ولي اينكه بطور ويژه مذاكره اي با آمريكا داشته باشيم در دستور كار ما نيست. ما وقتي با آمريكا مذاكره مي كنيم كه آنها روش خود را در مقابل ايران تغيير داده و عاقل شوند.خاتمي افزود: همانطور كه ما گفتيم آمريكا در گرداب عراق گرفتار شده ولي ما حاضريم به آنها كمك كنيم كه نجات پيدا كنند، البته براي اينكه ملت عراق نجات پيدا كند.خاتمي گفت: ما انتظار داريم بوش كه با تجربه از گذشته در دوره دوم هم انتخاب شده است، عاقلانه تر و حكيمانه تر با مسائل برخورد كند تا زياني متوجه كشورهاي ديگر نشود.
انتخابات رياست جمهوري
رئيس جمهوري در مورد انتخابات آينده رياست جمهوري گفت: آزادي در عرصه انتخابات در چارچوب هايي كه وجود دارد و با رقابت واقعي، زمينه مشاركت بيشتر مردم را فراهم مي كند.
دفاع خاتمي از تشكيل
ستاد حفاظت اجتماعي
رئيس جمهوري در مورد تصميم اخير قوه قضاييه براي تشكيل ستاد حفاظت اجتماعي گفت: دوستان دستگاه قضايي توضيحاتي دادند كه به نظرم طرح خوبي آمد. حفاظت اجتماعي با كمك مردم عملي است و اميدواريم با حفظ حقوق مردم اين مساله بتواند اجرايي بشود.
در حاشيه مصاحبه خاتمي در جمع خبرنگاران
* سيد محمد خاتمي رئيس جمهوري روز گذشته از قرارداد اخير ايران با اروپا دفاع كرد و آن را يك پيروزي دانست.
* سيد محمد خاتمي پس از پايان مصاحبه اش در حالي كه برعكس مسير اتومبيل خود به سمت خبرنگاران مي آمد در جمع آنها گفت كه نه اروپايي ها به ما تضمين داده اند و نه ما به آنها، تضمين عملي از اين به بعد و در ايستگاههاي متعدد مشخص مي شود.
* در حالي كه خاتمي قصد داشت سوار خودروي رياست جمهوري شود يكي از خبرنگاران گفت: «خاتمي دوستت داريم» . خاتمي هم در پاسخ وي گفت: اين دوستت داريم اولش براي ما گران تمام شد. اميدواريم آخرش ارزان شود.
* وزيران همزمان با خاتمي ساختمان دولت را ترك كردند و چون خاتمي به ميان خبرنگاران آمد تا به پرسش هاي آنها پاسخ دهد فرصتي فراهم شد تا وزيران كشور و اطلاعات محل دولت را ترك كنند. البته تعداد محدودي از خبرنگاران با وزير كشور گفتگوي كوتاهي در مورد زمان انجام انتخابات رياست جمهوري انجام دادند كه وزير كشور زمان پيشنهادي دوم به شوراي نگهبان را سي ام ارديبهشت سال آينده عنوان كرد.
موسوي لاري با تأكيد بر اينكه ايرادات شوراي نگهبان به زمان ۲۳ ارديبهشت حقوقي و درست نبوده است گفت: ما به خاطر حفظ شأن شوراي نگهبان تاريخ ديگري را پيشنهاد كرديم.
وزير كشور همچنين تشكيل ستاد حفاظت اجتماعي در قوه قضائيه را موازي كاري با شوراي تأمين استان دانست و با آن مخالفت كرد.