سال عراق... عراق... عراق
در نخستين ماه هاي ،۲۰۰۴ ده ستاره جديد به ستاره هاي پرچم اتحاديه اروپا افزوده شدو به اين ترتيب بزرگترين بازار واحد جهان شكل گرفت. در همين دوره هفت كشوربلوك شرق سابق به ناتو پيوستند و به اين ترتيب مرزهاي اين اتحاديه نظامي به حياط خلوت روسيه رسيد.
جهان بعد از يازده سپتامبرجهان ديگري است
نيلوفر قديري
جهان، سال ۲۰۰۴ ميلادي را درحالي آغاز كرد كه عراق همچنان تحت اشغال، مانند سال گذشته بازهم صدرنشين اخبار رسانه ها بود تا اين سال نيز مانند ۲۰۰۳ و البته ،۲۰۰۲ سال عراق نام بگيرد. مراسم سال نو ۲۰۰۴ در كشورهاي اروپايي و آمريكايي تحت تدابير شديد امنيتي جشن گرفته شد تا همه از ياد نبرند كه جهان دگرگون شده بعد از ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ تا سالها به وضعيت عادي بازنمي گردد.
سال ۲۰۰۴ سال جنگ، انفجار، گروگان گيري، ديپلماسي، چانه زني، انتخابات و انقلاب بود. مهمترين خبر اين سال در كنار اوضاع عراق، انتخابات در آمريكا و نتيجه نه چندان قابل پيش بيني آن بود.
ناتو پشت مرزهاي روسيه
در نخستين ماه هاي سال ۲۰۰۴ ، ده ستاره جديد به دايره ۱۵ ستاره اي پرچم اتحاديه اروپا اضافه شد و اين بلوك تجاري سياسي مرزهاي خود را گسترده تر كرد. كشورهاي تازه وارد قبرس، چك، استوني، مجارستان، لتوني، ليتواني، مالت، لهستان، اسلواكي و اسلووني هستند.
اضافه شدن اين كشورها و بزرگ شدن اتحاديه اروپا از چند جهت اهميت دارد. با اين تحول، گستردگي اتحاديه اروپا ازنظر مساحت يك چهارم و جمعيت يك پنجم افزايش يافت. اكنون اتحاديه اروپا با ۴۵۰ ميليون نفر جمعيت بزرگترين بازار واحد دنياست. البته پيمان تجارت آزاد آمريكاي شمالي يا نفتا از نظر قدرت اقتصادي هنوز توانمندتر از اتحاديه اروپاست.
ازنظر سياسي، اين اتحاديه اكنون مجموعه اي گسترده از كشورها را تشكيل داده كه سران يا وزراي آنها در نشست هاي دوره اي خود با تصميم گيري هايشان تحولات دنيا را تحت تاثير قرار مي دهند.
وعده ورود به اتحاديه اروپا موجب شد تا كشورهاي تازه وارد و متقاضياني كه در آينده خواستار واردشدن به اين اتحاديه هستند اصلاحات مشابه اي را به اجرا بگذارند كه اين تغييرات به يكدست شدن اروپا منجر مي شود.
۱۰ كشور جديدي كه به تازگي وارد اتحاديه اروپا شدند درحقيقت كشورهاي اروپاي شرقي هستند كه در دوران جنگ سرد موردتوجه فراوان آمريكا قرار داشتند و نسبت به كشورهاي «اروپاي قديم» مثل آلمان و فرانسه، آمريكايي ترند. ورود اين كشورها به اروپا شايد تصميم گيري هاي اين اتحاديه را بيشتر به جهت آمريكا متمايل كند، اما روي ديگر اين ماجرا آن است كه ورود اين كشورها به اتحاديه اروپا موجب مي شود كه سياست هايي در چارچوب اروپايي اتخاذ كند و سازگار با هسته اروپا پيش بروند.
بلغارستان، كرواسي و روماني از كشورهايي هستند كه در آستانه ورود به اتحاديه اروپا قرار دارند. در آخرين ماه سال ۲۰۰۴ در يك توافق تاريخي، اروپا تاريخ شروع مذاكرات عضويت تركيه را نيز اعلام كرد. اين مذاكرات ممكن است تا ۱۵ سال طول بكشد.
ناتو نيز در اوايل سال ،۲۰۰۴ طي مراسمي پرچم هفت كشور بلوك شرق يعني بلغارستان، روماني، استوني، لتوني، ليتواني، اسلواكي و اسلواني را در كنار پرچم ۱۹ عضو ديگرش قرار داد و به اين ترتيب ناتو نيز مانند اتحاديه اروپا، همه اروپا را فرا گرفت و به حياط خلوت روسيه رسيد. روسيه كه مدتي است آموخته است خودش را با شرايط جديد دنيا سازگار كند، بيكار ننشست و با امضاي توافقنامه اي با ناتو درباره استقرار تجهيزات نظامي اين كشورها در روسيه و به طور متقابل، تجهيزات روسيه در اين كشورها، اين تهديد را به فرصت تبديل كرد. البته روسيه در اين سال تنگ شدن حلقه محاصره غرب را به طور كامل احساس كرد.
انتخابات در افغانستان
سال ۲۰۰۴ با تصويب قانون اساسي جديد در افغانستان شروع شد و با انتخابات سراسري و معرفي كابينه جديد به پايان رسيد. راهي كه افغانستان طي دو سال گذشته پيموده است به اندازه همه تاريخ آن مي تواند سرنوشت اين كشور را تغيير دهد.
در ماه هاي پاياني سال ۲۰۰۴ در انتخاباتي كه چندان هم بي حرف و حديث نبود، با حضور ۱۷ كانديدا از طيف هاي مختلف افغان، حامد كرزاي رييس دولت انتقالي با ۵۴ درصد آرا به پيروزي رسيد. چند كانديداي انتخاباتي به شيوه تبليغات و نحوه برگزاري انتخابات و جوهر و برگه هاي راي ايراداتي گرفتند و چند روزي خواستار برگزاري مجدد راي گيري شدند؛ اما بعد از مدتي آنها هم اهميت اين انتخابات را براي آينده كشور جنگ زده افغانستان درك كردند و به نتيجه نخستين راي گيري تاريخ افغانستان گردن گذاشتند. كرزاي در روزهاي پاياني سال ۲۰۰۴ كابينه جديد خود را معرفي كرد. در كابينه جديد افغانستان چند چهره مهم دولت در دو سال گذشته غايب هستند. ژنرال قاسم فهيم و يونس قانوني و محمد محقق ازجمله اين چهره ها هستند.
مرگ ابوعمار
تصوير ياسر عرفات با آن چهره تكيده و كلاه پشمي درحالي كه با چشم هايي پر از اشك و نگاهي نگران از هلي كوپتر امداد فرانسوي براي مردم رام الله دست تكان مي داد، يكي از به يادماندني ترين تصاوير سال ۲۰۰۴ يا همه تاريخ است.
او بعد از دو سال ونيم حبس در رام الله براي اولين بار مقرش را ترك مي كرد تا به بيمارستاني نظامي در پاريس برود و پزشكان علت بيماري مشكوك او را كه چند هفته اي از آن مي گذشت، بيابند. اما بسياري مي دانستند كه اين سفر بازگشتي ندارد. مهمترين دليل اين پيش بيني آن بود كه اسرائيلي ها اگر از رو به موت بودن عرفات اطمينان نداشتند هيچ گاه اجازه فرود هلي كوپتر فرانسوي و بردن ابوعمار به خارج از فلسطين را نمي دادند. يك هفته بعد از بستري شدن عرفات ۷۵ ساله در پاريس، او به حالت كما فرو رفت و ديگر به زندگي بازنگشت.
علت مرگ او هنوز مورد بحث محافل خبري و حتي اعضاي خانواده اش است.
پزشكان فرانسوي از كارافتادن ارگان هاي بدن را علت مرگ او اعلام كردند، اما شايعاتي هم درباره مسموميت خوني عرفات توسط اسراييل منتشر شد.
ابوعمار آرزو داشت كه در بيت المقدس دفن شود، اما اسراييل چنين اجازه اي نداد. خاك مسجد الاقصي را به رام الله بردند و عرفات را در آن جاي دادند. البته پيش از آن مراسم تشييع جنازه اي باشكوه با حضور سران كشورهاي عربي و غيرعربي و همچون يك رهبر بزرگ براي او در قاهره برگزار شده بود.
سرزمين هاي اشغالي فلسطين در سال ميلادي گذشته نيز صحنه حملات سنگين نظاميان اسرائيلي و البته ترور دو چهره مبارز خود بود كه هر دو در چارچوب سياست «ترور هدفمند» اسرائيل و با شليك راكت هلي كوپتر به سمت خودروي حامل آنها به شهادت رسيدند.اين دو شهيد فلسطيني شيخ ياسين رهبر حماس و عبدالعزيز الرنتيسي سخنگو و از مقامات ارشد حماس بودند. انتخابات سراسري فلسطين در سال آينده روند تحولات بعدي آن را رقم مي زند.
عراق
در سال ،۲۰۰۴ عراق شاهد ادامه جنگ از نوع ديگري بود. انفجارهاي پياپي با تلفات سنگين هم از ميان عراقي ها و هم نيروهاي خارجي مستقر در اين كشور و از سوي ديگر گروگان گيري و گردن زدن گروگان ها مقابل دوربين فيلم برداري از مهمترين نكات اين جنگ متفاوت بوده است. در اين مدت گروگان هايي از كشورهاي ژاپن، كره جنوبي، آمريكا، انگليس و چند كشور ديگر كه بيشتر آنها غيرنظامي بودند توسط گروهي كه سركرده آن ابومصعب الزرقاوي از نزديكان القاعده است، اسير شده و بعد تقاضاي عقب نشيني نيروهاي آن كشور از عراق مطرح مي شد. بعد از رد اين درخواست گروگان ها سربريده مي شدند و اين اوج خشونت در عراق جنگ زده بود.
تصوير عرفات با آن چهره تكيده و كلاه پشمي درحالي كه با چشم هايي پراشك و نگاهي نگران از هلي كوپتر امداد فرانسوي براي مردم رام الله دست تكان مي داد، از
به يادماندني ترين تصاوير سال ۲۰۰۴ به شمار مي رود
ماه آوريل مقتدي صدر درپي تعطيل شدن روزنامه اش توسط نيروهاي آمريكايي، طرفدارانش را به مبارزه در مقابل اشغالگران فراخواند كه اين درگيري ها در نجف و كوفه آشوب بزرگي به پا كرد. حرم امام علي (ع) و مسجد كوفه از آتش اين درگيري ها در امان نماند.اما با درايت رهبران شيعه عراق اين آتش فروكش كرد. در ماه ژوئن تشكيلات اشغال و پل برمر حاكم آمريكايي آن، قدرت را به دولت موقت اياد علاوي شيعه و البته رييس جمهوري تشريفاتي غازي ياور سني تحويل دادند تا اين دولت زمينه را براي انتخاباتي كه قرار است تا چند هفته ديگر در عراق برگزار شود، آماده كنند.
رسوايي زندان ابوغريب از ديگر وقايع عراق در سال ۲۰۰۴ بود. زندانيان عراقي اين بار نه توسط حاكمان قبلي زندان، كه به وسيله كساني كه با وعده آزادي پا به خاك عراق گذاشته بودند شكنجه مي شدند و موبايل دوربين دار يكي از همين نظاميان آمريكايي اين تصاوير را در تمام دنيا منتشر كرد. اين رسوايي، دونالد رامسفلد وزير دفاع آمريكا را تا آ ستانه ازدست دادن مقامش پيش برد و چند نظامي آمريكايي را به محاكمه كشاند.
واقعه ابوغريب به عنوان يكي از ۱۰ واقعه مهم سال در نظرسنجي رسانه هاي خبري جاي گرفته است.
شمار تلفات نظاميان آمريكايي در سال گذشته در عراق از ۱۳۰۰ نفر گذشت و تعداد كشته شدگان عراقي به چند برابر اين رقم رسيد.
انتخابات آمريكا
انتخابات رياست جمهوري آمريكا همواره از مهمترين و موردتوجه ترين اخبار و وقايع دنياست اما انتخاباتي كه در سال ۲۰۰۴ برگزار شد شايد بيش از ديگر انتخابات اين كشور اهميت داشت.
آمريكا در ميانه جنگ و بوش هدف شديدترين انتقادات در داخل و خارج قرار داشت، اين اولين انتخابات بعد از ۱۱ سپتامبر بود و همه دنيا درقبال اين انتخابات موضع داشت. اين ها چند دليل از دلايل اهميت ويژه اين انتخابات هستند. بسياري معتقد بودند جان كري نامزد دمكرات ها در اين شرايط شانس زيادي براي شكست بوش داشت. مناظره هاي تلويزيوني ايام مبارزات انتخاباتي، اين پيش بيني را تقويت مي كرد، اما عده اي ديگر معتقد بودند آمريكايي ها در ميانه جنگ به حفظ شرايط موجود و ابقاي رييس جمهور جنگ راي مي دهند.
نتيجه انتخابات باور گروه دوم را تقويت كرد و جورج بوش براي بار دوم و بعد از چهار سال بار ديگر به عنوان چهره سال هفته نامه تايم انتخاب شد، چون توانست يك بار ديگر اعتماد آمريكايي ها را به خود جلب كند. اين درحاليست كه نظرسنجي هاي جهاني نشان مي دهد بوش ازنظر مردم دنيا يكي از نامحبوب ترين رييس جمهورهاي آمريكاست.
يكي از اولين و مهمترين اقدامات بوش بلافاصله بعد از انتخاب شدن، تغيير وزير خارجه و تعيين قدرتمندترين زن واشنگتن در اين سمت بود. كاندوليزا رايس از چهره هاي خبرساز سال ۲۰۰۴ بود كه گزارش ها و تحليل هاي بسياري درباره اش نوشته شده است.
قلمروهاي سنتي روسيه سال۲۰۰۴را با انقلاب مخملين آغاز كردندو با انقلاب نارنجي به پايان بردند تفاوت اين دو رويداد حساسيت فوق العاده شرق و غرب نسبت به اوكراين است كه اكنون صحنه جنگ سرد جديد شده است
۱۱ سپتامبر اروپا
اسپانيا از كشورهايي است كه كمتر درگير تحولات و كشمكش هاي جهاني مي شود و به غير از موضوع جدايي طلبان اتا، بحران سياسي داخلي و خارجي جدي ندارد. اما در سالي كه گذشت، تحولات جهاني نتيجه انتخابات سراسري اين كشور را طي ۲۴ ساعت رقم زد.
سه روز قبل از انتخابات سراسري و درحالي كه پيروزي خوزه ماريا ازنار و حزب او آنقدر بديهي بود كه نيازي به نظرسنجي هم نداشت، چند انفجار همزمان، ايستگاه هاي قطار مادريد را در شلوغ ترين ساعت ممكن به آتش كشيد كه بيش از ۲۰۰ نفر در اين انفجارها كشته شدند.
اين بار اتا مسئول اين انفجارهاي مرگبار نبود و اين حملات هدفي بسيار فراتر از جدايي طلبي را دنبال مي كردند. القاعده اين انفجارها را ترتيب داده بود تا «يار بوش» در اسپانيا يعني ازنار را به خاطر همراهي با او در جنگ عراق مجازات كند. نتايج نظرسنجي ها يك شبه عوض شد و «خوزه لوئيس رودريگز زاپاترو» رهبر سوسياليست ها با شكست راستگرايان، به نخست وزيري رسيد.
دو ماه بعد نيروهاي اسپانيايي به فرمان زاپاترو از عراق خارج شدند. اين وقايع ۱۱ سپتامبر اروپا نام گرفت و موجب شد از آن به بعد كوچكترين تحرك غيرعادي در پايتخت هاي اروپايي به اعلام هشدار و آماده باش امنيتي تبديل شود.
گروگان گيري خونين در روسيه
روسيه تقريبا هر سال را با واقعه اي تكان دهنده پشت سر مي گذارد و وارد سال جديد مي شود. حادثه زيردريايي كورسك و گروگان گيري تئاتر مسكو ازجمله اين وقايع تكان دهنده بوده است.
در سال ۲۰۰۴ نيز يك گروگان گيري خونين ديگر، روسيه را در فهرست ۱۰ خبر مهم اين سال قرار داد؛ واقعه اي كه حتي براي دنياي عادت كرده به كشتار و تروريسم، تكان دهنده بود. مدرسه اي در شهر بسلان در جنوب روسيه در اولين روز سال تحصيلي با هجوم گروگان گيران چچني روبه رو شد. آنها كه تعداد دقيقشان هنوز معلوم نيست وارد مدرسه شدند و بيش از ۱۲۰۰ كودك، معلم و پدر و مادر را گروگان گرفتند و همه را در ورزشگاه مدرسه جمع كردند. سپس اطراف ورزشگاه را مين گذاري كردند. در روز سوم گروگان گيري وقتي عده اي از گروگان ها قصد فرار مي كنند، گروگان گيران شروع به تيراندازي كرده و صداي چند انفجار از بيرون مدرسه شنيده مي شد. نيروهاي امنيتي روسيه كه آماده حمله و پايان دادن به اين گروگان گيري بودند كار خود را شروع مي كردندو وقتي ماجرا به پايان رسيد، بيش از ۳۳۰ كشته كه نيمي از آنها كودك بودند، به جا ماند.روسيه هنوز داغدار اين واقعه خونين است اما درموضع اين كشور يا دنيا نسبت به چچن و وضعيت آن هيچ تغييري حاصل نشد.
از تسخير مخملي گرجستان تا فتح نارنجي اوكراين
در سال ۲۰۰۴ ايالات متحده توانست با فراهم آوردن تمهيدات لازم بسترهاي كافي براي تسخير مخملي حكومت گرجستان توسط طرفداران خود در اين كشور و فتح نارنجي دولت در اوكراين را عملي سازد. در نوامبر سال ۲۰۰۳ درگرجستان، بعد از اعتراض هاي داخلي و خارجي به نتيجه انتخابات پارلماني و تقلبي خواندن آن، تظاهرات گسترده اي برگزار شد و مخالفان ساختمان پارلمان و ديگر ساختمان هاي دولتي را تصرف كردند. ادوارد شواردنادزه رييس جمهور استعفا كرد و در انتخابات مجدد در ۴ ژانويه ۲۰۰۴ ميخائيل ساكاشويلي رهبر مخالفان و از طرفداران فاصله با روسيه و نزديك شدن به غرب، رييس جمهور شد.
در ماه هاي پاياني سال اين اتفاق در يكي ديگر از قلمروهاي روسيه و به عبارتي «گوهر تاج امپراطوري روسيه »، بدون هيچ كم و كاستي و عينا تكرار شد.اين بار راهكار اصلي ايالات متحده براي تبديل اوكراين به متحد واشنگتن، تسخير حكومت اوكراين، از طريق دخالت در سرنوشت انتخابات رياست جمهوري اين كشور بود. طرح «گسترش دموكراسي» وزارت امور خارجه آمريكا با پشتوانه بودجه يك ميليارد دلاري آن، همان اسب ترواي واشنگتن براي تسخير حكومت اوكراين بود؛ همانگونه كه پيش از آن در تسخير مخملي حكومت گرجستان عملي شد.
در جريان مناقشه انتخابات اوكراين بين ويكتور يانوكوويچ، كانديداي مورد حمايت روسيه از يك طرف و ويكتور يوشچنكو كانديداي مورد حمايت آمريكا و اروپا از سوي ديگر، رسانه هاي آمريكايي همانند دوران جنگ سرد به جنگ رواني بر عليه روسيه و ارائه تصوير منفي از شخص پوتين اقدام كردند؛ به طوري كه اين كشور به صحنه نبرد ميان شرق و غرب تبديل شد.
پوتين و همكاران نزديك وي كه عموما از افسران اطلاعاتي شوروي سابق هستند، نظاره گر توفيق آمريكا و اتحاديه اروپا در حمايت فراوان مالي و تبليغاتي از يوشچنكو در انتخابات اوكراين بودند.در هر صورت آمريكا و اروپا توانستند، با سازماندهي نافرماني مدني، زمينه ساز پيروزي حافظ منافع خود يعني ويكتور يوشچنكو در انتخابات رياست جمهوري اوكراين شوند.