گروه شهري: كابوس آلودگي هوا بار ديگر بر كلان شهر تهران سايه افكنده است. ديروزمدارس ابتدايي، راهنمايي و كودكستان ها تعطيل شد و به مردم هشدار داده شده است كه تا رفع وضعيت اضطراري، حتي المقدور از خانه خارج نشوند.
بيمارستان ها و مراكز پزشكي تهران از افزايش شمار مرگ و مير ناشي از حملات قلبي و بيماريهاي ريوي در اين فصل خبر مي دهند و افزون بر اين اعلام مي دارند كه تعداد مبتلايان به بيماريهاي قلبي، ريوي، اعصاب و روان كه منشأ آن آلودگي و انباشت گازهاي سمي در هواي تهران است، متاسفانه روبه افزايش است.
بايد توجه داشت كه در سالهاي اخير به دليل افزايش تعداد خودروها در تهران و به تبع آن افزايش آلودگي هوا، تهران توان خودپالايي را از دست داده است؛ به طوري كه حتي در فصول بهار و تابستان هم شاهد آلودگي هواي اين شهر هستيم.
كاهش آلودگي هوا
كارشناس سازمان هواشناسي در خصوص آخرين وضعيت جوي كشور و به خصوص شهر تهران با اعلام اينكه از ديشب با ورود سامانه ناپايدار به كشور شاخص آلودگي هواي شهر تهران در وضعيت عادي قرار گرفت، اظهار داشت : خوشبختانه ديروز به دليل كاهش ترددهاي روزانه، فعال نبودن سرويس هاي مدارس در نتيجه تعطيلي مدارس وكاهش تردد خودروهاي شخصي در خيابان هاي تهران، هواي تهران به تدريج از حالت اضطرار خارج و در آستانه وضعيت عادي قرار گرفت.
به گفته محمد شاملو ورود سامانه ناپايداري از جنوب غربي كشور بخش غربي را تحت تاثير قرار داده و موجب بارش برف و باران در اين مناطق خواهد شد كه به تدريج اين سامانه با حركت به سمت مناطق شرقي و مركزي كشور اين بخش را نيز تحت تاثير قرار داده و تا پايان هفته به دليل استقرار اين شرايط ناپايداري ديگر شاهد وضعيت هشدار يا اضطرار نخواهيم بود.
افزايش بيماريهاي قلبي و عروقي
دبير انجمن آترواسكلروز ايران (تصلب شرايين) با اعلام اين كه آلودگي هوا تا ۱۲ درصد بروز بيماريهاي قلبي - عروقي را افزايش مي دهد، گفت: در آلودگي هوا خطر بروز بيماريهاي عروق كرونر قلب كه مي تواند سبب حمله قلبي شود تا ۱۸ درصد افزايش مي يابد.
دكتر محمدرضا محمدحسني در گفت وگو با ايسنا، با بيان اين كه خطر بي نظمي قلبي (آريتمي)، نارسايي و حمله قلبي در آلودگي هوا ۱۳ درصد افزايش مي يابد، تصريح كرد: بر اساس نتايج مطالعات در غرب مرگ ناشي از بيماريهاي قلبي در آلودگي هوا ۸ تا ۱۷ درصد افزايش مي يابد؛ اين در حاليست كه آمار مرگ ناشي از بيماريهاي قلبي نگران كننده و همواره در رأس علل مرگ در دنياست.
سالي ۲ ميليون تن آلاينده!
مديرعامل شركت كنترل كيفيت هوا خبر داد: سالانه حدود ۲ ميليون و ۲۸۹ هزار و ۷۶۲ تن انواع آلاينده ها تنها از منابع متحرك به هواي تهران وارد مي شود.
دكتر رشيدي افزود: از اين رقم حدود يك ميليون و ۹۷۶ هزار تن آلاينده منوكسيدكربن، حدود ۲۱ هزار تن آلاينده ذرات معلق، بيش از ۱۰۵ هزار تن اكسيدهاي ازت و ۱۸۰ هزار تن هيدروكربن است.
تغيير ساعات كار
رئيس كميته حمل و نقل و ترافيك شوراي تهران در مورد آلودگي هواي تهران گفت: در اكثر كشورها، براي كاهش ترافيك و حل بخشي از معضلات آن ، ساعت كاربرخي از ادارات با هم متفاوت است و اين سبب كم شدن مشكلات ترافيكي آنها شده است .
زياري نقش شوراي شهر تهران در اجراي طرح هاي موثرترافيكي را مهم خواندو تاكيد كرد: شوراي شهر از اختيارات قانوني بسياري در اين زمينه برخورداراست اما موازي كاري دستگاه ها، تاثيرات اين اختيارات را خنثي كرده است .
به گفته وي ، اگر تمام كاركنان ادارات و دانش آموزان براي انجام وظايف خود در يك ساعت مشخص وارد سيستم حمل ونقل شوند، طبيعتا اين حركت يكجا وبا هم مشكلات متعددي را پديد مي آورد.
زياري گفت : اين طرح مي تواند به صورت آزمايشي در شهر تهران انجام شود وبا بررسي نتايج آن به طور فراگير به اجرا درآيد.
با توجه به انجام روزانه ۱۲ ميليون سفر درون شهري در تهران و ظرفيت يك ميليون و ۴۰۰ هزار خودروي معابر پايتخت ، ضرورت توجه به طرح تغييرساعات كار در پايتخت بيش از پيش احساس مي شود.
تأثير حمل و نقل عمومي
بر كاهش آلودگي هوا
رويكرد به حمل و نقل عمومي، يكي از راههاي حل معضل ترافيك شهر تهران و كاهش آلودگي هواي اين شهر مي باشد. فعاليت هاي پيك باد پا وابسته به شهرداري تهران با جابه جايي كالا سهم عمده اي در كاهش سفرهاي درون شهري دارد و علاوه بر صرفه جويي در هزينه و وقت شهروندان از طريق كاهش مصرف بنزين، موجب كاهش مقادير مهمي از گازهاي آلاينده در هواي شهر تهران شده است.
در همين راستا، با تقويت ناوگان حمل و نقل عمومي مي توان به كاهش سفرهاي درون شهري و كاهش آلودگي هوا كمك كرد.