سونامي و اقتصاد آسيا
منابع صنعت بيمه جهان درپي اين حادثه تاكنون كل خسارات واردشده به اين صنعت براي پرداخت به بيمه گذاران را بين ۵ تا ۱۰ ميليارد دلار برآورد كرده اند
|
|
زلزله دريايي در اقيانوس هند كه به «سونامي» موسوم شده است، به ده كشور و تعداد بيشماري جزاير اين منطقه خسارات سنگيني وارد كرد و برخي از جزاير را به كلي نابود كرد. ابعاد اقتصادي اين حادثه و خساراتي كه به اقتصاد كشورهاي اين منطقه وارد كرد هنوز قابل برآورد نيست ولي بطور قطع در رشد اقتصادي اين كشورها آثار مستقيمي خواهد گذاشت. يكي از مشكلات پس از اين رويداد، كمك رساني به حادثه ديدگان به دليل وسعت و گستردگي ابعاد اين حادثه است كه در روزهاي اخير بيشتر مشهود است.
بررسي تأثير اين حادثه بر اقتصاد آسيا نياز به گذشت زمان و برآورد دقيق خسارات وارده دارد، ولي به هر حال نگاهي به آثار آن در شرايط حاضر لازم به نظر مي رسد.
محمدعلي خسروي
حادثه مرگبار زلزله در جنوب شرق آسيا كه «سونامي» نام گرفته است، علاوه بر ابعاد عجيب و مخرب محيط زيستي و اجتماعي كه منجر به مرگ بيش از صدوپنجاه هزار نفر در ده كشور حاشيه اقيانوس هند شد، آثار مخرب اقتصادي درازمدت نيز در اين مناطق و كشورهاي حادثه ديده داشته و خواهد داشت.
اگر چه وقوع پديده سونامي در گذشته هاي دور به دليل فقدان همبستگي اجتماعي، سياسي و اقتصادي كشورها مي توانست به نابودي تمدن ها و ملت ها بيانجامد و شرايط حاكم بر جهان امكان بازسازي و بازيابي دست آوردهاي از دست رفته را نمي داد ولي امروزه با توجه به افزايش توانايي هاي بشر و همبستگي جهاني و وابستگي متقابل ميان كشورها به لحاظ سياسي، اجتماعي و اقتصادي ملت ها مي توانند آنچه كه از دست رفته بار ديگر ساخته و دست آوردهاي مادي را شايد بهتر از گذشته بيافرينند.
ولي در هر صورت حوادث ناگوار طبيعي در بستر تاريخ همواره دردناك ترين رويداد براي اتباع كره خاك است كه همه ساله خسارات بي شماري به آنان وارد مي كند. كشور ما نيز از جمله مناطقي است كه به شدت در معرض حوادث طبيعي بوده و همواره خسارات فراواني را از حوادث طبيعي متحمل شده است.
آنچه مهم است بازيابي آنچه كه از دست رفته با سازماندهي و مديريت و تفكر انسان ها است. هر چند بسياري از خسارات وارده از جمله انسان هايي كه در اينگونه حوادث جان خود از دست مي دهند هيچگاه قابل جبران نيست.
ابعاد اقتصادي فاجعه
كارشناسان اقتصادي تاكنون نتوانسته اند ابعاد دقيق حادثه زلزله مخرب در اقيانوس هند را اعلام كنند.
گستردگي حادثه كه ده كشور و جزاير گوناگون اين اقيانوس را شامل مي شود برآورد دقيق ابعاد فاجعه را دشوار كرده است.
ولي به طور طبيعي پيش بيني كاهش رشد اقتصادي كشورهاي زلزله زده و به تبع آن كشورهايي كه ارتباط تنگاتنگ اقتصادي با اين كشورها داشته اند قابل پيش بيني است.
اكثر كشورهاي حادثه ديده داراي اقتصادي متكي بر اقتصاد جهانگردي بوده اند كه اين حادثه به طور موثر درآمدهاي ارزي آنان را در مدت طولاني از اين محل كاهش خواهد داد.
سواحل اين كشورها كه ممر درآمد صنعت جهانگردي بوده از بين رفته است. و تا مدت ها آثار رواني ناشي از اين حادثه از سفر جهانگردان به اين مناطق جلوگيري خواهد كرد.
كاهش درآمد از محل جهانگردي به طور طبيعي بر اقتصاد ملي كشورهاي حادثه ديده تاثير گذاشته و موجب كاهش رشد و توليد ناخالص ملي مي شود.
اين امر بر مبادلات بازرگاني و تجاري كشورهاي حادثه ديده با كشورها و طرف هاي تجاري اثر خواهد گذاشت و آثار مخرب زلزله اقتصاد كل كشورهاي جنوب شرق آسيا را متاثر خواهد كرد.
سريلانكا يكي از كشورهايي است كه خسارات ناشي از موجهاي زلزله دريايي جنوب آسيا آن را از لحاظ اقتصادي سالها به عقب انداخته است. به ويژه صنعت جهانگردي اين كشور متحمل زيانهاي شديدي شده است. سريلانكا پس از تجربه تلخ دو دهه جنگ داخلي توانسته بود در سالهاي گذشته به آرامشي نسبي دست يابد و در رشد تدريجي بخش توريسم بكوشد.
حضور بيش از نيم ميليون جهانگرد در سريلانكا در سال گذشته ميلادي شاهدي است بر موفقيت دولت اين كشور كه قصد داشت با تقويت و گسترش برنامه هاي خود در اين عرصه، شمار مهمان خارجي سريلانكا را تا سال ،۲۰۱۰ به دوبرابر تعداد كنوني برساند. اما با توجه به رويدادهاي فاجعه آفرين روزهاي گذشته، بخش اعظم تلاشهاي دولت سريلانكا در سالهاي آتي، صرف ايجاد دوباره ساختارهاي زيربنايي كشور خواهد شد.
به گفته جيانبين يائو معاون اقتصادي بانك توسعه آسيا، تايلند نيز يكي ديگر از كشورهايي است كه به صنعت جهانگردي آن زيانهاي شديدي وارد آمده است. وي متذكر مي شود: «صنعت توريسم براي كشورهايي چون تايلند و سريلانكا اهميت زيادي دارد. در تايلند، شش درصد از توليد ناخالص داخلي كشور از طريق درآمدهاي حاصله در بخش جهانگردي است. اين ميزان در توليد ناخالص داخلي سريلانكا نيز بر ۴ درصد بالغ مي شود. به همين خاطر شكي نيست كه زمين لرزه و طوفانهاي ناشي از آن، تاثيرات منفي متداومي بر بخش جهانگردي اين دو كشور خواهد گذرد» .
خسارات به بارآمده در تايلند كه سالانه دوازده ميليون توريست را به خود جذب مي كند، در واقع بر مناطق جنوب غربي اين كشور متمركز است. از اين رو كارشناسان و ناظران اقتصادي بر اين عقيده اند كه تايلند با توجه به وسعت جغرافيايي بيشترش در مقايسه با سريلانكا، با سرعت بيشتري مي تواند خسارات به بار آمده را جبران كرده و اين بحران را پشت سرگذرد.
دولت تايلند احتمال مي دهد كه پيامدهاي زمين لرزه مرگبار جنوب آسيا به شدت عواقبي نباشد كه اين كشور براثر شيوع بيماري سارس در سال گذشته با آن روبرو گشته بود. گسترش بيماري مزبور سبب شده بود كه شمار جهانگردان در تايلند به ميزان هفت درصد كاهش يابد.
در حال حاضر دولتهاي آسيايي و آژانسهاي بين المللي سرگرم محاسبه اثرات اقتصادي زمين لرزه دريايي و خيزش امواج ناشي از آن در كشورهاي حوزه اقيانوس هند هستند.
جيمز ولفنسون، مدير بانك جهاني، گفته است كه اين بانك «تازه شروع به درك ابعاد فاجعه» و پيامدهاي اقتصادي آن كرده است.
بيش از هفتاد هزار نفر در سريلانكا، تايلند، هند و اندونزي كه بيشترين آسيب را ديده اند كشته شده اند.
به تدريج مخارج بازسازي مناطق آسيب ديده تخمين زده مي شود.
ميليونها نفر بي خانمان شده اند و مراكز تجاري و زيرساختهاي اقتصادي از بين رفته اند.
ضربه به رشد اقتصادي
اقتصاددانان معتقدند كه اكثر ده كشوري كه در اين فاجعه آسيب ديده اند با كاهش رشد اقتصادي روبرو خواهند بود.
برخي ناظران در سريلانكا گفته اند كه احتمالاً يك درصد از رشد سالانه اين كشور از دست رفته است.
اين رقم در مورد تايلند دهم درصد است.
انتظار مي رود كه دولتها براي جبران اين مسئله قدم هايي بردارند از جمله كاهش مالياتها و افزايش خرج كردن پول توسط مردم.
گلن مك گواير، كارشناس عمده در اقتصاد اين منطقه، به خبرگزاري فرانسه گفته است: «با جابجايي مردم در ابعاد به اين بزرگي، سياستهاي پولي به شدت آزادتر خواهد شد.»
او گفت: «قطعاً پيامدهاي اقتصادي بسيار گسترده خواهد بود اما شتاب اقتصادي منطقه را در سال ۲۰۰۵ متوقف نخواهد كرد.»
در همين حال احتمال اينكه اقتصاد هند آسيبي ببيند كمتر است زيرا مناطق آسيب ديده در هند جزو مناطقي است كه كمتر از نقاط ديگر اين كشور توسعه يافته اند. هند كه از كشورهاي قدرتمند منطقه محسوب مي شود در سال ۲۰۰۴ رشد اقتصادي بزرگي داشت.
اما هند با مشكل ديگري روبروست و آن تامين آب سالم و خدمات بهداشتي براي جلوگيري از شيوع بيماري هاست.
صنعت جهانگردي و ماهيگيري
تاكسين شيناواترا نخست وزير تايلند تخمين مي زند كه ميزان خسارت وارد آمده به كشورش برابر ۵۱۰ ميليون دلار است.
تحليلگران مي گويند كه اين رقم احتمالاً افزايش خواهد يافت و صنعت جهانگردي بيشترين صدمه را خواهد ديد.
صنعت ماهيگيري و خريد و فروش مسكن تايلند نيز از اين دريا لرزه و خيزش امواج ناشي از آن زيان خواهد ديد.
به گزارش خبرگزاري فرانسه، مالزي گفته است كه حدود هزار ماهيگير شغل خود را از دست داده و صدمه به اين صنعت «چشمگير» خواهد بود.
بازسازي سريع راه حل اصلي براي محدود ساختن پيامدهاي اقتصادي اين فاجعه خواهد بود.
جوتاماس سيريوان، رئيس صنعت جهانگردي تايلند گفت: «در عرض سه ماه بايد هفتاد درصد خرابي ها را در استانهايي كه بيشترين آسيب را ديده اند بازسازي كنيم.»
وضعيت سريلانكا وخيم تر است. تحليلگران پيش بيني مي كنند كه صنعت جهانگردي اين كشور بسيار تلاش خواهد كرد كه به حالت اوليه خود برگردد.
جهانگردي براي بسياري از كشورهاي در حال توسعه اهميت حياتي دارد و بنا به اطلاعات شوراي جهاني سفر و جهانگردي، ۱۹ ميليون نفر در جنوب شرق آسيا در آن اشتغال دارند.
از اين رو سازمان جهاني جهانگردي كه مقر آن در مادريد اسپانيا قرار دارد قصد دارد همايشي را در منطقه «پوكت» در تايلند برگزار كند.
در اين همايش كه براي چاره جويي خسارات ناشي از رويداد سونامي بر صنعت جهانگردي منطقه اقيانوس هند و تاثير آن بر اين صنعت در جهان برگزار مي شود، نمايندگان اين صنعت شامل مديران گردشگري و سازمان هاي دست اندركار اين صنعت شركت خواهند كرد.
در اين همايش كه اواخر اين ماه برگزار مي شود تلاش خواهد شد تا آثار اين حادثه مخرب بر صنعت جهانگردي جهان كاهش يابد.
خسارات زلزله و صنعت بيمه
منابع صنعت بيمه جهان درپي اين حادثه و تاكنون كل خسارات واردشده به اين صنعت براي پرداخت به بيمه گذاران را بين ۵ تا ۱۰ ميليارد دلار برآورد كرده اند.
اين برآورد كه از سوي برخي دست اندركاران بين المللي صنعت بيمه اعلام شده تاكيد مي كند كه بسياري از تاسيسات خسارت ديده به دليل ارزش اندك آن بيمه نشده بود و به همين دليل ميزان خسارت قابل پرداخت بيمه تا حداكثر ۱۰ ميليارد دلار برآورد شده است.
بيمه اتكايي مونيخ كه يكي از بزرگترين شركت هاي بيمه اتكايي جهان است، ميزان خسارت هايي را كه بايد بپردازد تاكنون ۱۳۴ ميليون دلار اعلام كرده است.
بيمه اتكايي سوئيس نيز برآورد ميزان خسارات خود را كمتر از ۱۰۰ ميليون فرانك سوئيس معادل ۸۸ ميليون دلار اعلام كرده است.
تا پيش از ۲۶ دسامبر گذشته كل خسارات پرداخت شده از سوي صنعت بيمه در اثر حوادث طبيعي معادل ۴۰ ميليارد دلار اعلام شده است كه با افزايش خسارات ناشي از حادثه سونامي در اقيانوس هند، سال ۲۰۰۴ خسارت بارترين سال براي صنعت بيمه جهان دانسته شده است.
شركت بيمه اتكايي مونيخ در گزارش سالانه خود كه اخيرا منتشر شد افزوده است، ميزان خسارات وارده به صنعت بيمه از حادثه سونامي كمتر از خسارات ۲۰ و ۲۸ ميليارد دلاري ناشي از گردباد در آمريكا و درياي كارائيب در تابستان سال ۲۰۰۴ است. حتي اين خسارات از زلزله اكتبر سال گذشته ژاپن خسارات كمتري به اين صنعت وارد كرد. به نظر مي رسد كه بيمه نبودن بخش عمده اي از تاسيسات صدمه ديده دليل اصلي كاهش خسارات وارده به صنعت بيمه در اثر اين حادثه است.
|