نشنال جئوگرافيك، يك گام به جلو
سال 83 موسسه نشنال جئوگرافيك يكي از پرحاشيه ترين سالهاي فعاليت خود را پشت سر گذاشت؛ جنجالي كه پس از چاپ اطلس جهان و استفاده از واژه مجعولي به جاي خليج فارس آغاز شد و با اتحاد ايرانيان سراسر جهان، اين نشريه را وادار به عقب نشيني كرد. نشنال جئوگرافيك با آغاز سال نو شمسي با مطلبي بلند به استقبال بهار رفت.
فرا رسيدن نوروز بزرگترين جشن فارسي زبانان را رقم مي زند. اين تنها به جشن و شادي و يك روز خاص معطوف نمي شود. اين روز آغاز سال نو خورشيدي و شروع سالي جديد است. پارسي زبانان در سراسر دنيا اين روز را جشن مي گيرند. ايران، افغانستان، آذربايجان، بخش هايي از تركيه، قسمت هايي از غرب چين و مردم شمال عراق اين روز را جشن مي گيرند.
نوروز جشن زندگي دوباره بهار پس از خواب طولا ني مدت زمستان است. جشن نوروز در ايران قدمتي 3 هزار ساله دارد كه آغاز آن به زمان زرتشتيان مربوط مي شود. هنگامي كه هزاران سال قبل نوروز ابداع شد سنت هاي خاصي هم به همراه داشت كه اكنون پس از گذشت سالها، پايه و اساس آن ثابت ماند و تغييرات كوچكي در آن رخ داده است.
اگر به جشن هاي پارسي زبانان در كشورهاي مختلف دقت كنيد، خواهيد ديد كه نوروز طلا يه دار اشتراك پارسي زبانان جهان است.
جشن هاي نوروزي براي پارسي زبانان از آخرين سه شنبه سال آغاز مي شود و تا روز سيزدهم فروردين (اول آوريل) ادامه دارد.
ايراني ها در اولين روز سال جديد دور ميز هفت سين جمع مي شوند. پس از آن خانواده ها براي بازديد پيش بزرگترين افراد خانواده مي روند و فرا رسيدن نوروز را تبريك مي گويند. اما پايان جشن ايرانيان به سيزدهمين روز از نوروز ختم مي شود؛ روزي كه همه معتقدند بايد از خانه هايشان خارج شوند. آنها اين روز را به پيك نيك مي روند. ايرانيان در اين روز سبزه گره مي زنند و آرزو مي كنند. آنهامعتقدند كه با به آب انداختن اين سبزه، آرزويشان برآورده خواهد شد. نويسنده در قسمتي از اين مطلب اشاره كرده است دخترهاي جوان بيشتر از سايرين به فكر گره زدن سبزه هستند. دختران جوان آرزو مي كنند در سالي كه در پيش است ازدواج كنند!
اينكه نشريه نشنال جئوگرافيك به توصيف نوروز ايراني ها و رفتار مردم و سنت هاي زيباي آن مي پردازد در نوع خود جالب است. آيا اين گزارش طولا ني پيام خاصي دارد؟
كمك هاي تازه براي بم
زلزله پشت دروازه بم خميه زد و براي ورودش از هيچ تنابنده اي اجازه هم نگرفت. بعد اين ميهمان ناخوانده اينقدر خرابي به جا گذاشت كه همسايه ها مجبور شدند براي بازسازي ويرانه ها دست به كار شوند. همسايه هايي كه اگرچه فاصله زيادي به لحاظ جغرافيايي با هم داشتند، ولي سعي كردند با جمع كردن پول هم كه شده، اين ويراني را جبران كنند.
امسال در منطقه يورك تورنتوي كشور كانادا، در مراسمي در دبيرستان لنگ استف جشني به پا شد و دست اندركاران اين مراسم، عوايد حاصل از بليت فروشي اين مراسم را به زلزله زده هاي بم اختصاص دادند. بچه هاي ايراني اين دبيرستان، همه كار كردند؛ از فروش صنايع دستي گرفته تا فروش بليت تئاتر مدرسه. بعد اين پول روي هم جمع شد تا به دست بازماندگان حادثه بم برسد. از مبلغ اين كمك اطلا عي نداريم، ولي خوشحاليم كه هنوز هم بم در اذهان جهانيان زنده است، چه امروز آنچه از بم مانده بي شباهت به ويرانه اي نيست.
سال گذشته نيز اين حركت انجام شد و بچه هاي مدارس مختلف تورنتو 2250 دلا ر پول جمع كردند و اين مبلغ به دست بچه هاي بم رسيد.
مرزهاي بسته زيارت
ورود بي وقفه زائران غيرمجاز به خاك عراق در نوروز امسال نيز ادامه داشت، در حالي كه به نظر مي رسيد بسته شدن خروجي بين المللي مهران، يكي از كانون هاي مهم تردد زوار ايراني به شهرهاي مذهبي عراق باعث كاهش آمار زائران بشود، اما 500 زائر غير مجاز ايراني كه از يكي، دو روز قبل اربعين قصد ورود به شهرهاي مذهبي عراق را داشتند، دستگير و به شهرهاي خود برگشت داده شدند، اين درحالي است كه تعداد دستگيرنشده هاي زبر و زرنگ هزاران نفر تخمين زده مي شود. در اين شرايط مذاكره هاي مختلف براي بستن قرارداد با طرف عراقي انجام شده اما تاكنون موافقت نهايي براي سفر كاروان هاي حج و زيارت صادر نشده است. به گفته علي احمد هرندي، مديركل اوقاف و امور خيريه ايلا م، سازمان حج و زيارت آمادگي كامل دارد كه با شرايط و روال گذشته اقدام به تردد كاروان كند، اما طرف عراقي از تردد زوار ايراني جلوگيري مي كند. اين مساله باعث نارضايتي شديد بازرگانان ايراني نيز شده است. آنها در روزهاي گذشته با توجه به بسته شدن مرز شلمچه كالا هاي خود را از مرز آبي وارد عراق كردند.
اخراج مساوي اعدام
دبير خانه كارگر قزوين عقيده دارد اخراج كارگران معادل اعدام آنهاست. از آنجا كه اول سالي توصيه شده زياد مته به خشخاش نگذاريم، از اين اظهارنظر مي گذريم!
نوروز بي موبايل
آنها كه شمال بودند نوروز بدون موبايلي را پشت سر گذاشتند. اينكه چگونه ممكن است حتي ثپثها طي روزهاي متمادي به سختي از مبدا به مقصد برسد، معمايي است كه وزارتخانه گرامي پست، تلگراف و تلفن جواب مناسبي براي آن دارد: خط ها شلوغ است ! گفتني است 80 درصد مسافراني كه به شمال مسافرت مي كنند موبايل دار تشريف دارند؛ با اين رقم 2/5 ميليوني، سال بعد چه خواهيم كرد؟
دبليوسي هوشمند
دو شركت ژاپني، اقدام به ساخت توالتي كرده اند كه مي تواند ميزان قند در خون، فشار خون، چربي و وزن بدن را اندازه گيري كرده و توسط كامپيوتر اين اطلا عات را نگهداري و پردازش كند. فروش اين توالت كه به نام توالت باهوش ساخته شده، از ماه آينده آغاز مي شود. دستگاه ويژه سنجش قند خون در درون كاسه توالت، دستگاه فشار خون در سكوي كنار كاسه و دستگاه هاي سنجش چربي و وزن هم در بالا و پايين كاسه ويژه دستشويي كار گذاشته شده است. اين توالت باهوش مي تواند اطلا عات مربوط به وضعيت بدني چهار عضو خانواده را به گونه اي جداگانه نگهداري كرده و روي نمايشگر رايانه به شگل گراف نشان دهد.
دايوا هائوس برنامه دارد كه در طول يك سال، 5 هزار دستگاه از اين توالت باهوش به فروش برساند. توالت در ژاپن يكي از پاكيزه ترين و مدرن ترين محل هاي هر خانه است كه هزينه زيادي صرف آن مي شود.
آغاز دهه آب براي زندگي
قدر همين آب آشاميدني را بدانيد كه با باز كردن شير آب منزل، پارك يا هر جاي ديگر، آن را در اختيار داريد و مي نوشيد. لا زم هم نيست براي خريد آب گوارا، سر كيسه را شل كرده يا با يك قبضه سلا ح گرم، كشيك بدهيد سر يك چشمه. سه شنبه 2 هفته قبل مصادف بود با روز جهاني آب؛ يعني 22 مارس. سازمان ملل در ابتكاري نو دهه اي را با نام آب براي زندگي نامگذاري كرده است؛ با هدف اين كه از سال 2005 تا 2015 ديگر آمار كساني كه به آب آشاميدني دسترسي ندارند به صفر برسد. البته اين هدف يكي از موارد هشتگانه اي است كه از سوي سازمان ملل به عنوان اهداف توسعه هزاره تعيين شده است.
هيچ مي دانيد كه يك ششم جمعيت جهان به آب آشاميدني دسترسي ندارند و يك سوم نيز از سيستم فاضلا ب بهداشتي برخوردار نيستند؟ حال بايد ديد با چنين تمهيداتي مي توان مشكل آب جهان را مرتفع كرد؟ اگرچه بيشتر كارشناسان مشكلا ت را به خوبي مي دانند مثلا اين كه دو سوم منابع آبي براي مصارف كشاورزي مصرف شده كه نيمي از آن به هدر مي رود، ولي باز هم راهكاري براي جلوگيري از به هدر رفتن آب ارايه نشده است.
ازدحام در خانه هاي سالمندان
مهر- روند واگذاري سالمندان به آسايشگاهها و مراكز شبانه روزي طي سالهاي اخير رو به افزايش است اين در حالي است كه كمبود مستمري هاي پرداختي به سالمنداني كه در درون خانواده ها نگهداري مي شوند، سالمندان را در وضعيت بحراني قرار داده است .
دكتر محمود توكلي گفت: سال گذشته 110 مركزشبانه روزي نگهداري سالمندان با ظرفيت 11 هزار سالمند در سطح كشور داير بود كه اين تعداد در سال جاري به 120 مركز با حدود 12 هزارسالمند تحت پوشش افزايش يافته است اما با اين وجود هنوز هم از نظر تعداد مراكز ارائه خدمات سالمندي در سطح پايين تري از استانداردهاي جهاني قرار داريم . در كشورهاي اروپايي 30 درصد جمعيت سالمندي از خدمات آسايشگاهها و مراكز شبانه روزي سالمندي استفاده مي كنند در حاليكه در كشور ما حدود دو صدم درصد از 5 ميليون جمعيت سالمندي كشور تحت پوشش خدمات رفاهي سالمندي قرار دارند.