عباس لقماني
انتخابات استانداري هاي ايتاليا كه به پيروزي احزاب چپگرا انجاميد موقعيت سيلويو برلوسكوني را به خطر انداخته است.
ميليونها ايتاليايي در اين انتخابات نارضايتي خود را از برلوسكوني به خصوص در مورد سياست خارجي او و نزديكي بيش از حد ايتاليا را به سياستهاي دخالت جويانه آمريكا در عراق در پاي صندوق هاي رأي به نمايش گذاردند. برلوسكوني اكنون زيادتر از هر زمان ديگر نگران انتخابات آتي در ايتالياست.
در مطلبي كه در پي مي آيد به موقعيت برلوسكوني و آينده سياسي احزاب در ايتاليا خواهيم پرداخت.
همه چيز براي يك مصاحبه مطبوعاتي به دقت برنامه ريزي شده بود. برلوسكوني سلطان بلامنازع تلويزيونهاي ايتاليا گروهي از سردبيران موافق خود را در يك برنامه زنده تلويزيوني گرد آورده بود تا آن گونه كه مايل است بحث ها را آغاز كند.
كوتاه زماني پيش از آن برلوسكوني در پارلمان ايتاليا اعلام كرده بود كه نيروهاي ايتاليايي با وجود مشكلات بسيار در عراق باقي خواهند ماند ولي در اين برنامه زنده تلويزيوني برلوسكوني سناريوي ديگري را به نمايش گذارد.در ميان بهت و حيرت سردبيران و بينندگان تلويزيون برلوسكوني ناگهان عنوان كرد كه نيروهاي ايتاليا از اوايل پاييز شروع به ترك خاك عراق خواهند كرد.
ايتاليا اكنون سه هزار نيرو در ناصريه عراق دارد. حضور نيروهاي ايتاليايي در عراق همواره باعث بحث و جدل در ايتاليا بوده است و با كشته شدن نخستين سرباز ايتاليايي در عراق و پس از آن با كشته شدن بيش از بيست سرباز و ژاندارم ايتاليايي ديگر در اثر حمله جنگجويان مسلح به مقر آنان به اوج خود رسيد.
اسفندماه نيز يك مأمور اطلاعاتي ايتاليا كه روزنامه نگار ايتاليايي آزاد شده در عراق را به فرودگاه همراهي مي كرد زير رگبار مسلسل هاي آمريكايي جان باخت و موجي از مخالفت با حضور نيروهاي ايتاليايي در عراق را در پي داشت. هفته گذشته با كشته شدن سرباز ديگري تعداد كشته شدگان ايتاليايي در عراق به ۲۸ نفر افزايش يافت.
هيچ كدام از اين قربانيان افكار عمومي ايتاليا را همانند كشته شدن مأمور اطلاعاتي همراه خبرنگار ايتاليايي تحريك نكردند. مرگ نيكولا كاليپاري ميليونها ايتاليايي را به خيابانها كشاند و حتي باعث شد دولت ايتاليا رسماً از آمريكا در اين مورد توضيح بخواهد.
گفته مي شود همين تظاهرات برلوسكوني را بر آن داشت تا از سياستهاي پيشين خود عدول كند. برلوسكوني در اين مصاحبه مطبوعاتي به يكباره خود را تابع افكار عمومي قلمداد كرد و با اين اقدام سعي كرد باد را از بادبان احزاب چپ گرا كه مخالف حضور سربازان ايتاليايي در عراق هستند بگيرد.
انتخابات ملي ايتاليا در بهار سال ۲۰۰۶ برگزار مي شود و برلوسكوني در اين مصاحبه مطبوعاتي اعلام كرد كه بار ديگر در اين انتخابات شركت خواهد كرد.
در زمان آغاز مبارزه انتخاباتي برلوسكوني اميدوار است با در دست داشتن چندين كانال تلويزيوني و بهره گيري از قدرت رسانه اي خود رومانو پرودي را كه اكنون به رقيب سرسخت او تبديل شده است شكست دهد.
پرودي رئيس پيشين كميسيون اروپا كه اكنون از بروكسل به رم رفته است در صدد است با ائتلافي كه بين احزاب چپ گرا بوجود آورده به دولت برلوسكوني اجازه پيروزي دوباره را ندهد.
گفته هاي برلوسكوني در برنامه تلويزيوني خشم نيروهاي چپ را به دنبال داشت. دبير كل دموكرات هاي چپ با انتقاد از اين كه برلوسكوني اين موضوع را در پارلمان عنوان نكرده و چنين موضوع مهمي را به يك تبليغ انتخاباتي براي خود مبدل كرده است گفت كه سيلويو برلوسكوني ظاهراً اعتقادي به مجامع انتخابي ندارد و گرنه او مي توانست از تريبون مجلس استفاده كند.
اما همه اين ترفندها نتوانست مانع شكست احزاب دست راستي در انتخابات استانداري ها شود. حزب
زنده باد ايتاليا به رهبري برلوسكوني فقط در دو استان به پيروزي رسيد و يازده استان ديگر را چپگرايان فتح كردند.
فرانكو فنيني رئيس حزب راستگراي اتحاد ملي با توجه به نتايج اين انتخابات اعلام كرد كه هر چند دولت ضعيف شده است ولي اين بدان معني نيست كه دولت بايد كنار رود.
با توجه به فرصت محدودي كه تا انتخابات آتي سراسري در بهار سال آينده ميلادي مانده است اكنون برلوسكوني بايد سياستهاي تازه اي را اتخاذ كند. حضور نيروهاي ايتاليايي در عراق فقط يكي از موضوع هاي مورد مناقشه در بين افكار عمومي ايتالياست.
فاصله گرفتن نسل جوان از سياستهاي دولت و گرايش به مصرف گرايي كه با ديدگاه هاي چپ سنتي ايتاليا در تضاد است فاصله ملت و دولت را در ايتاليا هر روز بيشتر مي كند. چپ سنتي ايتاليا كه در نوع خود در اروپا بي نظير است گرايش هاي ماركسيستي سنتي و حتي چپ اشرافي را نيز دربرمي گيرد و برخلاف ديگر كشورهاي اروپايي مجموعه اي از پرولتارياي سنتي چپ نيست.
رومانو پرودي كه سعي در جمع كردن همه نيروهاي چپ گرا را در يك ائتلاف مخالف برلوسكوني و احزاب دست راستي دارد خود به طيفي از نيروهاي چپ وابسته است كه تفاوت فاحشي با نيروهاي چپ گراي ديگر كشورهاي اروپايي دارند.
پرودي خود نيز بايد بتواند دوران رياست كميسيون اروپا را كه همراه با عدم موفقيت او در نظم دادن به نظام سياسي اروپا بود براي رأي دهندگان ايتاليايي روشن كند. پرودي به عنوان رئيس كميسيون اروپا دوران ناموفقي را در بروكسل پشت سر گذاشت و همين موضوع مي تواند نقطه ضعفي براي او در انتخابات آتي ايتاليا باشد. ايتاليا ولي بار ديگر به طرف نيروهاي چپ گرايش پيدا كرده است و اين تغيير مسير افكار عمومي شانس زيادي را در اختيار پرودي و همفكرانش گذاشته است.
سيلويو برلوسكوني ولي هنوز همه آنچه در چنته دارد را رو نكرده است و اين ناپلئون كوچك ايتاليا شايد در آخرين دور شطرنج مهره هاي ديگري را در صحنه سياسي ايتاليا جابه جا كند.