بيماران و دانش آموزان در معرض خطر
بناهاي فرسوده
سالانه 10 ميليارد ريال براي انجام مطالعه طرح مقاوم سازي كشور اختصاص مي يابد
|
|
يكي از مشكلات بيمارستان ها بلندمرتبه سازي و قرار گرفتن اتاق هاي عمل
در طبقات فوقاني است كه در صورت وقوع زلزله بسياري از آنان آسيب مي بينند
بنيامين صدر
كشور ايران به عنوان يكي از 10 كشور حادثه خيز دنيا است كه هميشه و در طول سال از سوي بلاياي طبيعي همچون زلزله و سيل تهديد مي شود. اين درحالي است كه دانش آموزان ايراني در مدارسي تحصيل مي كنند كه 80 درصد آنها فرسوده و ناايمن هستند.
رئيس كميته ايمن سازي شوراي شهر تهران معتقد است كه وزارت مسكن و شهرسازي و سازمان نظام مهندسي ، نظارت جدي و دقيقي بر ساخت و سازهاي جديد ندارند. همين مسئله باعث شده كه فرقي بين ساختمان هاي جديد و بافت هاي فرسوده شهر وجود نداشته باشد.
حمزه شكيب افزود: اغلب ساختمان هايي كه امروز در تهران احداث مي شوند ، در مقابل زلزله مقاومت لازم را ندارند و اگر زمين لرزه اي در پايتخت رخ دهد ، فاجعه ناگواري رقم خواهد خورد. بر اساس آمار ارائه شده روزانه 200 ساختمان جديد به بناهاي شهر تهران اضافه مي شود ، اما اينكه چه تعداد از اين ساخت و سازها مطابق با اصول دقيق صورت مي گيرد و مي توان نسبت به مقاومت آنها در مقابل زلزله هايي با ريشترهاي متوسط اميدوار و خوشبين بود ، پرسشي است كه وزارت مسكن ، شهرداري و سازمان نظام مهندسي بايد پاسخگوي آن باشند.
مدير كل سازمان نوسازي ، توسعه و تجهيز مدارس تهران مي گويد: در استان تهران 9 هزار كلاس درس خطرآفرين و فرسوده با قدمت بالاي 40 سال وجود دارد كه براي بازسازي آنها 500 ميليارد تومان اعتبار نياز است.
محمد اصلاني مي افزايد: فقط 10 درصد از اعتبار عمراني آموزش و پرورش صرف تعمير و بازسازي مدارس استان تهران مي شود.
بنابر اعلام سازمان آموزش و پرورش ، استان تهران داراي 9 هزار كلاس درس است كه به علت دارا بودن قدمت بيش از 40 سال، خطرآفرين محسوب مي شوند ، اما به دليل نداشتن بودجه كافي ، آموزش و پرورش هرساله تنها تعداد اندك و ناچيزي از مدارس خطرآفرين را تعمير و بازسازي مي كند.
شمار زيادي از مدارس كشور در مقابل زلزله مقاوم نيستند و مطالعات طرح مقاوم سازي مدارس نيز به كندي پيش مي رود.
سالانه 10 ميليارد ريال براي انجام مطالعه طرح مقاوم سازي كشور اختصاص مي يابد كه به گفته مسئولان سازمان نوسازي ، توسعه و تجهيزات مدارس كشور، اين رقم اندك است.
براي نوسازي و تعمير مدارس خطرآفرين نبايد بيش از اين مسامحه كرد ، چراكه جان دانش آموزان در ساختمان هاي ناامن مدارس كشور درخطر است.
رئيس سازمان نوسازي ، توسعه و تجهيز مدارس كشور مي گويد بر اساس آئين نامه 2800، همه ساختمان ها بايد در برابر زلزله مقاوم شوند كه از سال 1380 براي انجام مطالعات مقاوم سازي مدارس موافقتنامه هايي با سازمان مديريت و برنامه ريزي كشور مبادله شده ا ست.
محمدعلي افشاني افزود: انجام مطالعه و اجراي مقاوم سازي 50 مدرسه در مناطق مختلف تهران و ناحيه يك شهرري به صورت نمونه، سال گذشته آغاز شد.
در صورت تامين منابع ، 25 درصد مدارس موجود تا پايان سال 1388 مطالعه مقاوم سازي آن به پايان خواهد رسيد و 25 درصد مدارس مطالعه شده ياد شده اين طرح نيز در برابر زلزله مقاوم سازي خواهند شد.
اين در حالي است كه سازمان آموزش و پرورش شهر تهران بر اساس طرح ايمن سازي مدارس موظف است براي تامين ايمني جان دانش آموزان به مدارس غير انتفاعي جديد التاسيسي اجازه فعاليت بدهد كه داراي «سطح عملكرد قابليت استفاده بي وقفه (B-1)» باشد.
در عين حال شهردار تهران با طرح اين مسئله كه مديريت شهري قادر به بازسازي همه مدارس شهر تهران در مدت زمان يكسال است ، مي گويد: امروز در شهر گستره هاي فراواني از زمين هاي دولتي را داريم كه اگر در اختيار نيازهاي شهري قرار بگيرد ، مي توانيم در مدت يك سال همه مشكلات مدارس فرسوده شهر تهران را حل كنيم. شهرداري اين آمادگي را دارد كه بدون اخذ عوارض ، اجازه ساخت و ساز در اين قبيل فضاهاي آموزشي را صادر كند.
بيمارستان هاي ناامن
اغلب بيمارستان هاي تهران نيز با در نظر گرفتن اصول مقاومت در برابر زلزله ساخته نشده اند و با يك زلزله بالاي 6 ريشتر ، بسياري از اين اماكن از بين مي روند.
بسياري از بيمارستان هاي تهران قديمي هستند و ضوابط مربوط به مقاومت در برابر زلزله در آنها لحاظ نشده است و در صورت بروز يك زلزله بزرگ ، بسياري از اين اماكن كه بايد مامن و پناهگاه مردم باشند از بين مي روند.
يكي از مشكلات بيمارستان ها بلندمرتبه سازي و قرار گرفتن اتاق هاي عمل ، كتابخانه و حضور مغزهاي متفكر بيمارستان در طبقات فوقاني است كه در صورت وقوع زلزله بسياري از آنان آسيب مي بينند.
مسئله ديگري كه در مواقع اضطراري در بيمارستان ها توليد مشكل مي كند ، بسته بودن درهاي خروج اضطراري و فرار است كه معمولا از سوي طراحان بيمارستان ها پيش بيني شده ، اما در اغلب موارد بسته هستند و در مواقع بحران نمي توانند مورد استفاده قرار بگيرند.
آسانسورها و سيستم هاي قديمي آب و برق بيمارستان ها نيز از جمله عوامل خطرزا در بيمارستان ها هستند كه بايد در يك برنامه جامع نسبت به ساماندهي آنها اقدام شود، علاوه بر آن در بسياري از بيمارستان ها كپسول هاي آتش نشاني يا وجود ندارد يا قابل استفاده نيستند.پزشكان و كادر درماني اولين كساني هستند كه در صورت وقوع زلزله و حوادث غير مترقبه بايد به كمك مجروحان و آسيب ديدگان حادثه بروند به همين علت حفظ امنيت جاني و سلامت آنها در مواقع بحران از اهميت بيشتري برخوردار است.
محمدعلي محقق، معاون درمان دانشگاه علوم پزشكي تهران نيز معتقد است در حال حاضر 16 بيمارستان تهران تحت پوشش دانشگاه علوم پزشكي تهران است كه از نظر ميزان مقاومت به سه دسته تقسيم مي شوند.وي افزود: گروه اول بيمارستان هايي مانند بيمارستان آرش، بيمارستان قلب تهران و ساختمان جديد مركز طب كودكان و ساختمان جديد بيمارستان سينا نوساز هستند و از ميزان مقاومت بيشتري برخوردارند، گروه دوم بيمارستان امام خميني، دكتر شريعتي، ساختمان قديم مركز طب كودكان كه مي توان با اعمال يكسري ضوابط فني ميزان مقاومت آنها در برابر زلزله را افزايش داد، اما گروه سوم بيمارستان ها و مراكز درماني قديمي و ناامني هستند كه مانند بيمارستان رازي بايد هرچه زودتر نسبت به جابه جايي يا بازسازي آنها اقدام شود.
وي گفت: كميته هاي سوانح، فوريت هاي پزشكي و حوادث غير مترقبه در بيمارستان هاي دانشگاه تهران تشكيل شده و نيازها و امكانات موجود چه از نظر فيزيكي و چه از نظر پرسنل متخصص، بررسي مي شود.
فاضلاب مشكل ديگر بيمارستان ها
از سوي ديگر وضعيت نابسامان دفع فاضلاب هاي بيمارستاني نيز معضلي است كه سلامت جامعه را تهديد مي كند.مسئله نابساماني در دفع فاضلاب هاي صنعتي و بيمارستاني تنها محدود به شهر تهران نيست و فاضلاب هاي خانگي نيز از اين بحث مستثني نيستند.
فاضلاب هاي خانگي در مناطق نامناسب و بعضا آبياري مزارع، موجب تجمع انواع حيوانات و حشرات مي شود كه مي توان با شست وشو آن را رفع كرد.متاسفانه در مورد ورود فاضلاب هاي صنعتي به مزارع اين امر صدق نمي كند و به دليل جذب آلودگي هاي شيميايي يا آلودگي با شست وشو پاك شده ودر درازمدت، عوارض خطرزايي براي سلامت مصرف كنندگان به وجود مي آيد.
به عنوان نمونه و در مواردي آب رودخانه كرج مورد هجوم اين فاضلاب ها و پساب هاي صنعتي قرار مي گيرد كه اين مسئله مي تواند موجب بروز انواع بيماري در بين مردم شود. خطرات ناشي از نابساماني در دفع فاضلاب هاي صنعتي و بيمارستاني به شدت در جامعه وجود دارد و تمام ارگان هاي ذي ربط بايد با نشستي مشترك به يك راه حل فوري و قابل اجرا در اين زمينه برسند.
از اين گذشته وجود سيستم نامناسب فاضلاب شهري در مناطق جنوبي كلانشهري چون تهران كه داراي شيب است، مي تواند در درازمدت بافت و پي ساختمان ها را با خطر فرسودگي و تخريب مواجه كند.
|