وقتي مادران آشپزخانه گريز مي شوند
قدبچه ها آب رفته است
|
|
مدرسه بهترين فضا براي جلوگيري از اعتياد است، مدرسه تاثيرگذارترين محل براي آموزش پيشگيري از ايدز و رفتارهاي مخاطره آميز است، مدرسه اولين مكان يادگيري رفتار درست با محيط زيست است و مدرسه... اين شعارها البته برخاسته از سرنوعي نياز است و قطعا اگر خبرهاي بدي به گوش نرسد، اين دست شعارها نيز كمتر شكل خواهد گرفت.تقريبا تمامي دانش آموزان شهرستان ميناب مشكل سوء تغذيه دارند، تقريبا اكثريت دانش آموزان مشهدي دندان هايي پوسيده دارند، 5درصد از كل دانش آموزان ايران مبتلا به صرع هستند، طرح آهن ياري در مدارس اجرا مي شود تا مشكل كم خوني كودكان با دريافت يك قرص آهن در هفته جبران شود و...
در ميان تمامي اين خبرهاي بد و تلاش هاي مثبت براي رفع مشكلات و در ميان انبوه شعارهاي رنگارنگ، يك معضل بيش از همه آفات، سلامتي دانش آموزان را تهديد مي كند، معضلي كه ديگر از آن بايد به عنوان يك بحران ياد كرد، بحرانكوتاه قدي سوء تغذيه اي كه نه تنها سلامت كودكان و نوجوانان، بلكه سلامت نسل ها را با مخاطره روبه رو ساخته است.
با نگاهي به شاخصه هاي جهاني توسعه از جمله اميد به زندگي، مصرف كاغذ و ميانگين قد افراد مي توان پي برد كه امروزه شاخصه قد در كنار شاخصه هاي ديگر از چه اهميت ويژه اي برخوردار است.
كوتاه قدي سوء تغذيه اي ناشي از گرسنگي سلولي، پديده اي است كه به دليل سير نشدن سلول هاي بدن از مواد مغذي روي مي دهد. در اين پديده فرد احساس سيري مي كند، اما هنوز سلول هاي او گرسنه اند. بنابراين بدن براي سازش با وضعيت موجود، خود را تغيير مي دهد. اين تغيير براي زنده ماندن در شرايط فعلي است كه از جمله عواقب آن مي توان كوتاه شدن قد، پايين آمدن قدرت بينايي، پوكي استخوان، تنبلي و كرختي، پايين آمدن ضريب هوشي، عدم تعادل در فشار خون و... را نام برد.
بنابر تحقيقات و پژوهش هاي سازمان جهاني فائو، كوتاه قدي سوء تغذيه اي پديده اي شايع در ايران است و طي چند دهه گرسنگي سلولي حدود 10 سانتيمتر قد كودكان و نوجوانان ما آب رفته است. كشور پاكستان نيز طي 40 سال گذشته 10 سانتيمتر از قد نسل هاي خود را كوتاه كرده در حالي كه در همين زمان مشابه كشور ژاپن توانسته است 9 سانتيمتر قد نسل هاي خود را كش بياورد.
فرهنگ تغذيه
جالب آنكه بدانيد سوء تغذيه صرفا پديده اي ناشي از فقر اقتصادي نيست و اغلب در خانواده هاي مرفه نيز اين مشكل بروز پيدا مي كند. بد نيست بارديگر به پژوهش هاي سازمان فائو اشاره كرد و اينكه تا چه اندازه برخي پارامترها در اينگونه تحقيقات با نهايت دقت در نظر گرفته مي شود چنانچه مي توان به پايين آمدن ميزان مصرف نخود و ساير حبوبات در غذاي ايراني ها به دليل تغيير ذائقه مردم و رويگرداني از غذاهاي سنتي اشاره كرد. در يكي از اين گزارش ها مصرف نخود يك درصد كيلوگرم در سال براي هر ايراني ذكر شده است، همچنين مصرف بيش از حد نوشابه به جاي دوغ و شير و تقريبا عدم مصرف ماهي و...
در اين راستا كارشناسان نسبت به آشپزخانه گريزي مادران نيز هشدار مي دهند، اما اگر جانب انصاف را نگه داريم بايد به روي ديگر سكه نيز اشاره كنيم به اين معني كه امروزه سطح آگاهي مردم بسيار بالا رفته و آنها به خوبي از نقش ويتامين ها و مواد مغذي مطلعند، اما متاسفانه عدم توزيع عادلانه منابع غذايي و از همه مهمتر گراني مواد مغذي آنها را ناچارا به سوي مصرف مواد غير مفيد سوق مي دهد. بدون ترديد مادران به خوبي مي دانند كه خوردن يك لقمه نان و پنير و گردو به همراه يك سيب سرخ درشت براي كودكان بسيار مفيدتر از كرم كارامل است، اما...
در پايان تنها مي توان گفت كودكان و نوجوانان را دريابيد چرا كه قدشان در حال آب رفتن است.
|