توكسوپلاسموز و زنان باردار
گربه باعث روانپريشي مي شود
|
|
شايد نام بيماري توكسوپلاسموز را شنيده باشيد. اين بيماري انگلي يكي از شايعترين بيماري هايي است كه از حيوانات دست آموز به انسان منتقل مي شود؛ معمولا از گربه. توكسوپلاسموز توسط انگلي به نام توكسوپلاسموز گوندي ايجاد مي شود. اين انگل در بدن گربه ها وجود دارد و از راه مدفوع دفع مي شود و در تماس با مدفوع گربه، انگل وارد بدن انسان مي شود.
در كشور فرانسه 90 درصد از مردم علائمي دال بر ابتلا به اين بيماري را در خود دارند. ورود انگل و بيمار شدن انسان در 20 درصد موارد با بروز علائم باليني توام خواهد بود. تورم غدد لنفاوي، دل درد، دل پيچه، علائم پوستي و ناراحتي هاي چشمي از جمله علائم ابتلا به توكسوپلاسموز هستند. در بيماران مبتلا به ايدز، ابتلا به اين بيماري مي تواند عوارض بسيار جدي نظير منژيت را به دنبال داشته باشد.
اما اصلي ترين علت توجه به اين بيماري انگلي به واسطه زنان باردار است. زناني كه مبتلا به توكسوپلاسموز هستند، بشدت در خطر سقط جنين قرار دارند. اگر هم نوزاد از بين نرود، ممكن است با چندين ناهنجاري به دنيا بيايد.
تحقيقات اخير محققان آمريكايي نشان مي دهد فرزند زنان بارداري كه سطح بالايي از آنتي بادي عليه توكسوپلاسموز گوندي در خونشان وجود دارد، در آينده به نوع پيشرونده اي از بيماري رواني اسكيزوفرنيا مبتلا شدند. يك زن باردار كه در تماس با توكسوپلاسموز است، مي تواند انگل را به نوزاد متولد نشده اش منتقل كرده و بدين ترتيب عوارض خطرناكي براي نوزاد ايجاد كند. به عبارت ديگر اگر زني قبلا نسبت به اين انگل مقاوم و ايمن شده باشد، نمي تواند آن را به جنين خود انتقال دهد. زنان باردار مبتلا به اين بيماري مي توانند با داروهاي ضد انگلي تحت درمان قرار گرفته تا خطر انتقال به جنين كاهش يابد.
محققان مي گويند توكسوپلاسموز يك بيماري قابل پيشگيري است و اگر يافته هاي تحقيق اخير تاييد شود، مي توان شيوع اسكيزوفرنيا را كاهش داد.
به گزارش ژورنال روانشناسي آمريكا، دكتر آلن اس براون از انجمن روانشناسي نيويورك و همكارانش ارتباط بين ابتلاي مادر به توكسوپلاسموز و خطر ابتلا به اسكيزوفرنيا را در گروه بزرگي از افراد كه از 1959 تا 1967 به دنيا آمده اند مورد بررسي قرار دادند. آنها دريافتند 63 نفر از اين افراد دچار اسكيزوفرنياي پيشرفته بودند. محققان نمونه خون اين افراد را مورد آزمايش قرار داده، بر مبناي ميزان آنتي بادي خون مادر در جريان بارداري آن را مورد بررسي قرار دادند. اين آنتي بادي در درجات بالا، متوسط و پايين طبقه بندي شده است.
سطح بالاي آنتي بادي توكسوپلاسما نشانگر عفونت شديد در جريان بارداري بوده كه شانس ابتلا به اسكيزوفرنيا را تا دو برابر افزايش مي دهد. در مقابل سطح متوسط يا پايين آنتي بادي در ظاهر تاثيري در فرزندان نداشته است. محققان نتيجه گرفتند اين يافته ها شايد فعاليت مجدد عفونت و تاثير آنتي بادي در رشد جنين را ثابت كند.
روند رو به رشد نگهداري از حيوانات خانگي در ايران بي ترديد مي تواند زمينه ساز مشكلات متعددي براي خانواده ها باشد. در نظر گرفتن مسائلي از اين دست ضرري ندارد.
|