دوشنبه ۱۶ خرداد ۱۳۸۴ - - ۳۷۱۵
مراسم روز جهاني محيط زيست برگزار  شد
سانفرانسيسكو؛ مركز توجه همگان
004197.jpg
مراسم روز جهاني محيط زيست همه ساله در پنجم وئن برگزار مي شود. در اين روز مهم، سازمان ملل متحد و دوستداران محيط زيست مي توانند نسبت به وضعيت روبه زوال كره زمين هشدار دهند و توجه جهاني را به مهمترين و زيربنايي ترين موضوع زندگي يعني محيط زيست معطوف كنند.
امسال جشن روز جهاني محيط زيست با شعار شهرهاي سبز و طرحي براي سياره برگزار مي شود. سانفرانسيسكو در ايالت كاليفرنياي آمريكا ميزبان افرادي است كه از گوشه و كنار جهان براي شركت در مراسم مهمترين روز سازمان ملل گردهم آمده اند.
ميزبان و ميهمان
شهردار سانفرانسيسكو گاوين نيوسام ميزباني روز جهاني محيط زيست را بر عهده دارد. او ديروز پذيراي شهرداران و كارشناساني بود كه از سراسر جهان به شهر او آمده بودند. ديروز بيانيه اي امضا شد و شهرداران حاضر در جشن روز جهاني محيط زيست، خود را به پيروي از اصول شهرهاي سبز مكلف كردند. گرچه اين بيانيه ضمانت اجرايي ندارد، اما از لحاظ اخلاقي- و حتي آموزشي- نقش غيرقابل انكاري خواهد داشت.
به هر حال شهردار سانفرانسيسكو سه روز پيش از روز موعود، رياست جلسه اي را به عهده داشت كه در آن مردم شهر به اظهارنظر پرداختند و تجربيات و نظراتشان را درباره حل معضلات زيست محيطي با وي در ميان گذاشتند.
به علاوه مراسم ديروز در كاليفرنيا تومارو فستيوال برگزار مي شود. كارل بنديكس، هماهنگ كننده مراسم گفت: در اين مكان يكي از جالب ترين و مهمترين وقايع تاريخ كاليفرنيا به وقوع مي پيوندد. مردم مي توانند تجربه دست اولي از سبز زيستن و راه حل هاي زيست محيطي داشته باشند.
در اين مراسم امكانات و سرگرمي هايي نيز عرضه مي  شود كه شامل برگزاري كنسرت، ره دوچرخه ها، كاشت درختان و نمايش فيلم است و در نهايت بخشي از نوآوري هاي تكنولوي سبز به نمايش درمي آيد كه عبارتند از كاربرد سوخت هيدروني، انري خورشيدي، انري باد، بيوسوخت،  انري زمين گرمايي، انري آب، سوخت جايگزين وسايل نقليه و معماري سبز.
بنديكس در سخنانش به موضوع ديگري نيز اشاره كرد: اين يك فرصت استثنايي است. مردم در خليج شهر سانفرانسيسكو قادر خواهند بود فن آوري آينده را از نزديك مشاهده كنند كه خالي از لطف هم نيست.
در اين مراسم هنرمنداني نيز حضور دارند. تا كنون حضور ازوماتلي، وينيل، هاسما ليلا،  سامانتا استولن ورك و ديچوال قطعي شده است.
به علاوه گروه همسرايان شهر نيز به اجراي برنامه مي پردازند. در روز جهاني محيط زيست برنامه نمايش عروسكي اجرا شد كه شخصيت هاي آن بسياري از جانواران درحال انقراض بودند. نكته مهم در روز جهاني محيط زيست حضور 60 شهردار شهرهاي بزرگ و با اهميت جهان بود. نام شهرهايي چون زوريخ، لندن، بوينس آيرس، دهلي، كابل و مانيل در اين فهرست قرار داشت.
حضور عموم در مراسم روز جهاني محيط زيست آزاد و هر شهروندي مي توانست در كاليفرنيا تومارو فستيوال و كنفرانس سيويك سنتر پلازا شركت كند. 60 شهردار در اين كنفرانس به دنبال توافقي دسته جمعي با خط مشي سبز زيستن در شهرها موافقت كردند. در واقع پس از برگزاري جشن و مراسم روز جهاني محيط زيست شهرداران در جلسه اي سياست موضوع مهم محيط زيست را تدوين كردند. بخش هاي مختلف اين توافقنامه شامل حمل و نقل، انري، بازيافت، آب و سلامتي بود.
شهردار سانفرانسيسكو گفته است، نكته مهم، تمركز بر محيط زيست شهري است كه سازمان ملل نيز بر آن او افزود: امضاي موافقتنامه توسط شهرداران اين نويد را مي دهد كه وضعيت زيستي در مناطق مسكوني انسان در سراسر جهان شرايط بهتري پيدا كند.
بسياري از شركت هايي كه وسايل سازگار با محيط زيست ساخته اند، ديروز در شهر سانفرانسيسكو حاضر شدند و به تبليغ كالاهاي خود پرداختند. در اين ميان بيش از 60 شركت حاضر در روز جهاني محيط زيست ادعا كردند كه مي توانند گوشه اي از معضلات زيست محيطي را سامان دهند.
روز جهاني محيط زيست پروه اي است كه از سال 1972براي مهم جلوه دادن اين مهمترين عنصر زندگي مورد توجه قرار گرفته است،  فقط به اين دليل كه انسان دور افتاده از طبيعت را با محيط زيست آشتي دهد. با اين حركت نمادين مي توان اميدوار بود كه درك جوامع مختلف از محيط زيست ارتقا يابد.
جايزه اي ديگر
ديروز جايزه اي نيز به پنج نفر از تلاشگران حوزه اكوتوريسم اهدا شد. اين جايزه كه به زبان اسپانيايي كوليبري ناميده مي شود به معناي مرغ عسلخوار است و نخستين بار در سال 2001 به بنيانگذاران صنعت اكوتوريسم در مكزيك اهدا شد.
جايزه مرغ عسلخوار از سوي يك شركت سرمايه دار اهدا مي شود و شامل يك ديپلم افتخار و مبلغ يكهزار دلار است. برندگان اين جايزه از سوي پايگاه اينترنتي planet.com انتخاب مي شوند كه ران ميدر همراه مشاورانش در شبكه اكوتوريسم مكزيك اين عمل را انجام مي دهند.
ميدر در اين باره گفت:  اكوتوريسم به هدايت فردي بستگي دارد و كساني كه در اين راستا صاحب سبك و مبتكر باشند و همچنين ميان صنعت توريسم و محيط زيست رابطه اي عقلايي برقرار كنند.
اميلو كيفوري رئيس آانس مسافرتي كانيون نيز گفت: اگر اكوتوريسم به اين موقعيت دست يابد كه انسان را با طبيعت آشتي دهد، مي توان اميدوار بود كه تخريب محيط زيست به شكل قابل توجهي كاهش يابد. به علاوه، ما احساس مي كنيم كه اكوتوريسم مي تواند جاي صنعت توريسم را بگيرد يا به عبارت ديگر منافع حاصل از آن بيش از توريسم سنتي باشد. اين پتانسيلي است كه در اكوتوريسم نهفته و بايد به فعل تبديل شود.
به هر حال جايزه مرغ عسلخوار نيز در مراسم ويه اي ديروز اهدا شد و به نظر نمي رسد كه در چند سال آينده به جايزه اي معتبر بدل شود.

نگاه
كمركولي؛ پرنده معمار
004191.jpg
سيدمهدي نبي يان- در راه صعود به كوه هاي اطراف تهران هر از چندگاهي آواز ريتميك بلندي در فضا طنين انداز مي شود. با كمي جست وجو مي توان صاحب صدا را يافت. پرنده اي كوچك و كنجكاو كه حضور انسان در طبيعت جسارتش را برمي انگيزد، با بي تابي و جست و خيز فراوان گروه كوهنوردان را كمي دنبال مي كند و با پروازهاي كوتاه از اين صخره به صخره اي ديگر، حضور اين افراد را به دامان كوهستان خوشامد مي گويد. پرنده اي به رنگ خاكستري و سفيد با خط چشمي سياه، نوكي بلند و دمي كوتاه، پرهاي كمر، زير دم و شكمش به رنگ حنايي است و از اين رو آن را كمركولي مي نامند. خانواده كمركولي در ايران شامل چهار گونه كمركولي جنگلي، كمركولي كوچك، كمركولي بزرگ و ديوار خزك است كه تقريبا در تمام كوهستان ها و جنگل هاي ايران پراكندگي دارند.
زيستگاه كمركولي جنگلي، جنگل و باغ هاست و سه گونه ديگر صخره هاي كوهستاني با درخت و دره هاي تنگ را براي زيستن انتخاب كرده اند. غذاي اين پرندگان از حشرات و دانه هاست و برخلاف داركوب ها از دم براي تكيه دادن استفاده نمي كنند. كمركولي ها تنها پرندگاني هستند كه مي توانند با سر پايين و با سرعت از تنه درختان و ديوار صخره ها پايين روند. شگفتي زندگي كمركولي نحوه ساخت آشيانه است كه با هوشمندي خاصي اين وظيفه مهم را انجام مي دهد. محل ساخت لانه را سطح زيرين صخره هاي مشرف به دره با زاويه كمتر از 90 درجه نسبت به افق انتخاب مي كند. قرارگرفتن لانه در چنين موقعيتي در ارتفاع يك تا دومتري علاوه بر محافظت لانه از باد و باران، مانع دسترسي مارها نيز مي شود. نكته جالب ديگر، انتخاب دامنه هاي آفتابگير است. فقط چند ساعتي آفتاب به داخل لانه تاريك كمركولي مي تابد تا جوجه ها از انگل هاي متفاوت محافظت شوند. قطر دهانه لانه اين پرندگان بين 4 تا۵ سانتيمتر بوده و به اين ترتيب امكان آمد و شد والدين را براحتي فراهم مي سازد، اما مانع دست اندازي شكارچيان مي شود .
مصالح اصلي لانه از گل و صمغ درختان بويه درخت  بنه( پسته وحشي) تشكيل مي شود. اين مواد با بزاق دهان پرنده و كمي خاشاك ملاتي پديد مي آورد كه بشدت مقاوم است. فضاي داخل آشيانه نيز با مقدار زيادي پر نرم پوشيده مي شود و گنجايش 2 تا۳ جوجه به همراه مادر را دارد. براي جلوگيري از ورود مورچه ها - كه آفتي مهم براي جوجه ها به شمار مي روند - در لانه با مقدار زيادي صمغ كه قدرت چسبندگي فراواني دارد محافظت مي شود. بدين ترتيب لانه كمركولي ها را مي توان از شاهكارهاي معماري در دنياي پرندگان دانست.

در همين حوالي
افزايش جمعيت با وجود شكار
004119.jpg
با وجود شكار فراوان فوك هاي چنگال دار در كانادا، جمعيت اين پستانداران رو به افزايش است. به گزارش رويترز، شكار سالانه فوك ها با انتشار تصوير دردآور و خون آلود اين جانوران در رسانه ها آغاز مي شود، براساس گزارش هاي رسمي ظرف سه سال گذشته۹۷۵ هزار فوك شكار شده اند با اين حال جمعيت اين موجودات در شمال غربي درياي آتلانتيك رو به افزايش است. آمارهاي تقريبي نشان مي دهد كه سال گذشته 5ميليون و 900هزار فوك در اين مناطق زيست مي كردند، اين رقم در سال۲۰۰۰ بالغ بر 5 ميليون و 500 هزار جانور بوده است. جمعيت ها و انجمن هاي حمايت از حيوانات اين آمار را غيرواقعي مي دانند.آنها مي گويند: ما مشكلات زيست محيطي فراواني داريم و شكار هم كه بيش از حد صورت مي گيرد، پس چگونه است كه شمار فوك ها روز به روز افزايش مي يابد؟
درخواست براي استقلال
وزراي محيط زيست سه كشور فرانسه، آلمان و اسپانيا خواهان آانس مستقل زيست محيطي در سازمان ملل شدند. به گزارش فرانس پرس، اين سه وزير اعلام كردند: زمان آن رسيده كه يك تشكيلات منسجم و قوي زيست  محيطي در سازمان ملل به وجود آيد. آنها افزودند: باوجود اينكه مسائل زيست محيطي جهان را احاطه كرده است، فقط يك تشكيلات كوچك در سازمان ملل وجود دارد كه از سال 1972 پيگير موضوعات زيست محيطي است، اين امر نشان دهنده عقب ماندگي شديد سازمان ملل در قبال سياست هاي زيست محيطي است. گوردن تريتين، وزير محيط زيست آلمان پيشنهاد داد: تغيير ساختار تشكيلات زيست محيطي سازمان ملل مي تواند با اصلاحاتي اساسي از ماه سپتامبر آغاز شود. از سوي ديگر آمريكا نيز پيشنهاد تغيير در برنامه محيط زيست سازمان ملل(UNEP) را ارائه كرده است.
زنده گيري تمساح ايراني
9 تمساح پوزه كوتاه ايراني در سد پيشين واقع در شهرستان سرباز استان سيستان  و بلوچستان زنده گيري شدند. كارشناس محيط طبيعي حفاظت زيست اين استان به ايرنا گفت: اين جانوران كه در درياچه آرامش سد پيشين زندگي مي كردند در پي جاري شدن سيل و كم آب شدن درياچه در شرايط نامناسبي به سر مي برند.الهام آبتين افزود: اين تمساح ها پس از زنده گيري، تعيين جنسيت و جمع آوري اطلاعات بيومتري آنان رهاسازي شدند، از اين تعداد چهار تمساح، نر و بقيه ماده بودند.

محيط زيست
ايرانشهر
تهرانشهر
خبرسازان
دخل و خرج
درمانگاه
علمي
شهر آرا
|  ايرانشهر  |  تهرانشهر  |  خبرسازان   |  دخل و خرج  |  درمانگاه  |  علمي  |  محيط زيست  |  شهر آرا  |  
|   صفحه اول   |   آرشيو   |   چاپ صفحه   |