بازتاب نتايج انتخابات رياست جمهوري
گروه سياسي:نتيجه انتخابات ايران، ناظران داخلي و خارجي را شگفت زده كرد. اين شگفتي ها بيشتر از آن رو بود كه محمود احمدي نژاد و مهدي كروبي توانستند برخلاف نتايج نظرسنجي هاي صورت گرفته، به ترتيب به جايگاه دوم و سوم فهرست هفت نفره كانديداها صعود كنند.
محافل سياسي ايران هيچ شانسي را براي محمود احمدي نژاد و مهدي كروبي براي كسب آراء عمومي قائل نبودند اما تاكيد احمدي نژاد بر «احياي برخي ارزش ها و مباني انقلاب مانند عدالت طلبي و ساده زيستي» و مهدي كروبي بر پرداخت ماهيانه ۵۰ هزار تومان به هر ايراني سبب جذب آراء اقشار خاصي به اين دو كانديدا شد.
خبرنگار AFP در اين باره نوشت هيچ كس گمان نمي كرد احمدي نژاد كه در نظرسنجي ها همواره از دو يا سه درصد بالاتر نمي رفت در روزهاي اخير اينقدر جهش داشته باشد. سايت خبري BBC در اين باره چنين اعتراف مي كند: «محمود احمدي نژاد كه يكي از سه كانديداي طيف موسوم به اصولگرايان بود، بر خلاف دو همتاي ديگر خود، تلاشي براي جذب راي افراد عادي جامعه نكرد و از همين رو، شعارهاي انتخاباتي خود را درجهت كسب راي نيروهاي موسوم به حزب اللهي سامان داد. او ظاهر خود را نياراست، آزادي و دموكراسي را ستايش نكرد و از زبان انقلابيون دهه ۶۰ ايران فاصله نگرفت.
نيروهاي موسوم به حزب الله كه اغلب در مساجد، بخشي از حوزه هاي علميه ونهادهاي نظامي مانند بسيج فعاليت دارند، از ميان محمدباقر قاليباف كه از دادن شعارهاي سختگيرانه مذهبي خودداري مي كرد و علي لاريجاني كه عموما زباني دوپهلو به كار مي گرفت، محمود احمدي نژاد را كانديداي مناسب تري براي پيگيري علايق خود يافتند و در روزهاي آخر منتهي به انتخابات راي منسجمي را به طور سرتاسري به نفع او به صندوق ريختند.
احتمالا نكته ديگري هم باعث بالارفتن راي محمود احمدي نژاد، به خصوص در محلات فقيرنشين تهران شده است. محمود احمدي نژاد با اعلام اينكه خواستار بازگشت به«ساده زيستي» دوران نخست انقلاب است، در طول دوران شهرداري خود يك سلسله «ديدارهاي مردمي »با مردم جنوب شهر داشته و در اين ديدارها سعي كرده است چهره اي« خاكي و متواضع »از خود نشان دهد.
قاعدتا مردمي كه دولتمردان را جز در مراسم رسمي و يا سوار ماشين هاي شيك و همراه با اسكورت نديده اند، رفتار محمود احمدي نژاد را بيشتر پسنديده اند و از همين رو بدون آنكه به شعارها و برنامه هاي وي التفاتي داشته و يا از عواقب سياست هاي او و حاميانش اطلاعي داشته باشند، او را به خود نزديك تر يافته اند.»
شيرين عبادي نيز در باره نتيجه انتخابات چنين مي گويد: «نتيجه انتخابات كمي غيرمنتظره بود، من شخصا تصور مي كردم آقاي معين به عنوان نفر دوم انتخاب شود اما اين طور نشد. به نظر من آنچه باعث شد او راي لازم را نياورد اين بود كه مردم عادي بدون درنظرگرفتن موانع اصلاحات و بدون درنظرگرفتن اينكه چه عواملي اجازه نداد كه آقاي خاتمي بتواند برنامه هايش را پياده كند از اصلاحات در ايران نااميد شده بودند.
در ميان نامزدهاي انتخاباتي تنها فردي كه هيچگاه حرفش عوض نشد و از ابتدا هم بر اصولي كه خودش به آنها اعتقاد داشت پافشاري كرد آقاي احمدي نژاد بود درحالي كه افرادي كه تا ديروز معتقد بودند كه حتي رنگ روسري خانم ها بايستي تيره باشد ديديم كه هنگام انتخابات چقدر حرفشان عوض شد.
البته من در اينكه كسي تحول فكري پيدا كند اشكالي نمي بينم اما اينكه اين تحول فكري صرفا در زمان انتخابات و براي جلب آراي مردم باشد كمي محل تامل است.
نكته اي كه ناگفته نبايد بماند اين است كه كساني در اجتماع هستند كه به افكاري مانند افكار آقاي احمدي نژاد تعلق دارند و چون آقاي احمدي نژاد هيچ اظهارنظري مغاير با آنچه قبلا گفته بود نكرده بود باعث شد كساني كه مثل او فكر مي كردند در عقيده شان در راي دادن به او راسختر شوند.»
داوود هرميداس باوند، استاد علوم سياسي دانشگاه تهران نيز اين واقعه را چنين تحليل مي كند: براساس قرائن و شواهد پيش بيني مي شد كه يا آقاي رفسنجاني و آقاي معين به دور دوم بروند يا آ قاي رفسنجاني و آقاي قاليباف ولي آرايي كه هم آقاي كروبي آورده و هم احمدي نژاد در خور تعجب است.
به ظن غالب در دور دوم، آراي آقاي لاريجاني و آقاي قاليباف كه در دور اول آورده اند به نفع احمدي نژاد به صندوق ريخته خواهد شد و آقاي رفسنجاني ناكام از انتخابات بيرون بيايد.
هوشنگ اميراحمدي استاد دانشگاه راتجرز و يكي از تحليل گران سياسي خارج از كشور كه ميانه خوبي هم با حكومت جمهوري اسلامي ندارد در اين باره چنين مي گويد: اينكه از سه نفري كه بيشترين راي را آورده اند دو نفر آنها روحاني اند نشان مي دهد كه مردم هنوز از روحانيت نبريده اند.
اگر من جاي اين راديو تلويزيون هاي لس آنجلس بودم درم را مي بستم و مي رفتم دنبال كارم، خيلي از روشنفكران داخل و خارج ايران هم بايد اين كار را بكنند.
بخش بزرگي از روشنفكران ما چنان از تحريم حرف مي زدند كه فكر مي كردند مردم ايران دو تا گوش دارند دو تا گوش هم قرض كرده اند نشسته اند ببينند اينها هرچه مي گويند همان كار را بكنند.
من فكر مي كنم آنهايي كه به احمدي نژاد راي داده اند براساس دو اصل بوده است؛ يكي به دليل كارهايي كه اين آدم كرده و كارايي او و ديگري به اين دليل كه او هرچه بيشتر، درمورد عدالت اجتماعي و فقر و زندگي بهتر براي مردم عادي حرف زده است.
خبرگزاري فرانسه هم در گزارشي نوشت: «با راه يافتن محمود احمدي نژاد و اكبر هاشمي رفسنجاني به دور دوم انتخابات رياست جمهوري در ايران، جنبش اصلاح طلبي در ايران از هم پاشيد.»
خبرگزاري فرانسه مي افزايد: نتيجه بدست آمده توسط معين ضربه اسفناكي براي جنبش اصلاحات بود كه پيش از اين با اميدهاي بربادرفته دو دوره رياست جمهوري خاتمي با شكست مواجه شده بود.
شبكه تلويزيوني العربيه هم با اشاره به راهيابي محمود احمدي نژاد شهردار كنوني تهران و نامزد نهمين دوره انتخابات رياست جمهوري به دور دوم، پيروزي وي را حاصل چهره مردمي و مردمدا ري وي دانست.
العربيه گزارش داد، اين طور به نظر مي رسد كه وجهه مردمي و مردمداري و خستگي ناپذيري احمدي نژاد باعث شد در مناطق روستايي و ميان فقراي شهرها كه بيكاري و هزينه زندگي دغدغه اصلي آنها را تشكيل مي دهد، از وي حمايت شود.
بر پايه اين گزارش، نتيجه انتخابات و پيروزي احمدي نژاد كه طي آن ۵/۱۹ درصد آرا را كسب كرده، همگي را مبهوت و شگفت زده كرده است به طوري كه وي طبق نظرسنجي ها در ايران در آخرين رتبه ها قرار داشت.
العربيه گزارش داد، هاشمي رفسنجاني روحاني ميانه رو و عملگرا كه با تفاوت آراي كم با احمد نژاد در دور اول به پيروزي رسيد، بايد در دور دوم با جدي ترين رقيب خود رقابت كند.
روزنامه عربي زبان الحيات چاپ لندن هم نوشت: «احمدي نژاد از جايگاه والايي ميان فقرا و مستضعفين برخوردار است.»
اين روزنامه در مقاله اي با تشريح سوابق و سبك زندگي و مسؤوليت هاي احمدي نژاد در دوران انقلاب، نوشت: «احمدي نژاد زماني كه شهردار تهران شد در سامان دهي شهر و آسفالت و نظافت شهر تهران موفق عمل كرد.»
الحيات نوشت: «احمدي نژاد به فروتني زياد شهره است و نشانه هاي زهد و تقوا در او نمايان است.»
به نوشته الحيات، وي بعد از اينكه شهردار تهران شد از اقامت در مكان مجلل شهرداري كه براي شهردار در نظر گرفته شده، خودداري كرد و ترجيح داد در منزل خود ساكن باشد.
به نوشته اين روزنامه، احمدي نژاد از جايگاه زيادي بين فقرا و مستضعفين كه در نطق هاي خود از آنها زياد ياد مي كند، برخوردار است.
وي تحت شعار «بازگشت دولت به مردم» وارد عرصه رقابت انتخابات رياست جمهوري شد و واژه عدالت را در ديدارهاي مردمي خود زياد به كار مي گرفت.
الحيات نوشت: «در فيلم ويديويي كه در زمان تبليغات انتخاباتي وي پخش شد، تصاوير زيادي از وي در جبهه جنگ ايران و عراق يا ديدارهاي مردمي يا ديدار با خانواده هاي شهدا از وي به نمايش گذاشته شد.»
به نظر احمدي نژاد، بدون برقراري عدالت نمي توان از استقلال كشور محافظت كرد و بيت المال مسلمانان امانتي بر عهده مسئولان است.
|