شركت شهر سالم شهرداري تهران به والدين كودكان در زمين بازي هشدار مي دهد
از خنده تا گريه بچه ها راهي نيست
كودكان به دليل ناتواني در تشخيص خطرات، همواره در معرض خطراتي هستند كه ممكن است در هنگام بازي براي آنان اتفاق بيفتد.اين وظيفه توليدكنندگان شهرداري و والدين است كه از بروز چنين حوادثي براي كودكان جلوگيري كنند
فرا رسيدن فصل تابستان و گذران بخش زيادي از اوقات فراغت جوانان، نوجوانان و كودكان در فضاهاي سبز و بوستان ها، پديده اي است كه هرچند در نگاه عاميانه چندان به چشم نمي آيد، اما ضرورت انعطاف اينگونه اماكن تفريحي در مقابل نيازها، ضرورت ها و خواسته هاي محيطي را بخوبي نشان مي دهد. تنوع كاركردهاي تخصصي، تاسيس بوستان ها در مقياس هاي محلي، شهري، منطقه اي يا جنگلي و... از يك طرف و افزودن فضاهايي با كاركردهاي فرهنگي، هنري، علمي، پژوهشي، آموزشي و... از سوي ديگر، همگي حكايت از انعطاف پذيري پارك ها و بوستان هاي شهري و تطبيق با نيازها در هر زمان و مكاني دارد.
كاركرد تفريحي
بوستان ها امروزه از عمده ترين مراكز گذران اوقات فراغت براي اقشار مختلف اجتماعي هستند. با گسترش شهرنشيني و توجه بيشتر به پديده اي به نام اوقات فراغت، هر روزه شاهد ابداعات، اختراعات، برنامه ها، وسايل متعدد و... براي پر كردن اوقات فراغت هستيم. در ايران، بوستان ها يكي از قديمي ترين مراكزي هستند كه به سرعت جايگزين اماكن تفريحي نوعا اختصاصي اطراف شهرها شدند. با كوچك شدن نسبي مساحت يا عرصه منازل نيز بر ضرورت ايجاد اماكن عمومي براي تفريح افزوده شد. از طرف ديگر، جماعت شهرنشين براي فرار از آلودگي هاي صوتي ناشي از زندگي و كار در شهر، بوستان ها را بهترين محل براي آرامش و رفع خستگي خود يافت. اين ضرورت با توجه به وجود وسايل بازي و سرگرمي در بوستان ها براي كودكان و نوجوانان تنها و محدود در محيط خانه نيز محسوس شد تا حدي كه بعضي از اقشار و افراد هر روزه ساعتي ازعمر خود را در بوستان صرف مي كنند و در مقاطعي همانند روزهاي پايان هفته، بخصوص در فصول بهار و تابستان يا ايامي همچون سيزده به در، كمتر كسي است كه در شهر باشد و به يكي از بوستان هاي اطراف خود پناه نبرد.
نحوه و ميزان گذران اوقات فراغت فردي، گروهي و خانوادگي بستگي مستقيمي به فرهنگ مردم يك كشور دارد و در ايران نيز بشدت تحت تاثير فرهنگ شهرنشيني است. كودكان و نوجوانان معمولا به صورت خانوادگي و به طور خاص دانش آموزان به صورت گروهي، جوانان و سالمندان به صورت فردي و گروهي به منظور تفريح در بوستان ها حضور پيدا مي كنند. كاركرد تفريحي بوستان ها، به طور مشخص جايگزين قسمتي از كاركردهاي تفريحي خانواده، روابط همسايگي و محلي، بازار و... شده است.
توصيه هاي ايمني
براساس آمار منتشر شده در كشورهاي اروپايي و آمريكايي سالانه هزاران كودك به دليل عدم رعايت ضوابط ايمني در هنگام استفاده از اين وسايل به مراكز درماني مراجعه مي كنند كه بعضا در پاره اي مواقع مرگ كودكان را به همراه داشته است، ولي متاسفانه در كشور ما آمار دقيقي از اينگونه حوادث در دست نيست. كودكان به دليل شرايط سني كم و ناتواني در تشخيص اين خطرات، همواره در معرض خطرات بالقوه اي هستند كه ممكن است در هنگام بازي براي آنان اتفاق بيفتد. پس اين وظيفه توليدكنندگان، مسئولان ذي ربط در شهرداري و والدين است كه شرايطي را مهيا كنند تا از بروز چنين حوادثي براي كودكان جلوگيري كنند.
مركز بهداشت كار شهرداري تهران در زمينه تدوين استانداردهاي ايمني و بهداشتي كه مي بايست در اينگونه اماكن وجود داشته باشد فعاليت هاي گسترده اي را آغاز كرده است از جمله تدوين ضوابط بهداشت و ايمني محل هاي بازي كودكان در پارك ها كه مي بايست در شهرداري تهران به مورد اجرا گذارده شود. عدم رعايت مسائل ايمني و بهداشتي در توليد، نگهداري و استفاده از تجهيزات بازي عمومي موجود در پارك ها مي تواند صدمات جبران ناپذيري را براي كودكان كه مراجعان اصلي به اين اماكن هستند دربرداشته باشد.با توجه به اين مسائل به منظور كاهش حوادث در محل هاي بازي عمومي و افزايش ضريب ايمني در اين اماكن، شركت شهر سالم تهران 15 توصيه ساده به والدين و مراجعان به پارك ها پيشنهاد كرد كه اين توصيه ها مي بايست روي تابلويي در مدخل ورودي محل هاي بازي كودكان در پارك ها نصب شود.
اين توصيه ها شامل موارد زير است:
۱ - والدين مي بايست به بازي كودكان نظارت كافي داشته باشند.
۲ - والدين و كودكان نبايد از وسايل بازي به عنوان نيمكت و محل نشستن استفاده كنند.
۳ - به دليل امكان آلودگي، كودكان نبايد به سطل هاي زباله موجود در پارك دست بزنند.
۴ - والدين مي بايست قبل از استفاده كودكان از وسايل بازي سطح آن را از نظر داغ نبودن بررسي كنند.
۵ - با توجه به اينكه يكي از علل بروزحوادث در زمين هاي بازي گير كردن بند كلاه، باراني و بند دور يقه لباس كودكان به وسايل بازي است، توصيه مي شود به منظور پيشگيري از اينگونه حوادث، قبل از بازي، اينگونه بندها از روي لباس كودكان برداشته شود.
۶ - توصيه مي شود كودكان هنگام بازي، از انگشتر و گردنبند استفاده نكنند، زيرا وجود اين وسايل در هنگام بازي مي تواند باعث گير كردن اجزاي بدن كودكان شود و ايجاد حادثه كند.
۷ - كودكان پيش دبستان (2تا 5 سال) مجاز به استفاده از الاكلنگ، سرسره هاي طولاني و مارپيچ، ميله هاي بالارونده، نرده هاي افقي و نرده هاي مدور يا منحني نيستند.
۸ - ايستادن كودكان روي محور الاكلنگ وبه حركت درآوردن آن به وسيله نيروي پاها ممنوع است.
۹ - كودكان در هنگام حركت تاب، مجاز به سوار و پياده شدن از آن نيستند.
۱۰ - استفاده ازتاب به صورت ايستاده ممنوع است.
۱۱ - كودكان در هنگام بازي نبايد به طرف تاب در حال حركت بدوند يا اينكه به اين وسيله پشت كنند، زيرا ضربه حاصل از برخورد تاب مي تواند باعث ايجاد حادثه شود.
۱۲ - استفاده همزمان بيش از يك نفر از تاب هاي تك صندلي ممنوع است.
۱۳ - توصيه مي شود كودكان پيش دبستاني از چرخ و فلك استفاده نكنند و چنانچه استفاده شد حتما والدين به بازي آنها نظارت كامل داشته باشند.
۱۴ - سوار و پياده شدن از چرخ و فلك در هنگام حركت ممنوع است.
۱۵ - سرخوردن به صورت معكوس، ايستاده و بالا رفتن از سطح سرسره به جاي استفاده از پله يا لبه ها به جاي بستر سرسره ممنوع است.
|