درمان نكردن گرمازدگي و احتمال مرگ
معاون آموزش و حوادث اورژانس كشور اعلام كرد: درمان نكردن گرمازدگي در جوانان با 20درصد و سالمندان با 80 درصد خطر مرگ همراه است.
دكتر فرهاد رضواني در گفت وگو با خبرگزاري دانشجويا ن ايران (ايسنا)، با بيان اينكه گرمازدگي يك اورژانس طبي محسوب مي شود، اظهار كرد: درمان نكردن گرمازدگي در افراد جوان و سالم 20 درصد و در افراد مسن يا دچار بيماري هاي زمينه اي با 80 درصد خطر مرگ همراه است.
وي در ادامه توضيح داد: هرگونه اختلال در تنظيم درجه حرارت از طريق عدم تعادل در توليد و دفع گرما سبب گرمازدگي مي شود؛ به عبارتي گرما بيش از حد توليد مي شود يا دفع گرما كاهش مي يابد.
دكتر رضواني با بيان اينكه مركز تنظيم درجه حرارت در هيپوتالاموس قرار دارد، اظهار كرد: از عوامل موثر در افزايش توليد گرما در بدن فعاليت بدني و ورزشي، مصرف برخي داروها بدون تجويز پزشك يا برخي بيماري هاي متابوليك و غدد نظير پركاري تيروئيد است.
معاون آموزش و حوادث اورژانس كشور ادامه داد: گرما و رطوبت زياد هوا سبب تحريك پايانه هاي عصبي و انتقال پيام عصبي به هيپوتالاموس مي شود. در بيماران قلبي ـ عروقي نيز از دست دادن آب (هيدراتاسيون) سبب كاهش آب و املاح بدن و در نتيجه كاهش دفع گرماي بدن مي شود.
وي افزود: مصرف داروهاي آرامبخش، قلبي يا در افراد مبتلا به بيماري هاي وسيع پوستي به علت وجود مشكلات پوستي، دفع گرما با مشكل مواجه مي شود.
دكتر رضواني تنفس عميق و تند، ضعف ناگهاني، تهوع و استفراغ، سردرد و سرگيجه و در نهايت كاهش سطح هوشياري و تشنج و كما را از علائم گرمازدگي دانست و خاطرنشان كرد: بهترين درمان براي افراد گرمازده انتقال فرد مبتلا به محيط امن و درآوردن لباس تا حد امكان است يا فرو بردن فرد در آب تا امكان برقراري تبادل گرما فراهم شود و در صورت عدم دسترسي به آب توصيه مي شود ملحفه اي خيس به دور بيمار پيچيده شود يا فرد را در معرض كولر و پنكه قرار دهند به شرط آنكه بيمار دچار لرز نشود چرا كه لرز خود عاملي براي توليد گرماست.
معاون آموزش و حوادث اورژانس كشور در ادامه توضيح داد: به دليل جلوگيري از آسپيراسيون (ورود ترشحات به ناي) توصيه مي شود سر فرد گرمازده بالاتر از بدن قرار گيرد و از دادن مايعات داغ و الكل به وي بايد جدا خودداري شود چرا كه سبب بدتر شدن وضعيت فرد گرمازده مي شود.
دكتر رضواني دادن استامينوفن براي كاهش درجه حرارت را فاقد جايگاه علمي دانست و يادآور شد: براي كنترل تشنج، كنترل درجه حرارت و انتقال به مركز درماني توصيه مي شود.
دكتر رضواني يادآور شد: افرادي كه مشغول انجام كارهاي سخت و زيان آور هستند يا در معرض هواي آزاد كار مي كنند و ورزشكاران بيشتر در معرض گرمازدگي قرار دارند.
وي در پايان تصريح كرد: سال گذشته 47 مورد گرمازدگي به اورژانس تهران منتقل شد كه تعداد بيشتري از افراد گرمازده در سطح شهر تهران توسط مردم به مراكز درماني و درمانگاه ها منتقل شدند.
پيش بيني آلزايمر با اسكن مغز
انجام اسكن بر غده هيپوكامپوس مغز تا حدود زيادي مشخص مي كند كه فرد در 9 سال آينده تا چه ميزان احتمال دارد به بيماري آلزايمر پيش از بروز نشانه هاي آن مبتلا شود. به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، با افت كارايي غده هيپوكامپوس و كاهش توان آن، تا 85 درصد مي توان بيماري آلزايمر را به شكلي صحيح پيش بيني كرد.
ليزا موسكاني، عضو هيات علمي دانشكده پزشكي دانشگاه نيويورك، در اين باره مي گويد: ما پيشگويي كننده هاي اوليه را پيدا كرده ايم. به نظر مي رسد غده هيپوكامپوس نخستين نقطه از بدن باشد كه علائم آلزايمر در آن بروز مي كند. اين يافته اگرچه هنوز به تاييد نرسيده است، اما اميدهايي مي دهد.