هر كه خواهد گو بيا
نايب السلطنه موقتا به طهران آمده پس از تاجگذاري (26 شعبان 1333) برگشت. دولت ايران اعلان بيطرفي كرد. روسيه در اتمام راه آهن جلفا به تبريز و شرفخانه تعجيل مي كند و در كشيدن ايران به طرف خود سعي دارد. 6 شوال 1333 (26 مرداد) مستوفي الممالك تشكيل كابينه داد؛ مستوفي: رئيس الوزرا و وزير امور خارجه، وثوق الدوله: وزير ماليه، سپهدار: وزير جنگ، محتشم السلطنه: وزير داخله، علاء السلطنه: وزير عدليه، مستشار الدوله: وزير پست و تلگراف، حكيم الملك: وزير معارف و اوقاف، شهاب الدوله: وزير تجارت.
ثغور ايران معني در باز شده:
هر كه خواهد گو بيا و هركه خواهد گو برو
كبر و ناز و حاجب و دربان دراين درگاه نيست
سفير تركيه سركيسه را گشوده دل خلق را مي ربايد. روس و انگليس سعي در جلب قلوب مي كنند و فايده نمي برند. مجلس در شرف باز شدن است.
گزارش ايران- صص 329-328
تعهد ميرزا عيسي وزير طهران درباره ساختن خندق هاي شهر
اين خانه زاد و چاكر درگاه خلايق اميدگاه در خاك پاي مبارك همايون اقدس شهرياري روحي و روح العالمين فدا ملتزم و متعهد است كه تا تاريخ پانزدهم شهر جمادي الاول ناتمامي خندق جديد را كه عرض دهنه خندق نه ذرع و نيم، عمق پخ خندق را در هر جا چهار ذرعي بوده باشد تمام كرده تحويل دهد و هر جاي خندق را به پنج ذرعي رسانيده باشد. تنخواه آن را قبله عالم روحي فداه امر و مقدر فرمايند.
تنخواه نقد مرحمت و به مصرف ناتمامي دروازه ها برساند و زمين خندق در چهار ذرعي يا آنچه پنج ذرعي شده است. در كمال تنقيح، تسطيح و صاف نموده و مكان هايي كه سيلاب شسته باشد، و خرابي در اطراف خندق باشد، آنها نيز مسطح شده، تحويل شود و پله هاي خندق كه به جهت راه عمله رو است آنها را هم نيز تراشيده و خاكش برداشته شود چنانچه تا موعد معروضه تمامت خندق را بتفصيل كه ملتزم است، تمام نكرده تحويل ندهم، به هرگونه مواخذه و سياست درباره خانه زاد امر و مقرر گردد، برسد. تحريرا هفدهم شهر صفر المظفر سنه 1287 مهر عبد عيسي الحسيني
يكصد سند تاريخي ص 179
نامه اتحاديه اصناف عليه تقي زاده
موقعي كه علماي نجف با رويه و مسلك تقي زاده در مجلس دوم اظهار مخالفت كردند طبعا در طهران هم بر ضد او اقداماتي آغاز شد.
براي تفصيل مطلب به اسناد و مدارك مربوط به اين جريان در كتاب اوراق تازه ياب مشروطيت مراجعه شود. در ميان اوراق مستشارالدوله نامه اي از اتحاديه اصناف وجود دارد كه ناظر است به قضيه اعلام فساد مسلك نسبت به تقي زاده اتحاديه اصناف در سال 1328 تاسيس شده (طبق سجع مهر آنها) [رجب 1328]به شرف عرض حضور مسعود مي رساند: پس از مدتي حيرت حدوث وقايع ناگوار، خصوص حادثه فجيعه شب 9 شهر حال (اشاره است به قتل آيت الله سيد عبدالله بهبهاني كه در شب دوشنبه 9 رجب 1328 اتفاق افتاد) بخوبي ثابت كرد كه امر اين انقلابات مملكتي سوز، از چه مركز فسادي صادر گشته و استقلال اين مملكت قديم را متزلزل داشته است و روزبه روز امورات مملكتي روبه راه آنارشيستي با كمال شتاب مي رود.
اكنون تاب و توان از دست رفته ما، حس وطن خواهي ما، دين ما، مذهب ما، ما را مجبور مي كند كه آخرين وظيفه مليه خود را به هر يك از وكلا كه نمايندگان افكار ملتند پيشنهاد كرده صريحا عرض مي كنيم كه از بعضي از وكلا بر حسب تلگراف نجف اشرف سلب اطمينان ما شده و تخليه [مجلس] مقدس را از وجود آنها خواستاريم و در صورت عدم انجام درخواست خود به بعضي اقدامات محقانه ديگر توسل جسته و با ساير ولايات همصدا ثابت خواهيم كرد كه مجلس مخلوق ملت است نه يك حكومت مستقله. هيات اصناف اميدوار است كه حضرت عالي هم با او همراي شده كه قطع ماده فاسد شود.
اسناد مشروطيت (مستشارالدوله)
صص 12-311