توسعه اقتصادي و صنعتي و نقش توجه به مراكز تحقيقاتي و پژوهشي
پروژه قناعت
|
|
سياست گذاري هاي كلان را مي شود قبل از مراحل تصميم گيري دولتمردان، در محيط هاي علمي و تحقيقاتي مورد مطالعه كارشناسان و تجزيه و تحليل قرار داد
تاكنون چندين بار در روزنامه ها خوانده ايم كه رياست محترم جمهوري اعلام داشته اند كه بايد اعتبارات مراكز تحقيقاتي، خارج از شمول محاسبات عمومي منظور و محاسبه گردد و مراكز علمي و پژوهشي اجازه دارند كه درآمدهاي اختصاصي و كمك هاي جذب شده را در امور پژوهشي هزينه كنند.
طي سال هاي گذشته نيز چندين بار در نشريات مختلف درج گرديد كه قرار است پايان نامه هاي تحصيلي مقاطع كارشناسي ارشد و دكترا مورد گزينش قرار گيرد و رساله هاي ممتاز چاپ و انتشار يافته و از بانيان آن تقدير به عمل آيد.
نظام آموزش عالي هم براي گزينش و ارتقاي سطوح علمي دانش مديران صنعتي و توليدي كشور و امكان تبادل نظر تجربيات آنها، مراكز مختلفي را بوجود آورده تا ديدگاه مديريت نوين در كشور اعتلا يابد و مسلماً تنها در سايه همين اقدامات مي توان به آينده توسعه اقتصادي و صنعتي كشورمان اميدوار باشيم. اين موارد توجه به اهميت تلفيق علم و پژوهش و تجربه، براي پيشرفت فرآيند مديريت علمي است. اطلاعات غيررسمي حاكي از آن است كه دستور ايجاد مركز با نام «پارك تحقيق» در محل يكي از ساختمان هاي مناسب و آرام تهران كه داراي فضاي سبز بزرگي نيز مي باشد و با تمهيد امكانات لازم نرم افزاري و سخت افزاري، چندي پيش صادر شده ولي متوقف مانده است.
ايرانيان از نظر داشتن ثروت لايزال هوش و ذكاوت، جزو بالاترين جوامع جهان هستند و در طول تاريخ ثابت كرده اند كه در استفاده از علم و تجربه از بيشتر مردمان سرزمين هاي ديگري كه در ثروت و پيشرفت هاي صنعتي شهره هستند، والاترند و لذا اگر در جايگاه شايسته خود از نظر توليد و صنعت حضور نداريم، جدا از فقر ظاهري برخي از نهاد هاي توليد مي توان يكي از دلايل اصلي آن را عدم توجه گذشتگان به تحقيق و پژوهش دانست و لذا در حال حاضر كه از نظر سياسي و اجتماعي، هويت ارزشي خود را در جهان تقريباً تثبيت كرده ايم و قسمت اعظم مشكلات مهمي مثل جنگ و انزواي سياسي و حصرهاي مختلف پس از پيروزي انقلاب را پشت سر گذاشته ايم، بايد به دوران رنسانس علمي و شكوفايي صنعتي گام نهيم. قدم هاي اول توجه و معرفي مراحل اين دوران، خوشبختانه توسط برخي از دولتمردان برداشته شده و پايه گذاري اركان آن در سايه تلاش و همت مديران دلسوخته و خستگي ناپذير جامعه و متخصصين متعهد و عاشق خدمت، انجام گرفته است و فقط مقلدين صادق و رهروان تيزتك مي خواهد كه پژوهش را در مسير واقعي تحكيم ساخته و توسعه دهند.
سياست گذاري هاي كلان را مي شود قبل از مراحل تصميم گيري دولتمردان، در محيط هاي علمي و تحقيقاتي مورد مطالعه كارشناسان و تجزيه و تحليل قرار داد. مسائلي مثل رشد جمعيت، تورم، محيط زيست، تجارت جهاني، نرخ ارز، ايجاد و اداره مناطق آزاد، سرمايه گذاري خارجي، توسعه صنعتي، استراتژي تشويق صادرات و.. را بايد با ملاحظه همه عوامل و تأثيرهاي داخلي و بين المللي آن مطالعه نمود. بايد دانست كه پارامترهاي تعيين كننده يك مزيت نسبي در كشور كدامند، زيرا امروزه براي سياست گذاري هاي كلان، تنها نمي توان به علم اقتصاد سنجي و مطالعه مدل هاي رياضي و آماري مربوط به نتايج يك تصميم و پروژه قناعت كرد، بلكه بايد همه ابزارهاي سنجش جامع و استفاده از علوم مختلف و ديدگاه هاي متنوع پژوهشي را مد نظر قرار داد تا حاصل بررسي قابل استناد و جهان شمول باشد. چه بسا كه يك مسأله درست از نظر اقتصادي، از جنبه هاي ديگر مثلاً تخريب محيط زيست و يا آثار سوء اجتماعي، قابل توصيه نباشد.
امروزه پيدا كردن پاسخ اين سؤال كه چه چيز بايد در كشور توليد شود، اجماعي از همفكري انواع كارشناسان را مي طلبد و به مطالعاتي بسيار عميق و سنجيده نياز دارد. اولويت هاي اول و دوم در ارتباط با اصلاح ساختار و يا رفع مشكلات مثلاً بخش صنعت قبل از آن كه در دستور كار جلسات هيأت محترم دولت قرار گيرد بايد توسط گروه هاي خبره كارشناسي، مورد بررسي و تحليل هاي مقدماتي و تكميلي قرار گرفته و با بهترين راهكار و نقطه اثر، جهت اتخاذ تصميم عرضه گردد و خوشبختانه تعداد اين صاحب نظران زبده در مملكت، كم نيست. از طرفي هزينه هاي ساليانه مربوط به ايجاد و اداره يك مركز كامل و بزرگ علمي و تحقيقاتي كه در اكثر كشورهاي بزرگ صنعتي و موفق دنيا وجود دارد، از ارزش چند تانك و موشك جنگي كمتر است. به هر حال مطالعه و انتخاب رساله هاي فارغ التحصيلان توسط يك تيم عالم و صاحب نظر و فراهم نمودن امكان ادامه تحقيقات و سرمايه گذاري روي آزمون نتيجه هاي برخي از آنها، مي تواند منجر به نتايج سودمندي باشد كه منافع آن براي مملكت، چندين برابر هزينه هاي صرف شده براي دوباره كاري ها و يا اصلاح خطاها مي باشد. اين كاري است كه همه كشورهاي صنعتي و پيشرفته انجام مي دهند و اكثر اختراعات و اكتشافات و نظريات علمي متحول كننده جهان، از سرمايه گذاري روي رشد و شكوفايي و بازدهي همين انديشه هاي اوليه به دست آمده است.
مجموعه اين مطالعات و بررسي ها، مي تواند در «پارك تحقيق» توسط خبرگان علم و فن و تجربه، محك خورده و مورد پژوهش قرار گيرد و نتايج حاصله در جهت خير و صلاح مملكت، مورد استفاده واقع شود.
پيشنهاد مي شود كه «پارك تحقيق» هر چه زودتر، شود تا با داشتن فضا امكانات كامل و راحتي را براي يك محيط پژوهشي داشته باشد و بتوان از تسهيلات خوب اين نوع فضاها براي اقامت چند روزه دانشمندان و محققيني كه از ديگر كشورهاي دنيا براي مبادله فكر و توليد فرآيند علمي و مشاركت با پژوهشگران كشورمان دعوت مي شوند، استفاده كرد.
همچنين براي اطلاع و بهره گيري از آخرين پديده هاي علمي در زمينه انديشه و پژوهش بايد امكان استفاده از پيشرفته ترين سيستم هاي نرم افزاري و سخت افزاري براي ارتباط دائمي با كليه پارك هاي تحقيقاتي جهان، پيش بيني و فراهم شود.
و بالاخره بايد بدانيم كه آينده توليد و صنعت و شكوفايي اقتصادي كشور عزيزمان، مديون عملكرد حكيمانه خادمين علم و تحقيق خواهد بود و اجر كساني كه قدم هاي مؤثر اوليه را بردارند، نزد خداوند سبحان و مردم شريف ايران محفوظ است و در تاريخ ثبت خواهد شد.
حميد حيدري
كارشناس صنعت
|