امير بهادري نژاد
فوتبال واقعاً ورزش عجيبي است. سه هفته پيش از برگزاري فينال جام كنفدراسيون ها، تيم ملي آرژانتين موفق شد در چارچوب رقابت هاي راهيابي به جام جهاني با نتيجه سه بر يك برزيل را در شهر بوينس آيرس شكست بدهد. اما ۲۱ روز بعد اين دو تيم در فينال جام كنفدراسيون ها باز هم به هم رسيدند كه در اين ديدار يك طرفه، برزيل ۴ بر يك پيروز شد تا انتقام آن شكست تلخ را بگيرد.در واقع اين پيروزي، بزرگترين پيروزي برزيل مقابل آرژانتين در ۳۷ سال اخير بود.به هر حال بامداد روز پنج شنبه گذشته جام كنفدراسيون ها در سال ۲۰۰۵ با قهرماني برزيل به پايان رسيد. به اعتقاد كارشناسان، اين دوره از رقابت ها، يكي از بهترين دوره هاي جام كنفدراسيون ها از لحاظ جذابيت و نكات فني بود كه طي ۱۶ بازي، ۵۶ گل از خط دروازه ها عبور كرد تا اينكه همگان به برگزاري بازي هاي زيبا در جام جهاني ۲۰۰۶ اميدوار بشوند.آنچه در پي مي آيد، تحليل كارشناسان از اين رقابت ها و بررسي آماري آن مي باشد.
سقفي كه سوراخ شد
در طول دو هفته برگزاري رقابت هاي جام كنفدراسيون ها هواي آلمان بسيار گرم و طاقت فرسا بود اما در روز بازي فينال ناگهان باد و باران زندگي مردم فرانكفورت را تحت تأثير قرار داد و دماي هوا در زمان برگزاري بازي پاياني به ميزان محسوسي كاهش يافت. همين هواي سرد، بازيكنان برزيل را دچار مشكل كرد، اما حتي هواي سرد، توفان و صاعقه شهر فرانكفورت نتوانست از غرق شدن آرژانتين در توفان زرد برزيل جلوگيري بكند.يكي ديگر از نكات جالب ديدار پاياني، سوراخ شدن بخشي از سقف پلاستيكي ورزشگاه بود و به همين دليل سيلي از باران روي سر عكاسان و تماشاگران نزديك خط كرنر ريخت.
تحليل فني بازي فينال توسط اندي راكسبرا
من تمرين تيم برزيل را دو شب قبل از بازي فينال تماشا كردم كه «كارلوس آلبرتو پري يرا» به مدت ۵/۱ ساعت آنها را تحت فشار قرار داد كه از همان زمان متوجه شدم كه او قصد دارد به هر قيمتي حريف خود را شكست بدهد. بخش اعظم تمرينات برزيل، كارهاي تدافعي در زمان ارسال توپ از كناره ها و ضربات شروع مجدد بود. پري يرا مي دانست كه ارسال هاي ريكلمه از جناحين بسيار خطرناك مي باشد.او همچنين تأكيد خاصي بر ضد حملات داشت.
مربي تيم برزيل براي بازي پاياني آرايش تيمش را تغيير داد. در بازي هاي قبلي برزيل از روناليدينيو و كاكا روي يك خط پشت سر دو مهاجم تيمش استفاده مي كرد اما در بازي فينال از آرايش «الماس» استفاده كرد يعني، رونالدينيو را در نوك الماس قرار داد و امرسون و كاكا روي يك خط در ميانه ميدان پشت سر او بازي كردند.
با آنكه كاكا بيشتر به سمت راست زمين تمايل داشت، اما بسيار زياد نفوذ مي كرد كه براي بازيكني كه در اين پست بازي مي كند بسيار عجيب است. هنگامي كه يك تيم به روش «الماس» بازي مي كند آنگاه مدافعان حريف تنها مي توانند بازيكني را كه در نوك الماس قرار دارد مهار نمايند. به همين دليل مدافعان آرژانتين تنها با رونالدينيو يارگيري كردند و كاكا عملاً آزاد شد.
در خط حمله نيز آدريانو و روبينيو تنها با سه مدافع آرژانتيني مواجه بودند به همين دليل آنها را به كناره هاي زمين مي بردند تا فضايي براي يورش مستقيم كاكا و رونالدينيو به قلب خط دفاعي آرژانتين باز بشود.همواره گفته ايم اگر تيمي از سه فاكتور قدرت، سرعت و تكنيك برخوردار باشد، تمام حريفان را تهديد خواهد كرد. برزيل در بازي فينال از اين سه فاكتور بهره مند بود و با توجه به اينكه در ۲۰ دقيقه ابتدايي بازي دو گل بسيار زيبا به ثمر رساند، بازگشت براي آرژانتين بسيار دشوار بود.
البته آرژانتين از لحاظ كار گروهي در ميانه ميدان عالي بود، اما برزيل بيش از حد در ضد حملات به آنها ضربه زد. به هر حال اين تورنمنت نشان داد كه دو تيم برزيل و آرژانتين مدعي جدي قهرماني در جام جهاني ۲۰۰۶ خواهند بود. آنها نشان دادند كه علاوه بر ارائه فوتبال جذاب مي توانند بسيار مفيد و مؤثر بازي كنند.
تحليل فني بازي رده بندي توسط ليم كيم چون
بازي رده بندي جام ،۲۰۰۵ يكي از زيباترين بازي هاي تاريخ جام كنفدراسيون ها بود و ۴۳ هزار تماشاگر حاضر در ورزشگاه از آن لذت بردند. مكزيك براي اينكه آلمان را بترساند در ۲۰ دقيقه اول تا جايي كه مي توانست به خط دفاعي حريف فشار آورد اما اين خط به رهبري روبرت هوث، انسجام خود را از دست نداد. به هر حال پس از گذشت ۲۰ دقيقه، آلمان خود را در زمين پيدا كرد و روي كارهاي گروهي دو گل به ثمر رساند، اما نقطه عطف بازي زماني بود كه مايك هانكه از زمين اخراج شد.
۱۰ نفره شدن آلمان در واقع، مكزيك را دچار مشكل كرد چون آلمانها با انگيزه و نظم بيشتري به اين بازي پرداختند در يك كلام، مكزيك نتوانست از برتري عددي خود استفاده بكند.
استراتژي مكزيك، ارسال مداوم توپ هاي بلند و كوتاه براي بورگتي در محوطه جريمه آلمان بود اما هر بار دو مدافع آلماني او را يارگيري كرده بودند. اگر آنها خونسردي و آرامش خود را مانند ديدار با برزيل حفظ مي كردند، به احتمال بسيار زياد، آلمان را شكست مي دادند.
مدافعان آلماني در بازي رده بندي هرگز مسئوليت خويش را فراموش نكردند و از تكل زدن هراس نداشتند. با آنكه مدافعان آلماني در اين جام بارها مورد انتقاد قرار گرفتند اما به نظر تاكتيك هاي تدافعي آلمان در بازي رده بندي عالي بود.
شعار آلمان در اين بازي «هرگز نگو مي ميرم» بود و به همين دليل حتي در وقت هاي اضافي خسته نشد. در واقع قدرت بدني و روحي آلمانها منجر به پيروزي آنها شد.
نتايج اين دوره از رقابتها
* گروه اول: آلمان _ آرژانتين - تونس _ استراليا
* گروه دوم: مكزيك _ برزيل _ ژاپن _ يونان
* نتايج گروه اول: آرژانتين۲- تونس يك، آلمان ۴ _ استراليا ،۳ تونس صفر _ آلمان ،۳ استراليا ۲ _ آرژانتين ،۴ استراليا صفر _ تونس،۲ آرژانتين ۲ _ آلمان ۲
* رده بندي گروه اول: ۱ _ آلمان (۷ امتياز) ۲ _ آرژانتين (۷ امتياز) ۳ تونس (۳ امتياز) ۴ _ استراليا (بدون امتياز)
* نتايج گروه دوم: ژاپن يك _ مكزيك ،۲ برزيل ۳ _ يونان صفر، مكزيك يك _ برزيل صفر، يونان صفر _ ژاپن يك، يونان صفر _ مكزيك صفر، ژاپن ۲ _ برزيل ۲
* رده بندي گروه دوم: ۱ _ مكزيك (۷ امتياز) ۲ _ برزيل (۴ امتياز) ۳ _ ژاپن (۴ امتياز) ۴ _ يونان (يك امتياز)
در پايان مرحله اول، تيم هاي آلمان، آرژانتين، مكزيك و برزيل به مرحله نيمه نهايي راه يافتند.
* مرحله نيمه نهايي: آلمان ۲ _ برزيل ،۳ مكزيك يك _ آرژانتين يك (آرژانتين ۵ بر ۶ در ضربات پنالتي پيروز شد)
* ديدار رده بندي: آلمان ۴ _ مكزيك ۳
* بازي پاياني: برزيل ۴ _ آرژانتين يك
برترين هاي اين دوره از رقابتها:
در پايان هر دوره از رقابتهاي جام كنفدراسيونها جايزه كفش طلايي به بهترين گلزن و كفش نقره اي و برنز به ترتيب به بازيكناني كه در رده دوم و سوم جدول گلزنان قرار دارند اهدا مي شود.
اين بار جايزه كفش طلايي به آدريانو از برزيل رسيد كه با به ثمررساندن ۵ گل در صدر جدول گلزنان قرار گرفت. با توجه به اينكه بالاك از آلمان و جان آلويسي از استراليا هر يك ۴ گل به ثمر رسانده بودند، تعداد پاس هاي گل آنها محاسبه شد و چون بالاك يك پاس گل بيشتر از آلويسي داده بود، كفش نقره اي را تصاحب كرد و كفش برنز به آلويسي رسيد.
اما جايزه توپ طلايي كه به بهترين بازيكن جام اهدا مي شود به آدريانو تعلق گرفت. در واقع خبرنگاران رسانه هاي گروهي حاضر در جام كنفدراسيون اقدام به گزينش بهترين بازيكن جام مي كنند كه آدريانو با ۳۶۸ امتياز در رده اول جاي گرفت و خوان ريكلمه با ۵۵ امتياز كمتر رده دوم را به خود اختصاص داد. همچنين رونالدينيو با ۱۶۵ امتياز سوم شد.
اما در بخش بازي جوانمردانه تيم مكزيك با كسب ۸۸۶ امتياز صاحب لوح تقدير و ۱۰ هزار دلار بن خريد كالاهاي ورزشي براي تيم هاي جوانان و نوجوانان خود شد. براي انتخاب بهترين تيم اخلاق، فاكتورهايي همچون احترام به تماشاگر و داور، تعداد كارتهاي زرد و قرمز دريافت شده، نحوه برخورد با بازيكنان تيم مقابل و رعايت قوانين مد نظر قرار مي گيرد.
تهاجمي ترين تيم ها از لحاظ تفاضل گل
۱ _ برزيل با ۱۲ گل زده و ۶ گل خورده و تفاضل گل مثبت ۶
۲ _ آلمان با ۱۵ گل زده و ۱۱ گل خورده و تفاضل گل مثبت ۴
۳ _ مكزيك با ۷ گل زده و ۶ گل خورده و تفاضل گل مثبت يك
۴ _ آرژانتين با ۱۰ گل زده و۱۰ گل خورده و تفاضل گل صفر
تعداد كارتهاي زرد و قرمز
۱ _ آلمان با ۱۳ كارت زرد و يك كار قرمز
۲ _ مكزيك با ۱۲ كارت زرد و يك كارت قرمز
۳ _ آرژانتين با ۱۱ كارت زرد و يك كارت قرمز
۴ _ استراليا با ۹ كارت زرد
جدول گلزنان
۱ _ آدريانو (برزيل) با ۵ گل
۲ _ بالاك (آلمان) با ۴ گل
۳ _ آلويسي (استراليا) با ۴ گل
۴ _ فيگورآ (آرژانتين) با ۴ گل
بيشترين پاس گل
۱- سيسينيو (برزيل) با ۳ پاس گل
۲- روبينيو(برزيل) با ۳ پاس گل
۳- دايسلر (آلمان) با ۲ پاس گل
۴- كوراني (آلمان) با ۲ پاس گل
ضربه به سوي دروازه
۱- بالاك (آلمان) با ۱۰ ضربه
۲- ريكلمه(آرژانتين) با ۱۰ ضربه
۳- آدريانو (برزيل) با ۹ ضربه
۴- روبينيو (برزيل) با ۹ ضربه
بهترين دروازه بان
۱- سانچز (مكزيك) با ۲۱ مهار
۲- ديدا (برزيل) با ۱۶ مهار
۳- لوكس (آرژانتين) با ۱۴ مهار
۴- نيكو پوليديس(يونان) با ۱۳ مهار
بهترين بازيكنان ۱۶ ديدار
در پايا هر ۱۶ ديدار رقابتهاي جام كنفدراسيون ها كميته مطالعات فني فيفا(TSG) اقدام به گزينش بهترين بازيكن ميدان كرد كه فهرست بهترين بازيكنان ۱۶ ديدار انجام به اين شرح است:
* بازي آرژانتين _ تونس: خوآن ريكلمه (آرژانتين)
* بازي آلمان- استراليا: ميشائيل بالاك (آلمان)
* بازي ژاپن- مكزيك: زينها (مكزيك)
* بازي برزيل- يونان: روبينيو(برزيل)
* بازي تونس- آلمان: ميشاييل بالاك (آلمان)
* بازي استراليا- آرژانتين: لوسيانو فيگوروآ (آرژانتين)
* بازي مكزيك- برزيل: ازوالدو سانچز(مكزيك)
* بازي يونان- ژاپن: شونسوكه ناكامورا(ژاپن)
* بازي استراليا- تونس: سانتوز(تونس)
* بازي آرژانتين- آلمان: خوان ريكلمه (آرژانتين)
* بازي يونان- مكزيك: ازوالدو سانچز (مكزيك)
* بازي ژاپن- برزيل: شونسوكه ناكامورا (ژاپن)
* بازي آلمان- برزيل: آدريانو (برزيل)
* بازي مكزيك- آرژانتين: خاوير زانتي (آرژانتين)
* بازي آلمان- مكزيك: ميشائيل بالاك (آلمان)
* بازي برزيل- آرژانتين: رونالدينيو (برزيل)