يادداشت
قانوني براي ديدن فيلم و سريال
|
|
سرانجام پس از سالها، صدا و سيما قانون از يادرفته در كشور ما را دوباره زنده كرد.
قانوني كه اگر بدرستي درقبال محصولات صوتي و تصويري عمل مي شد بسياري ناهنجاري ها در خانواده ها و بعد جامعه به وجود نمي آمد.
وقتي پنج شنبه شب، نهم تيرماه 84 ، مجري برنامه سينما يك مي خواست برنامه آن شب را معرفي كند، تاكيد كرد: ديدن اين فيلم براي افراد زير 16 سال ممنوع است.
مجري برنامه سينما يك به طبقه بندي فيلم ها در بسياري از شبكه هاي ماهواره اي و حتي سينماها اشاره كرد و گفت: با توجه به محتوا و داستان فيلم اين كار لازم است و حتي برنامه سينما يك مي بايست براي برنامه قبلي خود نيز اين تذكر را مي داد.
به هر حال پيش از شروع فيلم مرگ جويان روي صفحه تيره با خط مشكي رنگ اين جمله دوباره تاكيد شد: ديدن اين فيلم براي افراد زير 16 سال ممنوع است .
واقعيت اين است كه ما سالها از اين قانون سرپيچي كرده ايم و اينك تبعاتش رواج خشونت در جامعه است. شايد ارتباط مستقيمي به وضوح وجود نداشته باشد، اما واقعيت اين است كه ما در سالهاي گذشته، با وجود دستگاه هاي نظارتي بر وضعيت صدا و سيما از اين بابت كنترلي بر نمايش ها نداشته ايم. البته در كشور ما فيلم هاي اخلاقي و مناسب جامعه پخش مي شود، اما ازنظر محتوا و موضوع همه اين فيلم ها مناسب كودكان و نوجوانان نبوده است.
عدم توجه به اين موضوع سبب شده تا بسياري از خانواده ها نسبت به كنترل استفاده از تلويزيون به وسيله كودكان دقت لازم را به عمل نياورند.
اينك كه برنامه سينما يك در اقدامي جديد چنين قانوني را گوشزد كرده، لازم است دوباره به اين پديده يعني طبقه بندي سني براي ديدن فيلم هاي تلويزيون و سينماها توجه شود. مثلا ديدن هر سريالي تا ديرترين زمان شبانه روز، آيا مناسب يك كودك زير 10 سال يا نوجوان هست؟
حتي اين پديده در سينما هم قابل تامل است. مثلا چند سال قبل فيلم سينمايي قرمز ساخته شده و به نمايش درآمد. بسياري خانواده ها هم با بچه ها و كودكانشان راهي سينما شدند، در حالي كه بسياري از صحنه هاي اين فيلم، صحنه هاي زدوخورد، حمله با چاقو و قتل و شكنجه بود.
بنابراين كاري منطقي و عقلاني است كه در شوراي نظارت بر صدا و سيما، گروهي عهده دار اين وظيفه شود كه هر سريال يا فيلمي براي چه سني مجاز است. دست كم صدا و سيما با برجسته كردن عددي پايين تصوير، مثلا در دايره اي قرمز؛ عددي كه نمايانگر سن بيننده است، به خانواده ها هشدار لازم را بدهد.مثلا بسياري از شبكه هاي ماهواره اي كه فيلم هاي سينمايي پخش مي كنند، دايره اي پايين صفحه نمايش دارند كه با عدد 18-، 16-، 12- و 10- نشان مي دهد كه فيلم براي افراد زير آن عدد مناسب نيست.اين وظيفه پخش كننده فيلم هاست و وظيفه والدين و خانواده ها هم ضمانت اجرا بخشيدن به چنين دستورالعملي است.
نگاهي به آمار جرائم براساس پرونده هاي مختومه دادگاه هاي كل كشور در سالهاي 78، 79 و 80 نشان مي دهد جرائم ناشي از خشونت تا چه اندازه افزايش داشته است. در سه ماهه نخست سال 78، قتل عمدي، 913 فقره و ايراد ضرب و جرح 69 هزار و 565 فقره به ثبت رسيده است. در سه ماهه نخست سال بعد قتل عمد 959 فقره ثبت شده و ايراد ضرب و جرح 79 هزار و۱۴۲ فقره بوده است. در سه ماهه نخست سال 1380 نيز قتل عمد يكهزار و 147 فقره و ايراد ضرب وجرح 90 هزار و۲۸۰ فقره به ثبت رسيده است.
|