شنبه ۸ مرداد ۱۳۸۴
ورزش
Front Page

دشواري هاي فرانسه در راه جام جهاني
افول ستارگان فرانسه
001677.jpg
مريم دري منش
ديگر دوران باشكوهي كه در آن بازيكنان تيم ملي فرانسه در ورزشگاه مجلل سن دنيس جشن هاي بزرگ برپا مي كردند گذشته و دوراني كه بازيكنان به رهبري يك جادوگر نابغه به نام زين الدين زيدان حريفان را يكي پس از ديگري از سر راه برداشته و از مجموع موفقيت هايشان رشته هايي زيبا مثل مرواريد مي ساختند سپري شده است، دوراني كه زندگي روزمره فرانسوي ها شده بود.درخشش جادويي يك بازي روان و زيبا كه قهرماني در جام جهاني ۱۹۹۸ و موفقيت در جام ملت هاي ۲۰۰۰ اروپا را براي آنها به ارمغان آورد، به يك بازي خشك و يكنواخت و ملال آور تبديل شده كه به هيچ وجه مورد پسند هواداران پرتوقع و مشكل پسند تيم ملي فرانسه نيست.
ريموند دومنش از زمان تحويل پست مربيگري اين تيم در تاريخ ۱۲ جولاي سال ،۲۰۰۴ كاري كه مايه حسادت و غبطه ديگران باشد انجام نداده است. ادعاهاي وي با واقعيت فاصله اي بسيار زياد دارند. مسابقات انتخابي جام جهاني ۲۰۰۶ تاكنون بيشتر به يك تلاش بيهوده و عصبي كننده شبيه بوده است. مكان چهارم جدول پايين تر از ايرلند، سوئيس و حتي رژيم اشغالگر قدس حكايت از بازي يأس آور و غيرمؤثر فرانسوي ها دارد. به علاوه آنها تاكنون در اين مسابقات در زمين خودي موفق به زدن گل نشده اند كه اين شيوه بازي نااميدكننده و اين نمايش بي روح حداقل پيامدي كه دارد برانگيختن خشم هواداراني است كه تعدادشان روز به روز هم كمتر از قبل مي شود. اين تيم تا الان فقط توانسته است دو پيروزي دو بر صفر در برابر جزاير فاروئه و قبرس كسب كند. انگار قهرمان سابق جهان تنها در مقابل اين جزيره نشينان ضعيف حرفي براي گفتن دارد.
معرفي دومنش به عنوان سرمربي تيم ملي فرانسه با استقبال مردم مواجه نشد. چشم اميد مردم به ژان تيگانا قهرمان اروپا در سال ۱۹۸۴ و پيش از او به لوران بلان قهرمان جهان در سال ۱۹۹۸ و قهرمان اروپا در سال ۲۰۰۰ براي جانشيني ژاك سانتيني ناموفق بود. آنها مي خواستند اين وظيفه به يكي از اين دو چهره محبوب واگذار شود، اما درنهايت اين پست نصيب دومنش ۵۳ ساله شد. وي از سال ۱۹۹۳ عضو كادر مربيان فدراسيون فوتبال فرانسه بوده و قبلا نيز مربيگري تيم هاي ملي زير ۲۰ سال و زير ۲۱ سال اين كشور را به عهده داشته است، البته بدون اين كه تا به حال موفقيت بزرگي با اين تيم ها كسب كرده و عنواني به دست آورده باشد، آنهم با وجود در اختيار داشتن تمام استعدادهاي تراز اول فرانسه.
حالا پس از حذف مأيوس كننده از رقابت هاي يورو ۲۰۰۰ در پرتغال، بايد بدون ستارگان سابق، اهداف جديد را دنبال كرد و دومنش مدافع سابق و مربي فعلي تيم فرانسه بايد اين تيم را از نو بسازد. يك ميراث پردردسر. بدون كمربند دفاعي دزايي، ليزارازو، تورام و بدون همه كاره تيم، زيدان. و پس از اولين بازي و تساوي ۱ بر ۱ در رن مقابل بوسني هرزگوين، كلود ماكلله بازيكن پرقدرت چلسي هم از تيم ملي كناره گيري كرد.
دومنش با برخي كارهاي جديد باعث تعجب ملي پوشان شده است، مثل اجبار در استفاده از ساق بند در تمرينات و ممنوعيت استفاده از تلفن همراه در اتوبوس تيم. مقرراتي كه بازيكنان فرانسه به سختي با آن كنار مي آيند. همينطور آناليز بازي آن هم در شب بعد از مسابقه نشانگر سخت گيري هاي وي مي باشد. وي قصد دارد بازيكنان با شناخت و درك نقطه ضعف هاي خود و تيم، قبل از مسابقه بعدي در رفع مشكلات و كمبودها بكوشند.
به هر حال اوضاع تيم ملي فرانسه خوب نيست. فابين بارتز دروازه بان و يكي از باتجربه ترين و قديمي ترين بازيكنان تيم نيز از اقدامات مربي جديد دچار حيرت شده است. از او خواسته شده تا مدت بيشتري در تيم ملي بماند. به نظر مي رسد كه شرايط آبي ها بسيار بحراني و حساس بوده است و تا امروز نيز تغيير چنداني در اين شرايط به وجود نيامده است.
در كنار مشكلاتي كه هر تغيير و تحولي در يك تيم فوتبال، آن هم تحت فشار مسابقات مقدماتي جام جهاني به همراه مي آورد، مشكلات تيم فرانسه قبل از هرچيز به جو حاكم بر تيم برمي گردد. ميشل سيلوستره مدافع باتجربه منچستريونايتد شكوه مي كند كه «هيچ ارتباطي بين اعضا و كادر تيم وجود ندارد» ، كه البته در يك تيم بازسازي شده اجتناب ناپذير است. مربي جديد در شش بازي اول در تيم تحت رهبري خود از ۳۱ بازيكن به تناوب استفاده كرد كه در ميان آنها هشت بازيكن جديد نيز ديده مي شد.
در اين ميان شديدترين اعتراضات را روبر پيرس بازيكن باشگاه آرسنال ابراز داشت. اين بازيكن باهوش كه بسيار هم اهل مطالعه است، با ۷۹ بازي ملي، باتجربه ترين بازيكن تيم دومنش كه مي بايست حداقل نيمي از جاي خالي زيدان را در تيم پر كند با انتقادات علني موضع خود را آشكار ساخت: «وقتي در تيم صحبت مي كنيم احساس مي كنم كه در مدرسه هستم. با ما مثل بازيكنان بي تجربه ۲۰ ساله رفتار مي شود، انگار كه همه ما تازه در ابتداي راه فعاليتمان هستيم.» اما هيچكدام از اين اظهارنظرها مانع كار مربي نمي شود. دومنش كه پسر يك خانواده كارگري است، ياد گرفته كه همواره در زندگي با مبارزه و كار سخت به هدف برسد. براي او بازيكنان به تنهايي امتياز ويژه اي ندارند. رفتار او با همه يكسان بوده و در جهت منافع گروه قدم برمي دارد. وقتي در تابستان گذشته ميراث پردردسري به نام تيم ملي فرانسه را به عنوان مربي در اختيار گرفت، به طور اساسي بافت تيم را دچار دگرگوني كرد و تمام مربيان و مشاوران را تغيير داد. مثل هانري اميل، مشاور تيم كه در عين حال مسئول هماهنگي تمام امور مربوط به بازيكنان و ازجمله زيدان بوده يا فيليپ بواكسل كه تقريبا مورد اعتماد همه بازيكنان بود و حتي بيكسنته ليزارازو، مدافع تيم با وجود دكتر مولر ولفارت در بايرن، در هنگام مصدوميت ها به او مراجعه مي كرد.
باتوجه به اين تغييرات اساسي شاهد هستيم كه كاپيتان جديد فرانسه، پاتريك ويه را و پيش از همه تيه ري آنري خيلي دور از حد انتظار ظاهر مي شوند و در بازي اين دو و نيز كل تيم اثري از فوتبال زيبا و قدرتمند قبل ديده نمي شود و البته خود بازيكنان هم مي دانند كه در چه وضع دشواري قرار دارند و هر اقدامي فقط به مشكلات موجود مي افزايد.
مهاجم تيم، لوئيندولا مي گويد: «نمي توان از امروز تا فردا يك نسل را عوض كرد.» و پدره تي زنبور كارگر ميانه ميدان نيز اظهار مِي دارد: «در تيم استعداد و نبوغ بازيكنان نسل قبل ديده نمي شود. ما بايد قبل از هر چيز خودمان را به عنوان يك تيم نشان داده و مطرح كنيم.»
حداقل دومنش در حال حاضر مي تواند به خط دفاعي جديدش اعتماد كند. ويليام گالاس از چلسي، همچنين دو مدافع جوان به نام هاي اسكيلاچي (۲۴ ساله) و ژيوه (۲۳ ساله) و البته پيش از اينها به فابين بارتز كه دوباره در مارسي به فرم سابق بازگشته و حداقل تا جام جهاني ۲۰۰۶ مي خواهد تيم ملي فرانسه را همراهي كند.
حال فرانسه چگونه بايد به اين هدف و به جام جهاني برسد، در حال حاضر نامشخص است. تغيير دائمي سيستم بازي از ۲-۵-۳ به ۲-۴-۴ و بالعكس توسط دومنش، باعث مي شود كه اين تيم نتواند به تركيبي مطمئن برسد. مثلا بازيكني مثل ويلي سانيول، مدافع بايرن مونيخ حتي با وجود مصدوميت فقط از انجام يك بازي در سال ۲۰۰۴ در مقابل لهستان معاف شد.
به هر شكل شرايط به گونه اي است كه راه نجات مناسبي در بازي هاي باقي مانده انتخابي جام جهاني نيز ديده نمي شود، به  خصوص كه فرانسه بايد در زمين ايرلند و سوئيس به ميدان برود. تنها كسي كه آشكارا با وجود اين اوضاع و احوال در آرامش به سر مي برد خود دومنش است. وي تنها يك مرتبه قبل از ديدار دوستانه ماه فوريه گذشته در مقابل سوئد با ناراحتي گفت: «دلم مي خواست براي بازسازي و تغيير ساختار تيم تعداد بيشتري بازي تداركاتي و دوستانه در برنامه داشته باشيم.» اما با اين وجود هدف نهايي از ذهن او دور نمي شود. وي در اين باره اظهار داشت: «ما مي خواهيم در جام جهاني ،۲۰۰۶ قهرماني جهان را از آن خود كنيم.» ، اما بلافاصله با لحني مظلومانه اضافه كرد: «البته اول بايد براي حضور در اين مسابقات انتخاب شويم»
فرانسه، بي روح و بي نشاط
اوضاع نزد فرانسوي ها چندان بر وفق مراد نيست. تعجبي هم ندارد. تيم در حال تغيير و دگرگوني است. تعدادي از بهترين بازيكنان پس از مسابقات جام ملت هاي اروپا، كناره گيري خود را از تيم ملي اعلام نمودند، بازيكناني كه تا مدت ها با وجود بازيكنان مستعد زياد، به راحتي قابل جايگزيني نيستند. به علاوه با آمدن دومنش، مربي تيم نيز تغيير يافته است. بنابراين تيم ملي فرانسه با ساختار كلي جديدي مواجه است. آن هم بدون زيدان، بازيكني كه عدم حضورش ضربه سختي بر پيكره تيم وارد مي كند، چون در بازي فرانسوي ها همه چيز به او ختم شده و همه نگاه ها به او دوخته مي شود. زيزو جايگزين ندارد. يك تكليف سخت براي مربي تيم ملي كه اراده اي قوي داشته و راه خود را مي رود، اهل سازش نبوده و زير بار هيچ توصيه اي هم نمي رود.
يكي از مزيت هاي او اين است كه مدتي طولاني در تيم جوانان مشغول كار بوده است و بسياري از بازيكنان جوان او را مي شناسند. مشكل او با بازيكنان مسن تر تيم است. آنها واكنش عجيبي نسبت به روش هاي كار او ابراز مي كردند و نمي توانستند با اقدامات سختگيرانه و ديسيپلين خاص او كنار بيايند. وي به خصوص نتوانست از عهده روبر پيرس، بازيكن باهوشي كه نقشي اساسي در تيم داشت برآيد. اما خود دومنش هم به خوبي مي داند كه تنها راه موفقيت فراهم آوردن و تزريق نشاط و شادي به روح تيم ملي مي باشد، آنچه كه در حال حاضر در اردوي آبي ها به چشم نمي خورد.
در هر صورت تيم ملي فرانسه در مسابقات مقدماتي جام جهاني آلمان چهره موفقي نداشته و به نظر مي رسد در اين راه با مشكلات بزرگي روبه روست كه بسياري، گناه اين وضع اسفبار را متوجه مربي جديد فرانسه، ريموند دومنش ۵۳ ساله مي دانند.

ريموند دومنش در يك نگاه

باشگاه هاي او به عنوا ن بازيكن
۱۹۷۷-۱۹۷۰ المپيك ليون
۱۹۸۱-۱۹۷۷ راسينگ استراسبورگ
۸۲-۱۹۸۱ پاري سن ژرمن
۱۹۸۴-۱۹۸۲ ژيووندن بوردو
۸۵-۱۹۸۴ اف.ث.مولهاس
حضورها و گل هاي وي
۴۳۳ بازي در ليگ دسته اول فرانسه _ ۱۵ گل
۲۷ بازي در جام هاي اروپايي _ ۳ گل
۸ بازي در تيم ملي بزرگسالان فرانسه _
۱۵ بازي در تيم ملي جوانان فرانسه _
موفقيت هاي او به عنوان بازيكن
قهرمان فرانسه در سال هاي ۱۹۷۹ و ۱۹۸۴ و قهرمان جام حذفي فرانسه در سال ۱۹۷۳
موفقيت هاي مربيگري وي
001680.jpg
1988-۱۹۸۵ اف.ث.مولهاس
۱۹۹۳-۱۹۸۸ المپيك ليون
۲۰۰۴-۱۹۹۳ تيم ملي زير ۲۱ سال فرانسه
۱۹۹۳-۱۹۹۵ و ۲۰۰۱-۲۰۰۰ تيم ملي زير ۲۰ سال فرانسه
از ۱۲/۷/۲۰۰۴ سرمربي تيم ملي فوتبال فرانسه
موفقيت هاي او به عنوان مربي
قهرمان ليگ دسته دوم فرانسه در سال ۱۹۸۹
قهرمان مسابقات جوانان تولون در سال ۱۹۹۷ و ۲۰۰۴
قهرمان مسابقات جوانان كازابلانكا در سال ۱۹۹۹
نتايج بازي هاي فرانسه در دور مقدماتي جام جهاني
001713.jpg
فرانسه صفر _ رژيم اشغالگر قدس صفر
جزاير فاروئه صفر _ فرانسه ۲
فرانسه صفر _ ايرلند صفر
قبرس صفر _ فرانسه ۲
فرانسه صفر _ سوئيس صفر
رژيم اشغالگر قدس ۱ _ فرانسه ۱

|  اقتصاد  |    اجتماعي  |   انديشه  |   سياست  |   فرهنگ   |   ورزش  |
|  هنر  |

|   صفحه اول   |   آرشيو   |   بازگشت   |