دوشنبه ۱۰ مرداد ۱۳۸۴ - - ۳۷۶۲
واكسن هاي سرطان در مسير موفقيت
003330.jpg
دكتر مرتضي پيرعلي
تصميم اينكه آيا استفاده از اين نوع واكسن هاي مي بايستي در رديف اول يا دوم درمان بيماران بد خيم سرطاني قرار گيرند چيزي است كه به نوع
پاسخ سيستم ايمني بيماران باز مي گردد

با كشف حقايق و جزئيات بيشتر مربوط به ايمني  شناسي تومورها كه در يك دهه گذشته حاصل شده، شانس درمان سرطان از طريق كاربرد واكسن هاي موثر بر آن افزايش يافته است. البته اين نوع واكسن ها مي بايستي كه از نظر سلامتي و عدم سميت براي انسان به دقت مورد ارزيابي قرار گيرند. تعدادي نيز به مراحل كاربرد درماني راه يافته اند و اطمينان از كاربرد سلامت آنها به دست آمده است. بر مبناي گزارش هاي حاصل از مطالعات فاز II و III ارزيابي باليني اين نوع واكسن ها چنين به دست مي آيد كه كاربرد آنها نه تنها همراه پاسخ هاي مثبت و بهبود دهنده در برابر برخي تومورها بوده، بلكه تحمل پذيري بيماران نسبت به آنها نيز مناسب بوده است. بنابراين مي توان به اندازه اي معتقد بود كه كاربرد اين نوع واكسن ها مي تواند سالم بوده و داراي عمل پذيري مناسبي باشد و به بياني عوارض جانبي شايعي نداشته باشد. در مجموع مي توان اذعان كرد كه واكسن هاي سرطاني مي تواند در ميان انواع درمان هاي تركيبي سرطان ها جاي داشته باشد.
درمان هاي اختصاصي و غير اختصاصي
درمان سرطان از طريق ورود سيستم هاي ايمني به دو دسته تقسيم مي شود: درمان اختصاصي تومورها و كاربرد فرآورده هاي هدف گيري شده خاص. به طور مثال واكسن ها و آنتي بادي ها مي توانند آنتي ژن هاي اختصاصي يك تومور را مورد هدف قرار دهند. در كنار اين دو، نوعي درمان نيز وجود دارد كه مي تواند سيستم ايمني را به طور غير اختصاصي تحريك كند. واكسن سل (B.C.G) مثالي از اين نوع درمان اخير است كه سالهاست در درمان سرطان مثانه استفاده مي شود و نشان داده كه نسبت به شيمي درماني براي اين نوع سرطان مزيت دارد. به رغم آنكه تاثير اختصاصي اين واكسن هنوز به طور كامل شناخته نشده، با اين حال تاثير آن روي سيستم ايمني پذيرفته شده و قطعي است، اما در مقابل، سيتوكنيازهاي 2 – IL و IFN آلفا كه در درمان انواع تومورهاي بدخيم مورد استفاده هستند، هنوز به علت وجود عوارض جانبي شايعي كه دارند از مزيت استفاده زياد برخوردار نيستند. درمان بر مبناي فرآورده هاي سلولي كه نوعا در آنها از سلول توموري يا فرآورده هاي آنها به عنوان ايمني زايي استفاده مي شود در بين رديف درمان هاي هدف گيري شده و غيراختصاصي قرار مي گيرد. در اين نوع درمان ها، در حالي كه پاسخ هاي عمومي ايمني اختصاصي در تومور تحريك مي شود، ولي نوع عامل تحريك شونده خيلي مشخص نشده است، همچنين ممكن است در اين نوع درمان، سيستم ايمني عليه آنتي ژن هاي بافتي تحريك شوند. به رغم عدم آگاهي از وضعيت تغييرات اختصاصي كه در درمان بر مبناي فرآورده هاي سلولي صورت مي پذيرد، برخي از فرآورده هاي اين نوع درمان پاسخ هاي مناسبي را در مراحل II و III تحقيقات باليني در برداشته اند. با دستيابي موفقيت آميزي كه در روند شناسايي آنتي ژن هاي همراه تومورهاي (TAAS) در دهه 1990 به دست آمد، درمان بر مبناي پاسخ هاي ايمني شناسي وارد مرحله تازه  و مفيدي شده است. اين كشفيات سبب توسعه و كاربرد درمان هاي هدف گيري شده و مطالعه روندهاي درمان اختصاصي شده است. كاربرد مونوكلونال آنتي بادي هاي اختصاصي نوعي از اين درمان هاي هدف گيري شده است.
در حال حاضر هشت نوع از اين آنتي بادي ها در بازار آمريكا موجود هستند كه توانسته اند از FDA تاييديه اخذ كنند. به طور مثال bevacizumab cetuximad، gemtuzmab ، alemtuzumab و trastuzumab، rituximab در مجموع 3 ميليارد دلار در سال 2004 فروخته شده اند. به رغم آنكه كاربرد درماني آنتي بادي هاي مونوكلونال داراي موفقيت هاي بي ترديدي بوده است، اما هنوز فرآورده هاي ديگر نيز مانند واكسن  ها در نوبت پرواز و اوج گرفتن هستند. واكسن ها برخلاف مونوكلونال و آنتي بادي ها كه در يك نوبت ارائه و تجويز مي شوند، مي بايستي كه در چند نوبت تجويز شوند و سپس نتايج آنها بروز كند. لذا اين نوع تجويز مي تواند هم مزيت و هم عدم مزيت به حساب آيد. در هر صورت پاسخ هاي ايمني اكتسابي طي يك ماه بروز مي كنند. اين نوع واكسن ها در چند سال گذشته پيشرفت هاي قابل ملاحظه اي را از خود نشان داده اند و در آينده با ارتقاي مسيرهاي ارائه داروها، تجويز واكسن ها نيز از مزيت هايي برخوردار خواهد شد. با افزايش توجه و صرف وقت بيشتري كه به درمان با واكسن ها در مراحل قبل از باليني معطوف شده است، پاسخ هاي درماني به اين نوع واكسن ها از نظر آمار طول عمر بيماران چشمگير بوده است.
برآورد انتظارات
در حال حاضر استراتژي درمان با واكسن در سرطان ها در مقابل ساير روش هاي متداول از مقبوليت زيادي برخوردار نيست. علل اين امر نيازمند گذشت زمان و برآورد انتظارات پس از كسب آمارهاي بيشتري از بيماران درمان شده با واكسن ها است. انجام اينگونه مطالعات براي شركت ها نيازمند صرف وقت زياد و هزينه كردن گزافي براي مطالعه است. لذا تصميم اينكه آيا اين نوع واكسن هاي مي بايستي در رديف اول يا دوم درمان بيماران بد خيم سرطاني قرار گيرند، چيزي است كه به نوع پاسخ سيستم ايمني بيماران باز مي گردد. در حال حاضر شايد انتظار درمان قطعي با واكسن ها در مورد سرطان هاي بد خيم خيلي مد نظر نباشد، اما آنچه كه به طور واقعي مي توان اذعان كرد اين است كه اين نوع واكسن ها در تومورهاي با رشد بسيار سريع يا با گسترش وسيع مي تواند سبب طول عمر بيماران شود. در نتيجه برخي از اين واكسن ها تا سال 2006 وارد بازار خواهند شد و بزودي برخي از اين واكسن ها در رديف برخي روش هاي درماني مانند پرتو درماني، شيمي درماني و جراحي قرار خواهند گرفت.

نگاه
عرق سوز، رهاورد تابستان
پوشيدن لباس هاي نخي و دوش گرفتن با آب خنك در درمان و پيشگيري از بروزعرق سوز شدن موثرست.
دكتر پروين منصوري، متخصص بيمارهاي پوست و مو و رئيس مركز پوست بيمارستان امام خميني(ره) به خبرنگار ايسنا گفت: عرق جوش شدن يا به اصطلاح عام عرق سوز به علت انسداد مجاري غدد عرق در لايه هاي سطحي، وسطي و عمقي پوست ايجاد مي شود. افزايش دما و رطوبت هوا به تشديد عرق جوش قرمز و سفيد همراه با خارش و سوزش دامن مي زند. در طول تابستان كه تعريق پوست افزايش مي يابد، براي جريان داشتن هوا و مرطوب نماندن پوست بدن از لباس هايي با الياف درشت كه حالت بسته و تنگ ندارد، استفاده كنند.
اين متخصص پوست شيوع هريك از عرق جوش هاي سطحي و عمقي را در گروه هاي مختلف سني متفاوت دانست و خاطرنشان كرد:  در 70 درصد شيرخواران عرق جوش سطحي پوست و در 70 تا 90 درصد بزرگسالان عرق جوش قرمز ( عمقي) بروز مي كند، ضمنا نسبت بروز اين عارضه، در تمام نژادهاي پوستي يكسان است.
دكتر منصوري مصرف مواد غذايي حاوي ويتامين هاي C و A را جهت درمان عرق جوش به افراد توصيه كرد و به ايسنا گفت: برخلاف تصور برخي افراد، داروهاي آنتي بيوتيك و كورتن در درمان عرق جوش بي اثر بوده، اما داروي تينوئيد خوراكي كه حاوي ويتامين A اسيد خوراكي است، با تجويز پزشك براي درمان عرق جوش مناسب است.
وي در پايان خاطرنشان كرد: استفاده از صابون هايي با PH خنثي مانند صابون گليسرين و زيتون همچنين، روغن زيتون در التيام و درمان عرق جوش كاربرد دارند.
مادران باردار با خوردن شكلات نوزادان خندان به دنيا مي آورند
به گزارش سرويس بهداشت و درمان خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، پژوهشگران در پژوهشي با مطالعه 300 زن باردار كه شش ماه مرتب شكلات مصرف مي كردند، دريافتند كه اين مادران در مقايسه با مادران بارداري كه از ترس چاقي شكلات استفاده نمي كردند، كودكاني خندان، خوشبين و با نشاط به دنيا آوردند و شكلات در سلامت كودكان تاثير مثبتي گذاشته است. شكلات، بويژه شكلات سياه كه از دانه هاي كاكائو درست شده باشد، ماده اي شيميايي دارد كه مزاج را خوب مي كند و اين حالت به جنين نيز منتقل مي شود.
بنابراين مادران بارداري كه به تنش و افسردگي دچارند، بهتر است براي سلامت فرزندانشان شكلات بخورند.

گزارش
روش هاي مقابله با بي خوابي
مانا لقماني- تصور كنيد ديگر چيزي به صبح نمانده، اما هنوز موفق نشده ايد حتي يك ساعت هم به طور كامل بخوابيد و اين بيشتر شما را كلافه كرده است. در واقع شما دچار مشكل بي خوابي شده ايد.
اصولا بي خوابي عبارت است از اختلال در خواب كه مي تواند شامل مشكلاتي در به خواب رفتن، باقي ماندن در حالت خواب، بيدار شدن هاي متناوب، بيدار شدن صبح خيلي زود يا تركيبي از اين حالات باشد. بي خوابي در تمام سنين رخ مي دهد، اما در سالمندان شايع تر است. بي خوابي ممكن است موقتي باشد؛ براي نمونه در اثر بروز بحران در زندگي يا تغيير شيوه زندگي يا به خاطر مشكلات جسمي يا رواني يا خوردن دارو بروز مي كند، ولي مي تواند از حالت موقتي به فرم مزمن تبديل شود. بي خوابي معمولا زماني به وجود مي آيد كه فرد هنگام كوشش براي به خواب رفتن دچار بي قراري شده يا به خواب كوتاهي فرو رفته و فورا از خواب بيدار شود. بي خوابي مي تواند ناشي از پركاري غده تيروئيد، استرس، مشكلات جنسي، خواب آلودگي و چرت زدن در طول روز و افسردگي باشد كه در اين حالت فرد خيلي زود از خواب برمي خيزد.
گاهي هم محيط پر سر و صدا از جمله خرخر اطرافيان، بيماري هاي قلبي و ريوي كه سبب تنگي نفس به هنگام دراز كشيدن مي شوند، مي توانند علت بي خوابي باشند. براي پيشگيري از بي خوابي در صورت امكان از هرگونه علت احتمالي آن بپرهيزيد. شيوه اي را در زندگي پيش بگيريد كه الگوي خواب طبيعي را به هم نزند. اگر خوابتان نمي برد، برخيزيد و كاري انجام دهيد و از خوابيدن طولاني مدت طي روز خودداري كنيد.
بيشتر افراد قادر به پيروي از الگوي خواب مناسب هستند؛ البته به شرطي كه علت زمينه ساز بي خوابي آنها درمان يا حذف شود. در غير اين صورت، خواب آلودگي روزافزون طي روز تمام جنبه هاي زندگي را تحت تاثير قرار خواهد داد. براي درمان هم در درجه نخست بايد بكوشيد تا استرس خود را كم كنيد.
در ضمن تا چندين ساعت پيش از خواب از مواد محرك استفاده نكنيد. براي درمان هرگونه بيماري
زمينه  ساز هم به پزشك مراجعه كنيد. اگر مصرف دارويي سبب بي خوابي شده، هرگز بدون مشورت پزشك سر خود آن را قطع نكنيد.
پيش از خواب مي توانيد در وان آب گرم اندكي بياساييد و يادتان باشد كه اتاق خواب خود را هرگز به دفتر كار تبديل نكنيد!! 
محيط اطراف را براي خواب هر چه بهتر آماده كنيد. براي به خواب رفتن، ذهن خود را خاموش كنيد و تنها به افكار آرامش بخش بينديشيد. برنامه خواب خود را منظم كرده و در صورت امكان، از وسايلي مانند
پنبه گوش، چشم بند يا پتوي الكتريك استفاده كنيد. اگر علت بي خوابي رواني باشد، روان درماني يا مشاوره مي تواند مفيد واقع شود.

درمانگاه
ايرانشهر
خبرسازان
دخل و خرج
در شهر
سفر و طبيعت
علمي
شهر آرا
|  ايرانشهر  |  خبرسازان   |  دخل و خرج  |  در شهر  |  درمانگاه  |  سفر و طبيعت  |  علمي  |  شهر آرا  |  
|   صفحه اول   |   آرشيو   |   چاپ صفحه   |