آتش ، منقرض كننده پستانداران
|
|
حسام گلبري
اولين انسان هاي قاره استراليا به منظورهاي مختلفي از جمله شكار و علامت دهي به ديگران و ... آتش هاي عظيمي بر پا كردند كه همين شعله ها بخوبي گوياي دخالت انسان در تغيير شرايط محيط و آنچه كه روي داد، است
آخرين تحقيقات دانشمندان نشان مي دهد كه به احتمال قوي اولين انسان هايي كه پا به قاره استراليا گذاشتند با بر افروختن آتش هاي عظيم، نقش مهم و البته ويرانگري از خود در تغيير طبيعت اين قاره بر جا گذاشته اند. شواهدي از پوسته تخم مرغ هاي بسيار قديمي كه در يكي از مجله هاي علمي به چاپ رسيد، بيانگر اين مطلب است كه با حضور انسان ها در صحنه، پرندگان عادات غذايي شان را كاملا تغيير دادند و از تغذيه علف ها به تغذيه ديگر انواع گياهي و اسكراب ها (Scrub) روي آوردند. در واقع نتايج اين تحقيقات به منزله پشتوانه علمي تر براي آن دسته از كساني بوده است كه انسان ها را براي انقراض هاي بزرگ در سراسر دنيا از يك ميليون و 50 هزار سال قبل مقصر مي دانند.
بسياري از دانشمندان بر اين باورند كه دلايل انحلال نسل بعضي پستانداران، بيشتر مرتبط با تغييرات آب و هوايي در طول آن دوران است، اما به اعتقاد خانم دكتر مارلين فوجل، از انستيتوي كارنگي در واشنگتن آمريكا، سرنخ هاي شيميايي به دست آمده از پوسته تخم مرغ هاي باستان بيانگر حقيقت ديگري است.
او مي گويد: انسان ها مظنونان اصلي هستند و بعيد است كه شكار بيش از اندازه يا امراض جديد عامل اين انقراض ها باشند، چون تحقيقات ما نشان مي دهد در پايه و اساس زنجيره غذايي، يك تحول بوم شناختي رخ داده است. اولين انسان هاي قاره استراليا به منظورهاي مختلفي از جمله شكار و علامت دهي به ديگران و ... آتش هاي عظيمي بر پا كردند كه همين شعله ها بخوبي گوياي دخالت انسان در تغيير شرايط محيط و آنچه كه روي داد، است.
تيم دكتر فوجل، مستقر در آمريكا و استراليا، صدها تكه از فسيل هاي پوسته تخم هاي كهن و قديمي را كه در چندين مكان مختلف استراليا پيدا شده بود، مورد آزمايش قرار دادند كه تاريخ آنها به بيش از 140 هزار سال گذشته برمي گردد.
آنها نمونه هايي از پوست تخم دو پرنده را به نام هاي emu (شترمرغ بومي استراليا) و Genvorins (پرنده اي منقرض شده به اندازه شترمرغ كه قدرت پرواز نداشت) مورد بررسي قرار دادند و دريافتند تا قبل از 50 هزار سال گذشته emu ها از علف هاي مغذي تغذيه مي كردند، اما پس از حضور انسان در حدود 45 هزار سال پيش، آنها عادت غذايي خود را به درختان و اسكراب ها (بوته هاي كوتاه) تغيير دادند و Genvorins ها كه نتوانستند خود را با شرايط جديد وفق دهند با از دست دادن رژيم غذايي هميشگي شان به تاريخ پيوستند.
پروفسور جينورد ميلر از دانشگاه كلورادو در بولدر آمريكا مي گويد: بهترين توضيح اين است كه بگوييم اين پرندگان در آن دوره در حال واكنش نسبت به تغييري بي سابقه در پوشش گياهي قاره بوده اند كه دسته اي خود را با محيط سازگار ساختند و دسته اي منقرض شدند.
اطلاعات به دست آمده، بخوبي نشان مي دهد كه چه عاملي منجر به آن شد تا با گذشت 50 هزار سال از حضور اولين ساكنان انسان از طريق دريا و از اندونزي، پستانداران عظيم الجثه استراليا، شامل پرندگان و خزندگان، اينچنين از صحنه روزگار محو و نابود شوند.
نظريه تغييرات اقليمي
انقراضات بزرگ نيز در ديگر قاره ها، همزمان با ورود انسان هاي مدرن، بيانگر دو عامل مرتبط در اين زمينه هستند.
براي مثال، در شمال آمريكا همزمان با ورود تكنولوژي هاي نيزه سنگي توسط انسان ها در حدود 12 هزار سال قبل، انواع ماموت ها نيز پا به عرصه انقراض گذاشتند.
در حال حاضر موضوع اصلي بحث دانشمندان استراليايي در اين زمينه بر سر اين موضوع است كه آيا تغييرات اقليمي آب و هوايي دليل انقراض بزرگ قاره بوده است يا تغييرات پوشش گياهي در نتيجه آتش افروزي هاي انسان هاي اوليه و شكار بيش از اندازه؟
تيم دكتر فوجل به نظريه آب و هوا به ديده شك و ترديد مي نگرد و اين در حالي است كه اكثر دانشمندان، مثل دكتر سيلواترمان از دانشگاه پورتثموث انگلستان، حمايت خود را از اين نظريه اعلام كرده اند. او مي گويد: پستانداران بزرگ حتي پس از تغييرات ناگهاني در پوشش گياهي شناسايي شده توسط تيم دكتر فوجل نيز بقا يافته اند.
وي در مصاحبه با وب سايت بي .بي.سي.نيوز گفت: در حالي كه ممكن است همان طور كه ايزوتوپ هاي كربن نشان دادند، ارتباطي ميان ورود انسان ها و تغييرات در پوشش گياهي وجود داشته باشد، ولي از آنجايي كه اين جانوران براي حداقل 15 هزار سال ديگر بقاي خود را حفظ كردند، تغييرات ناگهاني نمي تواند عامل عمده اي در انقراض هاي ميليوني آنها باشد. دكتر ترمان اضافه كرد: احتمالا تنها يك پديده واحد در انقراض ها دخيل نبوده است و مجموعه عواملي از جمله تغييرات آب و هوايي، حضور انسان ها و تاثيرات عصر يخبندان در اين مهم دست داشته اند.
|