مروري بر هزينه هاي برگزاري يك مراسم عروسي
حداقل 3 ميليون تومان كنار بگذاريد
|
|
سولماز شريف
برگزاري مراسم عروسي، خالي از دردسرهاي مالي نيست اين سنتي است كه خواه ناخواه پاي صورتحساب زندگي هر جواني نوشته شده است و همين اول زندگي اعتبار فرد را يك نمره منفي مي زند
اين روزها با مناسبت هاي نيكويي كه در خود جاي داده، بهترين فرصت براي برگزاري مراسم عقد يا عروسي است.
روزهايي مثل تولد حضرت فاطمه (س)، تولد حضرت علي (ع) كه 27 مرداد است، تولد حضرت صاحب الزمان (عج) كه 29 شهريور است و خلاصه در ايام ماه هاي رجب و شعبان بيشتر عروسي ها برگزار مي شود.
اما برگزاري مراسم عروسي، خالي از دردسرهاي مالي نيست. اين سنتي است كه خواه ناخواه پاي صورتحساب زندگي هر جواني نوشته شده است و همين اول زندگي اعتبار فرد را يك نمره منفي مي زند، زيرا برگزاري مراسم عروسي با هزينه هاي اين دوره و زمانه مي تواند رقم قابل توجهي به خود اختصاص دهد. به همين دليل بايد از مدت ها قبل براي اين مراسم برنامه ريزي و سبك و سنگين كرد وگرنه عجله و به يكباره رفتن در اين ميدان مي تواند به تبعات اقتصادي اين مراسم بيفزايد.
گرفتن مراسم ازدواج، آرزوي شيريني است؛ هم براي جوانان و هم براي خانوده هاي آنان. اين كاملا معقول و منطقي است كه افراد قصد گرفتن مراسم در تنها شب ازدواجشان را داشته باشند، چراكه اين اتفاق مهم ديگر تكرار نخواهد شد و نه تنها يك عمر منتظر چنين روزي بوده اند، بلكه يك عمر باقيمانده را نيز با ياد و خاطرات شيرين آن شب سپري خواهند كرد.
قطعا معضل چشم و همچشمي مشكلات بيشماري را براي برگزاري اين شب به وجود آورده و خواهد آورد، اما از آنجا كه سطح دانش و سواد جمعي جامعه رو به گسترش است، اين مشكل كاهش مي يابد.
بارها تكرار شده مخارج يك شب عروسي مبلغ 50 ميليون به بالا را به خود اختصاص داده است، در حالي كه مي توان يك ميهماني را با مخارج مناسب و معقول برقرار كرد. يك بار شنيدم در يك عروسي مبلغ 3 ميليون تومان تنها خرج سفره عقد شده است.
اين مسئله زماني مهم مي شود كه بدانيم طبق تعرفه اتحاديه تالارداران، قيمت سفره عقد از 50 هزار تا 200 هزار تومان است و اين تفاوت قيمت بستگي به نوع وسايلي دارد كه در سفره استفاده مي شود، ضمن آنكه چيدمان هر سفره بستگي به سليقه و تبحر افراد دارد. مي توان با اسبابي ساده و زيبا و البته ارزانقيمت، سفره اي چشمگير ساخت و مي توان هزارها تومان خرج كرد و سفره اي زمخت چيد.
پرخرج ترين قسمت برگزاري يك مراسم يك شبه، تالار و شام آن است كه متاسفانه به رغم وجود اتحاديه تالارداران، طبق گفته تني چند از مديران تالارهاي شهر تهران، تعرفه خاصي ارائه نشده يا اگر شده، از تعرفه تبعيت نكرده و طبق توافقات مرسوم بين هم صنفان خود رفتار مي كنند.
مدير تالار امير غزال مي گويد: براي گرفتن مراسم در تالارها، يك مبلغ وروديه وجود دارد كه از 100 هزار تومان است الي يك ميليون تومان و اين بستگي به منطقه و جاي تالار دارد كه متغير است. مابقي نيز هزينه شام و پذيرايي است كه طبق منوي موجود بايد سفارش داده شود و بنا به تعداد ميهمانان و غذايي كه انتخاب مي شود، قيمت كلي محاسبه شود.
تفاوت قيمت غذاها نيز طبق قراردادي كه تالارها با آشپزخانه هاي طبخ غذا دارند و بسته به نوسانات قيمت در مواد غذايي، متفاوت است.
هزينه غذاها از 650 تومان كه شامل عدس پلو مي شود، موجود است تا 2500 تومان كه سرويس كامل جوجه كباب را با انواع دسر و مخلفات تشكيل مي دهد.
نوع ديگري از تالارها وجود دارند كه باغ و ويلاهاي بزرگ را شامل مي شوند. اين نوع تالارها به جهت آنكه ميهمانان آزادي عمل بيشتري دارند، هم از مشتاقان زيادي برخوردار است و هم قيمت هاي گران تري نسبت به تالارها دارد. البته اين تفاوت قيمت تنها در ورودي ها مصداق مي يابد كه از 200هزار تومان شروع مي شود و به 10 ميليون تومان نيز مي رسد. درخصوص شام نيز آنان طبق منوي معمول رفتار مي كنند، اما براي آن دسته از افراد كه فضاي بزرگي را در اختيار دارند و مراسم عروسي شان را در محل خودشان برگزار مي كنند، كرايه ظروف و صندلي جزو ضروري ترين اقدامات اوليه است. قيمت ظروف نيز براساس تعرفه اتحاديه تالارداران است كه به صورت درجه هاي يك و دو و سه دسته بندي شده، اما عرضه كنندگان ممكن است جنس درجه دو را با قيمت درجه يك ارائه كنند. به طور مثال نوعي صندلي كه از مرغوبيت بيشتري برخوردار است، سه نوع قيمت 220، 280 و 320 داشته باشد يا بشقاب هاي شام خوري از 30 تا 70 تومان باشند يا قاشق ها كه از 10 تا 60 تومان موجود هستند.
در هر حال انواع صندلي، ظروف شام، ميز، پرده، داربست، كولر، فرش، چراغاني كردن مجالس و ... مجموعه ظروف و لوازم را تشكيل مي دهند.
بالاخره عروس خانم و آقاداماد كه در اين شب فرخنده به بهترين و زيباترين شكل ممكن درآمده اند، براي طي مسير، احتياج به وسيله مناسبي دارند تا هم در شانشان باشد و هم جلب توجه كند و رهگذران را در شادي شان شريك كند تا بلكه يكي از رهگذران نيز سعادت و خوشبختي برايشان كنند، شايد كه مستجاب شود و شيريني بيافريند. بتازگي مرسوم شده از ماشين هاي قديمي و عتيقه استفاده شود. اين نوع ماشين ها به رغم زيبايي خاصشان، امكان تزئينات زيبا را نيز دارا هستند. به عنوان مثال اجاره ليموزين براي يك شب 7 ميليون تومان است و هزينه تزئينات اتومبيل نيز از 30 هزار تا 300 هزار تومان متغير است. ساير اتومبيل ها نيز مانند پژو 206 يا سي يلو بدون راننده 40 هزار تومان براي يك 24 ساعت است و با راننده ساعتي 3 هزار تومان.
گروه هاي هنري ارائه خدمات نور و موزيك را برعهده دارند كه يك مراسم بسيار ساده ارگ ، پركاشن و سيستم صدا به همراه خواننده 180 هزار تومان مي شود و اين قيمت باتوجه به نوع ارائه خدمات بيشتر مي شود تا 350 هزار تومان كه رقص نور و انواع دستگاه ها را دربرمي گيرد.
تمام شلوغي ها و هزينه كردن هاي اين شب تنها به خاطر به دست آوردن فيلم و عكسي است كه يك عمر خواهد ماند و خاطرات آن شب را زنده خواهد كرد.
فيلمبرداران و عكاسان مجالس از هيچ قانون و تعرفه خاصي تبعيت نمي كنند و تنها براساس طيف قيمت هم صنفان خود عمل مي كنند، يعني ارائه خدماتشان و هزينه اي كه بر دستشان مي ماند را حساب مي كنند و مبلغي سود براي خود درنظر مي گيرند. حال ممكن است اين سود براي جذب بيشتر مشتري و رواج بازار از درصد پايين تري برخوردار باشد، اما در محل باتوجه به تفاوت نوع خدمات و به قول خودشان كيفيت كار، از 98 هزار تومان شروع مي شود تا 500 هزار تومان.
به عنوان مثال يك گروه در شهرك غرب با دو دوربين DV فيلمبرداري مي كند و 150 عكس انتخابي دارد به همراه 120 عكس آتليه، 60 عكس 18*،۱۳ 15 پوستر 25*،۲۰ دو پوستر 40*۳۰ و يك پوستر 60*،۵۰ مونتاژ RTDV و سينك هاي زيبا و انحصاري و 30 عكس ديگر 350 هزار تومان مي گيرد و گروه ديگري نيز با دو دوربين فيلمبرداري مي كند، ميكس ديجيتالي دارد، پنج كليپ مي سازد، شش سينك و 100 عكس انتخابي، 24 عكس 18*،۱۳ سه پوستر سياه و سفيد، پوستر 40*،۳۰ CD و آلبوم ارائه مي كند و 129 هزار تومان به عنوان دستمزد دريافت مي كند.
آرايش عروس از مهمترين بخش هايي است كه شخص عروس خانم تعصب خاصي به آن دارد و در انتخاب آرايشگري مناسب و كاردان شايد مدت هاي طولاني وقت بگذارد و وسواس به خرج دهد و حتي يك بار قبل از روز عروسي، آرايش آن شب را روي صورتش تست كند. تنها آرايش صورت و موي عروس خانم از 50 هزار تومان آغاز مي شود و قيمت 250 تا 300 هزار تومان، بالاترين حد كار را تشكيل مي دهد. اما برخلاف آن، آرايش آقاداماد، اگر خيلي مايه بگذارد و پول شب دامادي بگيرد، 50 هزار تومان مي شود، در غير اين صورت در حد 25 تا 30 هزار تومان نيز موجود است. البته خيلي از دامادها زرنگي كرده و مي گويند ميهمان عروسي هستند و آرايش موي سر و پيرايش صورتشان در شب دامادي شان را با دو هزار تومان به پايان مي رسانند.لباس عروس مي تواند يا اجاره باشد يا دوخت يا فروش. براي اجاره قيمت از 100 هزار تومان وجود دارد تا 30 ميليون تومان، فروشش نيز به همين تناسب قيمت ها تنها با 20 درصد افزايش. به طور مثال از 140 هزار تومان آغاز مي شود الي آخر. بالطبع دوخت لباس هزينه اي مابين اجاره و فروش را دربر خواهد داشت، چراكه از فروشش كم هزينه تر و ارزان تر است.
قطعا لباس عروسي كه تفاوت قيمتش به خاطر
سنگ دوزي ها و كاركردن هاي روي آن و جنس پارچه اش است، بدون تاج و دستبند نخواهد بود. آنها نيز هزينه چنداني نخواهند داشت يعني مي توان با 150 هزار تومان يك عروس كامل بدون آرايش ساخت و البته با سه، چهار ميليون هم مي توان همين كار را كرد. لباس داماد نيز هزينه چنداني ندارد و طبق روال خريد يك دست كت و شلوار است كه بستگي به جنس پارچه و دوختش دارد. شايد تنها قيمتي كه براي اين شب ثابت باشد و نوسان خاصي را شامل نشود، قيمت دفترخانه ازدواج و عاقد و ثبت ازدواج باشد. دفترخانه هاي رسمي ازدواج طبق تعرفه هاي سازمان ثبت و اسناد كشور عمل مي كنند و 60 هزار تومان قيمت عاقد است و 25-20 هزار تومان هزينه ثبت. كل نوسان قيمت اين امر شايد در پنج يا 10 هزار تومان شيريني آن خلاصه شود و اين نشات گرفته از نظارت دقيق بر اين ارگان است. در هرحال، هزينه مراسم شب عروسي با هر اندازه از مراعات در هزينه ها كمتر از 5/2 تا 3 ميليون تومان درنخواهد آمد.
۳ ميليون تومان در اين زمانه براي دو جوان بسيار حائز اهميت است و البته كه براي اصنافي هم كه از اين شب روزگار مي گذرانند، مهم و خوشايند.
|