دوشنبه ۱۷ مرداد ۱۳۸۴ - - ۳۷۶۸
كاربرد پچ هاي دارويي در دستگاه گوارش
اخيرا سيستم هايي براي جذب دهاني داروها و انتقال آنها از طريق موكوس دهان ارائه شده است. اين نوع دارورساني از نقطه نظر فن آوري مي توانند يكي از موثرترين راه ها براي دارورساني از طريق جذب روده اي باشد
003732.jpg
*دكتر مرتضي پيرعلي
دارو رساني خوراكي به علت پذيرش بهتر و خطرات كمتر نسبت به تجويزهاي تزريقي از ارجحيت بالاتري برخوردار است. در اصل پذيرش بيماران در تجويزهاي خوراكي به علت كمتر تهاجمي بودن (Less invasive) آن
بهتر است.
صنايع دارويي و بيوتيك به طور مستمر در پي توليد داروهاي پپتيدي، پروتئيني، بيوپليمري و ماكرو مولكولي هستند. اغلب اين داروها در مواجهه با مصرف خوراكي به علت عدم جذب مناسب از نوعي بي تاثيري برخوردار هستند. علل اين امر مختلف است و مي تواند به دلايل زير باشد: عدم نفوذ پذيري دارويي در ديواره سيستم گوارش، نفوذ پذيري محدود اين داروها صرفا در بخش هاي خاصي از دستگاه گوارش، سرعت انحلال كم و محدود آنها در شيره هاي گوارشي و در نهايت عدم پايداري و جذب اينگونه داروها در برابر آنزيم هاي گوارشي. براي از ميان برداشتن اينگونه محدوديت ها تلاش گسترده اي در زمينه ارائه دارورساني هاي نوين انجام پذيرفته است. محافظت داروها به كمك ليپيدها و پليمرها و همچنين انكپسول كردن آنها توسط ميكروسفرها و ذرات نانو از جمله مواردي است كه تلاش شده تا به كمك آنها بتوان تخريب داروهاي پپتيدي و پروتئيني را مانع شد يا حداقل جذب آنها را بهبود بخشيد. اينگونه تمهيدات به همراه ارائه فرم هاي لايه دار سبب بهبود و طولاني تر شدن اثر آنها مي شود. همچنين با تهيه سامانه هاي مغناطيسي و به كارگيري خواص چسب هاي موكوئيدي از اينگونه داروها كه تاكنون تهيه شده، شرايط جذب غير اختصاصي آنها از اين طريق افزايش يافته است. با كمك اين نوع بهينه سازي در فرمولاسيون هاي تهيه ذرات، ميزان جذب و پايداري داروهاي پپتيدي و پروتئيني افزايش مي يابد. علاوه بر اينها، امروزه با به كارگيري عوامل ارتقا دهنده نفوذ پذيري مولكول هاي بزرگ از ديواره دستگاه گوارش و همچنين با به كارگيري مهاركننده هاي پروتئاز هاي تخريب كننده پپتيدها در اينگونه موارد، از سرعت تخريب اين نوع داروها كاسته مي شود. با وجودي كه تمام اين نوع تلاش ها به منظور ارتقاي فراهمي زيستي و جذب خوراكي بهتر براي مولكول هاي بزرگ به كار گرفته شده، اما هيچ كدام به تنهايي نتوانسته اند راه حل قطعي را پيش رو بگذارند. يكي از راهكارهايي كه به كمك آن شايد بتوان جذب از ديواره روده را براي داروهاي پپتيدي و پروتئيني افزايش داد، عبارت است از كاربرد زيست چسب هاي
چند لايه اي. سيستم هاي زيست چسب هاي دارويي در جذب پوستي كنتراسپيتوها و جذب نيكوتين كاربرد دارد. اينگونه چسب ها از لايه هاي مختلفي شامل لايه محافظ غيرقابل نفوذ، لايه دارويي، غشاي
كنترل كننده سرعت جذب و لايه چسبنده تهيه مي شود. زماني كه دارويي از اين طريق قرار است از طريق پوست به سيستم گردش خون وارد شود، لايه كنترل كننده سيستم زيست چسب، نوعي كنترل را روي سرعت آزادسازي دارو انجام مي دهد.
اخيرا سيستم هايي براي جذب بوكال (دهاني) داروها و انتقال آنها از طريق موكوس دهان ارائه شده است. اين نوع دارورساني از نقطه نظر فن آوري مي توانند يكي از موثرترين راه ها براي دارورساني از طريق جذب روده اي باشد. در اينجا به طور مختصر به انواعي از چسب هاي دارويي، اعم از زيست چسب هاي كنترل كننده سرعت آزادسازي دارو اشاره مي شود.
پچ هاي موثر بر غشاي روده
اولين نوع چسب هاي گوارشي كه از آن طريق مي توان داروها را به غشاي دستگاه گوارش رساند پچ هاي چسب دار گوارشي (QIMAPS) هستند. اين سامانه ها از چهار لايه مختلف تشكيل شده اند: لايه خارجي محافظ كه عمدتا از پليمرهاي
ضد آب تا پروتئين هاي مقاوم در برابر آنزيم ها، لايه حساس به PH، لايه مياني حامل دارو و در نهايت لايه چسبنده قابل اتصال به غشاي موكوس دستگاه گوارش تشكيل شده اند. لايه خارجي از اتيل سلولز و لايه مياني از غشاي سلولزي است كه دارو روي آن سوار مي شود. لايه حساس به PH از يكي از سه پليمر هيدروكسي پروپيل متيل سلولز يا اودراژيت L100 يا اودراژيت S100 تشكيل شده است. لايه قابل چسبيدن به ديواره موكوس دستگاه گوارش از كاربوپول و پلي اتيلن گليكول 400 تشكيل شده كه تا درون لايه هاي زيرين مياني و حساس به PH نفوذ كرده است. لايه چهارم قابل چسبيدن در ابعاد بسيار ريز برش خورده و با استئاريك اسيد و منيزيم سيليكات بسيار ريز به منظور محافظت از لبه هاي لايه هاي خارجي پوشانده شده است. كارايي اين نوع سيستم به طور فارموكولوژيك ارزيابي شده است.
پچ هاي خوراكي انسولين
اين نوع پچ هاي دو طرفه گوارشي به منظور دارورساني خوراكي انسولين تهيه شده اند. اين پچ ها مخلوطي از كاربوپول، پكتين و كربوكسي متيل سلولز هستند كه روي انسولين حيواني سوار شده اند. ذرات متشكل از اين مخلوط تحت فشارهاي بالا فشرده و پرس شده و سپس با برش خوردن در ابعاد 2 الي 8 ميليمتر به صورت ورقه هاي نازك تبديل مي شوند و در نهايت مجموعه اين ورقه ها از سه جهت با پاشيده  شدن محلول اتيل سلولز در استون بهم متصل و ارائه مي شود. كارايي اين نوع پچ ها در كاهش قند خون در حيوانات به اثبات رسيده است.
تحليل و جمع بندي
در دهه گذشته پچ هاي دارويي مختلفي به منظور ارائه خوراكي داروهاي مختلف ارائه شده است. كاربرد اين نوع دارورساني در پي كسب تجارب مختلف در زمينه هاي حفاظت داروها در برابر تخريب آنزيمي، آزادسازي يك جهتي داروها و
زيست چسب ها بوده است. پچ سامانه  هاي مختلف توانسته اند داروهاي پپتيدي و پروتئيني مهمي از قبيل G- CSF اريتروپويتين، اينترفرون آلفا، انسولين و برخي از هورمون ها را از طريق خوراكي دارو رساني كنند. شايسته است با توجه به اهميت كاربرد پچ هاي دارويي و توانمندي آنها در دارورساني مولكول هاي دارويي با وزن بالا، بستر مطالعات و نوآوري ها را در دانشگاه و مراكز تحقيقاتي حمايت كنيم و مسيرهاي نوين دارورساني را از اين رويكرد ارتقا بخشيم.
*دانشيار دانشكده داروسازي دانشگاه تهران

خرچنگ
سرطان زايي هورمون هاي زنانه قطعي شد
آژانس بين المللي تحقيقات سرطان وابسته به سازمان ملل(IARC) اعلام كرد: تركيب هورمون هايي كه به طور معمول براي جلوگيري از بارداري و نيز در درمان عوارض يائسگي به كار مي روند، مي توانند سرطان زا باشند.
به گزارش خبرنگار اجتماعي خبرگزاري مهر، اين آژانس اعلام كرد: مطابق يافته ها، مصرف قرص هاي حاوي هورمون هاي زنانه استروژن و پروژسترون با ميزان ابتلا به سرطان سينه ارتباط دارد.
در پي يافتن اين نتيجه، مشخص شد مواد هورموني از دسته موادي هستند كه احتمال سرطان زايي دارند، ولي سرطان زايي آنها اثبات نشده و به دسته مواد سرطان زا تغيير مكان دادند.
مطابق تحقيقات آژانس سلامت سازمان ملل، در درمان هايي كه به طور همزمان از هر دو هورمون استروژن و پروژسترون استفاده مي شود، ريسك سرطان زايي بسيار بالاتر است. اين تركيبات ضمن اين كه در اغلب قرص هاي جلوگيري از بارداري وجود دارد، در بسياري از موارد براي درمان يا كاهش عوارض يائسگي و به عنوان هورمون هاي جايگزين (HRTs) نيز مصرف مي شوند.
همچنين مشخص شد كه بسياري از قرص هاي ضدبارداري نيز همين اثر را دارند. پيش از اين طبق آخرين يافته ها، آژانس اعلام كرده بود كه مصرف خوراكي هورمون هاي ضد بارداري از ابتلا به بعضي انواع سرطان جلوگيري مي كنند. عده اي از محققان هنوز معتقدند اين قرص ها مانع پيشرفت و گسترش سرطان آندومتر و تخمدان مي شوند.
اين آژانس ضمن برشمردن اثرات مثبت و منفي براي اين قرص ها مثل ساير انواع داروها تاكيد كرد: بهتر است هر مصرف كننده با توجه به ريسك موجود و شرايط خاص خود و پس از مشورت با پزشك، از روشي استفاده كند كه براي او سودمندتر است.
مطابق آمار، هم اكنون بيش از 100 ميليون زن يا قريب به 10 درصد زناني كه در سنين يائسگي هستند از قرص هاي ضد بارداري كه حاوي تركيباتي از اين هورمون ها هستند، استفاده مي كنند. اين در حالي است كه در سال 2000 و در اوج همگاني شدن مصرف اين قرص ها، حدود 20 ميليون نفر از اين قرص ها براي حذف يا درمان علائم يائسگي استفاده مي كردند.اين آژانس اعلام كرد: اگرچه ريسك ابتلا به سرطان در كساني كه در حال مصرف اين قرص ها هستند، افزايش معني داري ندارد، اما به نظر مي رسد اين احتمال (ريسك ابتلا)، تا 10 سال بعد از مصرف قرص ها به طور نامشخص ادامه خواهد يافت.
محققان معتقدند مصرف اين قرص ها همچنين احتمال ابتلا به سرطان كبد و گردن را در مصرف كنندگاني كه از اين قرص ها در زمان هاي طولاني استفاده كرده اند، افزايش مي دهد.

اتاق انتظار
كمبود مراكز دياليز براي بيماران آلوده به هپاتيت B
مديرعامل انجمن حمايت از بيماران كليوي اعلام كرد: بيماران دياليزي آلوده به ويروس هپاتيت B (آنتي ژن استراليايي) با كمبود شديد مراكز دياليز در سطح شهر تهران روبه رو هستند.
مصطفي قاسمي در گفت وگو با خبرنگار بهداشت و درمان خبرگزاري دانشجويان ايران، با اعلام اين خبر اظهار كرد: گزارش هاي مكرري در ارتباط با عدم پاسخگويي دو بيمارستان در سطح تهران در رابطه با بيماران آنتي ژن مثبت به مركز دياليز گزارش شده است. وي با بيان اينكه 35 مركز دياليز فعال در سطح شهر تهران وجود دارد، خاطرنشان كرد: در تهران تنها بيمارستان 15 خرداد با 13 تخت و بيمارستان 7 تير با 2 تخت،بيماران آنتي ژن مثبت را پذيرش مي كنند كه اين دو بيمارستان به تنهايي نمي توانند جوابگوي اين بيماران در سطح شهر تهران باشند.
وي ادامه داد: اكثر اين بيماران به جاي سه بار در هفته، تنها يك بار دياليز مي شوند كه اين موضوع، مشكلات فراواني را براي بيماران ايجاد كرده است.
قاسمي در گفت وگو با ايسنا تصريح كرد: با توجه به اينكه مرگ و مير در ميان اين گروه از بيماران مبتلا به نارسايي شديد كليوي بيشتراست، بايد ضرورت توجه به رسيدگي بيشتر در دستور كار مسئولان قرار گيرد.
رابطه درد زانو با بيماري در ديگر اندام هاي بدن
خبرگزاري فارس: تحقيقات جديد پزشكي نشان مي دهد كه زانو درد هيچ گاه به تنهايي رخ نمي دهد و با يك بيماري در ديگر اندام هاي بدن همراه است.
به گزارش خبرگزاري فارس به نقل از پايگاه خبري اينتر ساينس، تحقيقات دانشمندان دانشگاه كيل انگلستان نشان مي دهد كه زانو درد با درد در ديگر نقاط بدن همراه است. بر اساس اين تحقيق كه روي بيش از 5 هزار و 300 بيمار بالاي 50 سال انجام شده است، افرادي كه دچار بيماري زانو درد مي شوند معمولا با دردي در يكي ديگر از نقاط بدن همچون گردن، كمر، آرنج، قوزك پا، يا دست نيز مواجه هستند. بر اساس اين گزارش، بنابر اعلام محققان دانشگاه كيل انگلستان، بيماراني كه زانو درد دارند، معمولا فعاليت جسماني كمي دارند و همچنين از افسردگي و استرس رنج
مي برند. اين گزارش مي افزايد، هرچه فعاليت جسماني فرد كمتر باشد، شمار بيماري هايي كه وي به آنها دچار مي شود نيز افزايش مي يابد. اين گزارش حاكي است، وجود بيماري در يكي از اندام هاي بدن و همچنين گسترش اين بيماري مي تواند بر زانو درد مؤثر باشد.
اين تحقيق همچنين نشان مي دهد كه درمان زانودرد مي تواند به درمان و تسكين درد در ديگر نقاط بدن همچون گردن، كمر، دست يا پا بينجامد.

درمانگاه
خبرسازان
دخل و خرج
در شهر
سفر و طبيعت
علمي
شهر آرا
|  خبرسازان   |  دخل و خرج  |  در شهر  |  درمانگاه  |  سفر و طبيعت  |  علمي  |  شهر آرا  |  
|   صفحه اول   |   آرشيو   |   چاپ صفحه   |