نگاهي به مسئله عدم برنامه ريزي جامع براي پارس جنوبي
آينده نگري
پارس جنوبي را به عنوان مركز تمدن جديد صنعتي ايران عنوان كرده اند ولي براي تحقق اين هدف پيش نيازهاي لازم فراهم نيست. اخيرا همايشي براي بررسي تحولات اجتماعي ناشي از توسعه پارس جنوبي برگزار شد، نوشته حاضر نگاهي داردبه اين رويداد .
|
|
محمد علي توحيد
منطقه پارس جنوبي بي شك موهبت ارزشمندي است كه به منبع كارآمدي براي توسعه كشور تبديل شده است.
بهره برداري از اين موهبت با تلاش و كوشش كارشناسان و متخصصان و دست اندركاران صنايع كشور از جمله صنعت نفت در حال انجام است.حدود ده سال از درك اهميت اين منطقه و آغاز برنامه ريزي براي بهره برداري از آن مي گذرد و در اين مدت تنها به برنامه ريزي اجراي طرح ها توجه شده است و هيچ برنامه جامع و كاملي براي اين منطقه تهيه و ارائه نشده است.
اگر بنا بر اين بود كه تنها يك طرح و يا تأسيسات خاص صنعتي در اين منطقه كشور اجرا شود قطعاً مي بايد بررسي هاي لازم و جامع به لحاظ فرهنگي، سياسي، و اقتصادي براي تعامل ارگانيك آن با منطقه انجام مي شد ولي منطقه پارس جنوبي در واقع بياباني است كه قرار است به يك مركز صنعتي بزرگ تبديل شود و شهري در آن پي ريزي شود. شهري جديد با كاركردهاي خاص كه اين كاركردها هنوز تعريف نشده است.
ما مسئول نيستيم
يكي از مشكلات ايران همواره اين بوده كه برخي افراد به رشته و وظيفه تخصصي خود نمي پردازند و در ديگر امور دخالت كرده و خود را صاحب نظر مي دانند.
اين ويژگي جامعه ايران اما هنگامي كه به بازخواست و يافتن مسئول و پاسخگويي منجر مي شود مخاطبي نمي يابد و پاسخ ها از اينگونه است كه ما مسئول نيستيم، وظيفه ما طراحي و اجراي امور فني است. اين انديشه مخرب متأسفانه در بسياري از افراد كه در يك شهر و حتي در يك اداره زندگي و يا كار مي كنند وجود دارد و بسياري از سئوالات جامعه ما به اين دليل است. چون افرادي به اينكه عملكرد آنان چه بر سر ديگران مي آورد اهميت نمي دهند.
اين مقدمه از اين رو بيان شد كه امروز زماني كه به مسئولان وزارت نفت گفته مي شود كه چرا براي منطقه پارس جنوبي طرح جامع و استراتژيكي وجود ندارد گفته مي شود كه ما مسئول اين امر نيستيم. وظيفه وزارت نفت برنامه ريزي براي توليد و اجراي طرح هاي صنعتي است. اگر چه در تقسيم كار كلان اجرايي در دولت چنين مسئله اي صدق مي كند اما اجراي يك طرح بدون داشتن توجيه لازم و منطق اجتماعي و اقتصادي قابل توجيه نيست.
يك طرح در ابعاد پارس جنوبي در زمان خود نيز به طرح جامعي نياز داشت و بايد مشخص مي شد كه روند اجراي آن در حجم ابتدايي پيش بيني شده چه تحولي براي منطقه به ارمغان مي آورد. ولي متأسفانه چنين طرح جامعي تهيه نشد.
و امروز قرار است حداقل بين ۲۰ تا ۴۰ پالايشگاه در اين منطقه ساخته شود.
به گفته برخي مسئولان چند شركت خارجي در ابتداي كار و براي حضور در طرح هاي پارس جنوبي خواستار بررسي طرح جامع منطقه شده اند و تأكيد كرده اند كه بدون وجود چنين طرحي وارد مديريت طرح ها نمي شوند.اينكه چرا خارجي ها بيشتر از ما براي آينده دل مي سوزانند سئوال بزرگي است كه اگر پاسخي براي آن يافت شد قطعاً ديگر مشكل مشابهي براي ما در ديگر طرح ها ايجاد نخواهد شد.
استان و محيط زيست
اجراي يك طرح در ابعاد طرح هايي كه در پارس جنوبي در حال اجراست تحولات و تغييرات عميق و گسترده اي در بافت طبيعي و اجتماعي ايجاد مي كند و قطعاً مشكلات آينده كه امروز برخي از آنها سرباز كرده است گريبان همه را خواهد گرفت ولي آن هنگام هيچ كس مسئوليت نخواهد پذيرفت.
شركت هاي بزرگ نفتي سال ها است كه به دليل مشكلات مشابهي كه در ديگر كشورها برايشان رخ داده است و متحمل خسارات سنگيني شده اند هيچگاه بدون توجيه و طرح محيط زيستي و در نظر گرفتن پيامدهاي اجتماعي طرح را اجرا نمي كنند.
مشكلات امروز
رشد و اجراي طرح هاي گوناگون در پارس جنوبي امروز شرايطي فراهم كرده كه زمين و مكان براي اجراي طرح ها كافي نيست و مناطق ديگري بايد به اجراي طرح ها اختصاص يابد.اين رشد چه آينده اي را پي مي گيرد و چه تغييراتي را در پي دارد.مطالعاتي براي مراحل قبلي نشده است و براي توسعه هاي جديد مشكلات افزايش يافته است. رشد جغرافيايي اجراي طرح ها به تحولات جمعيتي در جنوب كشور منجر شده كه تا كنون مشكلات آن هيچ بازتابي نداشته است ولي با افزايش جمعيت در اين منطقه كه اكثريت آنها كارگران مهاجر هستند مشكلات اين منطقه به شدت افزايش خواهد يافت.
بسياري از مناطق مسكوني موجود بايد تغيير محل داده شوند و يا نوسازي گردند. انتشار گازهاي مخرب در جريان اجراي طرح ها و عمليات بهره برداري در منطقه آثار زيانباري براي ساكنان اين منطقه دارد. با ادامه اين روند اگر براي حل مشكلات امروز كه در محدوده جمعيتي كوچكي در حال شكل گيري است برنامه ريزي نشود در آينده مشكلات بزرگتر و لاينحل خواهد شد و هزينه رفع آنها سنگين تر خواهد بود.
چه بايد كرد
پارس جنوبي يك فرصت است و قطعاً بهترين فرصت. علاوه بر اين ميدان گازي آن با قطر مشترك است و بايد با سرعت امكان برداشت ايران از آن به حدي برسد كه قطر را به يك استراتژي واحد براي برداشت از اين ميدان وادار كند.
اگر از اين فرصت به درستي و با بكارگيري انديشه علمي بهره برداري نشود در آينده مشكلاتي در پي خواهد داشت.
اين مشكلات شايد از سودي كه در پي دارد كمتر باشد ولي چرا امروز كه مي توان مشكلات آينده را پيش بيني و راه حل آن را يافت براي آن هزينه نمي شود. طراحي براي توسعه متوازن منطقه اي و اختصاص بخشي از درآمد منطقه براي اجراي طرح هاي زيربنايي پيش بيني براي مشاركت پيمانكاران مجري طرح ها براي ايجاد تأسيسات زيربنايي و مورد نياز در منطقه پارس جنوبي از جمله طرح هايي است كه مي تواند اجرا شود. اينكه ساكنان منطقه از موهبتي كه زير پاي آنان يافت شده چه سودي مي برند سئوالي است كه بايد به آن پاسخ داده شود و همه كساني كه براي اجراي طرح به اين منطقه وارد مي شوند بايد براي اين مشكل راه حلي داشته باشند .
هم انديشي
اخيراً منطقه ويژه اقتصادي پارس طرح هم انديشي توسعه صنعتي و چالش هاي فرهنگي _ اجتماعي با همكاري انجمن جامعه شناسي ايران را برگزار كرد.
اگر چه اين اقدام دير صورت گرفته ولي به هر حال بسيار خوب و قابل تقدير است. عاقبت گامي براي يافتن پاسخ براي سئوالي كه نخستين شركت خارجي در هنگام ورود به اجراي طرحي در منطقه از مسئولان مربوطه كرده يافت مي شود. اگر اين اقدام جدي و عملي پيگيري شود مي تواند به تحولي در اجراي همه طرح هاي بزرگ عمراني كشور منتهي شود. متأسفانه همواره مسئولان اجراي طرح ها با رفع مسئوليت و با اين موضع كه مسائل حاشيه اي مربوط به نهادهاي ديگر است از خود سلب مسئوليت مي كنند.
اينكه براي رفع مشكلات فرهنگي، اجتماعي و محيط زيستي يك طرح ملي و سودآور براي كشور همه نهادها بايد مشاركت كنند حرف باطلي نيست ولي به هيچ وجه ذره اي از مسئوليت مقامات مسئول اجراي طرح را سلب نمي كند، سئوال هاي بسياري مطرح است كه بايد پاسخ داده شود. اينكه اصولاً استانداردهاي لازم در اجراي طرح ها و آينده محيط زيست خليج فارس براي اجراكنندگان طرح ها اصولاً اهميت دارد.
اين سئوال البته براي طرح هايي كه در دو سوي خليج فارس اجرا مي شود مطرح است و ضرورت دارد كه اصولاً تلاش سازمان يافته و جدي از سوي كشورمان براي حفظ محيط زيست خليج فارس آغاز شود. چرا و چگونه طرح هاي نفتي و گازي در خليج فارس اجرا مي شوند و چه تغييراتي در محيط زيست اين منطقه بوجود مي آورند، بايد پاسخ داده شود.
|