يادداشت
نظارت فعال، شرط بهبود وضعيت
محمد باريكاني
قوانين تدوين شده در اركان اجرايي و تقنيني ايران در خصوص بهبود شرايط كار براي كارگران و بخشنامه هاي اجرايي براي صاحبان مشاغل و الزام آنان به رعايت حقوق كارگران نيز اگرچه طي سالهاي اخير شدت بيشتري گرفته است، ولي كارگران بخش هاي مختلف هنوز هم نارضايتي هايي از تضييع حقوق خود از سوي كارفرمايان دارند كه قوانين كار در ايران، كار كودكان را ممنوع دانسته است و اين در حالي است كه كودكان در شرايطي سخت از سوي خانواده يا كارفرما با كمترين حقوق و دستمزد، بيرحمانه به كار گرفته مي شوند. اين كود كان اگرچه در كارخانه هاي بزرگ جايي ندارند، ليكن دركارگاه هاي كوچك زيرزميني همچون كارگاه هاي شيشه گري، كفاشي، كوره هاي آجرپزي و... به كار گمارده مي شوند. وضعيت زنان و مردان كارگر نيز در برخي كارگاه هاي زيرزميني و در مشاغل سخت چندان مساعد نيست.
كارفرمايان براحتي مي توانند حقوق كارگري را ناديده بگيرند، او را اخراج كنند يا حق بيمه كارگر را نپردازند. در اين ميان بازرسان بيمه و اداره كار نيز به دليل حضور مقطعي در محيط كار كارگران و بي اطلاعي از وضعيت كارگر يا بسياري از مسائل ديگر، براحتي از سوي كارفرمايان فريب مي خورند.
در برخي كارگاه ها يا مشاغل صنعتي ،كارفرما بدون احترام به حقوق كارگر، مداركي مبني بر پرداخت كامل حقوق قانوني كار تنظيم مي كند و در اين ميان كارگر بي اطلاع از حقوق قانوني خود تنها با يك تهديد از سوي كارفرما مبني بر اخراج و ... ناچار به امضاي مدارك جعلي مي شود؛ مداركي كه به مراجع ذي ربط همچون وزارت كار و سازمان تامين اجتماعي مي رود و تاييد مي شود. حتي در برخي موارد كه شكايتي از سوي كارگر در مراجع قانوني مطرح مي شود، چالشي در ميان مراكز تصميم گيرنده درمي گيرد كه در نهايت اين كارگر است كه مغلوب مي شود.
قوانين بين المللي كار همچون قوانين موضوعه در ايران، حق برخورداري از تشابه حقوق براي زنان و مردان كارگر، ممنوعيت كار براي كودكان و برخورداري از حقوق ابتدايي كار را حق همه كارگران جهان مي داند و اين در حالي است كه برخي كارفرمايان سودجو در اقصي نقاط جهان، بدون پايبندي به قوانين جهاني و حتي داخلي كه از سوي دولت ها تدوين مي شود، تنها به سودآوري نيروي كار مي نگرند و در اين ميان كارگري كه هزينه اي كمتر دارد، ابزاري در دست كارفرماست براي سودآوري بيشتر.
با اين وجود به نظر مي رسد كه آگاهي كارگران از حقوق ابتدايي شغلي خود و فعال شدن بيش از پيش ناظران دولتي، به منظور جلوگيري از تضييع حقوق كارگران و الزام كارفرما به محترم شمردن حقوق انساني كارگر و نگاه انساني نه ابزاري به مردمان زحمتكش، گامي موثر در بهبود وضعيت جامعه كارگري و همراهي با حقوق بين المللي كار است.
|