صنعت برق نيازمند وسايل برقي كم مصرف است
هرلامپ به مثابه يك بشكه نفت
|
|
علل انزواي لامپ هاي كم مصرف
دلايل انزواي لامپ هاي كم مصرف برق، يكي ارزاني برق طي سالهاي پيش بوده است و به نظر مي رسد با افزايش قيمت برق طي دو سال اخير، مردم حساسيت بيشتري در اتلاف انرژي پيدا كنند و اين براي استفاده از لامپ هاي كم مصرف اميدواركننده است. دليل بعدي نبود استاندارد اجباري براي لامپ هاي كم مصرف است. تا حدود 4 سال پيش، نوع توليد لامپ هاي مذكور به گونه اي بوده است كه حتي بسياري از متخصصان هم توانايي تشخيص لامپ با كيفيت تر از نوع بي كيفيت آن را ندارند.
مهديا گل محمدي
مصرف برق در ايران با 8 درصد رشد سالانه مواجه است و چنانچه اين روند ادامه يابد، صنعت برق كشور با مشكلات عديده اي روبه رو خواهد شد. يكي از شيوه هاي مقابله با چنين روندي استفاده از نسل جديدي از لامپ هاست كه به لامپ هاي كم مصرف (Compact) معروفند. صرفه انرژي حاصل از هر يك از لامپ هاي كم مصرف – كه عمري معادل 10 هزار ساعت دارند- به ميزان يك بشكه نفت است.
اين در حاليست كه اگر چه ميزان مصرف لامپ در كشور ما حدود 200 ميليون شعله در سال است، سهم لامپ هاي كم مصرف از اين مقدار، كمتر از 3درصد است. در مقابل كشورهاي خاور دور بندرت از لامپ هاي غيركم مصرف يا رشته اي استفاده مي كنند.
روشنايي الكتريكي مهمترين كاربرد اثر گرمايي جريان الكتريكي است. خاصيت روشنايي الكتريكي برخلاف تصور عموم، نخستين بار در سال 1872 توسط لاديجين مهندس برق و مخترع روسي كشف شد. كشف او لامپ لاديجين نام گرفت. اما لامپ به معناي امروزي در سال 1879 به وسيله اديسون مخترع آمريكايي با تعويض ميله كربني با رشته اي از خيزران سياه شده و بهبود روش فني تخليه لامپ التهابي عرضه شد. چنين اختراعي كمك شاياني در بهبود وضعيت بشر و رفاه او داشته است؛ به طوري كه امروزه براي نمونه در ايران، 100 درصد شهرنشينان و 96 درصد روستاييان از روشنايي لامپ ها سود مي برند.
پس از گذشت ساليان دراز به كارگيري برق به عنوان روشنايي، امروزه مصارف گوناگون انرژي برق كه روشنايي، يكي از آنهاست، منجر به گراني اين انرژي شده است و دولت به علت نياز مبرم خانوارها به اين محصول، يارانه هاي قابل توجهي را به اين امر اختصاص مي دهد، به طوري كه در مقابل درآمد سالانه يكهزار و۶۰۰ ميليارد تومان، هزينه هايي بالغ بر 2هزار و 600 ميليارد تومان، دولت را با كسري بودجه يكهزار ميليارد توماني روبه رو ساخته است و در اين راستا، لزوم ترويج فرهنگ صرفه جويي روشن مي شود.
تمامي اقتصاددانان بر اين باورند كه ستون هاي اقتصاد هر كشوري ريشه در اقتصاد خانواده دارد. بنابراين اشاعه فرهنگ صحيح مصرف در درازمدت تبعات اقتصادي فراواني را به همراه دارد كه در كنار اين مهم، صرفه جويي هاي ناشي از اعمال اين فرهنگ به سود مصرف كنندگان نيز تمام مي شود. چنين صرفه اي در حدي است كه اگر هر خانوار ايراني فقط يك لامپ 100 واتي از مصارف روشنايي خود حذف كند، در طول يك سال برابر 440 ميليارد ريال در مصرف برق صرفه جويي خواهد شد.
جداي از بايسته هاي اقتصاد كلان، صرفه هاي اقتصادي ناشي از لامپ هاي كم مصرف براي خانواده ها به نحوي است كه مصرف انرژي آنها، يك پنجم لامپ هاي عادي با همان ميزان نوردهي است و نسبت به لامپ هاي مهتابي نيز حدود 20 تا 30 درصد كارايي بهتري دارند، چرا كه لامپ هاي مهتابي با فركانس 50 هرتز كار مي كنند، يعني در هر ثانيه حدود 40 هزار بار روشن و خاموش مي شوند و اگر چه در ظاهر امر، اين تناوب محسوس نيست، اما در مدت كوتاهي موجب خستگي چشم مي شود. چنين نقيصه اي در لامپ هاي كم مصرف وجود ندارد. بنابراين اگرچه لامپ هاي كم مصرف با قيمتي معادل 25 هزار ريال گرانتر از لامپ هاي غيركم مصرف هستند، صرفه هاي درازمدت آن هزينه خريد را جبران مي كند.
شيوه هاي استفاده از روشنايي لامپ ها در ارزيابي ماهانه و بالاخره سالانه، هزينه هاي اضافي را به افراد تحميل مي كند و جداي از استفاده از لامپ هاي كم مصرف، سياست ها و تدابير كلي در به كارگيري انرژي، بويژه انرژي برق راهكاري مناسب به منظور جلوگيري از اتلاف بي رويه برق محسوب مي شود.
بررسي سلامت سيم ها و به طور كلي سيم كشي منزل به وسيله متخصصان و جلوگيري از نواقص الكتريكي، مي تواند نقش عمده اي در افزايش عمر مفيد لامپ ها و ساير وسايل برقي داشته باشد. هزينه مالي و زماني اين بررسي ها، نبايد عاملي براي ديركرد در چنين بازديدهايي باشد، چرا كه اغلب وسايل برقي در اثر نوسانات برقي ناشي از فرسودگي و اتصال سيم ها ايجاد مي شود و حال آنكه قبل از خرابي كامل نيز براي نمونه اطلاعات رايانه ها و كليد و پريز برق دچار نقص فني مي شود.
در راستاي صرفه جويي در انرژي برق و مصرف لامپ هاي روشنايي، بايستي با خروج از مكاني كه نيازي به استفاده از لامپ در آن احساس نمي شود، لامپ اضافه را خاموش كرد و اين رفتار را بويژه در كودكان تقويت كرد. همچنين هنگام فعاليت هاي ظريف مي توان از نورهاي موضعي استفاده كرد تا نيازي به روشنايي اضافي نباشد. هنگام روز نيز به كارگيري نور طبيعي، داراي مزاياي متعددي است كه خاصيت ضدميكروبي آفتاب و ويتامين هاي موجود در آن از جمله اين مزاياست.
يك نورگير سقفي يا پنجره اي كه به نحوي صحيح جاسازي شده باشد، در طول روز برابر چندين لامپ، روشنايي مي دهد و به كارگيري رنگ هاي روشن در نماي اتاق ها نيز موثر است، بنابراين سعي كنيد صندلي و ميز كار خود را براي استفاده از نور طبيعي و گرماي زمستاني آن تغيير وضعيت دهيد. به اين موارد بايد غبار روي لامپ ها را افزود، كثيف بودن سطح لامپ، ميزان روشنايي موثر را از 15 تا 25 درصد كاهش مي دهد.در كنار ذكر مزاياي لامپ هاي كم مصرف، مواردي هم وجود دارد كه بايد در كاربرد آنها مدنظر قرار داد.
مكان هاي نامناسب
چهارمحيط را بايد مورد توجه قرار دهيم كه نمي توان بسادگي در آن لامپ هاي كم مصرف را به كار بست:
- محيط هايي با حرارت بالاي 48 + درجه و كمتر از 10 – درجه (سلسيوس)
- قاب هاي كاملا بسته و بدون جريان هوا
- مكان هايي با رطوبت زياد مانند گلفروشي، گلخانه، حمام، سونا و ...
- محل هايي با دفعات روشن و خاموش شدن زياد؛ مانند دستشويي، مدارهاي چشمك زن و ...
ميزان نور لامپ كم مصرف از شرايط نصب و دماي محيط متاثر است. از اين رو حداكثر نور در داخل اتاقي با دماي حدود 25 درجه، زماني حاصل مي شود كه لامپ به صورت آويز نصب شود.
الگوي مصرف صحيح كدام است؟
همچنان كه در ساير حوزه هاي اقتصادي، فرهنگ صحيح و الگوهاي مناسب ترويج نمي شوند، ميزان و چگونگي مصرف برق نيز از مواردي است كه فرهنگ صحيح درخصوص آن ارائه نشده است.
دولتمردان اگرچه در شعارهاي خود فرهنگ قناعت را اشاعه مي دهند، در عمل توان مواجهه صحيح با نواقص مديريت مصرف را ندارند، بسياري از خرج هاي غيرضروري و لوسترهاي چند صد شعله اي گوياي اين واقعيت است، به عنوان نمونه هنگامي كه يكي از اعضاي خانواده امام خميني (ره) با دوربين هندي كم به ضبط چگونگي فعاليت هاي ايشان در منزل مشغول بود، به امام (ره) يادآور شدند كه چرا براي وضو گرفتن لامپ را روشن نمي كنيد و ايشان فرمودند: لازم نيست، روشنايي راهرو كافي است .
عمر كوتاه لامپ و اكراه مصرف كننده
زماني لامپ هاي كم مصرف، اما بي كيفيت بازار را شلوغ كرده بود، اما عمر زير 3 هزار ساعت اين كالا منجر به اكراه مصرف كننده ها از خريد اين كالا شد.
وزارت نيرو با درك اين نقيصه سوبسيد مناسبي را از طريق قبوض برق در اختيار مردم قرار داد و شركت هاي داخلي نيز بر اساس ميزان كيفيت انتخاب شدند تا گامي موثر در افزايش كيفيت اين لامپ ها برداشته شود.
تاثير صرفه جويي انرژي بر صنعت برق كشور
پس از ملي سازي تاسيسات صنعت برق و كاهش نقش بخش خصوصي در اين صنعت، دولت ايفاي اين نقش را به عهده گرفت. تبعات چنين جا به جايي اين بود كه برق به عنوان خدمتي عمومي تلقي و به تبع آن، از محل منابع عمومي تامين اعتبار شده و تعرفه هاي برق كمرنگ شود. اين وضعيت در ساليان متمادي موجب شد تعرفه هاي برق با يارانه هاي متقاطع همراه شود و بنابراين كارآمدي خود را به منظور تخصيص بهينه منابع از دست بدهد. در سالهاي اخير، مقامات اقتصادي دريافته اند كه دولت به تنهايي توان رويارويي با هزينه هاي سرسام آور صنعت برق را ندارد و با وجود افزايش 14 هزار مگاوات بر توليد برق ادامه اين وضعيت امكانپذير نيست و دولت سعي در جلب بخش خصوصي و سرمايه گذاري خارجي دارد.
پس از اين رويكرد، شايد نخستين راهكار در اين زمينه، اصلاح ساختار قيمت هاي برق باشد. در ايران تعرفه هاي برق به دليل تدوين دستوري قيمت ها، بشدت يارانه اي است. محاسباتي كه با در نظر گرفتن نرخ تورم پيش بيني شده و در برنامه چهارم انجام شده، نشانگر آن است كه ميانگين هزينه اقتصادي توليد برق حدود 300 ريال است، در حالي كه متوسط فروش برق حدود 150 ريال براي هر كيلووات ساعت محاسبه مي شود؛ به طوري كه دولت در سال گذشته به ازاي مصرف هر ايراني، 194 هزار ريال يارانه پرداخته است. اين قيمت ها به طور مناسبي براي سطوح ولتاژهاي مختلف تدوين نشده اند. اين در حاليست كه به طور معمول مشتركي كه در سطح ولتاژ پايين برق مصرف مي كند، هزينه بيشتري به صنعت برق تحميل مي كند. مشتركان خانگي، مشتركان كشاورزي و برخي مشتركان عمومي و صنعتي كه از سطح ولتاژ فشار ضعيف، برق خود را دريافت مي كنند، كمترين نرخ برق را پرداخت مي كنند، به طوري كه با وجود قيمت تمام شده بالاي 300 ريال براي اين مشتركان، نرخ پرداختي توسط مشتركان خانگي كمتر از 100 ريال و براي مشتركان كشاورز تنها 14 ريال معادل هر كيلووات ساعت است. اين در حاليست كه اختلاف قيمت ها در يك سطح معين و براي نمونه بالاترين نرخ به كمترين نرخ در سطح مصرف شبكه توزيع فشار ضعيف بيش از 15 ريال است. در مقابل، هر دو اين مشتركان تقريبا هزينه يكساني، هم به لحاظ ولتاژي كه برق را دريافت مي كنند و هم با توجه به رفتار مصرفي مشابه، به شبكه وارد مي كنند. اين تبعيض آثار منفي قابل ملاحظه اي بر مديريت مصرف و تخصيص منابع به جاي مي گذارد. بنابراين به نظر مي رسد ارائه برنامه منسجمي براي اصلاح ساختار تعرفه ها در برنامه هاي آينده وزارت نيرو الزامي است.
به نظر مي رسد لامپ هاي كم مصرف تا به حال با اقبال عمومي روبه رو نشده اند و مردم به مصرف لامپ هاي غيركم مصرف همچنان علاقه بيشتري دارند.
اطلاع رساني نامناسب، يكي از علل چنين نقيصه اي است. هرچند براي جايگزيني شيوه هاي مصرف بايستي از قبل برنامه ريزي هاي متنوعي صورت گيرد، توصيه به جابه جايي بار مصرفي خانگي و حتي صنعتي و كارگاهي به وسيله استفاده از وسايل كم مصرف از جمله لامپ هاي مذكور، هيچ يك از برنامه هاي تبليغاتي رسانه ها را به خود اختصاص نداده است.
گراني لامپ هاي كم مصرف نيز دليل ديگري است كه چنانچه مسئولان و برنامه ريزان بخش انرژي توجه بيشتري به آن داشته باشند، مطمئنا تغييرات محسوسي در شيوه مصرف مردم ايجاد مي شود. نظارت بر كيفيت و عمر مفيد لامپ ها اين اطمينان را به مصرف كننده مي دهد كه هزينه اين انتخاب پس از مدتي جبران مي شود.
|