شنبه ۱۶ مهر ۱۳۸۴
فرهنگ
Front Page

نگاهي به اهميت فناوري اطلاع رساني در توسعه كشورهاي خاورميانه
جهش يا سقوط؟
002085.jpg
مترجم: رضا محتشم
سازمان تجارت و توسعه ملل متحد(آنكتاد) معتقد است عقب ماندگي كشورهاي خاورميانه در عرصه فناوري اطلاع رساني و ارتباطات مي تواند باعث اخلال در روند توسعه اقتصادي آنها شود. اين نهاد وابسته به سازمان ملل متحد در گزارش شاخصهاي توسعه فناوري اطلاع رساني و ارتباطات اعلام كرد منافع بالقوه اي كه مي توانست از طريق مشاركت در جامعه ديجيتال جديد براي اين كشورها محقق شود، بسيار زياد است.
در اين ميان، مصر پيشرفت خوبي در توسعه اين عرصه كرده است كه مي تواند درسهاي مهمي براي كشورهاي ديگر در بر داشته باشد. يمن از جمله كشورهايي است كه مي تواند از اين درسها استفاده كند. اين كشور در فهرست رده بندي ۱۶۵ كشور جهان از نظر فناوري اطلاع رساني و ارتباطات در جايگاه ۱۳۶ قرار دارد. در اين كشور توسعه فناوري ياد شده همواره به نسبت ساير كشورها در دهه گذشته روند قهقرايي داشته است.
گزارش آنكتاد براساس ميزان اتصال سرانه، دسترسي همگان وسياست دولت در قبال ميزباني اينترنت، كامپيوترهاي شخصي، تلفن ثابت و همراه و استفاده از اينترنت تدوين شده است. در بسياري از كشورهاي در حال توسعه، دسترسي به تلفن همراه و اينترنت بهبود يافته است. اما به طور كلي از نظر فناوري اطلاع رساني و ارتباطات، كشورهاي عضو سازمان همكاري و توسعه اقتصادي به پيشرفت خود ادامه دادند و از نظر اتصال و پراكنش كاربرد در صدر كشورها قرار گرفتند.
براساس گزارش ياد شده كه تحولات عرصه فناوري اطلاع رساني و ارتباطات را در سال ۲۰۰۴ بررسي مي كند، كشورهاي عرب و آسيايي تغيير چنداني از نظر رده بندي نكردند. اين بدان معناست كه كشورهاي داراي توسعه استوار مخابرات همچنان درصدر قرار دارند و از امتياز خود استفاده مي كنند. هرچند كه در خلال سالهاي اخير روندهاي كلي ثابت مانده است، برخي كشورها مانند مصر، هند، جمهوري چك و كره جنوبي دستاوردهاي خوبي داشته اند، از جمله گسترش دسترسي و كاربرد اينترنت در مصر.
برآورد آنكتاد حاكي از آن است كه توسعه فناوري اطلاع رساني و ارتباطات حدود چهار سال عقب تر از آمريكا و دو سال عقب تر از اروپاست. اين امر تا حدي نشان دهنده اهميت كمي است كه اين كشورها به اين عرصه مي دهند، اما علائمي حاكي از آن وجود دارد كه دولتهاي منطقه اكنون اهميت بيشتري براي فناوري اطلاع رساني و ارتباطات قائل هستند.
كشورهاي عرب خليج فارس از نظر رده بندي پراكنش فناوري اطلاع رساني و ارتباطات بالاتر از ساير كشورهاي عرب هستند. امارات در رده ۲۰ و كويت در رده ۴۲ قرار دارد. برخي كشورهاي خاورميانه در ميانه شاخص توسعه اين فناوري قرار دارند، مانند لبنان در رتبه ۶۴ و اردن در رتبه ۷۵ و ايران در جايگاه ،۸۴ مصر در خلال سالهاي ۱۹۹۵ تا ۲۰۰۲ با ۴۲ رتبه جهش به رتبه ۱۱۲ رسيد، سوريه در مرتبه ۱۰۴ قرار دارد.
مصر توانسته است با اتخاذ سياستهايي، توسعه فناوري اطلاع رساني و ارتباطات را تسهيل كند.
اين كشور طرح ملي فناوري تدوين كرده، توسعه زيرساختي، دولت الكترونيك و تجارت الكترونيك را اشاعه داده، از توسعه و تحقيق مربوط به فناوري اطلاع رساني حمايت كرده، به آموزش و هزينه اشتراك پرداخته و براي رفع برخي نگراني ها، گروه هاي كاري مشترك دولتي- خصوصي تشكيل داده است. موفقيت مصر در گسترش كاربران اينترنت بوده است.
به گزارش آنكتاد، وزارت فناوري اطلاع رساني و ارتباطات نقش مهمي در اشاعه اين فناوري داشته و موفقيت خوبي در ترويج همكاري با بخش خصوصي داشته است. اين وزارتخانه سرمايه گذاري سنگيني در زيرساختها كرد و توانست برخي نقاط مركزي براي ترافيك اينترنت خاورميانه ايجاد كند. مسئولان مصري در ابتداي سال ۲۰۰۲ هزينه اشتراك اينترنت از طريق مودم را حذف كردند و اين هزينه به دوش شركت مخابرات مصر و آي اس پي ها قرار گرفت. بهاي تلفن تا حد مكالمه شهري كاهش يافت يعني حدود ساعتي ۱۸ سنت كه از جمله پايين ترين نرخ ها در جهان است.
حذف هزينه اشتراك تأثير مستقيمي بر استفاده از اينترنت داشت. اكنون حدود ۳ ميليون نفر در مصر كاربر اينترنت هستند. در مراكز فرهنگي جوانان، باشگاههاي ورزشي، مدارس، مساجد، كليساها و سازمانهاي غيردولتي، باشگاههاي فناوري اطلاع رساني براي گسترش كاربرد اينترنت ايجاد شد. در سال ،۲۰۰۳ حدود ۱۹۱ باشگاه فناوري اطلاع رساني تأسيس شد و امسال اين وزارتخانه قصد دارد شمار اين باشگاهها را به هزار برساند.
برخلاف مصر، يمن در نزديكي اواخر شاخص آنكتاد قرار دارد. از سال ،۱۹۹۵ يمن در مقايسه با ساير كشورها از نظر اتصال، پراكنش و سياست عقب رفت داشته است. در سال ،۱۹۹۵ يمن در رتبه ۱۰۲ قرار داشت، اما در سال ،۱۹۹۹ اين جايگاه به ۱۲۸ و تا سال ۲۰۰۲ به ۱۳۶ نزول يافت. ياسر تامر مدير روابط عمومي وزارت ارتباطات و فناوري اطلاع رساني گفت: «يمن براي توسعه اين فناوري  به اراده سياسي و نيز ايجاد آگاهي در مورد اهميت از بين بردن شكاف ديجيتال با ساير كشورها دارد.» به گفته تامر هماهنگي كافي در مورد فناوري اطلاع رساني و ارتباطات و كاربرد آن در اين كشور وجود ندارد، حتي در بين دستگاههاي دولتي. اما وي منكر آن شد كه يمن در جايگاه ۱۳۶ قراردارد و گفت جايگاه آن بايد حوالي ۱۰۰ يا ۱۰۵ باشد. وي معتقد است يك دليل جايگاه پايين يمن آن است كه در جهان، آگاهي كافي در مورد مسائل مربوط به اين فناوري در يمن وجود ندارد. تامر افزود:در چند سال گذشته پيشرفتهاي چشمگيري در اين عرصه در يمن صورت گرفته است. مثلاً تعداد تلفنهاي ثابت از ۰۰۰/۴۶۰ در سال ۲۰۰۰ به ۹/۱ ميليون در سال جاري رسيده است. شمار تلفنهاي همراه از ۰۰۰/۲۷ در سال ۲۰۰۰ به ۲/۱ ميليون در سال ۲۰۰۲ رسيد.
شركت يمن موبايل كه به گفته تامر تنها شبكه تلفن بي سيم در خاورميانه است، حدود ۰۰۰/۱۷۰ مشترك دارد. از نظر استفاده از اينترنت، شمار كاربران در سال ۲۰۰۲ به ۰۰۰/۱۰۵ نفر رسيد در حالي كه اين رقم در سال ۱۹۹۶ فقط ۸۰۰۰ بود. با اين حال اين تعداد در مقايسه با جمعيت ۷/۱۹ ميليون نفري و ارقام جهاني بسيار اندك است. ۶۰ درصد كل اشتراك اينترنت متعلق به شركتهاي تجاري است. حلمي نعمان كارشناس فناوري اطلاع رساني گفت: «سياستگذاران معني فناوري اطلاع رساني و ارتباطات را به كامپيوتر و شبكه هاي كامپيوتري محدود مي كنند. در مورد ارزش اين فناوري در توسعه نگاه جامعي وجود ندارد. اين فناوري را بخشي از بخش خدمات يا توليد مي دانند كه پايين ترين نرخ نفوذ فناوري در يمن مؤسسات آموزشي (۲ درصد) و ادارات دولتي(۱ درصد) است.
جمعيت كاربر اينترنت به طور عمده در پنج شهر عمده متمركز و ۶۰ درصد آن در صنعا پايتخت است. جمعيت شهري در يمن فقط ۷/۲۴ درصد كل جمعيت را تشكيل مي دهد. محدوديت دسترسي به كامپيوتر و قيمت آن (حدود ۶۰۰ دلار) و بي سوادي گسترده از موانع اصلي گسترش اين فناوري است.»
آنكتاد معتقد است فناوري اطلاع رساني فرصتهاي رشد و درآمدزايي زيادي را در ارتباطات ايجاد مي كند و باعث تجديد ساختار فرآيندهاي توليد و بهبود كارايي در فعاليتهاي اقتصادي مي شود. در واقع فناوري ياد شده اين امكان را به كشورهاي در حال توسعه مي دهد كه از چند مرحله توسعه بجهند. از اين رو، توسعه اين فناوري بايد در كنار توسعه آموزش، تجارت و بهداشت در نظر گرفته شود.
منبع: خبرگزاري سازمان ملل متحد

پرسه در خاطرات سال هاي دور
بيا كمك!
002088.jpg

اميد نيايش
هنوز صدايش در گوشم است. انگار همين ديروز بود. سربالايي كوچه را به سمت بالا مي دويد. دويدن كه نه، لنگ زدن. چشمان نگرانش دنبال يك آشنا، يك حامي مي گشت انگار! تا من را از پشت پنجره ديد، فرياد زد: «يولداش» (۱) بيا كمك...
بچه هايي كه تعقيبش مي كردند، فاصله زيادي با او نداشتند. خيلي دلم مي خواست بروم پايين توي كوچه و به رفيقم كمك كنم. ولي خب فقط بايد تماشا مي كردم. پدرم دوست نداشت با بچه هاي« بي تربيت!» محله هم بازي بشوم. پنجره را بستم. اما فريادهاي ملتمسانه «يولداش كمك» رساتر از آني بود كه پشت پنجره بماند...
***
يك هفته نمي شد كه با هم رفيق شده بوديم. اولين بار كه ديدمش، هيچ گاه فراموش نمي كنم. انگار حك شده است در ذهنم. اول هاي مهر بود. در ميدان سركوچه، منتظر اتوبوس مدرسه بودم. لنگ لنگان از كوچه بالايي ميدان سرازير شد و به طرفم آمد:
- سلام، تو هم ميري كلاس اول؟
- آره...
- من هم مي روم اول، بيا با هم رفيق بشيم.
- همين. حتي اسم همديگر را نپرسيديم. دست داديم و شديم رفيق، يا به قول او «يولداش»
***
بعدها از آن محله رفتيم و حتي از آن شهر. ديگر آن رفيق بي نام و نشان روز اول مدرسه را نديدم. اما هنوز هم در برگ ريزان پاييز كه بچه هاي كيف به دوش عازم مدرسه را مي بينم، باز خاطره آن بعد از ظهر پاييزي محله «قورد ميداني» تبريز در ذهنم زنده مي شود و انگار همان فرياد مستاصل را از پس سال هاي دور مي شنوم كه به دلم چنگ مي كشد: يولداش بيا كمك.
۱- در تركي آذربايجاني به معناي دوست

قائم مقام وزير گردشگري مالزي:
تهران براي حجاج مالزيايي جذابيت خاصي دارد

گروه علمي فرهنگي _ علي اصغر محمدي: قائم مقام وزير گردشگري مالزي گفت: تهران، جذاب ترين شهر منطقه براي توقف كوتاه مدت حجاج مالزيايي است.
داتوك احمدزاهد حميدي افزود: حجاج مالزيايي ۱۰ روز را براي زيارت در مكه و مدينه و چهار روز را نيز جهت اقامت در شهرهاي مسير راه اختصاص مي دهند. اين پتانسيل مناسبي براي ايران است و دولت ايران براي ترغيب آژانس هاي توريستي و هدايت حجاج مالزيايي به منظور توقف كوتاه در تهران بايد تلاش كند.وي با اشاره به اينكه هر سال حدود ۲۵۰ هزار مالزيايي به سفر حج عمره مي روند، اظهار داشت: اين حجاج براي رفتن به جده در كشورهاي عمان، يمن و دبي توقف هايي دارند، در حالي كه تهران جذابيت بيشتري نسبت به اين مناطق دارد. به گزارش خبرنگار همشهري، قائم مقام وزير گردشگري مالزي در جمع خبرنگاران گفت: از ژانويه تا دسامبر سال ميلادي گذشته، يازده هزار و ۲۳۶ نفر ايراني از اين كشور بازديد كرده اند كه رشد حدود ۸ درصدي نسبت به سال ۱۹۹۴ كه نخستين سفر هيأت بازاريابي مالزيايي به ايران انجام شد، داشته و اين امر حاصل فعاليت هاي تبليغاتي زياد مالزي است.وي با تأكيد بر افزايش خدمات خطوط هوايي و تعداد پروازها بين دو كشور، از برگزاري نشست هاي فرهنگي و نمايشگاه هاي مختلف و ايجاد امكان فعاليت بخش خصوصي در دو كشور را به عنوان راه هاي مهم در گسترش اكوتوريسم، نام برد.
زاهد حميدي افزود: دولت ايران تاكنون براي معرفي كشور خود به مردم مالزي از خبرنگاران اين كشور دعوت نكرده است، در صورتي كه مالزي قصد دارد اين موضوع را در كميته مشترك گردشگري دو كشور مطرح كند و همچنين تسهيلاتي را براي پوشش خبري مراسم و مناسبت هاي مختلف اين كشور در نظر بگيرد. وي در مورد امكانات تحصيلات براي دانشجويان خارجي از جمله ايراني در مالزي اظهار داشت: ۵ درصد از ظرفيت دانشگاه هاي اين كشور به دانشجويان خارجي اختصاص دارد و كالج هاي خصوصي نيز ۳۰ تا ۴۰ درصد ارزان تر از امكانات كشورهايي همچون انگليس، آمريكا و استراليا است. به گفته وي در حال حاضر هفت هزار و ۶۰ دانشجوي ايراني در دانشگاه هاي مالزي مشغول به تحصيل هستند.زاهد حميدي همچنين از رشد ۵/۱۲ درصدي گردشگران ايراني در مالزي طي شش ماهه نخست سال ۲۰۰۵ ميلادي خبر داد و افزود: بخش گردشگري دومين منبع كسب درآمد ارزي در اقتصاد ملي اين كشور است. وي در پاسخ به سؤالي درباره مدت اقامت بدون رواديد اظهار داشت: گردشگران ايراني مي توانند تا ۱۵روز بدون اخذ ويزا در مالزي اقامت داشته باشند و از ساير مناطق در نزديكي اين كشور بازديد كنند. قائم مقام وزير گردشگري مالزي با اشاره به اينكه مدت اعتبار ويزاي ساير كشورها جز ايران و افغانستان ۹۰ روزه است، اظهار داشت: ايران نيز براي مالزيايي ها ويزاي ۱۵ روزه صادر مي كند و افزايش مدت اعتبار رواديد ايراني ها به توافق دو كشور بستگي دارد و اين مسئله در حال پيگيري است.
وي در پايان ابراز اميدواري كرد تا در آينده امكان حضور نمايندگي هاي شركت هاي هواپيمايي مالزي و نيز امكان افزايش مدت اقامت گردشگران ايراني به بيش از ۱۵ روز بدون رواديد فراهم شود.

انجمن اوليا و مربيان با فدراسيون بين المللي
آموزش اوليا تفاهم نامه امضا كرد

سازمان  مركزي  انجمن  اوليا و مربيان  با فدراسيون  بين المللي  آموزش  اوليا تفاهم  نامه  همكاري  امضا كرد.
به گزارش  خبرنگار ما، براساس اين  تفاهم نامه ، ايران  به  عنوان  مركز آسيايي  فدراسيون  بين المللي  آموزش  اوليا شناخته  شده است . فعاليت  اين  مركز آسيايي  در خصوص  آموزش  والدين  خواهد بود.مركز آسيايي  فدراسيون  بين المللي  آموزش  اوليا مركزي  است  كه  كشورهاي آسيايي  را پيرامون  خود جمع آوري  مي كند.
در اين  تفاهم نامه  مقرر شد كه  كميته   تخصصي  در اين  مورد تشكيل  شود كه مديريت  اين  كميته  را ناصر رضايي  برنا برعهده  خواهد داشت .
اين  تفاهم نامه  به  امضاي  دكتر ناصر رضايي  برنا رئيس  سازمان  مركزي  انجمن اوليا و مربيان  ايران  و منصف  گيتوني  رئيس  فدراسيون  بين المللي  آموزش اوليا رسيد.سازمان  مركزي  انجمن  اوليا و مربيان  از سال  ۷۷ در فدراسيون  بين المللي  آموزش  اوليا كه  از سازمان هاي  غير دولتي  وابسته  به  يونسكو است ، پذيرفته  شده است .
اعضاي  هيات  فدراسيون بين المللي  آموزش  اوليا براي  شركت  در همايش  بين المللي  خانواده  و جهاني شدن  كه  نهم  و دهم  مهرماه  در هتل  المپيك  تهران  برگزارشد، به تهران  سفر كردند.

|  اقتصاد  |    اجتماعي  |   انديشه  |   سياست  |   فرهنگ   |   ورزش  |
|  هنر  |

|   صفحه اول   |   آرشيو   |   بازگشت   |