غذاي رايگان؛ برنامه اي نيمه تمام
در شرايطي كه 15 درصد از كودكان ايراني دچار سوءتغذيه هستند، ضرر و زيان ناشي از اين سوءتغذيه سالانه 6 ميليارد تومان برآورد مي شود.
انواع سوءتغذيه شامل، سوء تغذيه انرژي و پروتئين، كمبود ريزمغذي ها (آهن، كلسيم، روي و ويتامين ها) و بيش خواري شامل (چاقي، ديابت، افزايش فشارخون، بيماري هاي قلبي و عروقي و انواع سرطان هاست.
سوءتغذيه منجر به افزايش بيماري ها با شدت بيشتر و بلند مدت تر، تاخير رشد جسمي و ذهني، ناتواني در كسب مهارت هاي پيچيده، توليد كمتر و واردات بيشتر و فقر و ركود اقتصادي و اجتماعي مي شود.
به گفته خانم دكتر شيخ الاسلام - مدير دفتر بهبود تغذيه وزارت بهداشت - 60 درصد شيرخواران در برخي از مناطق كشور و 40 درصد كل شيرخواران فقر آهن دارند.
مدير دفتر بهبود تغذيه وزارت بهداشت مي گويد: شيوع كم وزني در روستاهاي كشور 14 درصد و شهرها 10 درصد، كوتاهي قد در روستاها 11 درصد و در شهرها 22 درصد است.
اين مقام مسئول با اشاره به اثر كمبود ريز مغذي ها شامل اختلال رشد، خستگي، بي حالي، بي تفاوتي و كاهش ضريب هوشي گفت كه 60 درصد كودكان زير 2 سال ايراني، هموگلوبين خونشان بالاست كه اين نشان مي دهد ذخاير آهن آنها تمام شده است و اين شرايط در سرزمين هاي جنوب كشور نامناسب تر است.
۲۰ درصد بچه هاي زير 2 سال كشور نيز دچار كمبود روي هستند، چنانچه 40 درصد كودكان 6سال روستاها و 25 درصد در مناطق شهري ايران، از كمبود روي رنج مي برند كه اين درنتيجه از دست رفتن ريزمغذي هاي خاك است، در چنين شرايطي دستور العمل تغذيه رايگان سال 85 84 دانش آموزان با گذشت بيش از يك ماه معطلي، زماني از سوي معاونت پشتيباني آموزش و پرورش امضا شد كه استان ها قراردادهاي خود را بر اساس دستور العمل سال گذشته منعقد كرده بودند، در نتيجه معاونت تربيت بدني و تندرستي وزارتخانه هيچ مسئوليتي را در خصوص تغذيه رايگان سال تحصيلي جديد دانش آموزان نپذيرفت.
كارشناسان كميته تخصصي توسعه سلامت پس از انجام كارشناسي هاي متعدد، طرح ميان وعده هاي غذايي را به عنوان سبد غذايي مطلوب و به صورت رايگان از پيش دبستان تا پايان دوره راهنمايي و در راستاي مصوبه برنامه چهارم توسعه تصويب كردند.
اين در شرايطي ست كه در سال تحصيلي گذشته دانش آموزان مناطق محروم تنها به مدت 3 ماه با بيسكوئيت، كيك، كلوچه، خرما و ميوه تغذيه رايگان شدند و برخي از اقلام غذايي نيز به دليل كمبود اعتبار كافي و نظارت نكردن بر عملكرد كارخانه ها و كيفيت اين اقلام توزيع نشد.
در دستور العمل سال گذشته مقرر شده بود در روزهايي كه همراه تغذيه رايگان شير توزيع مي شود، اقلام غذايي نظير بيسكوئيت، كيك غني شده، خرما، سيب و پرتقال توزيع شود و در روزهايي كه شير توزيع نمي شود، اقلام غذايي نظير نخودچي با كشمش، بادام زمين، كشمش و ميوه با بيسكوئيت يا كيك بر اساس جداول تهيه شده، در اختيار دانش آموزان قرار گيرد. دستورالعمل تغذيه رايگان دانش آموزان در سال تحصيلي جاري، با مرتفع كردن كمبودهاي دستور العمل سال گذشته، در 22 بند تهيه شده است كه به دليل تاخير معاونت پشتيباني آموزش و پرورش براي امضاي آن، به مرحله اجرا نرسيد.
در اين شرايط معاونت تربيت بدني و تندرستي آموزش و پرورش مي گويد كه اگر معاونت برنامه ريزي و توسعه مي خواست اين كار به شكل تخصصي انجام شود، بايد از مهرماه امسال مراحل اجراي دستور العمل جديد نظير امكانات و تجهيزات مورد نياز را در اختيار ما قرار مي داد تا دستور العمل جديد تغذيه رايگان با دقت اجرا مي شد.
تاكسي هاي مطمئن
سرويس مدرسه و در كل شكل رفت وآمد دانش آموزان به مدرسه، يكي از مشكلات قديمي والدين بوده و هست؛ مشكلي كه در سه بعد هزينه سرويس، ايمني سرويس و امنيت سرويس مي تواند معنا پيدا كند. بگذريم از استرس هاي معمول خانواده ها بر سروقت، ديرآمدن ها و...
برخي از والدين ترجيح مي دهند در هر شرايطي حتي در سنين بالاتر، خود فرزندانشان را تا مدرسه و بالعكس مشايعت كنند. برخي كودكشان را به همراه چند هم شاگردي ديگر با يك راننده آشنا و معمولا پير به مدرسه مي فرستند و انواع و اقسام راهكارهاي ديگري كه نشان مي دهد هنوز اين مسئله به ساماني ساختارمند و سيستماتيك نرسيده است.
يك مقام مسئول در اين رابطه عنوان مي كند: خانواده ها مي توانند در صورت نياز، تقاضاي خود را براي استفاده از تاكسي هاي خطي به عنوان سرويس مدرسه با مديران مدارس در ميان بگذارند تا به درخواست آنها رسيدگي شود . وي با تاكيد بر اينكه والدين و مديران مدارس بايد در هنگام سرويس مدرسه فرزندان خود حتما از صحت و سلامت اخلاقي راننده اطمينان حاصل كنند، مي گويد: در اين خصوص مديران مدارس و والدين مي توانند از طريق سازمان تاكسيراني، گزينه مناسب را انتخاب كنند .
همچنين در مورد هزينه وهماهنگي با مسئولان مدرسه مي گويد: نرخ سرويس مدارس براساس هماهنگي هاي صورت گرفته توسط مدارس، تعيين شده و رانندگان مستقيما با خانواده ها در اين زمينه ارتباط نخواهند داشت. در نتيجه، تاكسي هاي خطي پس از هماهنگي با مسئولان مجاز به سرويس دهي به دانش آموز هستند .
سازمان تاكسيراني نيز براي ارائه اطلاعات راجع به رانندگان اصلح، اعلام آمادگي كرده است.