مسكن، بعدي تاثيرگذار در زندگي انسان
خسرو صحاف - افزايش جمعيت باعث تغيير وضع مسكن شد. مسكن هاي امروزي، گذشته از حفظ و حراست انسان از سرما و گرما، وظايفي ديگر نيز بر عهده دارند. در حقيقت مسكن امروزي نه تنها مكاني براي آسايش و فراغت انسان است، بلكه مي تواند در جهت اعتلاي فكري و روحي انسان موثر واقع شود و موجبات پيشرفت وي را فراهم آورد. بنابراين در جهان امروز، مسكن به عنوان يكي از نيازهاي ضروري انسان، كاركردهاي متنوعي دارد. برخي صاحب نظران موفقيت آميزبودن يك مسكن را در گرو 4 هدف مي دانند: بايد داراي ارزش هاي فرهنگي و اجتماعي باشد، بايد به اندازه كافي ارزان باشد، بايد بهداشت ساكنان را تامين كنند، بايد تعمير و نگهداري در دوران عمر ساختمان در كمترين سطح باشد.
در حقيقت مسكن به عنوان بعدي از زندگي انسان با ساير ابعاد زندگي انسان در ارتباط و كنش متقابل است؛ به طوري كه بر يكديگر تاثير مي گذارند و از يكديگر تاثير مي پذيرند. به طور مثال اگر مسكني كه ساخته مي شود با شرايط اقتصادي، اجتماعي، فرهنگي و مادي يك جامعه تطابق و همخواني نداشته باشد يا با اسلوبي غير از آنچه بايد، ساخته شود ،شايد مورد بي توجهي قرار گيرد.
در هر نقطه از كره خاكي خانه هاي مختلفي بر حسب نيازها و ضرورت هاي زندگي يافت مي شوند؛ اين اشكال گوناگون، خود معلول عوامل متعددي هستند كه انسان را ناگزير به انتخاب شكل خاصي از مسكن كرده است و تاثير عوامل مختلف زيستي و اجتماعي به طور مستقيم و غيرمستقيم در تعيين نوع مسكن غيرقابل انكار است.
با توجه به روند رو به رشد جمعيت و بزرگ شدن شهرها و همچنين افزايش مشكلات اقتصادي، اكثر فضاهاي مسكوني شهري ما را آپارتمان تشكيل مي دهد كه در واقع اين موضوع تا آنجا جامعيت يافته كه مي توان گفت: در چند سال آتي اكثريت مردم به زندگي آپارتمان نشيني روي خواهند آورد. با توجه به اينكه در آينده اكثر فضاهاي مسكوني ما را آپارتمان ها تشكيل خواهند داد، بنابراين اگر راه حلي براي مشكلات حال حاضر آپارتمان ها در نظر گرفته نشود، جامعه به يك جامعه پر از تنش و استرس تبديل خواهد شد كه در يك چنين فضايي ديگر هيچ كس احساس امنيت و آرامش نخواهد داشت و به واقع سلامت رواني افراد به خطر خواهد افتاد.
پرداختن آكادميك يا علمي به اين مسئله، گسترش فرهنگ آپارتمان نشيني در بين مردم از طريق تبليغات رسانه اي به صورت چاپ نشريات محلي، نظرسنجي و... ،نظارت هرچه بيشتر دستگاه هاي ذي ربط بر روند ساختمان سازي، گذاشتن جلسات متعدد براي حل مشكلات آپارتمان توسط ساكنان مجتمع ها، انعقاد جلسات پرسش و پاسخ بين مسئولان و ساكنان مجتمع هاي مسكوني، مي تواند بخشي از راهكارهاي تعاملي و پيشگيرانه در راستاي معضلات آپارتمان نشيني و مسكن باشد.
ميدان شهداي مشهد
ميدان شهداي مشهد يكي از پر رفت و آمدترين مناطق قديمي شهر مشهد است. سابقه اين ميدان به اوايل قرن حاضر
بر مي گردد.
ميدان شهدا نقطه تلاقي سه شريان مهم ارتباطي شهر مشهد است. هر كدام از اين سه خيابان از نظر كاركرد شهري و خدماتي و هويت شهري براي ميدان شهدا اهميت زيادي دارد.
مشاور تجير در جايگاه برنده مسابقه اي بحث انگيز، هم اكنون به عنوان مشاور طرح وشهرداري مشهد به عنوان كارفرماي پروژه داراي نقش هاي محوري دراين طرح بزرگ هستند. حجم كاري پروژه بالغ بر 225هزار مترمربع بوده و در قالب سه فازجدا درنظر گرفته شده است.
هر چند طراحان ميدان جديد چندان اعتقادي به استفاده از رويكرد هاي ايراني و محلي در اين پروژه نداشته اند و نتيجه نهايي چندان حال و هواي بومي و ملي ندارد، ولي اميدواريم با به انجام رسيدن اين پروژه، قدري ازمشكلات سازمان شهري مشهد مرتفع شود.