نگاهي به پايان نامه اي دانشجويان با رويكرد ماه رمضان
روزه و جذابيت هاي پژوهشي
محمد مطلق
تاثير روزه
تاكنون درباره روزه و نتايج آن پژوهش هاي متنوعو در عين حال جالبي انجام شده است كه تقريبا همه آنها مويد آن است كه روزه هم سلامت جسم و بدن را به ارمغان مي آورد و هم سلامت روح و روا.
چهار سال متوالي ست كه با فرا رسيدن ماه مبارك رمضان پايان نامه هاي قرآني مورد بررسي قرار گرفته و بهترين آنها به عنوان پايان نامه هاي برگزيده قرآني، معرفي مي شوند.
البته لازم به گفتن نيست كه سابقه پژوهش هاي قرآني و پايان نامه هاي سطح كارشناسي، كارشناسي ارشد و دكترا حتي گزارش هاي رسمي دولتي به همين چهار سال ختم نمي شود. ماه مبارك رمضان و مطالعه روي جنبه هاي گوناگون روزه هميشه سوژه اي مهم براي محققان، انديشمندان و فرهيختگان جامعه ما بوده است.
نگاهي گذرا به ليست پژوهش هاي انجام گرفته در زمينه روزه داري با تنوع هاي خاص آن، اين موضوع را تاييد مي كند؛ بررسي تاثير روزه داري روي عوامل خطر ساز بيماري هاي عروق كرونر، بررسي مسائل فقهي اختلافي روزه بين اماميه و شافعيه، بررسي روزه داري و كاهش استرس هاي رواني، بررسي مقايسه اي وضعيت دوران بارداري و نتايج حاملگي در زنان روزه دار و غير روزه دار، بررسي ميزان افزايش عزت نفس در ميان دانشجويان روزه دار دانشگاه هاي مختلف ايران، بررسي مقايسه اي ارتكاب به جرم در ماه مبارك رمضان و ماه هاي ديگر و ...
تنوع و تكثير، دو ويژگي عمده پايان نامه ها و پژوهش هاي خاص روزه و ماه مبارك رمضان است كه از اين زاويه تحقيقات دانشگاهي و غير دانشگاهي را به شرح زير مي توان تقسيم بندي كرد:
۱ – پژوهش هايي كه ارتباط روزه و سلامتي جسم را بررسي مي كنند، البته در برخي از اين تحقيقات به مواردي هم در ارتباط با خطر روزه اشاره شده كه به ويژگي هاي خاص افراد برمي گردد. به عبارت ديگر 95 درصد تحقيقات و پژوهش هاي فوق در شرايط عمومي و عادي، روزه را عاملي موثر و مهم براي ارتقاي سلامت جسمي مي دانند و در پاره اي موارد هم با توجه به شرايط خاص جسمي، مثل نازك بودن پرده چشم يا بيماري هاي قلبي آن را مضر دانسته اند.
۲ – ارتباط روزه با ارتقاي سلامت رواني، كاهش استرس هاي مخرب، از بين رفتن بيماري هايي مثل توهم، تنفر از خويش و ...
۳ – ارتباط روزه با بهبود شرايط روحي، بالا رفتن ميزان عزت نفس، احساس پاكي از گناه، همنوع دوستي، مهر ورزي و ...
۴ - ارتباط روزه با كاهش آسيب هاي اجتماعي كه در اين بخش هر ساله تحقيقات ميداني و گزارش هاي رسمي دولتي از جمله نيروي انتظامي جمهوري اسلامي جالب و شنيدني است.
۵ – پژوهش هاي درون ديني و درون مذهبي روزه كه به آداب روزه داري در ميان مذاهب مختلف اسلام و جايگاه روزه بين اديان مختلف مي پردازد.
۶ – و در نهايت پژوهش هاي فراگير قرآني كه الزاما روزه و ماه مبارك رمضان را هدف قرار نمي دهد، اما از اين ماه براي ارتقاي سطح خود در زمينه استناد، توليد، توزيع و ... بهره مي برد.
پژوهش هاي جذاب
در يكي از پژوهش ها از نوع دسته اول مي خوانيم كه روزه تعداد زايمان هاي زودرس را كاهش مي دهد:
پزشكاني كه با زنان مسلمان مواجهند، معمولا با اين مشكل رو به رو هستند كه به زنان حامله توصيه روزه داري كنند يا خير؟ آيا پرهيز از غذا خوردن طي فاصله بين اذان صبح تا مغرب مي تواند بر حاملگي اثر داشته باشد و تعداد زايمان هاي زودرس را افزايش دهد؟ هفني و همكارانش طي سالهاي 1993 به اين نتيجه رسيدند كه روزه داري، زايمان زودرس را كاهش مي دهد .
پژوهش فوق كه از سوي دانشگاه علوم پزشكي كرمانشاه انجام گرفته، با مطالعه و مقايسه 170 نفر زن حامله روزه دار و 170 زن حامله بدون روزه در نهايت به اين نتيجه مي رسد كه با رعايت مواردي، روزه مي تواند حتي تاثير مثبتي بر زايمان زودرس داشته باشد .
پژوهش مشابه ديگري از سوي دانشگاه علوم پزشكي و خدمات درماني اردبيل انجام گرفته كه اشاره به بخشي از آن نيز خالي از لطف نخواهد بود.
در اين پژوهش 84 زن باردار كه شامل 21 زن روزه دار و 21 زن غير روزه دار سه ماهه دوم، 21 زن روزه دار و 21 زن غير روزه دار سه ماهه سوم بارداري بودند، با روش نمونه گيري تصادفي انتخاب شدند . يافته هاي اين پژوهش نشان مي دهد:
بين وضعيت دوران بارداري در زنان روزه دار و غيرروزه دار سه ماهه دوم و زنان روزه دار و غيرروزه دار سه ماهه سوم، اختلاف معني داري وجود ندارد.
همچنين بين نسبت ابتلا به كم خوني در دوران بارداري ، نسبت تولد نوزاد نارس ، نسبت به آپكار غيرطبيعي دقايق اول و پنجم و نسبت تولد نوزاد كم وزن در سه ماهه دوم و در سه ماهه سوم در زنان روزه دار و غير روزه دار اختلاف معني داري وجود ندارد. در نهايت پيشنهاد شده است كه اگر زنان باردار تمايل به روزه دارند، مي توانند با مشورت با تيم پزشكي، بدون هيچ دغدغه اي اين فريضه را به جاي آورند. از پژوهش فوق علاوه بر آنكه خود دليلي براي زمينه هاي گسترده پژوهش در مورد روزه ماه مبارك رمضان است، به نتيجه ديگري هم مي توان رسيد و آن اينكه گاه در وضعيت هاي غير عادي جسم و حتي شرايط به ظاهر غير طبيعي بدن روزه برخلاف تصور عمومي مي تواند تاثيرات عميق و مثبتي از خود برجاي بگذارد. به عبارت ديگر ارتباط روزه با پايين آمدن ميزان جرائم اجتماعي و بالا رفتن ويژگي هاي مثبت روحي و رواني چيزي ست كه حتي بدون پژوهش و تحقيق هم مي توان آن را به وضوح حس كرد، اما اين پژوهش ها هنگامي كه ارتباط روزه و تاثير مثبت آن بر برخي بيماري ها را هدف قرار مي دهند، جالب و جذاب تر به نظر مي رسند. تاثير روزه داري بر توانايي هاي جسماني دانشجويان رشته تربيت بدني هم يكي از آن پژوهش هاي جذاب است كه توسط دانشگاه گيلان انجام شده. در پژوهش فوق بهانه اصلي تحقيق روي اين باور عمومي ست كه روزه را عامل تحليل رفتن قواي جسمي مي پندارد، در حالي كه بررسي هاي انجام گرفته روي گروه هاي تيمار و شاهد با تمرينات پيش از ماه مبارك رمضان و پس از آن، نتيجه اي عكس باور عمومي را فرا روي ما قرار مي دهد.
ويژگي هاي پژوهش روزه داري
دكتر بهنام سياه كلاه، راجع به كليت پژوهش هاي ماه مبارك رمضان مي گويد: تحقيق در زمينه روزه داري اسلامي از جمله تحقيقاتي ست كه به علت فراواني و تاثير عوامل زمينه اي و مداخله گر بايد با دقت و ريزبيني خاصي طراحي و انجام گيرد. بنابراين نكاتي كه در زمينه تحقيقات روزه داري بايد به آنها توجه شده و به كار بسته شود را مي توان به شرح زير يادآور شد:
۱ – اهميت موضوع، شامل: انتظار مردم، دفاع از احكام دين و گسترش تحقيقات روزه داري
2 – روش هاي تحقيق در تحقيقات توصيفي، تحقيقات تحليلي و تحقيقات تجربي 3 – عنوان تحقيق در تحقيقات توصيفي، تحقيقات تحليلي و تحقيقات تجربي ۴ – متغيرها شامل: متغيرهاي زمينه اي و مداخله گر 5 – تعيين حجم نمونه 6 – متدولوژي تحقيق شامل: در نظر گرفتن گروه شاهد، معيار پذيرش و عدم پذيرش و شرايط خونگيري 7 – تورش ها
8 - مسائل اخلاقي در پژوهش هاي روزه داري.
|