شش ترمينال ديگر براي مسافران تهران
عبوراز اندازه هاي يك كلانشهر
|
|
طيبه ترسايي
تجربه شلوغي پارك سوارها و پايانه هاي تهران حتما شامل حالتان شده؛ پايانه هايي كه مملو از جمعيت سرگردان مسافراني ست كه بايد با رعايت نشدن نكات بهداشتي و بخصوص عدم رعايت نظافت در اين اماكن كنار بيايند و شرايط نامساعد و نامطلوب اين محل ها را تحمل كنند.
اما بالاخره پس از چند سال انعكاس مستمر، اين مشكلات در سطح پايانه هاي شهر تهران به گوش شوراي شهري ها رسيد و به عبارتي دغدغه اعضاي شورا شد كه و آنان، بر عدم نظم و نظافت و مديريت كارآمد بر اين اماكن اتفاق نظر داشتند و خواستار معرفي متولي رسيدگي به امور فوق و ساماندهي به وضع موجود ترمينال هاي مسافربري شهري شدند.
از همين رو سرانجام براي ساماندهي و رسيدگي به رفت وآمدهاي كلانشهر تهران، طرح مكان يابي و احداث پايانه هاي محيط پيرامون و نيمه متمركز به تصويب شوراي شهر تهران رسيد كه طبق اين مصوبه برنامه ريزي مديريت و نحوه استفاده و بهره برداري از تمام پايانه ها و پارك سوارهاي درون شهري به سازمان پايانه ها و پارك هاي شهرداري تهران واگذار مي شود و به موجب ماده يك اين لايحه، شهرداري تهران و سازمان پايانه ها موظف است بر اساس مطالعات انجام شده نسبت به احداث پايانه هاي مسافربري غيرمتمركز و نيمه متمركز در 6 نقطه شهر تهران پس از اخذ تاييد مركز مطالعات و برنامه ريزي طرح جامع شهر تهران اقدام كند.
۵۰ ميليون مسافر
در حال حاضر پايانه هاي مسافري تهران سالانه پذيراي 50 ميليون مسافر شامل 25 ميليون ورودي و 25 ميليون خروجي ست و براي كم كردن بار پايانه هاي متمركز بايد پايانه هاي نيمه متمركز داير شود و در خصوص شناسايي و مكان يابي براي احداث پايانه هاي نيمه متمركز بايد بر مبناي توليد و توزيع سفرهاي درون شهري صورت گيرد.
مهندس مسعود رهنما – مدير عامل سازمان پايانه ها و پارك سوارهاي شهرداري تهران - در اين رابطه مي گويد: كشهر تهران با 750 كيلومتر مربع مساحت، نيازمند پايانه است و اين سازمان در حال حاضر 6 نقطه را در مناطق تهران مشخص كرده است كه با توجه به لزوم احداث اين پايانه هاي نيمه متمركز در تهران، مي توان فضاهايي را در ساعات خاص در اختيار شركت هاي مسافربري براي جا به جايي مسافر قرار داد.
رهنما معتقد است: كبراي احداث پايانه ها، 16 مورد به منظور كاهش مشكلات موجود و رفع معضلات ترافيكي مد نظر قرار دارد و بر همين اساس محدوده پارك وي، دهكده المپيك، آزادي، افسريه، قورخانه، ميدان جهاد و ميني سيتي از جمله مناطق مناسب براي احداث پايانه هاي نيمه متمركز در سطح شهر تهران در نظر گرفته شده است كه با ساخت اين پايانه ها و ساماندهي پايانه هاي موجود، اقدامات مناسبي جهت تامين رفاه مسافران صورت خواهد گرفت، از جمله برطرف كردن مشكلات آب و غذاي مسافران است كه از اهم اين كارها به شمار مي رود.
براي اجراي اين طرح و همچنين نظارت بر حسن اجرا تا حصول نتيجه مطلوب، كميته اي به نام بهداشت و سلامت در پايانه ها تعيين و زير نظر معاونت اجتماعي مشغول به كار خواهد شد.
همچنين براي افزايش بهداشت در رستوران هاي پايانه هاي قديمي تدابيري انديشيده شده است از جمله پايانه جنوب كه براي بهسازي اين رستوران كه از بافت قديمي برخوردار است، 40 ميليون تومان هزينه در نظر گرفته شده است.
گفته هاي مدير عامل سازمان، خبر از تحولي اساسي در سطح شهر مي دهد كه كمترين نتيجه آن كاستن از حجم برخي معضلات، چون ترافيك و آلودگي هوا خواهد بود. به نظر مي رسد اينگونه كارها و تغييرات در شكل پايانه ها در درون شهر، مي تواند نتايج مناسب تري را حاصل كند. پايانه ها در حال حاضر در نقاط مختلف تهران به مراكزي آلوده و شلوغ در دل ساختمان هاي انبوه و منازل مسكوني تبديل شده اند كه به صورت ناهماهنگ و ناموزون خودنمايي مي كنند كه اين ناهماهنگي و نامتناسبي هندسي توليد و جذب مسافران شهري بسيار و همچنين انتشار آلودگي ها، خود موجب پديد آمدن ناسازگاري هاي بسياري مي شود كه با ساماندهي در عملكردشان و برقراري تعامل لازم بين بافت شهري و اينگونه اماكن مي توان به نتايج مطلوب دست يافت.
مدير عامل سازمان پايانه و پارك سوارهاي شهر تهران در رابطه با ساخت اين پايانه ها مي گويد: كدر سال گذشته 150 ميليون تومان از محل درآمدهاي مازاد اين سازمان خارج از اعتبارات سازماني براي ساماندهي پايانه شيخ فضل الله نوري و پارك سوار آزادي هزينه شده است.
همچنين قرار است با ايجاد سردخانه مواد غذايي بر بهداشت غذايي نيز نظارت شود و به اين منظور يكصد ميليون تومان نيز هزينه در نظر گرفته ايم، ضمن اينكه مشكلات بهداشتي آب در پايانه ها هم ساماندهي خواهد شد و راه اندازي حوضخانه براي تصفيه آب و برنامه ريزي براي نظارت و كنترل كيفيت آب شرب پايانه ها از يك سو و ايجاد محيط ايزوله شده براي مصرف بهداشتي يخ از سوي ديگر، اقدامات اساسي، براي افزايش بهداشت در پايانه هاست كه زير نظر كميته بهداشت و سلامت در پايانه هاي غرب، بيهقي و جنوب انجام شده و در پايانه شرق در دست انجام است.
وي همچنين ساماندهي جمع آوري زباله هاي پايانه ها را از ديگر برنامه هاي در دست اجرا عنوان مي كند كه يكي از اقداماتي ست كه در طرح بهداشت و سلامت نيز انجام شد. مكانيزه كردن روش جمع آوري زباله هاي پايانه ها در محيط ايزوله شده و بسته بندي آن در كيسه هاي مخصوص و انتقال به خارج شهر به وسيله ماشين هاي مخصوص صورت خواهد گرفت و در انجام اين كار قصد داريم تا فضاي پايانه ها را تا حدي كه ممكن باشد به فضاي سبز طبيعي تبديل كنيم.
مشاركت هاي مردمي
مسائل و مشكلات، يافتن راه حل ها، استفاده بهينه از امكانات و افزايش توانمندي ها، نيازمند يك سيستم مديريتي پويا و استوار به همراه مشاركت مردم است كه در چند سال اخير بيش از پيش در دستور كار مديريت شهري تهران قرار گرفته است. از سوي ديگر تامين امكانات باعث مي شود تا مردم با داشتن نگاه مثبت به مديريت شهري در اين زمينه همكاري بيشتري داشته باشند.
|