پليس، خود را با توسعه شهري منطبق مي كند
حافظان نظم براي زيرزمين
سحاب پاينده
|
|
پليس مترو اقتضاي امروز
پليس به عنوان يكي از مهمترين نهادهاي حفظ نظم و امنيت نيازمند رصد مداوم تغييرات اجتماعي و تاثيرات آن در حوزه نظم و امنيت است .
اين جمله سردار اسماعيل احمدي مقدم فرمانده پليس كشور است. اينك مدتي ست- قريب به 3سال- كه خطوط مترو راه اندازي شده است و همه روزه از صبح تا 10 شب مردم تهران و حومه آن توسط اين وسيله نقليه بي سر و صدا و كم آلوده مسافرت هاي شهري خود را عملي مي كنند . گرچه فضا و محيط اين سازه شهري به نوعي در رفتارسازي شهروندان موثر بوده و عملا سبب شده تا مردم منظم تر، پاكيزه تر و محترمانه تر از اين وسيله بهره ببرند، اما تراكم جمعيت سبب بروز پديده هايي خارج از آن رفتار بهنجار مي شود.
شلوغي و تراكم فرصتي ست كه براي بسياري از تبهكاران حكم كاتاليزور و اهرم فشار در تحقق نيات شوم آنها را دارد . به همين دليل به نظر مي رسد پليس به گفته فرمانده اين نيرو بايد بتواند با تغييرات جديد در حوزه هاي شهري – اجتماعي كنار آيد. يكي از همين تغييرات تراك و شلوغي در مسيرهاي متروست كه پليس بايد بتواند هرچه زودتر اين محيط و اين مسيرها را تحت پوشش خود قرار دهد، اما نبايد از اين نكته اي كه فرمانده نيروي انتظامي گفته بود غافل ماند كه مشاركت مردم در امنيت و بهره مندي نيروي انتظامي از ظرفيت هاي مشاركتي در جامعه مي تواند متضمن امنيت پايدار مردمي در كشور باشد، زيرا رويكرد جامعه محور پليس، امنيت را توليد اجتماعي براي مردم و از طريق آنها، قابل وصول مي داند.
روزهايي كه چند نيروي آبي پوش نظميه، براي دستگيري دزد و سارق مرغ ها و جوجه ها كوچه هاي خاكي شهرها را مي دويدند، آنچنان دور نيست، اما تصوير آنها فقط در فيلم ها و نمايشنامه ها باقي مانده است؛ تصويري كه امروز شكلي جديد به خود گرفته است؛ شكلي كه نه تنها رنگ لباس و عنوان نيروهاي امنيتي را دستخوش تغيير كرده، بلكه آنها را در چهارراه هاي حدس وگماني قرار مي دهد كه نشان از تغيير شرايط ناامني در جامعه دارد.
قدم در راه توسعه و پيشرفت، هميشه جاده اي سرسبز و خرم را پيش رو نمي گذارد. چاله ها و دست اندازهايي كه مسافر اين جاده را اسير خود مي كند، اندازه هاي بزرگ و كوچكي دارد؛ اندازه هايي كه براي پر كردن آن، برنامه هاي بزرگ طراحي مي شود.
امكاناتي كه حركت در مسير توسعه، پيش روي شهروندان مي گذارد، شيرين است، آنچنان كه طعم آن زيردندان ما حتي مي ماند، اما اين طعم شيرين گاهي گس و گاهي آنچنان تلخ مي شود كه تلخي را جايگزين شيريني مي كند.
قدم اول
پيش از ورود به دنياي پيشرفت و توسعه، در كنار امكانات، تجربه و آموزش اصلي ترين مسئوليت سكانداران اجتماع است، مسئوليتي كه با تربيت نيروهاي تخصصي براي بهبود شرايط زندگي شكل بهتري به خود مي گيرد. يكي از اين مسئوليت ها،برقراري امنيت و آرامش در اجتماع است.
امنيت و آرامشي كه قرار است نيروي تخصصي آن را حفظ كند، قد م هاي سريعي را مي خواهد كه پيش از مسافران راه توسعه حركت كند و قدم هايي كه راه را بر سودجويان و ناامن كنندگان شهري ببندد. عنوان فرقي نمي كند پليس يا نظميه باشد، مهم انجام وظيفه است؛ وظيفه اي كه روز به روز وسيع تر مي شود.
تغيير جرائم و افزايش آن يكي از مهمترين آثار ورود تكنولوژي در زندگي ست؛ جرائمي كه مجرمان هر روز شكل پيچيده تري به آن مي دهند و در واقع نحوه سرقت را به روز مي كنند!
نيروي انتظامي جمهوري اسلامي ايران كه ركن نظم و امنيت در كشور است و براساس نص صريح قانون اساسي، حفظ شرايط امن زندگي شهروندان را به عهده گرفته است، بعد از پشت سرگذاشتن تجربيات متفاوت از برخورد با جرائم و مجرمان، سرانجام روبه تخصصي شدن يگان هاي حافظ امنيت آورد؛ تصميمي كه به پليس كمك مي كرد تا با تحليل شرايط وقوع جرم، كمي پيش از مجرمان قدم بردارد.
تربيت نيروهاي متخصص در برخورد با جرائم جنايي، سرقت و رانندگي اين توان را البته تا حدودي، براي اين ركن از نظام ايجاد كرد. شكل جديد برخورد با جرائم، پس از كشف و شناسايي علل وقوع جرم در تغيير روش همه مجرمان تاثيرگذار بوده است.
قدم دوم
هجوم جمعيت به شهرها، افزايش رفت و آمدهاي درون شهري و كافي نبودن وسايل نقليه عمومي در سطح شهر، بالاخره سياستگذاران شهري را به فكر استفاده از تونل هاي زيرزميني انداخت كه به كاهش ترافيك شهري و افزايش عمر شهروندان كمك كند!
مترو كه هنوز همه سطح شهر تهران را در برنگرفته است، امكاناتي نوپاست كه بيش از 5سال از تولدش نمي گذرد؛ وسيله اي كه در سيستم حمل ونقل دنيا، سابقه اي 50ساله دارد. نگاهي به تعداد مسافران اين قطارها و هجوم آنها به كابين هاي مسافري خبر از اجتماعي مي دهد كه نظارتي ويژه مي طلبد؛ نظارتي كه با انتشار خبر خودكشي سه شهروند تهراني در مترو، قتل در مترو، افزايش سرقت و جيب بري در مترو ، فرمانده نيروي انتظامي تهران بزرگ را بر آن مي دارد كه در جمع خبرنگاران از تشكيل پليس مترو خبر دهد. البته سردار مرتضي طلايي كه اواخر سال 83 ورود نيروهاي جديد پليس در قالب پليس مترو را درسال 84 وعده داد، هنوز به قول خود عمل نكرده است. به نظر مي رسد نيرويي را كه فرمانده نيروي انتظامي از تشكيل آن خبر داد با هدف استفاده از نيروهاي مشخص براي مكان هاي عمومي طراحي شده است؛ هدفي كه يك بار با به كارگيري، پليس كوهستان شكلي قابل قبول به خود گرفت.
آشنايي با اصول كوهنوردي در زمستان( استفاده از اسكي) و استقرار نيروي مسلح با اين عنوان در معابر صعب العبور كوهستاني هدفي ست كه نيروي انتظامي را به فكر تشكيل نيروي مشخص ديگر در متروهاي تهران فرو برده است.
قدم سوم
طرح ها و برنامه هايي كه همه با هدف حفظ امنيت و آرامش شهروندان هر روز در جلسات مختلف مطرح مي شوند، موضوع جديدي نيست، اما آنچه به پيشبرد طرح ها و هدايت آنها به سوي هدف كمك مي كند، اعتماد متقابل شهروندان به برقرار كنندگان نظم و امنيت است؛حسي كه در روند پيشرفت اهداف مبارزه با مجرمان و همراهي خواسته هاي مردم در اين چند سال اخير، پررنگ تر شده است. ارتباط مستقيم نيروهاي انتظامي با شهروندان- نه از نگاه مجرمان هميشگي- موضوع جديدي ست كه شايد در اين مدت كوتاه، عنوان جلسات مديران و برنامه ريزان را به خود اختصاص داده است، اما مهمترين عامل افزايش توان اجراي نيروي امنيتي كشور است. حضور نيروهاي پليس با هر عنوان و لباسي و نماد آشكار امنيت جامعه، قرار است، دل مجرمان را بلرزاند و شهروندان را آرامش بخشد.
|